Brawn bevestigt favorietenrol met dubbelzege in Barcelona
10 mei 2009
Brawn GP heeft in Barcelona laten zien dat het nog steeds het snelste team is van de huidige Formule 1-grid. Jenson Button won zijn vierde race van het seizoen, met Rubens Barrichello op de tweede plaats. Mark Webber verschalkte Felipe Massa en Sebastian Vettel bij zijn laatste stop en eiste zo de laatste podiumplaats op. Massa viel in de slotfase nog terug naar de zesde plaats, omdat hij benzine te kort kwam.
In Barcelona, zo klonk er op de paddock, moesten de teams die dit jaar zo tegenvielen terugslaan. De nieuwe onderdelen die mee werden gebracht moesten gaan zorgen voor een stap voorwaarts en als die er niet zou komen, zou het wel eens heel moeilijk kunnen worden om te voorkomen dat Jenson Button er relatief eenvoudig met de titel vandoor zou gaan. In de kwalificatie werd duidelijk dat Ferrari de grootste sprong had gemaakt, met een vierde startplaats voor Felipe Massa. Jenson Button en Sebastian Vettel stonden echter op de eerste rij, met Rubens Barrichello als derde. De grote ommekeer was op zaterdag in ieder geval uitgebleven.
De race is natuurlijk een heel ander verhaal en toen duidelijk werd dat Massa de zwaarste auto had van de top, groeide het vertrouwen bij Ferrari. Bij de start moest het gebeuren voor de Braziliaan, die met zijn KERS een voordeel kon hebben ten opzichte van de rest. Het viel echter wat tegen. Massa sloot als derde aan, Vettel was gepakt, maar Rubens Barrichello en Jenson Button waren er al vandoor. De Braziliaan op kop, dat was nieuw, dit jaar. In het middenveld raakte Nico Rosberg de Toyota van Jarno Trulli, die spinde. Adrian Sutil klapte er bovenop en de beide Toro Rosso's raakten elkaar in een poging de crash te ontwijken. De safety car neutraliseerde het veld een tijdje, waarna Barrichello het veld aanvoerde bij de herstart.
Button kon het tempo van zijn teamgenoot goed volgen. Zó goed zelfs, dat hij over de teamradio riep dat Barrichello harder moest gaan. Bij de eerste pitstops bleek dat Barrichello op een andere strategie zat dan zijn teammaat, want niet alleen stond hij korter stil, het tempo van de Braziliaan was opeens een seconde sneller dan dat van Button. Het was duidelijk: Barrichello ging drie keer stoppen. Dat was niet het plan, want de bedoeling was dat Button juist een driestopper zou gaan rijden en Barrichello twee keer binnen zou komen. Vanaf de pitmuur werd dus besloten om dat plan om te gooien.
Het leek lange tijd goed te gaan voor Rubinho, maar na zijn tweede stop kon hij niet meer hetzelfde tempo aan de dag leggen. Button profiteerde en behield een veilige marge voor zijn laatste stop. Daarmee was de onderlinge strijd bij Brawn gestreden, maar de laatste podiumplaats moest nog vergeven worden.
Felipe Massa hield de bij de start veroverde derde plaats lange tijd vast, met Sebastian Vettel die er een beetje onmachtig achteraan reed. Ook bij de beide pitstops veranderde er niets, want hoewel Vettel sneller was, besloot Red Bull steeds om tegelijk met Ferrari naar binnen te gaan. Ferrari mag dan niet het team zijn wat het vorig jaar was, proberen om het team te verslaan in een pitstop is al jaren gekkenwerk. De monteurs van het Italiaanse team zijn gewoon te snel.
Echter, Red Bull had nog een joker in het spel in de vorm van Mark Webber. De Australiër hield zich redelijk schuil achter Massa en Vettel, maar toen de laatsgenoemden op harder rubber overschakelden, reed Webber nog een paar ronden door op de zachte banden. En daarmee veroverde hij de derde plaats.
Ferrari had zich veel voorgesteld van deze race en met Massa op de vierde plaats deed het team eindelijk weer mee. Kimi Raikkonen was toen echter al uitgevallen, met een probleem met het gaspedaal. Ook bij Massa zou het niet zo gaan als gewenst. Tien ronden voor het einde kwam engineer Rob Smedley over de radio en meldde hij dat Massa brandstof moest gaan sparen, omdat hij anders de finish niet zou halen. Massa bleef nog een tijdje voor Vettel rijden, maar met nog vijf ronden te gaan gaf hij zich over. Het tempo ging met vijf tot tien seconden per ronde omhoog en ook Fernando Alonso schoot er nog langs. Massa haalde de finish en pakte zijn eerste punten van het jaar, maar hij had meer verdiend.
Jenson Button won dus voor de vierde keer dit jaar en mag nu serieus gaan denken aan het wereldkampioenschap. Met Nick Heidfeld en Nico Rosberg op de zevende en achtste plaats sprokkelden BMW en Williams wat puntjes. Lewis Hamilton werd negende, teamgenoot Heikki Kovalainen viel weer uit.
Over twee weken gaan de heren naar Monaco, voor de meest prestigieuze race van het jaar. Button won daar in 2004 bijna zijn eerste race, maar kon niet voorbij komen bij Jarno Trulli. De pikorde is in Monaco meestal iets anders dan normaal, maar Brawn GP kan zich verheugen met het feit dat het ook in Europa gewoon de snelste auto heeft.
Grand Prix van Spanje - 10 mei 2009
Race
Pos. Rijder Team Banden Tijd
1 J. Button Brawn GP 1:37:19.202
2 R. Barrichello Brawn GP + 13.056
3 M. Webber Red Bull + 13.924
4 S. Vettel Red Bull + 18.941
5 F. Alonso Renault + 43.166
6 F. Massa Ferrari + 50.827
7 N. Heidfeld BMW + 52.312
8 N. Rosberg Williams + 1:05.211
9 L. Hamilton McLaren + 1 ronde(n)
10 T. Glock Toyota + 1 ronde(n)
11 R. Kubica BMW + 1 ronde(n)
12 N. Piquet jr. Renault + 1 ronde(n)
13 K. Nakajima Williams + 1 ronde(n)
14 G. Fisichella Force India F1 + 1 ronde(n)
Niet gefinisht
15 K. Räikkönen Ferrari + 49 ronde(n)
16 H. Kovalainen McLaren + 59 ronde(n)
17 J. Trulli Toyota + 66 ronde(n)
18 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 66 ronde(n)
19 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 66 ronde(n)
20 A. Sutil Force India F1 + 66 ronde(n
http://f1.gpupdate.net/nl/