De nieuwe Bondscoach

Al het nieuws over onze nationale helden

Moderator: mods

Wie moet de nieuwe bondscaoch worden?

Louis van Gaal
12
33%
Ronald Koeman
5
14%
Frank Rijkaard
5
14%
Co Adriaanse
3
8%
Ruud Gullit
3
8%
Iemand anders, .....
8
22%
 
Totaal aantal stemmen: 36

Le T.
Berichten: 5472
Lid geworden op: do mar 31, 2011 10:10 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Le T. » za jun 14, 2014 9:27 am

zeux schreef: Bij de Grieken was het toen volgens mij Charisteas die vlamde. Individuele klasse heb je altijd nodig. Daarvoor zijn dan Robben, Van Persie en Sneijder. De rest moet vanuit het collectief komen.

Ik denk dat ze 50/50 kans hebben om eerste ronde door te komen. En eigenlijk is de stemming nu zó negatief (mede gevoed door de weerzin tegen Van Gaal, van wie vurig wordt gehoopt dat hij enorm faalt), dat het zomaar weer mee zou kunnen gaan vallen. Voor de neutrale toeschouwer dan.
Charisteas vlamde niet, hij speelde gewoon goed. In de combinatie, maar vooral door op de belangrijke momenten op zijn best te zijn. Helaas wordt het daarmee zijn van een winnaar niet zo gewaardeerd bij Ajax wanneer je er als een loser uitziet, en andersom.

Iedereen bij dat elftal speelde 10% beter dan ze waren. Dat ligt voornamelijk aan de trainer. Rehhagel maakte Werder ook 10% beter dan ze eigenlijk waren, en dat een jaar of 13 lang. Hij kon dat alleen binnen een verdedigend concept, maar dat werkte toen en voor die Grieken kon dat ook alleen maar werken.

Ik ben het op zichzelf wel met je eens dat je aan 3 goede voetballers genoeg kan hebben om in combinatie met een sterk collectief te spelen op het niveau van die 3 spelers, ipv op het niveau van de rest. Maar ook zonder spelers die er bovenuit steken kan een trainer het niveau omhoog brengen. Elke speler speelt namelijk een stuk beter als die weet waar zijn medespelers zijn, welke opties hij heeft en welke keuzes hij wel en niet mag maken. Dat geeft vertrouwen, waar elke speler beter van speelt, maar ook tijd. Als je niet twijfelt kun je mee met een handelingssnelheid die eigenlijk boven je niveau ligt.
Wollt ihr den totalen Mensch?

Yopi
Erelid
Berichten: 13144
Lid geworden op: zo jan 06, 2013 2:25 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Yopi » za jun 14, 2014 3:58 pm

Aan Rehhagel? :confused.gif:

Griekenland was fitter dan de tegenstanders. En het had op de juiste momenten een flinke dosis geluk.

Jöhnk
Site Admin & AT Toto winner 06/07
Berichten: 43672
Lid geworden op: di okt 05, 2004 11:17 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Jöhnk » za jun 14, 2014 4:16 pm

Ik vond Griekenland toen wel erg goed hoor. Ze speelden natuurlijk heel defensief, en dat maakte het saai, maar de gekozen speelstijl werd wel heel goed uitgevoerd. Met name in de eindfase van het toernooi kwam er geen muisje meer door. Overigens had Griekenland Portugal ook al verslagen in de openingswedstrijd.

Yopi
Erelid
Berichten: 13144
Lid geworden op: zo jan 06, 2013 2:25 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Yopi » za jun 14, 2014 5:22 pm

Typisch Rehhagel-voetbal: strijdbaar, fel, doelgericht. Toch opvallend dat ze dat niveau haalden met echt niet zo speciale voetballers.

Le T.
Berichten: 5472
Lid geworden op: do mar 31, 2011 10:10 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Le T. » za jun 14, 2014 6:02 pm

Yopi schreef:Typisch Rehhagel-voetbal: strijdbaar, fel, doelgericht. Toch opvallend dat ze dat niveau haalden met echt niet zo speciale voetballers.
Ik had ze toen in mijn poule in de halve finale gezet, want ik had ze tegen Engeland in de kwalificatie gezien, en ik vond het Werder van Rehhagel doorgaans bovenmatig presteren. Zo opvallend was het dus ook weer niet, maar de finale halen en zelfs winnen is natuurlijk wel heel bijzonder voor zo'n team en zo'n voetballand omdat die dan vaak enerzijds al tevreden zijn en anderzijds geintimideerd raken door het idee dat ze geschiedenis kunnen schrijven. Maar Rehhagel is ook een echte Grossmaul, die dendert daar overheen. Dan is er met een beetje geluk en een gunstig wedstrijdverloop veel mogelijk.
Wollt ihr den totalen Mensch?

wimpey
Berichten: 54253
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door wimpey » za jun 14, 2014 6:15 pm

Yopi schreef:Typisch Rehhagel-voetbal: strijdbaar, fel, doelgericht. Toch opvallend dat ze dat niveau haalden met echt niet zo speciale voetballers.
Richard Möller-Nielsen won met Denemarken het EK. Ook zonder een speler van het niveau ZiZou, Platini, MVB, Iniesta lukt het dus af en toe...

Rehhagel was natuurlijk een toptrainer. Werd met Kaiserslautern kampioen van Duitsland in het seizoen na promotie vanuit de 2e BuLi. Bijzondere man, bijzondere trainer.

Le T.
Berichten: 5472
Lid geworden op: do mar 31, 2011 10:10 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Le T. » za jun 14, 2014 9:27 pm

wimpey schreef:Rehhagel was natuurlijk een toptrainer. Werd met Kaiserslautern kampioen van Duitsland in het seizoen na promotie vanuit de 2e BuLi. Bijzondere man, bijzondere trainer.
Dat moeten we koesteren.
Wollt ihr den totalen Mensch?

wimpey
Berichten: 54253
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door wimpey » za jun 14, 2014 9:36 pm

Le T. schreef:
wimpey schreef:Rehhagel was natuurlijk een toptrainer. Werd met Kaiserslautern kampioen van Duitsland in het seizoen na promotie vanuit de 2e BuLi. Bijzondere man, bijzondere trainer.
Dat moeten we koesteren.
:confused.gif:

Ik heb hem ooit ontmoet: bijzonder interessante man. Echt een fijn mens. Hij schijnt ook wel aardig te hebben kunnen ballen. En z'n palmares als trainer spreekt voor zich: maakte van totale underdogs winnaars.

Yopi
Erelid
Berichten: 13144
Lid geworden op: zo jan 06, 2013 2:25 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Yopi » za jun 14, 2014 9:47 pm

wimpey schreef: Ik heb hem ooit ontmoet: bijzonder interessante man. Echt een fijn mens. Hij schijnt ook wel aardig te hebben kunnen ballen. En z'n palmares als trainer spreekt voor zich: maakte van totale underdogs winnaars.
Zeker een toptrainer, maar hij doet nooit zo ingewikkeld over zichzelf. Misschien heeft hij daardoor niet de erkenning gekregen die hij verdiende. De meeste trainers in de top doen alsof ze het voetbal hoogstpersoonlijk uitgevonden hebben.

Gebruikersavatar
zeux
Berichten: 36421
Lid geworden op: wo dec 29, 2010 6:30 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door zeux » zo jun 15, 2014 12:51 pm

Stuk uit De Correspondent:

Eerder schreven we dat de invloed van voetbalcoaches verwaarloosbaar is. Maar dat geldt niet voor Louis van Gaal. Als het Nederlands elftal vanavond wint tegen Spanje, komt dat voor een groot deel door zijn unieke kwaliteiten. Je zou het niet zeggen, maar de bondschoach is zelfs opvallend bescheiden over zijn rol. Een analyse van de methode-Van Gaal in zes stappen.

Zes redenen waarom de veel te bescheiden Louis van Gaal Spanje kan verslaan


Michiel de Hoog, Correspondent Voetbal & Data


Er zijn nogal wat redenen om aan te nemen dat Louis van Gaal een briljante voetbaltrainer is. Hij was trainer bij Ajax (1991-1997), FC Barcelona (1998-2000; 2002-2003), AZ (2005-2009), FC Bayern München (2009-2011), en zodra het WK is afgelopen begint hij bij Manchester United.

Zoals Sander IJtsma en ik hier recent schreven, Lees 'De mythe van de voetbaltrainer die het verschil maakt.' halen coaches vrijwel nooit meer uit hun spelers dan de som van hun individuele kwaliteiten. Een ijzeren voetbalwet leert dat de ploegen met het meeste geld vrijwel altijd winnen. Van Gaal bewees twee keer het tegendeel: bij Ajax won hij de Champions League met een elftal dat bestond uit Danny Blind, Frank Rijkaard en negen onbekende pubers; en met het kleine AZ, met de zesde begroting van de eredivisie, werd hij kampioen.

Op basis van zijn cv zou Van Gaal dus een Nederlandse held moeten zijn. Maar dat is hij niet. Velen kennen vooral het beeld van de bozige man die op persconferenties rood aanloopt en verslaggevers luidkeels en verongelijkt de maat neemt.

Daar is een reden voor: dat beeld klopt.

Maar dat is de versie van Louis van Gaal die makkelijk waar te nemen is. De relevantere, interessantere Van Gaal houdt zich op waar bijna nooit een camera of verslaggever komt: op het trainingsveld, in de kleedkamer, in vergaderzaaltjes. Wat hij daar doet, maakt hem tot een zeldzaam succes in een van de meest competitieve bedrijfstakken ter wereld – het voetbal.

Maar wát doet hij dan?

Dat lijkt waardevolle informatie. Maar veel is er niet over bekend. Je kunt het de media niet eens kwalijk nemen. De woedende, niet echt sociale Van Gaal is onweerstaanbaar kijk- en luistermateriaal, terwijl de vakman Van Gaal snel vervalt in weinig mediageniek, schoolmeesterig gedram met veel jargon.

Gelukkig zijn er wel enkele bronnen waarin zijn werkwijze uitvoerig aan de orde komt, met name zijn autobiografie Visie Over dit boek. uit 2009. Die heeft helaas dezelfde charme als zijn persconferenties (weinig leesbaar dus), maar geeft, aangevuld met andere bronnen, na enig ontcijferwerk zes argumenten prijs waarom Van Gaal een briljante coach is en misschien wel Nederlands beste hoop op een niet al te mislukt WK.

1. Louis van Gaal is bescheiden

Het kan als een verrassing komen, maar het is waar: Louis van Gaal is een bescheiden mens.

Hij weet dat een coach beperkte invloed heeft op teams. ‘Mijn grootste kwaliteit,’ zei hij tijdens de persconferentie waarin hij zijn stoppen als bondscoach in 2001 aankondigde, is ‘die 10 procent die ik uit een speler extra kan halen.’ Een fragment van die conferentie (op 27.30). Nee, heel bescheiden bracht hij het niet, met de vele dramatische stiltes en stemverheffingen, maar zijn waarneming is in essentie bescheiden – 10 procent, dat is zijn bijdrage. Als het meezit tenminste.

Van Gaal liet kamers in het vaste hotel van het Nederlands elftal zo verbouwen dat het spelers zou verleiden tot leerzame gesprekken over voetbal
Economen zijn het met hem eens: uit onderzoek van sporteconoom Stefan Szymanski blijkt dat geld voor 80 tot 90 procent de prestaties van ploegen verklaart, en er voor de trainer maximaal 20 procent overblijft. Sommige economen denken zelfs dat trainers geen enkel verschil maken. Centraal Planbureau-econoom Bas ter Weel vergelijkt de invloed van een voetbaltrainer met de invloed van een premier op de economie. Hoewel vermoedelijk niemand meer invloed heeft, blijft die marginaal.

Van Gaal snapt dit. En om die 10 procent daadwerkelijk uit de spelers te halen - daar ben je immers trainer voor-, is hij tot veel bereid. Hij liet kamers in het vaste hotel van het Nederlands elftal in Noordwijk zo verbouwen dat het spelers zou verleiden tot leerzame gesprekken over voetbal. Hij liet het draadloos internet daar versnellen, zodat het niet tot irritatie bij de spelers zou leiden. Een geërgerd mens kan niet leren, denkt Van Gaal, en alleen als spelers bereid zijn van hem te leren, kunnen ze beter worden.

Het punt is: alleen als je er alles op inricht je kennis zo goed mogelijk over te brengen op de spelers, kun je als coach een significant effect hebben. Als je de teugels laat vieren, gelegenheden tot leren onbenut laat, dan kun je er als coach net zo goed niet zijn - 10 procent invloed is immers al niet veel.

Als je die logica doortrekt, en dat doet Van Gaal, dan kan dat ver gaan. In 2009 legde zijn videoanalist Max Reckers me uit hoe het ‘leerproces’ van Van Gaal werkt. ‘[De reden] waarom mensen hem zo dominant vinden, is dat hij dat hele proces wil beheersen. Hij wil alle feedback die de speler krijgt, weten. Van familie, van vrienden, maar vooral ook wat journalisten tegen hem zeggen. Zo kan hij bepalen wat een speler te zien krijgt aan beelden. Elke prikkel die hij geeft is maatwerk.’

[Voeg hier uw zin met de term ‘Big Brother’ in.]

Hij probeert dit controlewerk makkelijker te maken door de contacten van spelers met de buitenwereld te minimaliseren. Vandaar dat hij bij Ajax en al zijn latere clubs journalisten en oud-spelers de toegang tot het spelershome ontzegde. ‘Alleen de mensen die samen aan hetzelfde doel werkten, mochten erin,’ schrijft hij in Visie.

Van Gaal beseft dus - terecht - dat hij weinig invloed heeft, maar probeert die invloed zo groot mogelijk te laten zijn.

2. Louis van Gaal stelt het individu centraal

Van Gaal maakt individuen ondergeschikt aan systemen en regeert als een dictator over zijn spelers. Dat is zijn reputatie. Bij hem zouden niet de spelers, maar Zo zegt bijvoorbeeld Das Bild. het systeem Of Algemeen Dagblad. of de trainer het belangrijkste zijn.

Tijdens zijn vorige bondscoachschap gebood hij bijvoorbeeld iedereen sokken te dragen. Dat zat onder meer assistent Ruud Krol dwars, een man die, zoals oud-persvoorlichter Rob de Leede het zo memorabel zei in Andere Tijden Sport, ‘al jaren zonder sokken door het leven ging.’

Zulke regels – en wat redelijkere regels - legt Van Gaal op om structuur te creëren. Dat is belangrijk, zegt hij in Visie, want dat 'geeft logica in denken en doen [en] daar gedijen mensen bij.’ Binnen de regels mogen individuen alles, buiten de regels schaden ze het collectief – en dat schaadt weer het vermogen van Van Gaal om zijn 10-procent-magie te verwezenlijken.

Zijn waardering voor het individu heeft bij Van Gaal een naam gekregen, het ‘totale-mens-principe.’ In 2012 legde hij aan de KNVB-nieuwssite Ons Oranje de essentie uit: ‘Een pass van A naar B is niet alleen die pass, een technische uitvoering, maar daar zit een heel mens achter. Dat mens wordt beïnvloed door de geest.’

Om grip te krijgen op de geest van zijn spelers schakelde hij bij AZ de hulp in van Leo van der Burg, de in 2007 overleden organisatieadviseur en beoefenaar van ‘menskundige bedrijfskunde,’ die blijkens Visie zeer belangrijk is geweest voor Van Gaals ontwikkeling. Van der Burg Van der Burg schreef het boek Doe waar je goed in bent. leerde Van Gaal en zijn staf twee lessen: dat het beter is te werken aan de sterke punten van spelers dan aan hun zwakke punten en dat elke speler anders is en dus een eigen benadering moet krijgen.

‘Daarom heb ik de hulp ingeroepen van een professioneel bureau dat, samen met mij, een profielschets maakt van de speler’
Daarvoor was wel nodig te weten hoe de spelers in elkaar staken. Eerst maakte Van Gaal na huisbezoeken zelf rapporten van de spelers. Die werkten niet, ‘het bleek te veel een momentopname te zijn,’ schrijft hij in Visie. ‘Daarom heb ik de hulp ingeroepen van een professioneel bureau dat, samen met mij, een profielschets maakt van de speler.’

Aan de hand daarvan deelt Van Gaal spelers in in drie categorieën, bedacht door Van der Burg. Blauwe spelers die ‘intellectueel georiënteerd’ zijn; groene emotionele spelers; en creatieve rode spelers. Die verschillen in de manier waarop ze informatie verwerken, wat bijvoorbeeld gevolgen heeft voor Van Gaals praatje in de rust van een wedstrijd. ‘Daarom gebruik ik verschillende toonhoogtes, [en] laat ik stiltes vallen. Ze moeten allemaal stil zijn en op hun plaats zitten, want ze moeten het allemaal kunnen horen.’

Hetzelfde geldt voor de feedback die spelers achteraf krijgen. Van goede acties krijgen de spelers altijd beelden terug te zien, legde videoanalist Reckers in 2009 uit, want positieve beelden beklijven altijd bij mensen. De overige beelden en het bijbehorende commentaar van Van Gaal zijn maatwerk. Kreeg de speler kritische vragen van een journalist over een bepaalde actie? Was een journalist lovend over een speelsituatie die we zelf niet zo goed vonden? Daarvan laat Van Gaal de feedback afhangen, die per speler verschilt. Een rode, intuïtieve speler als aanvaller Mounir El Hamdaoui kreeg andere beelden en commentaar dan de intellectuele, blauwe verdediger Niklas Moisander.

Individuen zijn de afgelopen jaren nog belangrijker geworden voor Van Gaal. In de jaren negentig had hij een hekel aan individualistische spelers als Bryan Roy, die een onverwachte dribbel wilden maken. Over Roys rendement. Later leerde hij die spelers waarderen en maakte ze belangrijk, zoals Mounir El Hamdaoui bij AZ en nu Arjen Robben in het Nederlands elftal.

En eerst had elke positie in Van Gaals teams een nauwkeurige omschrijving, die minimaal door twee spelers kon worden ‘ingevuld.’ Niemand was onmisbaar. Daar lijkt hij van afgestapt. Toen middenvelder Kevin Strootman geblesseerd raakte, veranderde hij zijn hele spelsysteem. Dat verraste menig Van Gaal-kenner, maar al in november 2012, na slechts drie WK-kwalificatiewedstrijden, identificeerde hij Strootman in vakblad De Voetbaltrainer als de onmisbare schakel op het middenveld, ‘een kanjer.’

‘Collectief’ mag Van Gaals favoriete woord zijn, hij kent de individuen daarbinnen als geen ander.

3. Louis van Gaal begrijpt de macht van de media

Van Gaal minacht de media omdat ze in zijn ogen lui zijn en geen verstand van voetbal of voetbaltrainers hebben. Maar er zit meer achter.

Toen hij tijdens de eerder genoemde persconferentie in Zeist in 2001 even aan zijn neus zat, hoorde hij fototoestellen driftig klikken. Hij werd – jawel – boos en verzocht de media onvriendelijk de volgende dag geen foto af te drukken waarin hij aan zijn neus zit, ‘als ze weer een bepaalde tendens willen uitdrukken.’

Van Gaal weet hoe media werken, weet dat hij er geen invloed op heeft, maar kan zich er niet bij neerleggen. ‘De media weten dat je schoolmeester bent geweest en gaan daarnaar vragen en schrijven. Dan plakken ze er een etiketje op en daar loop je dan mee rond,’ citeert biograaf Maarten Meijer hem in Louis van Gaal, de biografie.

Gebrekkige voetbalkennis ergert hem des te meer. De media verklaren een verloren wedstrijd bijvoorbeeld door een gebrek aan inzet of ‘honger.’ Van Gaal schrijft daarover in Visie: ‘Media schrijven dat ook altijd: ze deden er niet genoeg aan. […] Wanneer de leek zegt: hij heeft geen inzet, dan is er vaak iets anders aan de hand. Dan staat het elftal tactisch niet goed. Daardoor komt iemand steeds te laat, waardoor het lijkt alsof iemand de scherpte mist of er onvoldoende aan doet.’

In Vrij Nederland gaf Gérard van Gaal zijn broer advies over hoe te handelen bij domme vragen. ‘Denk gewoon: een dom iemand kan mij niet beledigen.’

Dat zou je zeggen inderdaad. Maar Van Gaal is niet beledigd door domheid, hij is bezorgd. Zoals zijn video-analist Reckers zei, draait bij Van Gaal alles om leren. En de grootste verstoring van dat leerproces zijn in Van Gaals ogen de massamedia. Niet alleen lezen en horen en zien spelers dat zelf, ook de mensen die met hen spreken komen erop terug. ‘Dat is een gevaarlijk mechanisme, omdat die spelers ook weleens de neiging hebben de media na te praten,’ schrijft Van Gaal in Visie.

Dat kan ertoe leiden dat spelers hun geloof in de methode van Van Gaal verliezen, daardoor minder van hem zullen willen leren, wat weer ten koste gaat van Van Gaals 10 procent. Die kan hij toevoegen, maar zoals hij in 2001 in Zeist zei, ‘dan moeten we allemaal hetzelfde idee hebben.’

4. Louis van Gaal vindt het proces belangrijker

Een klassieker: zijn elftal verliest, maar Van Gaal zegt achteraf dat hij zijn ploeg goed of zelfs geweldig vond spelen. Luister hier naar het klassiek geworden gesprek dat hij begin 2007 had met NOS-verslaggever Andy Houtkamp.

Louis van Gaal kijkt heel anders naar een wedstrijd. Waar publiek en media begrijpelijkerwijze kijken naar het resultaat, kijkt Van Gaal vooral naar wat de spelers hebben gedaan, los van de uitslag. Als een speler zijn opdrachten goed uitvoert is hij tevreden. Dat is immers waaraan hij met de speler heeft gewerkt. ‘Het gaat eigenlijk niet eens om het resultaat,’ schrijft hij in Visie, ‘het gaat om de kwaliteit van het spel van het team […] met als uiteindelijk doel steeds weer te komen tot verbetering van de kwaliteit van het spel.’

'Ik ga heel veel aan u vragen.’ Van Gaal: ‘Ik hou nu al van je, Bruno’
Alleen: dan zijn er weer die stomvervelende media, die alleen naar het resultaat kijken. ‘[Media hebben] altijd diezelfde fantasieloze redenering over het scoren,’ citeert Meijer hem in Louis van Gaal, de biografie. ‘De pers redeneert: er wordt te weinig gescoord, dus wordt er slecht gespeeld. Je kunt het ook anders zien: gegeven het feit dat er fantastisch wordt gespeeld, zou er meer moeten worden gescoord.’

De zogenoemde ‘uitzwaaiwedstrijd’ van het Nederlands elftal vorige week tegen Wales was niet om aan te zien, maar dat scheelt Van Gaal niets. Het liefst zou hij helemaal geen oefenwedstrijden spelen. ‘Ik coach op de situatie,’ schrijft hij in Visie. ‘Dat kan ik alleen maar in trainingen doen. Daar kan ik ‘stop!’ zeggen. Direct een leermoment creëren. In een wedstrijd kan dat niet, ik geloof niet dat een scheidsrechter daar blij van wordt.’

Van Gaals concentratie op het proces in plaats van op de uitkomst maakt dat hij een voorliefde heeft voor spelers die willen leren. Zoals Bart Vlietstra in The Guardian memoreerde, Het stuk in The Guardian. had verdediger Bruno Martins Indi in zijn kennismakingsgesprek met Van Gaal eerbiedwaardig gezegd dat hij ‘echt heel graag beter wilde worden. Ik ga heel veel aan u vragen.’
LvG: ‘Dat is mooi, want ik kan je daarbij helpen.’
BMI: ‘Echt?’
LvG, stralend: ‘Ik hou nu al van je, Bruno.’

Van Gaals liefde voor leerprocessen en de langere termijn lijkt goed te passen bij het clubvoetbal, waar de constantste ploeg kampioen wordt. De coach heeft over een seizoen met 34 wedstrijden meer invloed dan tijdens een toernooi als het WK: daar speelt geluk een grote rol, een fout of blessure of bal tegen de paal kan het verschil maken. Dat maakt zijn wens bondscoach te worden bijna masochistisch.

5. Louis van Gaal wil altijd blijven leren

Van Gaal is altijd op zoek naar nieuwe kennis over voetbal. Dat zegt hij zelf, en dat zeggen zijn medewerkers. ‘Louis staat enorm open voor innovatie,’ zegt Max Reckers in een interview in Visie. 'Daarin steekt hij een tijd, echt ongelooflijk. Dat zie je nergens anders in het voetbal.’

Zo sneuvelde de duurloop als conditietraining in Nederland als eerste bij Ajax in 1993, toen Van Gaal van inspanningsfysioloog Jos Geijsel hoorde dat duurlopen spelers traag maakte. Toen de dochter van een vriend aan de VU afstudeerde op een onderzoek bij AZ naar de optimale voorbereidingstijd op een wedstrijd, trok hij zijn conclusie: niet meer vier, maar drie dagen van tevoren focussen op de volgende tegenstander. Alleen dan houden spelers de concentratie vast.

En hij leent kennis uit andere sporten. In zijn tijd bij AZ stak hij zijn licht op over de trainingsmethoden in het Australian football. Voetbal International over Van Gaals interesse voor deze voetbalvorm. Ook voor het hockey stond hij open: zijn wens om de spelers te laten leren door ze structureel beelden te laten zien, leidde ertoe dat hij Max Reckers aanstelde. Die maakte als assistent-trainer bij hockeyclub Oranje Zwart gebruik van een geavanceerd video-analysesysteem.

Van Gaal nam hem daarna telkens mee, naar Bayern München, Oranje en na het WK Manchester United. Inmiddels hebben Reckers en Van Gaal een systeem ter beschikking dat na de wedstrijd via de Oculus Rift-bril Meer informatie over deze bril in het Nederlands elftal. elk balcontact door het perspectief van de speler kan bekijken. Zo kunnen ze eerlijk beoordelen of een speler iets had kunnen zien of niet en of de gekozen opstelling leidt tot genoeg afspeelopties.

Continu is hij in de weer met zijn boekje, als de gedisciplineerde informatie-verzamelaar die hij is. Beroemd is het voorbeeld dat hij als trainer van Bayern München zelfs voor een oefenwedstrijd tegen een amateurploeg elke speler een A4 gaf over de kracht en zwaktes van de spelers die ze het vaakst zouden tegenkomen op het veld.

Overdreven? Misschien, maar zo’n A4’tje geeft Van Gaal altijd. Hij wil elke wedstrijd hetzelfde benaderen om zijn structuur erin te slijpen, en zijn spelers eraan te laten wennen dat ze veel informatie over de tegenstander kunnen gebruiken om beter te zijn. Ook kennis en innovatie worden dus door Van Gaal ingezet om de 10 procent invloed zo groot mogelijk te maken.

6. Louis van Gaal verandert zijn tactiek

Van Gaal geldt als aanhanger van de aanvallende Nederlandse School: met drie aanvallers voortdurend op de helft van de tegenstander proberen te spelen. ‘Ik verdenk mezelf er weleens van dat ik soms meer heb met het ‘spel goed spelen’ dan met ‘winnen’,’ zegt hij in Visie. ‘Ik wil dat mijn teams herinnerd zullen worden.’

‘Een systeemverandering kun je niet zomaar doen, dat vergt nogal wat trainingsarbeid en die tijd heb je als bondscoach niet'
Dat laatste mag zo zijn, de manier waarop hij dat doet is wel veranderd. De bal veroveren op de helft van de tegenstander is mooi, maar het vervolg leverde hem te weinig op: te veel tegenstanders, die je het spelen onmogelijk maken. Hij bedacht daarom de ‘provocerende pressie.’ Ofwel: de tegenstander laten aanvallen, zodra die op de eigen helft is, collectief op de bal jagen en afpakken, en vervolgens snel de ruimte op de helft van de tegenstander benutten.

De breuk met het verleden gaat nog verder: vanavond speelt Nederland tegen Spanje hoogstwaarschijnlijk in een opstelling met vijf verdedigers. Niet alleen een breuk met de Nederlandse traditie om je nooit aan te passen aan de tegenstander, ook een breuk met eerdere uitspraken van Van Gaal in De Voetbaltrainer. ‘Een systeemverandering kun je niet zomaar doen, dat vergt nogal wat trainingsarbeid en die tijd heb je als bondscoach niet.’ Dat Van Gaal toch kiest voor een radicale koerswijziging, illustreert zijn toegenomen vertrouwen in de kwaliteiten van het individu.

Nederlandse School is het misschien niet. Sterker nog, het lijkt op countervoetbal, zoals Wesley Sneijder en Arjen Robben toegeven. Dat levert misschien geen voetbal op dat herinnerd zal worden, zoals Van Gaal zegt te willen. Aan de andere kant: herinnert iemand zich nog een ploeg die schitterend speelde, maar in de groepsfase strandde?

De opportunistische conclusie

Als Nederland vanavond gelijkspeelt of wint, krijgt Van Gaal waarschijnlijk iets dat hem onbekend voorkomt: waardering.
Dat is het mooie aan het WK – een reputatie valt of staat aan de hand van een kleine serie wedstrijden waarin geluk een grote rol speelt. Zie Bert van Marwijk, nationale held na het WK van 2010, en nationale schlemiel na het EK van 2012, terwijl hij noch de spelersgroep amper veranderd was.

De afgelopen weken is Nederland ervan doordrongen dat de kansen op de wereldtitel klein zijn. Mede door Van Gaals eigen toedoen, door af te wijken van een Nederlandse traditie en het systeem verdedigender te maken. Daarin zit een boodschap: we zijn zwakker, we passen ons aan.

Nu zit hij in een situatie waarin hij het niet snel verkeerd kan doen. Als hij verliest, is dat conform verwachtingen: verliezen van Spanje, hoe kan het ook anders? Als hij wint met zijn geïmproviseerde opstelling vol leergierige volgelingen zoals Bruno Martins Indi – niet ieders idee van een groot voetbaltalent – dan zal de conclusie zijn: briljante coach.

Het zou een opportunistische conclusie zijn waaraan Van Gaal zich normaal gesproken zou ergeren. De coach die zich voorstaat op zijn langetermijnaanpak – op het ‘proces’ – zou worden beloond op basis van een individuele uitslag.

Paradoxaal? Ja. Maar ook verdiend, voor de briljante coach die alle teams die hij coachte beter maakte, maar vooral hoon over zich heenkrijgt.
De schiettent is geopend!
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring

GangstaRiB
Berichten: 17872
Lid geworden op: zo mar 13, 2005 10:44 pm
Locatie: Purmerend

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door GangstaRiB » zo jun 15, 2014 2:23 pm

Goed stuk. Helaas wordt de beeldvorming in de media gevormd door mensen als Derksen en Gijp die nog in de jaren 50 leven en alles denken te weten zonder ooit in die positie te zijn geweest. Nederlanders hebben zowiezo weinig met mensen (zoals LvG) die ontzettend veel zelfvertrouwen hebben. Nederlanders willen liever 'polderen'. Eindeloos wikken en wegen, iedereen het naar de zin maken en je laten leiden door externe factoren. Van Gaal is totaal anders en helaas wordt ie in de media afgemaakt. En de publieke opinie in NL gaat klakkeloos achter de media aan.
Whitey on the moon.

Gebruikersavatar
InnerHarbour
Berichten: 20534
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 1:09 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door InnerHarbour » zo jun 15, 2014 7:58 pm

Ik moet van Gaal niet om dat hij een inconsequente schreeuwende achterbakse hork is. Ik hink zoals ik al eerder aangaf op twee gedachten, ik vind het voor de speleres en voor bevriende ondernemers leuk dat ze gewonnen hebben maar van Gaal had ik het liefst met 5-0 op zijn bek zien gaan.

Maar goed nog 3 wedstrijden max en we zijn hier in Nederland van hem af.
YNWA

Dubbel
AT EC 2012 winner
Berichten: 9567
Lid geworden op: ma nov 10, 2003 1:47 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Dubbel » zo jun 15, 2014 9:36 pm

InnerHarbour schreef:Ik moet van Gaal niet om dat hij een inconsequente schreeuwende achterbakse hork is. Ik hink zoals ik al eerder aangaf op twee gedachten, ik vind het voor de speleres en voor bevriende ondernemers leuk dat ze gewonnen hebben maar van Gaal had ik het liefst met 5-0 op zijn bek zien gaan.

Maar goed nog 3 wedstrijden max en we zijn hier in Nederland van hem af.
Verwachting dat Feyenoord flink gaat verdienen als ze ver komen helpt ook niet echt....

GangstaRiB
Berichten: 17872
Lid geworden op: zo mar 13, 2005 10:44 pm
Locatie: Purmerend

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door GangstaRiB » ma jun 16, 2014 12:31 am

InnerHarbour schreef:Ik moet van Gaal niet om dat hij een inconsequente schreeuwende achterbakse hork is. Ik hink zoals ik al eerder aangaf op twee gedachten, ik vind het voor de speleres en voor bevriende ondernemers leuk dat ze gewonnen hebben maar van Gaal had ik het liefst met 5-0 op zijn bek zien gaan.

Maar goed nog 3 wedstrijden max en we zijn hier in Nederland van hem af.
Doet die Haasge behang-tokkie nog iets met Oranje behang trouwens? :biggrin.gif:
Whitey on the moon.

Le T.
Berichten: 5472
Lid geworden op: do mar 31, 2011 10:10 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Le T. » ma jun 16, 2014 9:23 am

wimpey schreef:
Le T. schreef:
wimpey schreef:Rehhagel was natuurlijk een toptrainer. Werd met Kaiserslautern kampioen van Duitsland in het seizoen na promotie vanuit de 2e BuLi. Bijzondere man, bijzondere trainer.
Dat moeten we koesteren.
:confused.gif:

Ik heb hem ooit ontmoet: bijzonder interessante man. Echt een fijn mens. Hij schijnt ook wel aardig te hebben kunnen ballen. En z'n palmares als trainer spreekt voor zich: maakte van totale underdogs winnaars.
Ik bedoel dat we bijzondere mannen en bijzondere trainers moeten koesteren. Ook diegenen je niet zelf ontmoet hebt.
GangstaRiB schreef:Goed stuk. Helaas wordt de beeldvorming in de media gevormd door mensen als Derksen en Gijp die nog in de jaren 50 leven en alles denken te weten zonder ooit in die positie te zijn geweest.
In de jaren 50 hadden mensen die niks kunnen nog niet het onfatsoen om iemand met verstand van zaken de les te lezen op basis van het eigen onbegrip.
Nederlanders hebben zowiezo weinig met mensen (zoals LvG) die ontzettend veel zelfvertrouwen hebben. Nederlanders willen liever 'polderen'. Eindeloos wikken en wegen, iedereen het naar de zin maken en je laten leiden door externe factoren. Van Gaal is totaal anders en helaas wordt ie in de media afgemaakt. En de publieke opinie in NL gaat klakkeloos achter de media aan.
Ik denk dat het nog veel platter is. Ze krijgen niet wat ze willen van hem, dus pakken ze hem terug. Enige zelfreflectie is niet op zijn plaats, zijn kritiek op hen moet afgedaan worden als geraaskal van een rare man. Gisteren daar ook een stukje NOS over gezien met De Jong en Van Nieuwkerk, de conclusie was natuurlijk dat Kraaij hele normale vragen stelde volgens de heren van WC-eend, een heel koudgronds psychologisch profiel werd van Van Gaal gemaakt, maar De Jong kwam tot slot met de verbijsterende constatering dat Van Gaal de pers maar als bijzaak beschouwde...
Wollt ihr den totalen Mensch?

Jöhnk
Site Admin & AT Toto winner 06/07
Berichten: 43672
Lid geworden op: di okt 05, 2004 11:17 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Jöhnk » ma jun 16, 2014 10:49 am

Ik denk dat de discussie over de kwaliteit van de vragen van Kraay een journalistiek vraagstuk is. Jouw redenatie volgende zou Van Gaal daar dus geen kritiek op mogen hebben.

Leuk woord voor inzakken trouwens: provocerende pressing.

Le T.
Berichten: 5472
Lid geworden op: do mar 31, 2011 10:10 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Le T. » di jun 17, 2014 9:19 am

Jöhnk schreef:Ik denk dat de discussie over de kwaliteit van de vragen van Kraay een journalistiek vraagstuk is. Jouw redenatie volgende zou Van Gaal daar dus geen kritiek op mogen hebben.
Dat klopt in principe ook. Ik zie Van Gaal dan ook zelden op de persconferentie van een ander zijn mening geven over de journalistiek aldaar. Als hij zelf partij is in een gesprek gaat dat natuurlijk niet op, een gesprek is immers vrijwillig, "wilt u een paar vragen over de wedstrijd beantwoorden?", "Ja, dat wil ik wel." Maar dan mag je ook verwachten dat je vragen krijgt ipv stellingen of promopraatjes, en dan mag je verwachten dat het over de wedstrijd gaat.

Verder mag iedereen natuurlijk kritiek hebben. Als Taco van der Velde zichzelf voor lul wil zetten met een tactische 'analyse' dan moet hij dat vooral doen. Als Derksen en Gijp het werk van de bondscoach willen afzeiken in hun platte voetbalcabaret moeten ze dat vooral doen. Maar als je gratis en voor niets wil parasiteren op andermans werk, wat sportjournalisten hun nering is, en je wil daarbij ook nog de medewerking van de bondscoach, diens tijd en diens aandacht, zal dat van twee kanten moeten komen en moet je dus akkoord zijn over een rolverdeling. Dat hoeft helemaal niet zo heel ingewikkeld te zijn: De pers stelt vragen over het NL11, en de bondscoach antwoordt bijvoorbeeld. Als dat dan de impliciete of expliciete afspraak is, ga je geen stellingen poneren om een debat te openen, en ga je geen vragen stellen over clubperikelen of zijn favoriete eten.

Verder zien we dat de pers alles en iedereen beoordeelt en veroordeelt, vaak nogal lichtzinnig, maar de eigen beroepsgroep niet of nauwelijks beoordeelt. En als er dan kritiek van buiten komt, dan sluiten de rijen zich en komt er een collectieve aanval op de criticaster, en bovendien zijn zij degene die die kritiek zouden moeten doorgeven aan het publiek, en dat doen op de manier die voor hen het prettigst is. Dat geeft een machtspositie die ze heerlijk vinden, in GB zag je bijvoorbeeld dat ze jarenlang ongestraft mensen konden afluisteren omdat degene die die misdrijven aan de kaak zou stellen zou worden afgemaakt. In een andere orde van ernst wordt Van Gaal dus afgemaakt omdat hij het waagt de onaantastbare positie van de pers in twijfel te trekken.

Bij gebrek aan enig zelfreinigend vermogen krijgen we dus journalisten die verbijsterd en verontwaardigd zijn dat iemand met een heel ander vak journalisten als bijzaak beschouwt. Krijgen we journalisten die het heel normaal vinden dat zij invloed hebben op de opstelling en met allerlei oneigenlijke motieven spelers proberen te pluggen en zelfs het bestuur van clubs willen bepalen. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat er af en toe een moedig mens opstaat die daar wat van zegt.
Wollt ihr den totalen Mensch?

wimpey
Berichten: 54253
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door wimpey » vr jun 20, 2014 7:41 am

Co Adriaanse ziet het dus wél. :biggthumpup.gif:
‘Eigenlijk is dat 5-3-2-systeem twee keer mislukt’

Het Nederlands elftal heeft zich met twee overwinningen geplaatst voor de achtste finales van het WK in Brazilië. Toch heeft Co Adriaanse kritiek op het systeem wat bondscoach Louis van Gaal hanteert. Volgens de trainer was het systeem tegen zowel Spanje als Australië niet effectief.

‘De opbouw liep niet. Bovendien werd er op het middenveld heel vaak foutief gepasst. Onzuiver. We waren te onrustig bij balbezit’, aldus Adriaanse over het laatste duel van Oranje tegenover NOS. Na rust veranderde Van Gaal zijn systeem naar 4-4-3 . ‘Bij 4-3-3 kunnen we van achteruit veel makkelijker opbouwen. Dat hebben we nu twee keer gezien. ‘Eigenlijk is dat 5-3-2-systeem twee keer mislukt.’

wimpey
Berichten: 54253
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door wimpey » vr jun 20, 2014 9:35 am

En nog een goede trainer die verder kijkt dan het scorebord:
Voormalig Ajax-trainer fileert Oranje en Van Gaal: ‘Systeem werkt niet’

Morten Olsen vindt de huidige speelstijl van het Nederlands elftal maar niks. De Deense trainer, die in zijn tijd bij Ajax ook aanvallend voetbal voor ogen had, denkt dat Nederland altijd op de aanval zou moeten spelen.

‘Nederland heeft altijd geprobeerd om de bal vast te houden, maar dat is nu anders’, zegt Olsen in gesprek met Tipsbladet. ‘Ik begrijp dat je je aanpast als je tegen een grote ploeg als Spanje speelt. Maar ik denk niet dat het systeem werkte. Spanje had de wedstrijd kunnen beslissen. Dat Nederland in de tweede helft vier keer scoorde lag ook niet aan het systeem.’

‘Dat Louis van Gaal ook tegen Australië in het 5-3-2-systeem speelde, tegen een zwakkere ploeg, verbaasde me. Het is reactievoetbal in mijn ogen. Het laat het initiatief aan de tegenstander en men zet in op de snelle counter, zoals je bij Robben zag bij de 1-0. Bovendien maak je een zwakke tegenstander sterker door ze het initiatief te geven’, aldus de trainer van de Deense nationale ploeg.

Baseman
Berichten: 12899
Lid geworden op: do okt 23, 2003 11:06 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Baseman » vr jun 20, 2014 12:57 pm

Een werkloze trainer en een bondscoach die het WK niet haalde...Van Gaal is door naar de 2e ronde van het WK en gaat daarna aan de slag bij ManU. Vanaf de zijlijn roepen is altijd makkelijk en een beetje nuance mag ook wel.

wimpey
Berichten: 54253
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door wimpey » vr jun 20, 2014 1:42 pm

Baseman schreef:Een werkloze trainer en een bondscoach die het WK niet haalde...Van Gaal is door naar de 2e ronde van het WK en gaat daarna aan de slag bij ManU. Vanaf de zijlijn roepen is altijd makkelijk en een beetje nuance mag ook wel.
Ik vind beide heren niet ongenuanceerd. Is gewoon zakelijke kritiek aangaande de tactiek. Kan ik me prima in vinden.

Komt nog bij, de bondscoach die er tussen 2000 en 2002 een potje van maakte had ook kritiek op beter presterende bondscoaches.

Daar gaat het immers om: presteren. Als ploeg minder zijn dan Australië, maar winnen door flitsen van Depay en Robben. Het 'hoe' doet er niet toe.

Baseman
Berichten: 12899
Lid geworden op: do okt 23, 2003 11:06 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Baseman » vr jun 20, 2014 2:09 pm

wimpey schreef:Het 'hoe' doet er niet toe.
Klopt, zoals dat geldt voor ieder team op het WK.
Winst is het enige dat telt, als dat met goed voetbal gepaard gaat is dat leuk meegenomen.

Mr. Ajax
Berichten: 15137
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 3:32 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Mr. Ajax » vr jun 20, 2014 2:48 pm

wimpey schreef: Daar gaat het immers om: presteren. Als ploeg minder zijn dan Australië, maar winnen door flitsen van Depay en Robben. Het 'hoe' doet er niet toe.
Maar dit is dus onzin, want je bent als ploeg helemaal niet minder dan Australie. Je wint immers die wedstrijd gewoon, dan ben je gewoon beter. Klaar. Dat Australie het in de eerste helft beter deed dan men van ze had verwacht wil niet zeggen dat ze meteen ook beter zijn dan Nederland.


Ik moet zeggen, wimpey, je laat je tot dusver op dit WK wel erg kennen. Nederland onder het bewind van Van Gaal plaatst zich binnen no time voor de volgende ronde, als een van de eerste landen op dit toernooi, terwijl het voor jou twee weken geleden al een voldongen feit was dat ze niet eens door de poulefase zouden komen en met 0 punten naar huis zouden gaan. Onder andere door een oorwassing tegen Spanje. Je laat je enorm kennen door niet eens toe te geven dat het Oranje van Van Gaal hier een enorme prestatie heeft geleverd. Tikkie hypocriet zelfs, want je meet hier echt met 14 maten. Zonde!!
- Je bent net zolang gestoord tot je een genie bent -

Dubbel
AT EC 2012 winner
Berichten: 9567
Lid geworden op: ma nov 10, 2003 1:47 pm

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Dubbel » vr jun 20, 2014 7:45 pm

Tja, wie had ook verwacht dat Spanje geen deuk in een kippeborst zou schoppen? Ik vermoed dat VDB niet aan de xenon wilde omdat zijn jongens het eerder ook zonder flikten. Anders kan ik het niet verklaren. Om alle credits richting Oranje te schuiven lijkt me ver gezocht. Zou m'n geld i.i.g. niet zomaar op Spanje zetten in hun laatste poule wedstrijd.

De wedstrijd tegen Chili wordt leuk want die zijn net zo 'fit' als Oranje.

Verder moeten LVG vooral zo spelen als hij wil, het is immers zijn geld waar het om gaat. Persoonlijk loop ik er niet warm voor evenmin als voor de spelers en de coach van het team maar er zijn genoeg Oranje fans die door het behang gaan voor succesvol countervoetbal van een zooitje achterbakse Feijenoorders.

Le T.
Berichten: 5472
Lid geworden op: do mar 31, 2011 10:10 am

Re: De nieuwe Bondscoach

Bericht door Le T. » za jun 21, 2014 12:42 pm

wimpey schreef:Komt nog bij, de bondscoach die er tussen 2000 en 2002 een potje van maakte had ook kritiek op beter presterende bondscoaches.
"Beter presteren" als in onder Roemenië eindigen en een 1-0 uit het vuur slepen tegen Luxemburg?
Dubbel schreef:Tja, wie had ook verwacht dat Spanje geen deuk in een kippeborst zou schoppen? Ik vermoed dat VDB niet aan de xenon wilde omdat zijn jongens het eerder ook zonder flikten. Anders kan ik het niet verklaren. Om alle credits richting Oranje te schuiven lijkt me ver gezocht. Zou m'n geld i.i.g. niet zomaar op Spanje zetten in hun laatste poule wedstrijd.
Ik heb ook al geld op Australië gezet. Het einde van het Spaanse tijdperk zat er al aan te komen, de signalen waren er al in clubverband. Maar dat neemt niet weg dat je van goede huize moet komen om het einde van een tijdperk in te luiden. Die eer valt Nederland wel ten beurt.

Nederland had zich ook gewoon weg kunnen laten tikken en dan was Spanje waarschijnlijk naar de 2e ronde gecruised om pas in een veel later stadium zijn beul tegen te komen, misschien zelfs wel op een volgend toernooi. Chili is een sterk elftal, maar het mocht Spanje nog wel even verder in elkaar trappen toen het al op de grond was gelegd.
Wollt ihr den totalen Mensch?

Plaats reactie