De T.Miljoenenheffing dreigt voor Ajax
AMSTERDAM – Ajax moet over de aankoop van Shota Arvaladze en Michael Laudrup in 1997 alsnog zo’n zes miljoen euro belasting betalen. Dat adviseert advocaat-generaal Van Ballegooijen aan de Hoge Raad, de hoogste rechter, in de jaren slepende rechtszaak tussen Ajax en de Belastingdienst.
Meestal neemt de Hoge Raad het advies over. Als de Belastingdienst wint, rekent die ook nog eens ruim 5 procent rente over de 5,8 miljoen euro in rekening.
De FIOD deed in 1997 na de komst van Arveladze van Trabszonspor en Laudrup van Vissel Kobe een grootschalig fraudeonderzoek bij Ajax, het tweede in de geschiedenis. Daarbij werden vijf personen aangehouden. Ajax bestrijdt de hele belastingaanslag en kreeg tot deze week in alle voorgaande rechtszaken gelijk.
Volgens het nieuwe advies is het hele transferbedrag voor Laudrup en Aravaldze, inclusief het tekengeld, gewoon loon. En dus mocht de fiscus er destijds ruim 60 procent belasting over heffen, vindt Van Ballegooijen. Daarnaast kregen Laudrup en Arvaladze in 2002 nog een extra belastingaanslag opgelegd.
„De Belastingdienst wilde zo op twee manieren achter het geld aan”, verklaart Jan-Bertram Rietveld van belastingadvieskantoor Ernst & Young het advies. „Gecoördineerd mensen in de tang nemen om achter geld aan te jagen mag de fiscus niet. Maar dit advies is echt haarkloverij van de bovenste plank. Het stelt dat er van een georkestreerde, dubbele heffing geen sprake is. Maar wie er met wat meer afstand naar kijkt vindt dit advies verschrikkelijk onredelijk. Het lijkt alsof de advocaat-generaal alles gebruikt om de Belastingdienst gelijk te geven. De Hoge Raad neemt het advies vaak over, maar dit kon wat mij betreft wel eens de uitzondering zijn.”
De definitieve uitspraak van de Hoge Raad volgt over enkele maanden.
Het beursgenoteerde Ajax sleept de kwestie al negen jaar als miljoenenrisico mee in zijn boeken. Justitie overwoog in mei 2001 nog een strafrechtelijk vooronderzoek naar belastingontduiking door Ajax. Dat onderzoek kon Ajax, dankzij betaling van een half miljoen euro, voorkomen.
Op de dag van de inval werd de notering van het aandeel Ajax aan de beurs stopgezet. Een domper, want nadat de Amsterdammers daags ervoor de voorronde van de Champions League hadden gehaald, was de aandelenkoers juist met liefst 9% gestegen.
Miljoenenheffing dreigt voor Ajax
Moderator: mods
Miljoenenheffing dreigt voor Ajax
Blij met de punten ...
-
- Berichten: 17870
- Lid geworden op: zo mar 13, 2005 10:44 pm
- Locatie: Purmerend
Ajax wacht mogelijk nog aanslag Belastingdienst
Uitgegeven: 11 juli 2008 15:45
Laatst gewijzigd: 11 juli 2008 15:45
DEN HAAG - Ajax moet mogelijk toch nog belasting gaan betalen in verband met de transfers van Michael Laudrup en Shota Arveladze in 1997. Het gaat om naheffingen van in totaal 5,8 miljoen euro.
De Hoge Raad vernietigde vrijdag de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam van 2006. Die heeft volgens het hoogste rechtscollege op onjuiste gronden besloten dat de omstreden naheffingsaanslag van de Belastingdienst moest worden vernietigd. Het hof in Den Haag moet zich opnieuw over de kwestie gaan buigen en kijken of de naheffing wel of niet mag worden opgelegd.
Eind 2005 kocht Ajax strafvervolging in deze kwestie al af, nadat het Openbaar Ministerie (OM) de club een schikkingsvoorstel had gedaan van 500.000 euro. Het OM was van mening dat Ajax de transferbetalingen voor de spelers had moeten aanmerken als loon. Door dat niet te doen had de club een onjuiste aangifte van loonbelasting gedaan.
Destijds waren toenmalig bestuurslid Arie van Os en voormalig directeur Maarten Oldenhof als verdachten aangemerkt. Hun zaak werd echter geseponeerd.
(c) ANP
Blij met de punten ...