www.ad.nlDe partijen staan tamelijk onverzoenlijk tegenover elkaar in de Kuip
Chris van Nijnatten
Onderhandelingen over aftocht Van den Herik lijken gaande De managers zijn niet van plan hun voorzitter openlijk te laten vallen.
Het was gisteren vroeg druk in de Kuip. In het Maasgebouw kwamen zeven kopstukken uit de achterban van Feyenoord én drie professionals van de club bijeen.
De managers Chris Woerts en Onno Jacobs waren initiatiefnemers. Supporterscoördinator Ton Strooband was er als toehoorder. De andere zeven zaten aan als voorzitter van de diverse geledingen in het Supportersplatform van Feyenoord.
Dat parlement wordt door de club serieus genomen, zo is door dezelfde directie recent nadrukkelijk bevestigd. Dus sinds in dat parlement het vertrouwen in de grote leider van Feyenoord, Jorien van den Herik, is opgezegd, leeft de club in bestuurlijke zin in crisis.
,,Ik zeg niets over wat we besproken hebben,’’ zei Woerts gisteravond. ,,Er is een verschil van mening en daarin is een voortgaande dialoog noodzakelijk. Ik heb de afgelopen weken wel met honderd supporters gesproken, omdat we een beeld willen hebben van wat er leeft. Maar er komt voorlopig niets van naar buiten.’’
De partijen (Van den Herik en een groot deel van de achterban) staan tamelijk onverzoenlijk tegenover elkaar, zo leert een reconstructie van het geheime overleg, dat ’s middags ook op Radio Rijnmond al werd besproken.
De kopstukken waren eerder ook al bijeen geroepen, maar toen weigerden ze nog in te gaan op de uitnodiging. Zondag kwamen ze wel, maar slechts op persoonlijke titel, dus niet namens hun achterban.
Ze kwamen om te luisteren en bevestigden hun eis: Jorien van den Herik moet onmiddellijk weg. Er werd daarop, zo verluidt, uit het overleg, door de directie gesteld dat binnenkort de FIOD-zaak tegen Feyenoord en Van den Herik weer dient en dat daarom alleen al de voorzitter nog een tijdje in functie moet blijven.
De directie peilde daarop de mening van de achterban over een vertrek van de voorzitter per 1 juni 2008, het jaar van het eeuwfeest.
Voor de supporters was dit onacceptabel, ze schoven hun stoelen naar achteren en stapten op. Wat nu?
Dat dachten de managers ook. Die zijn niet van plan hun voorzitter openlijk te laten vallen. Maar hoe is dat achter de schermen?
Ooit stelde Van den Herik dat hij een vertrek serieus overweegt als zijn achterban hem niet meer wil. Een substantieel deel van die achterban pruimt de voorzitter niet meer, hetgeen is toegenomen na een uitzending van Studio Voetbal waarin in aanwezigheid van de voorzitter de financiële stand van zaken bij Feyenoord en de rol van de voorzitter daarin is blootgelegd.
Nadat het supportersparlement het vertrouwen in de voorzitter opzegde, benadrukte de directie dat datzelfde parlement een serieuze partner is.
Sindsdien worden reusachtige spandoeken tegen de voorzitter en zijn beleid gedoogd rond zowel het trainingsveld als het speelveld. In een door de directie geïnitieerd overleg wordt vertegenwoordigers van die achterban gevraagd naar hun visie op een aftreden van de voorzitter in juni 2008.
Het lijkt er op of de directie in onderhandeling is over een chique aftocht van de voorzitter. Als dat zo is, zijn de dagen van Van den Herik als voorzitter geteld.
Zouden de laatste dagen van Van den Herik echt in aantocht zijn?