
Grofweg een half seizoen geleden vonden ze hem er niet klaar voor. Mijn indruk is dat ze nu vooral voor een bekende naam zijn gegaan die goed ligt bij de supporters.
Moderator: mods
Waarom velen bij SC Heerenveen juist opgelucht zijn door het vertrek van Robin van Persie naar Feyenoord
Sander de Vries • 21 februari 2025, 18:15 • Sport
Robin van Persie tekent op korte termijn een contract bij Feyenoord. Zijn vertrek bezorgt SC Heerenveen een acuut trainersprobleem. Maar zijn afscheid lost ook problemen op, zo blijkt uit een reconstructie van de voorbije maanden.
De trainer is de baas. De trainer bepaalt. Je hoorde het spelers geregeld zeggen, na afloop van de wedstrijden van SC Heerenveen. Toeval is dat niet: ze hoorden deze zinnen namelijk uit de mond van hun trainer.
Het was een fascinerend project, Robin van Persie bij Heerenveen, dat uiteindelijk amper acht maanden duurde. Het project begon hoopgevend, maar zorgde al snel voor weerstand in het Abe Lenstra-stadion. En nu, zo blijkt na gesprekken met zestien mensen voor dit verhaal, is menigeen opgelucht dat Van Persie alweer vertrekt. Hoe komt dat?
Voorbereiding
Terug naar de voorbereiding. De zon schijnt boven Heerenveen. Letterlijk en figuurlijk. Met Van Persie heeft de club een trainer die mondiale bekendheid geniet. Maar wel eentje die buitengewoon benaderbaar is. Van Persie komt op de fiets naar zijn eerste training en maakt voor iedereen tijd. Foto’s, handtekeningen en een praatje – elke supporter van Heerenveen gaat in de zomer blij naar huis.
Positivisme en goed voetballen, dat zijn de sleutelwoorden. De seizoenkaartenverkoop krijgt een impuls. Van Persie maakt onomwonden duidelijk wat hij van zijn spelers verwacht. Vlak voor de competitiestart wordt de Spaanse subtopper Rayo Vallecano met 5-0 verslagen. In het stadion kunnen mensen hun ogen niet geloven. Na een paar grijze en onopvallende seizoenen durft Heerenveen weer te dromen.
Toch zijn er dan al de eerste haarscheurtjes in de staf. Van Persie vaart vanaf zijn eerste werkweek zijn eigen koers. Op zich is daar niets mis mee, vindt men, maar tegelijk werkt hij wel in een team. Van Persie moet leidinggeven aan een groep specialisten en die mensen in hun kracht zetten. Naast assistent-trainers zijn dat onder anderen de kracht- en performancetrainers, fysiotherapeuten, een dokter, materiaalmannen en de teammanager.
Trainen in grote of kleine ruimtes. Rekening houden met de afstanden op het veld, en in het verlengde daarvan: met de belastbaarheid van spelers. Het uitlopen van trainingen, besprekingen en daarmee het dagprogramma. Het herzien of schrappen van afspraken. Het gebeurt geregeld en daarmee bezorgt Van Persie zijn collega’s overwerk en frustraties.
Maar goed, is dan nog de gedachte, waar gewerkt wordt vallen spaanders. En deze staf, met overwegend een Rotterdamse en Friese bloedgroep, moet nog aan elkaar wennen. Met Van Persie zijn assistent-trainer Brian Pinas, videoanalist Yöri Bosschaart en Nico Romeijn meegekomen. Romeijn is een zogeheten ‘coach van de coaches’, die de trainers een spiegel moet voorhouden.
Eerste breuk
De haarscheurtjes worden een eerste breuk aan het einde van de voorbereiding. De aanleiding is de basisopstelling. Van Persie heeft nog geen eerste doelman. Hij wil rouleren. Maar wie staat de eerste wedstrijden onder de lat?
Van Persie wil dat de stafleden hun voorkeur uitspreken. Een vijftal stemt voor Andries Noppert in het doel. Eén stem gaat naar Mickey van der Hart. Van Persie hoort hun verhalen aan. En kiest vervolgens voor Van der Hart.
Bij de rechtsback, Oliver Braude of Denzel Hall, heeft de stemming dezelfde uitslag. Vijf tegen één. Toch kiest Van Persie voor Hall. De argumenten van het gros van zijn collega’s hebben hem niet overtuigd. Van Persie neemt zijn verantwoordelijkheid, zegt hij, en draagt de eventuele gevolgen. De stafleden kijken elkaar veelbetekenend aan. Waarom zou je nog een verhaal voorbereiden als de trainer doet wat hij wil?
Voor de buitenwereld is de keeperskeuze de eerste controversiële beslissing van Van Persie. Niettemin verloopt de competitiestart heel behoorlijk. Heerenveen verliest van Ajax (0-1), maar doet de hele wedstrijd mee in Amsterdam. Tegen FC Utrecht (1-1) beklijft de goede tweede helft. Heerenveen komt vervolgens tegen NAC Breda een paar keer goed weg, maar dat is niet de afdronk van de wedstrijd. Heerenveen speelt na rust uitstekend en wint in een uitgelaten Abe Lenstra-stadion met 4-0.
Tot de euforie heel snel verdwijnt.
Onherstelbare schade
Het is een hallucinant beeld, half september in Alkmaar. Heerenveen blijft maar aanvallen, terwijl AZ de ene na de andere treffer maakt. De teller stokt bij 9-1. Heerenveen lijdt de grootste nederlaag in de clubhistorie.
Na afloop zitten de spelers er geslagen bij. Van Persie spreekt echter opbeurende woorden. Hij is trots op ze, zegt hij. De voetballers zijn verbijsterd. Trots, na een 9-1 nederlaag? Ze staan voor joker. En niet alleen in Nederland. Hardop vragen de internationals zich af: hoe moeten ze zo’n nederlaag in hun land uitleggen?
Van Persie herhaalt bij de journalisten zijn verhaal dat hij aan de spelersgroep vertelde. Hij is ,,trots” en spreekt over ,,leermomenten”. Luuk Brouwers, de aanvoerder, en doelman Van der Hart zeggen dat ze ,,achter hun spelopvatting” blijven staan. Die moet je ,,niet na een tegenslag meteen overboord gooien”. Het zijn uitspraken die niet goed vallen in de kleedkamer.
Drie dagen na de ketser in Alkmaar wacht FC Twente-uit. Met een 2-0 nederlaag blijft de schade op het veld beperkt. Maar in die week lopen sommige relaties wel onherstelbare schade op.
Na het duel in Enschede volgt een tussenevaluatie met de staf. Van Persie neemt geen blad voor de mond. Hij vindt dat sommigen te veel als supporters meeleven op de bank. Weer anderen moeten zich niet bemoeien met de coaching. Nagenoeg iedereen komt aan de beurt. Met uitzondering van Pinas en Romeijn. ,,Na dat gesprek”, schetst een van de aanwezigen, ,,was het Rotterdam tegen Friesland.”
Vertrouwen
Niet alleen in de trainerskamer rommelt het. Ook in de spelersgroep is het onrustig. Daar lijkt het aanvankelijk niet op. Van Persie maakt zijn spelers groot in de voorbereiding. Misschien wel groter dan ze zijn. Maar voor de voetballers voelt dat goed. Na twee jaren onder de tamelijk calvinistische Kees van Wonderen, een man die altijd beren op de weg ziet, vinden ze het prettig dat hun trainer nu in kansen denkt.
Maar of alle keuzes logisch zijn? Het roulatiesysteem met de doelmannen zorgt voor vraagtekens. Braude, de speler van het jaar van vorig seizoen, moet plaatsmaken voor Hall. Daniel Karlsbakk krijgt volop kansen in de spits. Het is, zo wordt gefluisterd in de selectie, alsof Van Persie wil bewijzen dat hij het duo wél aan de praat krijgt.
Een paar weken na de competitiestart is Karlsbakk de derde spits. Hall komt amper meer van de bank.
Maar twee spelers zijn zeker van hun plek. Luuk Brouwers en Mats Köhlert. Van Persie beoordeelt zijn spelers, zegt hij, elke dag. En alleen deze twee jongens voldoen steevast aan zijn eisen.
Op andere posities wordt volop gerouleerd. Je kunt zeggen dat iedereen daardoor perspectief op speeltijd heeft. Zo legt Van Persie het ook uit. Maar in de spelersgroep ebt het vertrouwen snel weg.
Dat komt ook door Van Persies manier van communiceren. Naast vrolijk en charismatisch heeft hij ook een andere kant. Van Persie kan hard uit de hoek komen. Zeker als emoties de overhand nemen. Dan kan hij volgens ingewijden met deuren en met zijn hand op tafels slaan, weglopen bij discussies en wijzen op de strepen op zijn mouw: hij is de trainer. Hij bepaalt. Hij is de baas.
De teambesprekingen duren vaak lang en zorgen ook niet bepaald voor een goed moraal. Natuurlijk moet een trainer zijn spelers wijzen op hun fouten. En ja, daarbij moet je man en paard noemen. Maar bij Heerenveen slaan de meetings weleens door naar het andere uiterste, met als gevolg dat een speler, bevangen door stress, geen woord kan uitbrengen als hij eens door Van Persie wordt aangesproken. Of dat voetballers elkaar meelevend aanstoten, of geërgerd rollen met hun ogen als een reeks videoclips met fouten wordt getoond.
Veel Scandinavische spelers, afkomstig uit een cultuur waar over het algemeen geduldig en rustig wordt gecommuniceerd, raakt hij al snel kwijt. De manier waarop er met Simon Olsson wordt omgegaan doet de relatie tussen trainer en spelers ook geen goed. Olsson, een international van Zweden en populair bij medespelers en publiek, moet vaak lang warmlopen zonder invalbeurt. De ondubbelzinnige boodschap: hij moet vertrekken.
Het is voor Olsson een waardeloze situatie, maar ook voor zijn ploeggenoten voelt het oneerlijk. Zoals dat ook gebeurt als Pawel Bochniewicz hoort dat videoanalist Yöri Bosschaart van Van Persie clipjes moet selecteren waaruit blijkt dat hij slecht is in de opbouw. Alleen: die beelden zijn er niet. Het is, denkt men, alsof Van Persie eerst een keuze maakt en daar vervolgens argumenten bij zoekt – terwijl de volgorde juist andersom hoort te zijn.
De vraag die erboven hangt: wie corrigeert Van Persie? In de trainerskamer kiezen mensen hun momenten, om continue aanvaringen te voorkomen. Bijzonder is de rol van Nico Romeijn. Juist hij zou Van Persie vanuit zijn rol moeten bevragen en spiegelen, maar Romeijn zegt vooral dat de trainer dicht bij zichzelf moet blijven.
Ferry de Haan, de algemeen directeur, krijgt uiteraard ook signalen over de onvrede bij de voetballers en trainersstaf. Hij probeert Van Persie met tips en suggesties bij te sturen. Soms lukt dat – voor eventjes. Vaak ook niet.
En de spelers zelf? Ze voelen een drempel om hem tegen te spreken, nog los van de gedachte of dat überhaupt zin heeft. Velen missen ook domweg de verbinding met de trainer.
Warmte en aandacht
Andries Noppert kaart dat laatste wel een keer aan. Zoals in oktober, na de uitwedstrijd tegen NEC. Noppert zegt dat hij meer met de trainer wil communiceren. ,,Ik wol it graach by mysels hâlde”, zegt Noppert. ,,Mar ik ha te min petearen mei de trainer fierd. En dy hoege net altyd oer fuotbaljen te gean.”
Je kunt de woorden van Noppert interpreteren als een vraag om een betere relatie. Maar Van Persie beantwoordt ’m nogal koud. Volgens de trainer moeten spelers ,,beseffen wat zijn rol is”, en zijn er ,,heus weleens momenten waarbij je met elkaar kunt lachen”, maar is het ,,niet zijn rol dat hij elke dag een halfuur over het mooie weer met zijn spelers gaat kletsen”.
Zijn er bij Heerenveen tevreden voetballers? Zeker wel. Sommigen spelen bijvoorbeeld meer dan ze hadden verwacht. Anderen hebben een tamelijk onverstoorbaar karakter. Van Persie heeft ook oog voor de jeugdopleiding en schroomt niet talenten voor de leeuwen te gooien. ,,Goed genoeg is oud genoeg”, vindt hij.
Maar een aanzienlijk deel van deze spelersgroep mist warmte en persoonlijke aandacht. Sommigen hebben het gevoel dat er amper naar ze wordt omgekeken. Veelzeggend zijn de woorden van De Haan begin januari. Volgens de directeur is ,,een aantal jongens nagenoeg uitgecheckt”.
Verwijten
De Haan leidt in het najaar een overleg tussen de technische staf en scouting. De prioriteiten voor de winterse transferperiode worden besproken. Het is geen constructieve meeting. Verwijten vliegen over en weer. Niet in de laatste plaats door Van Persie.
De trainer vindt het ongelooflijk dat hij zo’n slechte selectie heeft. Wat heeft de scouting gedaan? Of beter gezegd: wat niet? Hoe kunnen ze hem opzadelen met spelers als pakweg Karlsbakk en Amara Condé?
Een fikse woordenwisseling volgt. De Haan zegt onder meer dat Van Persie zich maar eens moet afvragen waarom zijn team zich niet ontwikkelt. En o ja, hij stond toch zélf achter de aankoop van Condé? Van Persie hoefde toch ook geen nieuwe spits, omdat hij Karlsbakk had?
Het voorval onderstreept wat menigeen in het Abe Lenstra-stadion al langer weet. Het is met Van Persie uiterst moeilijk samenwerken. Ondertussen blijven de resultaten op het veld wisselvallig. De 1-0 zege op PSV, halverwege december, is een hoogtepunt. De 3-0 nederlaag bij Almere City, een week later, een dieptepunt.
De Haan wil Van Persie faciliteren in de winterstop. Er komen vijf nieuwe spelers. Maar de prestaties worden niet beter. Integendeel. Na de hoopgevende uitzege bij NAC Breda (2-4), wacht Heerenveen nu al zes duels op een overwinning, inclusief de bekernederlaag bij Quick Boys. Van Persie baart in Katwijk opzien met het inbrengen van Noppert, vlak voor tijd, en leidt daarmee zelf de bekeruitschakeling in.
Een ontwikkeling in het voetbal is er niet. Geen enkele speler is in vorm. En dat laatste is ook niet zo gek, gezien alles wat er de voorbije maanden is gebeurd. Het verklaart ook waarom er maandag, als de voetballers zich weer melden bij de club, vermoedelijk geen grafstemming in de kleedkamer is. Velen zullen zelfs opgelucht zijn.
Het onverwachte afscheid van Van Persie, en met hem een groot deel van de staf? Het bezorgt Heerenveen een acuut probleem, met nog elf wedstrijden te spelen. Maar tegelijk lost het vertrek van Van Persie ook een boel problemen op.
Reactie SC Heerenveen
Dit artikel is voor publicatie naar SC Heerenveen gestuurd. De reactie van de club: ‘Robin van Persie is een bevlogen en ambitieuze trainer met wie we de afgelopen maanden intensief hebben samengewerkt. Binnen een voetbalclub zijn er altijd verschillende inzichten en discussies over speelstijl, selectiekeuzes en trainingsmethoden. Ook dat hoort bij topsport.’
‘Op dit moment is er nog geen definitieve transfer en zijn gesprekken gaande tussen de betrokken partijen. We begrijpen dat er veel aandacht is voor deze situatie, maar onze prioriteit ligt bij rust en prestaties binnen de club. We vinden het daarom niet gepast om op individuele details in te gaan.’
Ik ook nog niet. Zo ook mijn Feijenoord vrienden en collega’sDuke schreef:Het is officieel: Van Persie en Hake zijn het geworden. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat dit een succes gaat worden.
Toch zitten daar genoeg valkuilen bij. Maar het maakt voor Feyenoord weinig uit. AZ pakt die derde plek.
Had dan Hake vast binnengehaald, die had dan het komende half jaar kunnen doen, en dan had Van Persie het goed (?) kunnen afsluiten bij Heerenveen, en rustig in kunnen stromen.
Dit is het gewoon. Te Kloese voelt de druk en kiest een naam die scoort bij de supporters.
In principe kan hij een kwart seizoen falen en alle schuld bij iedereen behalve zichzelf leggen (niet zijn selectie, schuld van voorganger, onrust bla bla bla), maar dan heeft hij in ieder geval wel meer tijd om een betere voorbereiding te draaien. Ze zullen 'm in ieder geval niet aan het einde van dit seizoen er al uitgooien al zou hij geen wedstrijd meer winnen.Marillion schreef: ↑di feb 25, 2025 9:09 amDit is het gewoon. Te Kloese voelt de druk en kiest een naam die scoort bij de supporters.
De realiteit is dat de kans groot is dat hij begint met een uitschakeling in de CL (dat is op zich natuurlijk geen schande) en dat hij vervolgens met AZ een beter elftal als concurrent heeft voor plek 3. Waarbij Twente en Utrecht ook dicht in de buurt zitten. En ondanks dat ze dit seizoen goed verdienen aan de CL hebben ze nieuwe deelname financieel ook gewoon keihard nodig. Lukt dat niet dan moeten ze vooral spelers verkopen.
Waarom Van Persie er dan ook perse nu in wil stappen is mij vanuit hem gezien echt een raadsel. Al hoop ik wel dat 'ie even wint van PSV.