Dankzij vi.nlTactische longread
Hoe voetbalt het Ajax van Francesco Farioli? VI PRO ontleedt het strategische en tactische plan van de Ajax-trainer in een longread waarin alle aspecten van de speelstijl uitgebreid aan bod komen.
Francesco Farioli renoveert de speelwijze van Ajax met Italiaanse accenten. Nadat Peter Bosz en Erik ten Hag de afgelopen jaren moderne ideeën over de aanvallende veldbezetting en het belang van omschakelen hebben toegevoegd, stut Farioli de kwetsbare defensie. Alleen PSV heeft dit seizoen nog minder tegendoelpunten gekregen dan Ajax. Nog opmerkelijker: de Amsterdammers hebben nu al vaker de nul gehouden dan heel vorig jaar. Aangezien versterkingen in de laatste linie zijn uitgebleven, is dat de verdienste van de verbeterde organisatie.
Tijd om de tactische principes van de speelwijze van Farioli uit te diepen in een tactische longread, inclusief videobeelden ter illustratie.
Verdedigen
1. Dwing de opbouw naar de zijkant
Farioli: 'We willen protagonisten op het veld zijn, met en zonder bal.'
Volgens Farioli is het een voordeel dat 'zonder bal vol druk zetten' onderdeel is van het DNA van Ajax. Hij zoekt in de Johan Cruijff Arena naar het beste van twee werelden: waar mogelijk tegenstanders tot in hun eigen strafschopgebied opjagen, waar nodig op eigen helft als collectief verdedigen.
Ajax jaagt tegenstanders op via de vleugelaanvallers. Afhankelijk van de tegenstander kiest Farioli voor een rechtsvoor óf een linksvoor die doorstapt richting een centrale verdediger. Op die manier hoopt Ajax de opbouw naar de zijkant te dwingen.
Op de flanken is het de taak van de vleugelverdedigers om indien nodig helemaal door te stappen op de back van de tegenstander. De effectiviteit van dit plan valt of staat met de juiste afstemming tussen de back en buitenspeler van Ajax. In de woorden van Farioli: 'Ons voetbal is gebaseerd op timing. Als een speler begint te bewegen, dan moeten ploeggenoten daarop reageren.'
Klopt deze timing niet, dan is het gevolg dat Ajax vaker op eigen helft verdedigt dan de fans uit de hoofdstad gewend zijn.
2. Sluit de passlijnen naar het middenveld
Volgens Farioli begint goed verdedigen met de spitsen. 'Dat we nu minder weggeven, is natuurlijk met dank aan de verdedigers, maar zeker ook dankzij de aanvallers die zich enorm opofferen.'
Van aanvallers als Wout Weghorst vraagt het strijdplan van Farioli tactische discipline. Voorhoedespelers willen defensief eigenlijk maar één ding: zo snel mogelijk de bal terug. Alleen is dat voor Weghorst en consorten bij Ajax niet de opdracht. In een interview na de zege op Feyenoord spreekt de Oranje-international over het belang van het dichtzetten van de 'passlijnen' naar de middenvelders van Feyenoord.
Tegen PSV bewijst Brian Brobbey dat de defensieve taken van Farioli onderdeel zijn geworden van zijn systeem. Hij schaduwt in de opbouw Malik Tillman en beweegt mee met Olivier Boscagli zodra die inschuift naar het middenveld. 'Zijn verdedigende werk was fenomenaal', jubelt Farioli na afloop over Brobbey.
Toch kiest Farioli in topduels vaak voor Weghorst en Chuba Akpom (als vleugelspits) vanwege hun tactische discipline in het dichtzetten van passlijnen.
De spits en de drie middenvelders van Ajax verhinderen veel passes door het centrum. Youri Baas speelt op dat vlak ook een rol, door waar nodig als centrale verdediger door te stappen naar voren.
Indien tegenstanders tegen Ajax tot een verzorgde opbouw komen, dan gebeurt dat vaak via de zijkant. Zodra de druk op de vijandelijke speelhelft ontweken is, treedt het defensieve Plan B van Farioli in werking. Dan zakt de controlerende middenvelder een linie terug om de verdediging te stutten.
3. Verdedig op eigen helft met vijf
Voor het benutten van controlerende middenvelder Jordan Henderson als vijfde verdediger op eigen helft, geeft Farioli een haast Cruijffiaanse uitleg.
‘Waarom ik defensief de controlerende middenvelder als vijfde verdediger laat spelen? Op een gegeven moment herken je problemen die je niet op een andere manier kan oplossen', is de gedachte van Farioli. 'In het moderne voetbal is het in mijn ogen vrij gecompliceerd om met vier te verdedigen, omdat veel teams met vijf man aanvallen. Als je niet in de gelegenheid bent om vooruit druk te zetten, kun je naar mijn mening niet verdedigen met een ondertal.’
Farioli verdedigt met vijf, zodat hij op het trainingsveld meer tijd kan spenderen aan aanvallen. 'Alles begint vanuit een heel feitelijk scenario: als je bepaalde ruimtes wilt dichten, heb je daar meer mensen nodig. Het is daarbij ook een heel pragmatische beslissing, want de tijd die we op het trainingsveld spenderen aan het verdedigen is vrij gelimiteerd.'
Farioli: ‘Vraag je dit aan Maurizio Sarri, dan zal hij nooit accepteren om met vijf te verdedigen. Zijn laatste linie verdedigt altijd geweldig met vier man, de automatismen en de onderlinge coördinatie zijn waanzinnig, maar de tijd die dit kost, is gigantisch. Dus uiteindelijk is dat een afweging. Als je ervoor kiest om daar heel veel tijd aan te besteden, kom je ergens anders tekort. Wij kiezen ervoor om de ruimtes klein te houden met vijf, zodat we op het trainingsveld meer tijd hebben om te werken aan het aanvallen.’
Omschakeling van verdedigen naar aanvallen
Farioli is een Italiaan, maar geen countertrainer. In de Eredivisie is door Ajax pas één doelpunt gemaakt na een snelle uitbraak die gestart is op eigen helft. Voor een deel valt dat te verklaren door de keuzes van Farioli.
1. Controleer balbezit na balwinst
Farioli hamert bij Ajax op het afwegen van risico en beloning. ‘We willen altijd blijven voetballen, maar er komt ook een moment dat dat niet gaat. Als je de bal op een bepaalde manier verliest, kun je niet zomaar zeggen: Oké, kan gebeuren, door naar de volgende. Daar hebben we geprobeerd wat meer bewustzijn te creëren. Ja: we willen altijd voetballen, we willen dapper zijn aan de bal, absoluut. Maar dapper zijn en dom zijn, dat is een heel dunne lijn. Uiteindelijk willen we dat de spelers zelf die momenten gaan herkennen, dat was voor mij de grootste uitdaging in het begin.’
Bij balwinst is de lijn tussen dapper en dom extra dun. In de omschakeling ontbreekt de organisatie van de tegenstander vaak even, maar dat geldt evengoed voor het eigen elftal. Opvallend is dat Ajax dit seizoen vaak kiest voor circulatie, in plaats van een snelle uitbraak.
De defensieve veldbezetting speelt mee bij het gebrek aan snelle uitbraken. Doordat Ajax op eigen helft verdedigt vanuit 5-4-1 is de spits bij balwinst de enige vooruitgeschoven pion. Dit gebrek aan aanvallers maakt de Amsterdammers bij counters relatief eenvoudig te bedwingen.
Aanvallen
Farioli houdt als trainer van controle. Aanvallend probeert hij dat te verkrijgen door ingeslepen patronen en korte combinaties. Ajax noteert dit Eredivisieseizoen per wedstrijd 19,5 passketens uit open spel met minimaal tien passes, het hoogste gemiddelde voor de Amsterdammers in een Eredivisiejaargang in de afgelopen tien seizoenen. Hoewel deze passes lang niet altijd leiden tot het gewenste resultaat, zijn de achterliggende ideeën detecteerbaar.
1. Vergroot afstanden door lokken
Farioli is ooit keeperstrainer geweest onder Roberto De Zerbi. De ideeën van de huidige trainer van Olympique Marseille zijn zichtbaar bij Ajax op de momenten dat keepers of centrale verdedigers hun voet op de bal zetten om tegenstanders te lokken.
'Het balbezit hangt altijd af van de druk van de tegenstander', is de filosofie van De Zerbi. "Hoe agressiever de druk, hoe meer we verticaal naar voren speler. Hoe minder druk van de tegenstander, hoe meer controle we over de wedstrijd en het balbezit zullen hebben.'
Trainers uit de invloedsfeer van De Zerbi ruilen vrijwillig balbezit op de helft van de tegenstander in voor geschuif op eigen helft. Dit gebeurt vanuit het idee dat zodra de vijandelijke helft wél bereikt wordt de ruimtes groter zullen zijn. Succesvolle aanvallen van De Zerbi ogen als een counter, terwijl dit in feite een opbouw is die begonnen is bij de eigen keeper.
De offensieve cijfers van Ajax reflecteren het effect van het lokken. De ploeg van Farioli beschikt over een hoge passzuiverheid in combinatie met een relatief laag aantal doelpogingen. De positieve kant: de kwaliteit van de schoten is extreem hoog. In de Eredivisie én in de Europa League is Ajax het team met de hoogste Expected Goal-waarde per schot. De Amsterdammers schieten nauwelijks van buiten het strafschopgebied, wachtend op een betere mogelijkheid.
2. Creëer opties in centrum
Farioli combineert het liefst door het centrum. Net als veel moderne trainers kiest hij voor beperkte bezetting aan de zijkant. Ajax doet dat vaak door de vleugelverdedigers naar de as van het veld te halen tijdens de opbouw.
Waarom Farioli de backs 'een paar meter' meer naar het centrum beweegt? 'Dit geeft ons een extra passlijn én een beetje meer bewustzijn en controle op het moment dat we de bal verliezen.'
Farioli vervolgt. 'Dus er zijn natuurlijk voordelen. Er zijn momenten of wedstrijden waar we ze een beetje meer aan de binnenkant nodig hebben en er zijn momenten waar we ze in een andere positie nodig hebben, afhankelijk van de scenario's die we tegenkomen. Daarom is het erg belangrijk dat ze erg 'clever' moeten zijn om de juiste posities te vinden, om een paar voordelen te genereren. Dat is wat we vragen en eerlijk gezegd vind ik dat Devyne (Rensch) en Jorrel (Hato) deze posities op een zeer positieve manier interpreteren. Dat geldt ook voor Anton Gaaei, al heeft hij een wat ander profiel. Hij is meer een 'wide fullback'. Maar al deze spelers geven ons interessante tools.'
Doordat Ajax vaak met backs aan de binnenkant speelt, is de taak van de vleugelaanvallers om het veld lang en breed te maken. 'Voor onze buitenspelers is het heel belangrijk om ons diepte te geven', legt Farioli uit. 'De manier waarop wij spelen geeft ons mogelijkheden achter de laatste lijn van de tegenstander. Dus we hebben spelers nodig die diep rennen en spelers die de bal achter die laatste lijn kunnen leggen.'
3. Roteer aan zijkanten
Door de afwezigheid van Mika Godts is Farioli gaan sleutelen aan de invulling op de flanken. Zonder de Belgische linksvoor roteert Ajax meer aan de zijkanten, bij gebrek aan individuen die de een-tegen-een domineren.
In de woorden van Kenneth Tyalor: 'Wat mij hielp, was dat Owen (Wijndal, red.) er vaak overheen kwam, dat biedt mij dan de mogelijkheid om de twee-tegen-één uit te spelen. Dat moet altijd goed gaan, in mijn ogen. Óf ik geef de bal mee aan Owen, zodat hij kan voorgeven, zoals hij deed hij de 1-0 en bij de kopbal van Wout (Weghorst, red.) tegen de lat. Óf ik trek zelf naar binnen om daar iets te creëren.'
In sommige wedstrijden is Taylor als linksmid zelf uitgeweken naar de flank, om daar tegenstanders te verrassen. Op die manier geeft hij bijvoorbeeld een assist tegen FC Twente. De hoop van Farioli is ongetwijfeld dat Ajax door de positiewisselingen aan de zijkant lastiger te bespelen wordt.
4. Val de zestien aan
Een fundamenteel verbeterpunt waar Farioli aan werkt bij Ajax: 'Agressiever zijn in het maken van de final run.'
De komst van Davy Klaassen is daarom voor Farioli een welkome aanvulling op de selectie. 'Als je het strafschopgebied aanvalt, moet je waarschijnlijk nog één à twee kilometer per uur harder rennen', aldus de Ajax-trainer na het 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles. 'Precies wat Davy deed bij zijn doelpunt, dat hebben we nodig. Dat vermogen om écht te versnellen en het zestienmetergebied binnen te stormen. Dat moeten we meer en meer gaan doen.'
Na diezelfde wedstrijd krijgt Kian Fitz-Jim dat met beelden terug als verbeterpunt. 'Ik heb met Daniele (Cavalletto red. assistent-trainer van Francesco Farioli) mijn wedstrijd tegen Go Ahead teruggekeken. In dat duel zwierf ik om de zestien meter heen, maar dit keer kon ik echt in de zestien meter komen. Dat moet ik vol blijven houden', aldus de middenvelder bij Ziggo Sport.
Omschakeling van aanvallen naar verdedigen
Een van de redenen dat Ajax minder doelpunten incasseert dan vorig seizoen, is de verbeterde organisatie bij balverlies. Vooral in de eerste maanden van het seizoen ligt de focus van Farioli op dit aspect.
Zo valt op dat Farioli accenten toegevoegd heeft op de momenten dat direct het balbezit herwinnen onmogelijk is.
1. Vertraag de counter
Alleen de spelers die na balverlies het dichtst in de buurt van de bal staan, bewegen naar voren bij Ajax. De rest van het elftal loopt terug in de hoop de counter te vertragen.
Dit calculerende gedrag van Ajax is waarschijnlijk ingegeven door een risico-afweging van Farioli. Hij verkiest een paar kleine kansen uit voorzetten of schoten uit de tweede lijn boven het weggeven van grote mogelijkheden. Hoewel Ajax een aantal doelpunten geïncasseerd heeft van buiten de zestien is het resultaat onderaan de streep vooralsnog positief.
Eigenlijk kenmerkt het gedrag van Ajax bij balverlies de transitie onder Farioli: niet altijd spectaculair, wel behoorlijk solide.
Francesco Farioli
Moderator: mods
Re: Francesco Farioli
Francesco Farioli
Dank voor het plaatsen Nicolai!Nicolai schreef:Dankzij vi.nlTactische longread
Hoe voetbalt het Ajax van Francesco Farioli? VI PRO ontleedt het strategische en tactische plan van de Ajax-trainer in een longread waarin alle aspecten van de speelstijl uitgebreid aan bod komen.
Francesco Farioli renoveert de speelwijze van Ajax met Italiaanse accenten. Nadat Peter Bosz en Erik ten Hag de afgelopen jaren moderne ideeën over de aanvallende veldbezetting en het belang van omschakelen hebben toegevoegd, stut Farioli de kwetsbare defensie. Alleen PSV heeft dit seizoen nog minder tegendoelpunten gekregen dan Ajax. Nog opmerkelijker: de Amsterdammers hebben nu al vaker de nul gehouden dan heel vorig jaar. Aangezien versterkingen in de laatste linie zijn uitgebleven, is dat de verdienste van de verbeterde organisatie.
Tijd om de tactische principes van de speelwijze van Farioli uit te diepen in een tactische longread, inclusief videobeelden ter illustratie.
Verdedigen
1. Dwing de opbouw naar de zijkant
Farioli: 'We willen protagonisten op het veld zijn, met en zonder bal.'
Volgens Farioli is het een voordeel dat 'zonder bal vol druk zetten' onderdeel is van het DNA van Ajax. Hij zoekt in de Johan Cruijff Arena naar het beste van twee werelden: waar mogelijk tegenstanders tot in hun eigen strafschopgebied opjagen, waar nodig op eigen helft als collectief verdedigen.
Ajax jaagt tegenstanders op via de vleugelaanvallers. Afhankelijk van de tegenstander kiest Farioli voor een rechtsvoor óf een linksvoor die doorstapt richting een centrale verdediger. Op die manier hoopt Ajax de opbouw naar de zijkant te dwingen.
Op de flanken is het de taak van de vleugelverdedigers om indien nodig helemaal door te stappen op de back van de tegenstander. De effectiviteit van dit plan valt of staat met de juiste afstemming tussen de back en buitenspeler van Ajax. In de woorden van Farioli: 'Ons voetbal is gebaseerd op timing. Als een speler begint te bewegen, dan moeten ploeggenoten daarop reageren.'
Klopt deze timing niet, dan is het gevolg dat Ajax vaker op eigen helft verdedigt dan de fans uit de hoofdstad gewend zijn.
2. Sluit de passlijnen naar het middenveld
Volgens Farioli begint goed verdedigen met de spitsen. 'Dat we nu minder weggeven, is natuurlijk met dank aan de verdedigers, maar zeker ook dankzij de aanvallers die zich enorm opofferen.'
Van aanvallers als Wout Weghorst vraagt het strijdplan van Farioli tactische discipline. Voorhoedespelers willen defensief eigenlijk maar één ding: zo snel mogelijk de bal terug. Alleen is dat voor Weghorst en consorten bij Ajax niet de opdracht. In een interview na de zege op Feyenoord spreekt de Oranje-international over het belang van het dichtzetten van de 'passlijnen' naar de middenvelders van Feyenoord.
Tegen PSV bewijst Brian Brobbey dat de defensieve taken van Farioli onderdeel zijn geworden van zijn systeem. Hij schaduwt in de opbouw Malik Tillman en beweegt mee met Olivier Boscagli zodra die inschuift naar het middenveld. 'Zijn verdedigende werk was fenomenaal', jubelt Farioli na afloop over Brobbey.
Toch kiest Farioli in topduels vaak voor Weghorst en Chuba Akpom (als vleugelspits) vanwege hun tactische discipline in het dichtzetten van passlijnen.
De spits en de drie middenvelders van Ajax verhinderen veel passes door het centrum. Youri Baas speelt op dat vlak ook een rol, door waar nodig als centrale verdediger door te stappen naar voren.
Indien tegenstanders tegen Ajax tot een verzorgde opbouw komen, dan gebeurt dat vaak via de zijkant. Zodra de druk op de vijandelijke speelhelft ontweken is, treedt het defensieve Plan B van Farioli in werking. Dan zakt de controlerende middenvelder een linie terug om de verdediging te stutten.
3. Verdedig op eigen helft met vijf
Voor het benutten van controlerende middenvelder Jordan Henderson als vijfde verdediger op eigen helft, geeft Farioli een haast Cruijffiaanse uitleg.
‘Waarom ik defensief de controlerende middenvelder als vijfde verdediger laat spelen? Op een gegeven moment herken je problemen die je niet op een andere manier kan oplossen', is de gedachte van Farioli. 'In het moderne voetbal is het in mijn ogen vrij gecompliceerd om met vier te verdedigen, omdat veel teams met vijf man aanvallen. Als je niet in de gelegenheid bent om vooruit druk te zetten, kun je naar mijn mening niet verdedigen met een ondertal.’
Farioli verdedigt met vijf, zodat hij op het trainingsveld meer tijd kan spenderen aan aanvallen. 'Alles begint vanuit een heel feitelijk scenario: als je bepaalde ruimtes wilt dichten, heb je daar meer mensen nodig. Het is daarbij ook een heel pragmatische beslissing, want de tijd die we op het trainingsveld spenderen aan het verdedigen is vrij gelimiteerd.'
Farioli: ‘Vraag je dit aan Maurizio Sarri, dan zal hij nooit accepteren om met vijf te verdedigen. Zijn laatste linie verdedigt altijd geweldig met vier man, de automatismen en de onderlinge coördinatie zijn waanzinnig, maar de tijd die dit kost, is gigantisch. Dus uiteindelijk is dat een afweging. Als je ervoor kiest om daar heel veel tijd aan te besteden, kom je ergens anders tekort. Wij kiezen ervoor om de ruimtes klein te houden met vijf, zodat we op het trainingsveld meer tijd hebben om te werken aan het aanvallen.’
Omschakeling van verdedigen naar aanvallen
Farioli is een Italiaan, maar geen countertrainer. In de Eredivisie is door Ajax pas één doelpunt gemaakt na een snelle uitbraak die gestart is op eigen helft. Voor een deel valt dat te verklaren door de keuzes van Farioli.
1. Controleer balbezit na balwinst
Farioli hamert bij Ajax op het afwegen van risico en beloning. ‘We willen altijd blijven voetballen, maar er komt ook een moment dat dat niet gaat. Als je de bal op een bepaalde manier verliest, kun je niet zomaar zeggen: Oké, kan gebeuren, door naar de volgende. Daar hebben we geprobeerd wat meer bewustzijn te creëren. Ja: we willen altijd voetballen, we willen dapper zijn aan de bal, absoluut. Maar dapper zijn en dom zijn, dat is een heel dunne lijn. Uiteindelijk willen we dat de spelers zelf die momenten gaan herkennen, dat was voor mij de grootste uitdaging in het begin.’
Bij balwinst is de lijn tussen dapper en dom extra dun. In de omschakeling ontbreekt de organisatie van de tegenstander vaak even, maar dat geldt evengoed voor het eigen elftal. Opvallend is dat Ajax dit seizoen vaak kiest voor circulatie, in plaats van een snelle uitbraak.
De defensieve veldbezetting speelt mee bij het gebrek aan snelle uitbraken. Doordat Ajax op eigen helft verdedigt vanuit 5-4-1 is de spits bij balwinst de enige vooruitgeschoven pion. Dit gebrek aan aanvallers maakt de Amsterdammers bij counters relatief eenvoudig te bedwingen.
Aanvallen
Farioli houdt als trainer van controle. Aanvallend probeert hij dat te verkrijgen door ingeslepen patronen en korte combinaties. Ajax noteert dit Eredivisieseizoen per wedstrijd 19,5 passketens uit open spel met minimaal tien passes, het hoogste gemiddelde voor de Amsterdammers in een Eredivisiejaargang in de afgelopen tien seizoenen. Hoewel deze passes lang niet altijd leiden tot het gewenste resultaat, zijn de achterliggende ideeën detecteerbaar.
1. Vergroot afstanden door lokken
Farioli is ooit keeperstrainer geweest onder Roberto De Zerbi. De ideeën van de huidige trainer van Olympique Marseille zijn zichtbaar bij Ajax op de momenten dat keepers of centrale verdedigers hun voet op de bal zetten om tegenstanders te lokken.
'Het balbezit hangt altijd af van de druk van de tegenstander', is de filosofie van De Zerbi. "Hoe agressiever de druk, hoe meer we verticaal naar voren speler. Hoe minder druk van de tegenstander, hoe meer controle we over de wedstrijd en het balbezit zullen hebben.'
Trainers uit de invloedsfeer van De Zerbi ruilen vrijwillig balbezit op de helft van de tegenstander in voor geschuif op eigen helft. Dit gebeurt vanuit het idee dat zodra de vijandelijke helft wél bereikt wordt de ruimtes groter zullen zijn. Succesvolle aanvallen van De Zerbi ogen als een counter, terwijl dit in feite een opbouw is die begonnen is bij de eigen keeper.
De offensieve cijfers van Ajax reflecteren het effect van het lokken. De ploeg van Farioli beschikt over een hoge passzuiverheid in combinatie met een relatief laag aantal doelpogingen. De positieve kant: de kwaliteit van de schoten is extreem hoog. In de Eredivisie én in de Europa League is Ajax het team met de hoogste Expected Goal-waarde per schot. De Amsterdammers schieten nauwelijks van buiten het strafschopgebied, wachtend op een betere mogelijkheid.
2. Creëer opties in centrum
Farioli combineert het liefst door het centrum. Net als veel moderne trainers kiest hij voor beperkte bezetting aan de zijkant. Ajax doet dat vaak door de vleugelverdedigers naar de as van het veld te halen tijdens de opbouw.
Waarom Farioli de backs 'een paar meter' meer naar het centrum beweegt? 'Dit geeft ons een extra passlijn én een beetje meer bewustzijn en controle op het moment dat we de bal verliezen.'
Farioli vervolgt. 'Dus er zijn natuurlijk voordelen. Er zijn momenten of wedstrijden waar we ze een beetje meer aan de binnenkant nodig hebben en er zijn momenten waar we ze in een andere positie nodig hebben, afhankelijk van de scenario's die we tegenkomen. Daarom is het erg belangrijk dat ze erg 'clever' moeten zijn om de juiste posities te vinden, om een paar voordelen te genereren. Dat is wat we vragen en eerlijk gezegd vind ik dat Devyne (Rensch) en Jorrel (Hato) deze posities op een zeer positieve manier interpreteren. Dat geldt ook voor Anton Gaaei, al heeft hij een wat ander profiel. Hij is meer een 'wide fullback'. Maar al deze spelers geven ons interessante tools.'
Doordat Ajax vaak met backs aan de binnenkant speelt, is de taak van de vleugelaanvallers om het veld lang en breed te maken. 'Voor onze buitenspelers is het heel belangrijk om ons diepte te geven', legt Farioli uit. 'De manier waarop wij spelen geeft ons mogelijkheden achter de laatste lijn van de tegenstander. Dus we hebben spelers nodig die diep rennen en spelers die de bal achter die laatste lijn kunnen leggen.'
3. Roteer aan zijkanten
Door de afwezigheid van Mika Godts is Farioli gaan sleutelen aan de invulling op de flanken. Zonder de Belgische linksvoor roteert Ajax meer aan de zijkanten, bij gebrek aan individuen die de een-tegen-een domineren.
In de woorden van Kenneth Tyalor: 'Wat mij hielp, was dat Owen (Wijndal, red.) er vaak overheen kwam, dat biedt mij dan de mogelijkheid om de twee-tegen-één uit te spelen. Dat moet altijd goed gaan, in mijn ogen. Óf ik geef de bal mee aan Owen, zodat hij kan voorgeven, zoals hij deed hij de 1-0 en bij de kopbal van Wout (Weghorst, red.) tegen de lat. Óf ik trek zelf naar binnen om daar iets te creëren.'
In sommige wedstrijden is Taylor als linksmid zelf uitgeweken naar de flank, om daar tegenstanders te verrassen. Op die manier geeft hij bijvoorbeeld een assist tegen FC Twente. De hoop van Farioli is ongetwijfeld dat Ajax door de positiewisselingen aan de zijkant lastiger te bespelen wordt.
4. Val de zestien aan
Een fundamenteel verbeterpunt waar Farioli aan werkt bij Ajax: 'Agressiever zijn in het maken van de final run.'
De komst van Davy Klaassen is daarom voor Farioli een welkome aanvulling op de selectie. 'Als je het strafschopgebied aanvalt, moet je waarschijnlijk nog één à twee kilometer per uur harder rennen', aldus de Ajax-trainer na het 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles. 'Precies wat Davy deed bij zijn doelpunt, dat hebben we nodig. Dat vermogen om écht te versnellen en het zestienmetergebied binnen te stormen. Dat moeten we meer en meer gaan doen.'
Na diezelfde wedstrijd krijgt Kian Fitz-Jim dat met beelden terug als verbeterpunt. 'Ik heb met Daniele (Cavalletto red. assistent-trainer van Francesco Farioli) mijn wedstrijd tegen Go Ahead teruggekeken. In dat duel zwierf ik om de zestien meter heen, maar dit keer kon ik echt in de zestien meter komen. Dat moet ik vol blijven houden', aldus de middenvelder bij Ziggo Sport.
Omschakeling van aanvallen naar verdedigen
Een van de redenen dat Ajax minder doelpunten incasseert dan vorig seizoen, is de verbeterde organisatie bij balverlies. Vooral in de eerste maanden van het seizoen ligt de focus van Farioli op dit aspect.
Zo valt op dat Farioli accenten toegevoegd heeft op de momenten dat direct het balbezit herwinnen onmogelijk is.
1. Vertraag de counter
Alleen de spelers die na balverlies het dichtst in de buurt van de bal staan, bewegen naar voren bij Ajax. De rest van het elftal loopt terug in de hoop de counter te vertragen.
Dit calculerende gedrag van Ajax is waarschijnlijk ingegeven door een risico-afweging van Farioli. Hij verkiest een paar kleine kansen uit voorzetten of schoten uit de tweede lijn boven het weggeven van grote mogelijkheden. Hoewel Ajax een aantal doelpunten geïncasseerd heeft van buiten de zestien is het resultaat onderaan de streep vooralsnog positief.
Eigenlijk kenmerkt het gedrag van Ajax bij balverlies de transitie onder Farioli: niet altijd spectaculair, wel behoorlijk solide.

Wat Taylor zegt over Owen die buitenom komt zou ik wel meer willen zien.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Francesco Farioli
Interview met Farioli in NRC:
Ajax-coach Francesco Farioli: ‘Ik ben vooral bezig niet te falen’
+ Leeslijst
INTERVIEW
Voetbal Ajax-coach Francesco Farioli is al vijftien jaar obsessief met zijn vak bezig. Toch voelt hij zich nog altijd een outsider in het voetbal. „De realiteit van dit vak: over twee, drie weken kan het al voorbij zijn.”
Auteurs Joost PijpkerJoris Kooiman
Het is tegen half elf op zaterdagavond 2 november als Francesco Farioli (35) onder luid applaus van het personeel restaurant PepeNero binnenstapt op het Java-eiland in Amsterdam. De Ajax-coach komt er vaak, hij houdt van het eten en de familiale Italiaanse sfeer, zoals hij ook een vast Italiaans adres heeft in de Pijp, waar hij voor iedere wedstrijd zijn haar laat knippen. Houvast in een stad die hem voortdurend beoordeelt, maar waarin hij de weg nog nauwelijks kent.
Chef Daniele Lauritano ziet Farioli meestal binnenkomen met zijn vrouw en dochtertje van tweeënhalf. Een „heel aardige gast”, vindt Lauritano de Ajax-coach, bescheidener dan sommige voetballers die het restaurant hebben bezocht.
Deze avond is het gezelschap groter en uitbundiger. Farioli’s zaakwaarnemer is erbij, en een handvol vrienden van zijn middelbare school in Toscane. Tot ver na middernacht zitten ze aan lange tafels achter in het restaurant. Ze hebben iets te vieren.
Tegen de verwachtingen in heeft Ajax die avond gewonnen van de tot dan toe nog ongeslagen koploper PSV (3-2). Het is het jongste succes in een goeie reeks – een paar dagen eerder won Ajax de uitwedstrijd tegen Feyenoord met 2-0. Toch is het deze avond voor het eerst dat Farioli zichzelf toestaat een paar uur zichtbaar van het succes te genieten, vanwege een pauze in het wedstrijdschema, vertelt hij ruim twee weken nadien in een gesprek met NRC.
Was u ook met vrienden gaan eten als Ajax had verloren?
„Dan had ik ze mee naar huis genomen voor een kop thee. Ik vraag van mijn spelers volledige toewijding, dan zou ik geen goed voorbeeld geven als ik na een nederlaag de stad in ging. Daarbij komt: ook al is het eten geweldig, het zou me niet smaken. Bij verlies heb ik liever een bordje droge pasta met wat Parmezaanse kaas. Noem het boetedoening.”
Farioli zegt het met een glimlach, maar de boodschap is serieus: voetbal dicteert zijn leven. Een half jaar is hij trainer van Ajax, als vlak voor Kerst de winterstop begint. NRC sprak hem meermaals, soms kort, twee keer uitgebreid. De eerste keer, in een kantoortje van het stadion tijdens een wedstrijdvrije periode in oktober, is hij net terug uit Italië. Hij bezocht zijn ouders, die een restaurant hebben in Toscane, maar ging óók bij nationale jeugdelftallen kijken.
Zijn enorme gedrevenheid valt op sinds hij op 20 juni bij Ajax begon. Tijdens wedstrijden beent hij voortdurend door het trainersvak. Staan zijn benen stil, dan bewegen zijn handen. Van zijn kin naar zijn broekzakken naar zijn mouwen, die hij doorlopend een heel klein stukje opstroopt. Doelpunten viert hij door zijn assistenten in de armen te springen. Maar nooit lang: binnen een paar tellen hervindt hij zijn kalmte, alsof hij wil verbergen hoezeer hij met wedstrijden meeleeft.
Buiten het veld is de bezieling voor zijn vak zo mogelijk nog groter. Medewerkers van Ajax zien dat Farioli uitzonderlijk lange dagen maakt. Vaak is hij al rond acht uur op de club, om laat op de avond weer te vertrekken. Spelers zijn enthousiast over Farioli – over zijn betrokkenheid, de aanstekelijke energie die hij met zich meebrengt. Het valt hun op hoe hij steeds bezig is hun spel tactisch te polijsten, zich met de kleinste details bemoeit.
U lijkt bijna obsessief met uw vak bezig. Wanneer is dat begonnen?
„Vijftien jaar geleden, toen ik begon als keeperstrainer. Ik ben geen prof geweest, mijn familie heeft niets met voetbal. Ik moest vanaf nul beginnen, qua kennis, contacten en ervaring. Dus ik heb alles aangepakt om te kunnen leren en ervaring op te doen. In het begin reed ik 250 kilometer op een dag, naar de universiteit in Florence, dan naar de eerste club waar ik training gaf, vervolgens deed ik nog een training bij een andere club en ’s avonds speelde ik zelf, op amateurniveau.”
Waarom wilde u zo graag voetbaltrainer worden?
„Toen ik zelf nog speelde, droomde ik al van het hoogst haalbare. Ik probeerde heel hard profkeeper te worden, terwijl ik keepte op het achtste niveau in Italië. Tot een coach naar me toe kwam en zei dat ik misschien geschikter was voor een andere rol, als keeperstrainer. Die boodschap kwam hard aan. Maar hij kwam van iemand die ik hoog had zitten. En toen de emotie was gezakt, moest ik toegeven dat hij gelijk had.”
Nam u het vak direct zo serieus?
„Ik moest wel. Op mijn 21ste trainde ik een keeper van 35 die prof was geweest. Ik wist dat hij daarom een vooroordeel over me zou hebben. Het enige wat ik kon doen om toch geloofwaardig over te komen, was me extreem goed voorbereiden. Sindsdien ben ik me er voortdurend van bewust dat ik vooroordelen moet wegnemen bij spelers, vooral als ze ouder zijn dan ik. Dat ik me iedere dag moet bewijzen aan de spelersgroep. Het gaat er voor mij als trainer om dat ik nooit ruimte laat ontstaan om aan me te twijfelen.”
Jaagt u op succes of probeert u vooral falen te vermijden?
„Toen ik begon met coachen, ging het vooral om succes, nu gaat het steeds meer om niet falen. Ik weet dat het paradoxaal klinkt. Maar hoe succesvoller je bent, hoe groter de verantwoordelijkheden worden en hoe groter de impact als het misgaat. Dat geeft een soort angst die heel alert maakt.”
Hoe houdt u dit ritme vol?
„Ik ben hard op zoek naar een uitknop. Mijn gezin helpt me om af en toe aan andere dingen te denken. Maar echt loslaten? Dat lukt me bijna nooit. Het komt deels door mijn fascinatie voor het spel. Maar ik wil ook blijven pushen voor de mensen die me deze kans hebben gegeven.”
Dat Farioli het vertrouwen kreeg van Ajax was niet vanzelfsprekend. Een volledig in het zwart geklede filosoof die afstudeerde op de esthetiek van het voetbalspel, vanuit het perspectief van de doelman. Die als keeper strandde bij de amateurs en als hoofdtrainer een paar jaar werkte in de Turkse en Franse subtop. Een interessant en bijna romantisch cv. Maar ook een gewaagde keuze voor de enorme klus om Ajax terug te brengen naar de top, na twee totaal mislukte seizoenen, waarin trainers Alfred Schreuder en Maurice Steijn vroegtijdig werden ontslagen.
Als Farioli aanschuift voor het eerste gesprek met NRC klinkt er nog veel kritiek op zijn aanstelling. De resultaten zijn bemoedigend, onmiskenbaar beter dan vorig seizoen, zeker gezien de nog altijd magere selectie waar de Italiaan mee moet werken. Ajax plaatste zich na zes kwalificatieduels voor de Europa League en doet het aardig in de competitie. Maar het aanvalsspel is vaak traag en saai, en dat tegen voornamelijk zwakke tegenstanders. Topteams zullen Ajax omverblazen, verwachten commentatoren en analisten.
Met uw voorgangers bij Ajax is het niet al te best afgelopen. Heeft u dat meegewogen voordat u tekende?
„Dat is de realiteit van dit vak. De kunst is om er met een zekere distantie naar te kijken. Anders begin je nooit ergens aan. Ik probeer te genieten van wat we opbouwen bij Ajax en me te concentreren op waar ik invloed op heb. Maar het is nooit genoeg om je volledig veilig te voelen in zo’n baan.”
Met wie praat u over de moeilijke kanten van uw baan?
„Ik ben iemand die veel nadenkt. Ik probeer anderen daar niet mee te belasten. Met mijn vrouw en dochtertje deel ik de mooie kanten van dit vak, het stadion, het enthousiasme, als het kan vieren we de resultaten. De negatieve aspecten hou ik voor mezelf.”
Dat klinkt vrij eenzaam.
„Dat is het ook. Gelukkig heb ik assistenten die ik heel goed ken. Zij steunen me en vullen me aan.”
Op welke manier?
„Ik ben nogal springerig in mijn gedachten. Creatief, en ik kan goed scenario’s doordenken. Maar ik mis van nature soms wat structuur, dus ik werk met assistenten die juist heel methodisch denken en werken.”
In zijn eerste gesprekken met spelers hoorde Farioli steeds hetzelfde. De selectie was geen eenheid. Het ontbrak aan een duidelijk plan, de hiërarchie klopte niet en er waren veel „slechte gewoontes”, zegt hij zonder in detail te treden of namen te noemen. Farioli zette bedden neer op trainingscomplex De Toekomst, zodat spelers kunnen rusten tussen trainingen en langere dagen kunnen maken. Hij voerde een gezamenlijk ontbijt in en liet het spelersverblijf schilderen. „Ik wilde de boel een beetje opfrissen, ruimte creëren voor een nieuw begin.”
Daarmee is de herinnering aan vorig seizoen niet in een keer uitgewist.
„Dat kan ook niet. Tijdens de eerste bijeenkomst heb ik tegen de groep gezegd: ik zie dat het vorige seizoen littekens heeft achtergelaten. Probeer die niet te verbergen, kíjk ernaar als jullie op het veld staan en het moeilijk hebben. En bedenk dan: de enige manier om te voorkomen dat die wonden opnieuw open gaan, is nóg harder werken voor het team.
„Ik hoorde veel negatiefs over deze spelersgroep voordat ik begon. Maar zij zijn voor mij de grootste verrassing geweest van de afgelopen maanden. Als je hier binnenloopt, krijg je kippenvel van alle foto’s van topspelers die Ajax heeft voortgebracht. Die kwaliteit heeft dit team misschien niet. Maar het is een selectie die heel hard wil werken.”
Baby op komst
Als Farioli ruim een maand later een skybox in de Arena instapt voor een tweede gesprek, doet Ajax weer volop mee voor de koppositie in de Eredivisie. Het eerste zware blok met wedstrijden deze herfst is Ajax uitstekend doorgekomen: winst tegen Feyenoord, PSV en in twee Europese duels, een gelijkspel tegen FC Twente. De ploeg van Farioli staat op plek twee, op twee verliespunten achterstand van koploper PSV.
Ook deze pauze in het wedstrijdschema heeft de trainer doorgewerkt. Terwijl zijn spelers vrijaf hadden, zat hij op de tribune voor een thuisduel van het Nederlands elftal en reisde hij met zijn staf naar Qatar voor een voetbalconferentie. „Goed voor de cohesie in het team en er waren interessante sprekers”, zegt hij.
Van zijn zwangere vrouw heeft Farioli een paar dagen voor het gesprek afscheid genomen. Zij is rond Kerst uitgerekend en in afwachting van de bevalling naar haar familie in Italië gereisd, hij blijft achter in hun huis in Amsterdam-Noord, omdat Ajax nog tot half december wedstrijden heeft.
Vindt u dat moeilijk, dat u zo dicht bij de bevalling niet samen bent?
„Het is altijd lastig als ik mijn gezin niet bij me heb. Voor de geboorte van onze dochter zagen mijn vrouw en ik elkaar een half jaar niet, omdat zij een zware zwangerschap had en in Zuid-Italië verbleef, terwijl ik werkte in Alanya [bij Alanyaspor]. Mijn dochter werd geboren op een donderdag, wij hadden die zondag een wedstrijd. Ik zag haar pas op maandagochtend.”
Werk ging voor?
„Vanaf het moment dat ik een contract teken, ben ik 24 uur per dag verantwoordelijk voor de club. Zo voel ik dat. Natuurlijk kun je ook zeggen dat ik verantwoordelijkheden heb als vader en echtgenoot, dat er momenten zijn die je niet kunt missen. Het is altijd een gevecht en zoeken naar de juiste balans, maar ik geloof dat mijn dochter mijn keuze onbewust begrijpt. Ze houdt heel erg van voetbal en vindt het stadion de fijnste plek ter wereld.”
En wat vindt uw vrouw?
Glimlacht: „Dat ligt anders. Mijn vrouw komt uit Zuid-Italië, waar het belang van familie nog groter is dan waar ik vandaan kom.”
Kritiek op de vele wisselingen die Farioli doorvoert in zijn basisopstelling en speelwijze is door de sterke reeks in november omgeslagen in bewondering voor zijn tactisch inzicht. Ajax is voor tegenstanders een ploeg waar je moeilijk grip op krijgt, zei Feyenoord-coach Brian Priske in aanloop naar de Klassieker van eind oktober. Hij kreeg gelijk: Feyenoord begon de wedstrijd als duidelijke favoriet, maar kreeg geen grip op het middenveld van Ajax, waar Farioli spelers voortdurend uit positie laat lopen.
Toch heeft Farioli het na afloop van zulke wedstrijden zelden over tactiek. Zijn eigen inbreng lijkt hij bijna te bagatelliseren. Liever prijst hij de vechtlust van zijn team. Vragen over individuele spelers gaat hij uit de weg. Wie wil weten welke aanvaller uitblonk of welke middenvelder verzaakte in aanloop naar een tegendoelpunt krijgt zelden antwoord.
Ook is hij steeds bezig het optimisme te temperen. Ajax is geen titelkandidaat, blijft hij herhalen. De overwinningen op Feyenoord en PSV zijn fijne meevallers, maar het is zaak niet al na twee verrassingen extatisch te worden. De Italiaan vergelijkt zijn werk telkens met de bouw van een huis. Hij is nog bezig met het fundament, een elftal neerzetten dat stabiel presteert. Er moet nog veel gebeuren voor hij aan het dak kan beginnen.
Hoe komt u tot een tactisch strijdplan voor een wedstrijd?
„De basis van wat je nu op het veld ziet, hebben we gelegd in de zomermaanden. Toen hebben we allerlei speelwijzen en varianten getraind om voor verschillende tegenstanders en scenario’s één of meerdere oplossingen te hebben. Ik wil een team creëren dat tactisch flexibel is, zonder dat het de eigen identiteit vergeet. Zodra het seizoen eenmaal loopt, is er maar heel weinig tijd. Dan is het vooral een kwestie van puzzelen.”
U heeft eerder Johan Cruijff genoemd als inspiratiebron. Hij was een man van het conflictmodel, bent u dat ook?
„Er zijn altijd spanningen, vooral als je net begonnen bent en pijnlijke beslissingen moet nemen. Maar ik zie het juist als een van mijn grootste uitdagingen om een gevoel van saamhorigheid te creëren. Alleen dan ontstaat er wat ik een mariniersmentaliteit noem: een hechte groep met een missie. Er is veel kritiek geweest op het feit dat ik bij Ajax vanaf het begin veel wisselingen heb doorgevoerd in de basisopstellingen. Maar ook dat is er onder meer op gericht dat iedereen een bijdrage levert, kansen krijgt en zich volwaardig onderdeel voelt van de groep. Alleen mijn twee reservekeepers hebben reden tot klagen.”
U spreekt zelden over individuele spelers. Komt dat voort uit dezelfde overtuiging?
„Ik vind de aandacht voor individuele prestaties overdreven. Afgezien van Messi en Maradona zijn er maar heel weinig spelers die in hun eentje het verschil maken tussen winst en verlies. En de maatschappij is al zo gepolariseerd, geneigd om mensen te bewieroken of juist af te branden. Daar hou ik niet van. Voetballers worden gezien als supersterren, maar het zijn ook maar gewoon jonge jongens die zich een weg zoeken in het leven. De blikken van vijftigduizend supporters en alle media geven al genoeg druk.”
U vindt dat u uw spelers moet beschermen?
„Beschermen is niet het goede woord, het gaat om delen. Ik zie voetbal als een orkest waarin iedereen top moet presteren én moet samenwerken om tot iets moois te komen. Daarom ben ik ook geen fan van jazzmuziek, die is me te veel gericht op solisten in plaats van op de melodie.”
Het voetbal beweegt juist de andere kant op, met spelers die hun eigen begeleidingsstaf en socialemediastrategie hebben.
„Dat vind ik ook heel zorgelijk. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen belang, maar de betekenis van het spel schuilt voor mij in de collectieve prestatie. Niet alleen van de spelers, maar van iedereen die erbij betrokken is. Dat we Ajax samen een stap verder brengen.”
Een week voor publicatie maakt Farioli telefonisch nog een laatste keer tijd, na een reeks mindere uitslagen. In krap twee weken heeft Ajax in Europa verloren van Real Sociedad (2-0) en Lazio Roma (1-3), in de competitie gelijkgespeeld tegen FC Utrecht (2-2) en verloren van AZ (2-1). Ajax staat nog steeds derde, maar de achterstand op PSV is opgelopen tot negen punten. Op Farioli’s roulatiesysteem klinkt opnieuw kritiek, van vaste volgers, maar ook van spits Wout Weghorst, die zegt er moeite mee te hebben.
Ook kreeg Farioli kritiek toen hij op tv deelde dat hij mogelijk de bevalling van zijn vrouw mist, als die begint op een moment dat Ajax nog wedstrijden speelt. Hij reageert stekelig als het onderwerp ter sprake komt. „Ik vind dit ongemakkelijk, en snap niet zo goed waarom dit interessant is.”
Het zegt veel over uw plichtsbesef richting Ajax.
„We hebben deze keuze samen gemaakt omdat mijn vrouw in Italië kan terugvallen op haar familie. Mijn baan is niet bepaald flexibel. Je woont in een ander land, hebt grote verantwoordelijkheden. Ik kan hier niet zomaar weg. Maar dat wil niet zeggen dat mijn familie niet belangrijk voor me is.”
Wat zou u spelers adviseren in dezelfde situatie?
„Als die weg willen, kan dat elk moment. Dit is mijn persoonlijke besluit.”
Hoe kijkt u naar de kritiek op het rouleren?
„Je kunt wisselen zoals ik nu doe, uit voorzorg, of als het te laat is, wanneer spelers geblesseerd raken door de vele wedstrijden die ze spelen. Kijk naar Tottenham. Die verliezen tegen Chelsea binnen een kwartier een verdediger die net terug is van een blessure en meteen weer moet spelen. Ik had tegen AZ ook dat risico kunnen nemen met Jordan Henderson, maar ik wil voorzichtig omgaan met de spelers die ik heb. Want anders dan Tottenham hebben wij geen 50 miljoen klaarliggen voor een vervanger.”
Waar staat Ajax, na een half jaar onder uw leiding?
„De resultaten zijn nu minder dan een paar weken geleden. Maar tot dusver ben ik heel positief. We doen het beter dan iedereen vooraf had verwacht. Er is nog veel te verbeteren voor we kunnen meedoen om de prijzen. Maar dat zei ik ook toen we alles wonnen. Het belangrijkste is dat we het teamgevoel hebben teruggebracht.”
CV
Als kind droomde Francesco Farioli (Barga, 1989) van een professionele loopbaan als doelman, maar op zijn 21ste ziet hij in dat zijn talenten beter tot hun recht komen buiten het veld: hij wordt trainer.
Als keeperstrainer werkt Farioli eerst voor kleinere Italiaanse clubs, daarna voor het nationale sportinstituut van Qatar. In 2021 wordt hij hoofdtrainer: de jongste ooit in de Turkse competitie. Twee jaar later stapt hij over naar de Franse subtopper OSG Nice.
Sinds juni is Farioli trainer van Ajax: hij moet de club na twee slechte seizoenen terugbrengen naar de top. Met zijn vrouw heeft Farioli een dochter. Deze maand verwachten ze een zoon.
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring
-
- Berichten: 17870
- Lid geworden op: zo mar 13, 2005 10:44 pm
- Locatie: Purmerend
Re: Francesco Farioli
Klinkt allemaal goed, maar hij neemt het voetbal wel erg serieus he? Ik ben benieuwd hoe hij als people manager overkomt op z’n spelers? Kun je af en toe met em lachen? Of is alles dodelijk ernstig.
Whitey on the moon.
Re: Francesco Farioli
Met Cruijff heeft dit niets te maken.
Hard werken, discipline, verdedigen, vijf man achterin, planmatig spelen. Het is datawerk.
Hoe komt een hyperambitieuze nobody met trainersambities vooruit in de voetbalwereld? Om te beginnen door uren te maken: data, stupid! Data plus het bestuderen van succesvolle trainers: Sarri dit, De Zerbi dat. Daarnaast helpt een goede babbel: deze man kan ongelooflijk goed praten, hij beseft dat hij steun van het publiek nodig heeft. Hij is constant op zoek naar manieren om de achterban van Ajax maar ook de mensen intern bij Ajax, inclusief de spelers, te charmeren.
Het is denk ik een nieuwe trainersschool: zo komen datajongens het voetbal binnen, de een succesvoller dan de ander. Intuïtie mag geen rol spelen, alles is (zogenaamd) logisch en voorspelbaar.
Het is wennen voor ons in Nederland, waar oud-voetballers, meestal met een belegen visie, de dienst uitmaken.
Voor Farioli is Ajax een geweldige stap. Zelfs in zijn eigen Italië kent niemand hem. HIj heeft vooral exposure nodig. Omgekeerd heeft Kroes hem nodig: Farioli praat er voortdurend overheen dat het hem uitsluitend om de resultaten gaat. Kroes eist resultaten, want CL is geld. Het spel is bijzaak. Daarin hebben ze elkaar gevonden.
Z
Lang zal de periode-Farioli niet duren, schat ik. Resultaten wennen, dan komt de kritiek. Tegen die tijd wordt Farioli verliefd op een andere club en krijgen wij een trainer die wel denkt aan de amusementswaarde van de doorsnee competitiewedstrijd.
Het doet me al met al weinig, vind het vooral een interessant experiment. Hoe zal er later op teruggekeken worden? Vertrekt Farioli op tijd, waardoor hij achteraf zal worden gewaardeerd, of reageren de Ajax-supporters net zoals die van Nice: onverschillig? Het antwoord hangt van de timing af, en de timing van Farioli is wel goed, geloof ik.
Hard werken, discipline, verdedigen, vijf man achterin, planmatig spelen. Het is datawerk.
Hoe komt een hyperambitieuze nobody met trainersambities vooruit in de voetbalwereld? Om te beginnen door uren te maken: data, stupid! Data plus het bestuderen van succesvolle trainers: Sarri dit, De Zerbi dat. Daarnaast helpt een goede babbel: deze man kan ongelooflijk goed praten, hij beseft dat hij steun van het publiek nodig heeft. Hij is constant op zoek naar manieren om de achterban van Ajax maar ook de mensen intern bij Ajax, inclusief de spelers, te charmeren.
Het is denk ik een nieuwe trainersschool: zo komen datajongens het voetbal binnen, de een succesvoller dan de ander. Intuïtie mag geen rol spelen, alles is (zogenaamd) logisch en voorspelbaar.
Het is wennen voor ons in Nederland, waar oud-voetballers, meestal met een belegen visie, de dienst uitmaken.
Voor Farioli is Ajax een geweldige stap. Zelfs in zijn eigen Italië kent niemand hem. HIj heeft vooral exposure nodig. Omgekeerd heeft Kroes hem nodig: Farioli praat er voortdurend overheen dat het hem uitsluitend om de resultaten gaat. Kroes eist resultaten, want CL is geld. Het spel is bijzaak. Daarin hebben ze elkaar gevonden.
Z
Lang zal de periode-Farioli niet duren, schat ik. Resultaten wennen, dan komt de kritiek. Tegen die tijd wordt Farioli verliefd op een andere club en krijgen wij een trainer die wel denkt aan de amusementswaarde van de doorsnee competitiewedstrijd.
Het doet me al met al weinig, vind het vooral een interessant experiment. Hoe zal er later op teruggekeken worden? Vertrekt Farioli op tijd, waardoor hij achteraf zal worden gewaardeerd, of reageren de Ajax-supporters net zoals die van Nice: onverschillig? Het antwoord hangt van de timing af, en de timing van Farioli is wel goed, geloof ik.
Re: Francesco Farioli
Vijf verdedigers is logisch wanneer een tegenstander met vijf verdedigers aanvalt. Of denk je dat Cruijff Koeman en Guardiola zou opstellen tegen Haaland?
IK GELOOF!!!!!!
Re: Francesco Farioli
Haha, gek genoeg sluit ik dat niet uit. 

Re: Francesco Farioli
En nooit zal overkomen, waarschijnlijk.
Dan moet hij eerst kampioen worden in een groot voetballand, en dan een paar dagen later met zijn kampioensteam de CL-finale spelen.
Eerst zien, dan geloven.
Maar ja, Cruijff was een beetje gek, dat had voor- en nadelen. Die keer dat hij zonder keeper wilde spelen konden ze hem nog net ompraten.

Dan moet hij eerst kampioen worden in een groot voetballand, en dan een paar dagen later met zijn kampioensteam de CL-finale spelen.
Eerst zien, dan geloven.
Maar ja, Cruijff was een beetje gek, dat had voor- en nadelen. Die keer dat hij zonder keeper wilde spelen konden ze hem nog net ompraten.

Re: Francesco Farioli
Gewoon een defensief ingestelde trainer. Met FF zullen we nooit swingend voetbal gaan zien. Beetje zoals Ronald Koemand indertijd.Yopii schreef: ↑zo dec 29, 2024 12:44 pmMet Cruijff heeft dit niets te maken.
Hard werken, discipline, verdedigen, vijf man achterin, planmatig spelen. Het is datawerk.
Hoe komt een hyperambitieuze nobody met trainersambities vooruit in de voetbalwereld? Om te beginnen door uren te maken: data, stupid! Data plus het bestuderen van succesvolle trainers: Sarri dit, De Zerbi dat. Daarnaast helpt een goede babbel: deze man kan ongelooflijk goed praten, hij beseft dat hij steun van het publiek nodig heeft. Hij is constant op zoek naar manieren om de achterban van Ajax maar ook de mensen intern bij Ajax, inclusief de spelers, te charmeren.
Het is denk ik een nieuwe trainersschool: zo komen datajongens het voetbal binnen, de een succesvoller dan de ander. Intuïtie mag geen rol spelen, alles is (zogenaamd) logisch en voorspelbaar.
Het is wennen voor ons in Nederland, waar oud-voetballers, meestal met een belegen visie, de dienst uitmaken.
Voor Farioli is Ajax een geweldige stap. Zelfs in zijn eigen Italië kent niemand hem. HIj heeft vooral exposure nodig. Omgekeerd heeft Kroes hem nodig: Farioli praat er voortdurend overheen dat het hem uitsluitend om de resultaten gaat. Kroes eist resultaten, want CL is geld. Het spel is bijzaak. Daarin hebben ze elkaar gevonden.
Z
Lang zal de periode-Farioli niet duren, schat ik. Resultaten wennen, dan komt de kritiek. Tegen die tijd wordt Farioli verliefd op een andere club en krijgen wij een trainer die wel denkt aan de amusementswaarde van de doorsnee competitiewedstrijd.
Het doet me al met al weinig, vind het vooral een interessant experiment. Hoe zal er later op teruggekeken worden? Vertrekt Farioli op tijd, waardoor hij achteraf zal worden gewaardeerd, of reageren de Ajax-supporters net zoals die van Nice: onverschillig? Het antwoord hangt van de timing af, en de timing van Farioli is wel goed, geloof ik.
“Please do not call me arrogant because what I say is true. I think I’m a special one.”
- raymon
- Site Admin & AT WC 2014 winner, Toto winner 16/17
- Berichten: 23606
- Lid geworden op: di sep 02, 2003 9:59 am
- Locatie: St. Neots, UK
- Contacteer:
Re: Francesco Farioli
Je bent afhankelijk van je materiaal. Het doel is 2de worden dit seizoen. Dan heb je en meer geld en meer aanzien door de CL. Dan kun je weer bouwen.
"De waarheid is een geheel van maatschappelijk geaccepteerde leugens"
Re: Francesco Farioli
Natuurlijk. Koeman was ook een defensieve trainer, maar die had vd Vaart, Sneijder, Zlatan, etc Ja, dan ga in de competitie wel aanvallen.
“Please do not call me arrogant because what I say is true. I think I’m a special one.”
Re: Francesco Farioli
+1 (2, 3, 4)
Ik vermoed dat Yopi zo ongeveer de enige is op dit forum die baalt dat Farioli in de eerste seizoenshelft (ver) boven verwachting heeft gepresteerd met Ajax?
Niemand gaf een cent voor de kansen dit jaar...
We moeten zien of dit zo blijft, maar met deze spelersgroep zou niemand gek hebben opgekeken als Ajax nu 5de had gestaan (of zo). Dat zou dan als het niveau worden gezien.
Mooi, verzorgd, aanvallend spel kan niet met deze spelers. Zo klaar als een klontje toch?
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring
Re: Francesco Farioli
Aanvallend voetbal kan wel maar dan krijg je wedstrijden die in 6-6 kunnen eindigen.
Ik heb liever wat resultaten, vertrouwen en van daaruit verder bouwen met betere spelers. Karlsson (van wat ik mij nog herinner) of Akpom op links is toch ook een vooruitgang qua attractiviteit?
Ik heb liever wat resultaten, vertrouwen en van daaruit verder bouwen met betere spelers. Karlsson (van wat ik mij nog herinner) of Akpom op links is toch ook een vooruitgang qua attractiviteit?
IK GELOOF!!!!!!
Re: Francesco Farioli
Vind ik niet. Koeman heeft met hele goede spelers echt bedroevende potjes gespeeld.
Farioli zet Feyenoord in eigen huis vol onder druk en probeert altijd op te bouwen.
Farioli zet Feyenoord in eigen huis vol onder druk en probeert altijd op te bouwen.
IK GELOOF!!!!!!
Re: Francesco Farioli
Als wat???Nu is Molano dus begonnen bij Ajax, als reconditioning and return to play coach.

https://www.vi.nl/nieuws/ajax-geeft-geh ... ns-farioli
Hoeveel stafleden wil je hebben?

- peter
- Site Admin & Toto winner WC 2006, EC 2008
- Berichten: 48887
- Lid geworden op: di sep 23, 2003 11:08 am
Re: Francesco Farioli
Het is wel fijn dat de trainer niet zijn eigen staf meeneemt hehe. Als Farioli ooit vertrekt, dan vertrekken er zo maar 8 man ofzo. 

Re: Francesco Farioli
10 10 10Yopii schreef: ↑za jan 04, 2025 1:40 pmAls wat???Nu is Molano dus begonnen bij Ajax, als reconditioning and return to play coach.![]()
https://www.vi.nl/nieuws/ajax-geeft-geh ... ns-farioli
Hoeveel stafleden wil je hebben?![]()

Blij met de punten ...
- Jinne
- Site Admin
- Berichten: 14611
- Lid geworden op: ma sep 22, 2003 11:05 am
- Locatie: Amsterdam, Holland
Re: Francesco Farioli
Farioli's 2e elftal. Matchr niet echt met de bezuinigingen. Al kost zo'n trainer een stuk minder dan een voetballer.
Geen baantje voor de Ajax-DNAers.
Geen baantje voor de Ajax-DNAers.
He's not the Messiah. He's a very naughty boy!
Re: Francesco Farioli
Dat laatste is dan weer positief.
There is only one difference between a madman and me. I am not mad.
Salvador Dali
Salvador Dali
Re: Francesco Farioli
Blijkbaar was zo iemand nog niet in dienstYopii schreef: ↑za jan 04, 2025 1:40 pmAls wat???Nu is Molano dus begonnen bij Ajax, als reconditioning and return to play coach.![]()
https://www.vi.nl/nieuws/ajax-geeft-geh ... ns-farioli
Hoeveel stafleden wil je hebben?![]()

IK GELOOF!!!!!!
Re: Francesco Farioli
Waar is het medisch staf dan voor?Yopii schreef: ↑za jan 04, 2025 1:40 pmAls wat???Nu is Molano dus begonnen bij Ajax, als reconditioning and return to play coach.![]()
https://www.vi.nl/nieuws/ajax-geeft-geh ... ns-farioli
Hoeveel stafleden wil je hebben?![]()
- Je bent net zolang gestoord tot je een genie bent -
Re: Francesco Farioli
Mensen die RSC Anderlecht de laatste jaren hebben gevolgd weten hoe hard en hoe structureel een grote club in de competitie achterop kan raken als je lang op EL niveau blijft hangen. Voor mij is de voornaamste taak van de huidige staf om te voorkomen dat Ajax net zo lang een bijrol gaat vervullen als onze Brusselse vrienden. Het wordt spannend dit seizoen. Farioli ligt momenteel keurig op schema en zijn werkwijze vind ik boeiend om te volgen. Jammer dat we niet bovenaan staan met mooi voetbal maar dat is nu effe niet de 1e prioriteit.
Re: Francesco Farioli
CL kwalificatie is ook gewoon de opdracht die Farioli van de directie heeft meegekregen. En ze accepteren dit seizoen ook dat dit zwaarder weegt dan een poging om attractief voetbal te spelen.
De vergelijking met Anderlecht die je maakt is helemaal terecht. Dat was jarenlang echt dé club van België en er is niets meer van over. Vergane glorie.
De vergelijking met Anderlecht die je maakt is helemaal terecht. Dat was jarenlang echt dé club van België en er is niets meer van over. Vergane glorie.
Nil volentibus arduum