Ajax Rules schreef:Ik kan dit artikel niet openen. Maar welke clubs gaan volgens hen dan profiteren en waarom?Wie kent Cees de Wolf nog? schreef: ↑wo okt 02, 2024 3:42 pmIn het Parool zien ze het een stuk somberder in dan jij:Ajax Rules schreef:Ik heb er nog niet echt over nagedacht, maar is het op voorhand duidelijk dat dit in het nadeel van Ajax gaat zijn?
Ja, nu op de korte termijn begroten we zodat we het exploitatietekort opvangen met een positief transfersaldo. Maar dat kunnen we natuurlijk snel aanpassen.
De beste spelers zullen sowieso bij Real en City zitten, ongeacht het transfersysteem. Je zou kunnen zeggen dat het minder loont om te investeren in de jeugdopleiding als spelers gratis overgenomen kunnen worden. Je zou echt ook kunnen zeggen dat het voor clubs als City minder gaat lonen om 100 spelers een loon te betalen als ze deze spelers niet zelf kunnen opstellen en ze ook niet door kunnen verkopen. Je kan straks misschien ook juist veel makkelijker jeugdige spelers weghalen bij die topclubs, die daar geen kansen krijgen?
Mijn eerste intuitie zegt dat de concurrentieverschillen ongeveer gelijk gaan blijven en dat Ajax er niet door achteruit zal gaan? (Misschien dat clubs die nu gewend zijn om wel veel salaris te betalen, maar geen hoge transfersommen, zoals clubs uit Saudi-Arabie en Turkije, er wat op vooruit gaan?)
https://www.parool.nl/sport/europees-ho ... ~b05146d0/
Top 10 van clubs die meest profiteren van huidig transfersysteem tussen 2015 en 2024 zijn achtereenvolgens Benfica, Ajax, Salzburg, Lille, Sporting Portugal, Monaco, Porto, Braga, Dynamo Zagreb en PSV. Benfica had met 816 miljoen heul veul als gunstig transferbeleid (verkoop-inkoop), Ajax als tweede met 473 miljoen, PSV 250 miljoen.Moet Ajax vrezen voor zijn verdienmodel? Het vonnis van het Europese Hof van Justitie aanstaande vrijdag in de zaak van ex-profvoetballer Lassana Diarra tegen wereldvoetbalbond Fifa, kan het einde inluiden van het huidige transfersysteem. ‘Nederlandse clubs kunnen het nakijken hebben.’
Bas Soetenhorst 2 oktober 2024, 03:00
Het houdt internationale juristen al langer van de straat: de vraag in hoeverre de economie van het betaald voetbal onderuit kan worden gehaald door de slepende rechtszaak van oud-prof Lassana Diarra tegen wereldvoetbalbond Fifa. De voormalige Franse international speelde in 2014 voor Lokomotiv Moskou toen hij een conflict kreeg met de coach en weigerde te trainen, wat de club beschouwde als contractbreuk.
Enkele maanden later dacht Diarra een nieuwe werkgever te hebben gevonden in het Belgische Charleroi, maar dat was buiten de Fifa gerekend. Vanwege het ‘eenzijdig opzeggen’ van zijn contract werd Diarra een miljoenenboete opgelegd en Charleroi vreesde te moeten meebetalen. De Russische voetbalbond kwam vervolgens niet door met het vereiste transfercertificaat, waardoor Diarra’s overgang afketste en hij in het seizoen 2014/2015 werkloos was.
Diarra begon een juridische strijd, die deze week in zijn voordeel kan worden beslecht. De advocaat-generaal van het Europese Hof, wiens advies doorgaans leidend is, concludeerde dit voorjaar dat de bejegening van Diarra op gespannen voet staat met Europese regels op het gebied van mededinging en het vrije verkeer van personen. Binnen de EU zijn werknemers vrij te gaan en staan waar ze willen en hun baan op te zeggen. Voetballers daarentegen kunnen enorme boetes en schorsingen krijgen voor het verbreken van hun contract.
Goedkoper om te verkassen
Als het Europese Hof ook vindt dat die uitzondering op de Europese regels onrechtmatig is, zal dat de positie van spelers en trainers aanzienlijk kunnen versterken, ten koste van die van de clubs. Het zal veel eenvoudiger en goedkoper worden om te verkassen.
“Het verandert de machtsverhoudingen in de driehoek speler-verkopende club-aankopende club,” zegt Antoine Duval (39), hoofd van de afdeling sportrecht bij het in internationaal recht gespecialiseerde Asser Instituut.
De gevolgen voor het verdienmodel van opleidingsclubs als Ajax kunnen volgens hem moeilijk overschat worden. “Nu kan een club die een speler haalt zonder zijn oude club te compenseren, financieel aansprakelijk worden gesteld. Dat gegeven drijft transferbedragen op. De verkopende club heeft recht op schadevergoeding. Als de aansprakelijkheid van tafel gaat door de uitspraak van het hof, zal die vergoeding voortaan veel kleiner zijn.”
Fonds voor opleidingsclubs
Juist een club als Ajax kan dat gaan voelen. De Zwitserse onderzoeksgroep CIES Football Observatory becijferde dat Ajax, na de Portugese club Benfica, het meest profiteert van het huidige transfersysteem.
Ook andere deskundigen die vorige maand op een conferentie in Rotterdam brainstormden over de mogelijke gevolgen van de Diarrazaak, verwachten dat de transferbubbel zal barsten. Over de consequenties voor een club als Ajax, die het vaak moet hebben van de verkoop van zelf opgeleide talenten, lopen de meningen echter uiteen. In Rotterdam dachten verschillende kenners dat het wel mee zal vallen. Er zou bijvoorbeeld een fonds in het leven kunnen worden geroepen om opleidingsclubs te compenseren.
Jurist Duval ziet het daar niet zo snel van komen. “Zo’n fonds klinkt als een logische reactie, maar wie gaat dat financieren? Waarom zouden buitenlandse clubs daar vrijwillig aan meebetalen?”
Herverdeling van tv-gelden
De bestaande transfermarkt tempert de verschillen in financiële slagkracht tussen de Big Five (de competities in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk) en de rest van Europa, legt Duval uit.
“Landen in de periferie van de Big Five, zoals België, Nederland en Portugal, zijn voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk van transfergelden uit vooral Engeland. De transferinkomsten van Nederlandse clubs kwamen de voorbije tien jaar voor liefst 38 procent uit Engeland. Door die transfers vindt een herverdeling van de Engelse tv-gelden plaats naar landen die veel spelers exporteren.”
“Een gevolg van de Diarrazaak kan zijn dat die gelden niet langer van Engelse clubs naar Nederlandse clubs vloeien, maar alleen nog van Engelse clubs naar Nederlandse spelers en trainers. Nederlandse clubs hebben dan het nakijken en zullen het nog moeilijker krijgen in Europese competities.”
Voor de grote nationale competities in Europa hoeft dat geen probleem te zijn, denkt Duval. “Daar zijn de tv-gelden bijvoorbeeld vele malen hoger dan in Nederland en België en zijn clubs minder afhankelijk van transferinkomsten. Het huidige transferstelsel is de enige manier waarop herverdeling van de inkomsten van de Premier League plaatsvindt. Dat staat op het spel in de Diarrazaak.”
Onderhandelen over oplossing
Om te voorkomen dat kleinere competities armlastiger worden en om de financiële onzekerheid voor clubs te beperken, zal na een voor Diarra gunstige uitspraak een oplossing op het niveau van de Fifa moeten worden uitonderhandeld, zegt Duval. “ Ik zie niet goed hoe je de herverdeling van de gelden die er nu is via het transfersysteem, in stand kunt houden. Het zal een uitdaging zijn een oplossing te vinden voordat in januari in de meeste landen het nieuwe transferwindow opent.”
De Fifa zal om de tafel moeten met de mondiale spelersvakbond Fifpro en de ECA (European Club Association, de koepelorganisatie van voetbalclubs in Europa), aldus Duval. “Latijns-Amerika en Afrika zullen ook moeten worden betrokken. Het zal een hoop politiek overleg vergen.”