Hopelijk, bye bye.
Berghuis is een hopeloos geval. Kan goed voetballen als het meezit, zo niet, dan gaat hij niet voorop maar achterop in de strijd, heb je niets aan hem.
Moderator: mods
We zien in ieder geval een elftal dat de indruk wekt dat collectief druk zetten bij balverlies een belangrijke taak is.
Druk zetten en onder de druk uitspelen is prima. Alleen spel in balbezit is nog te statisch. Dat ligt vooral aan de middenvelders en de aanvallers die stil staan en niet in de diepte bewegen.Yopii schreef:Hahahaha, dat is nu wel zeker.![]()
Zeker meer organisatie en inzet. Er mag wel meer uitkomen in aanvallend opzicht tegen deze tegenstander.
Klopt, dat maakt het voor Medic en Janse ook niet makkelijker.Trab schreef: ↑vr jul 05, 2024 1:55 pmDruk zetten en onder de druk uitspelen is prima. Alleen spel in balbezit is nog te statisch. Dat ligt vooral aan de middenvelders en de aanvallers die stil staan en niet in de diepte bewegen.Yopii schreef:Hahahaha, dat is nu wel zeker.![]()
Zeker meer organisatie en inzet. Er mag wel meer uitkomen in aanvallend opzicht tegen deze tegenstander.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Afgaande op de wedstrijd tegen PEC lijken we in ieder geval met een enkele 6 te spelen. Dan kunnen er wel een paar weg uit het rijtje Henderson/Mannsverk/Tahirovic/vde Boomen. Laatstgenoemde speelde vandaag als aanvallende middenvelder, maar dat is geen positie voor hem. Berghuis lijkt op deze manier ook geen optie voor het middenveld. Wellicht op rechtsbuiten, maar als hij daar snelheid wil dan is het ook einde oefening voor Berghuis.wimpey schreef:Ik vond Baas en Fitz-Jim redelijk bij ploeg 2.
Het is voor Ajax hopen dat er belangstelling komt voor al die middelmaat. Voor mij bijv. onverklaarbaar waarom ze in de winter geen afscheid hebben genomen van Akpom, Forbs en Tahirovic. Voor hen was toen schijnaar interesse. Lijkt mij dan een abc-tje.
Henderson en Boomen: die gaan niet effe een mannetje uitspelen of kort wegdraaien he. Het is onvoorstelbaar welke ravages, op werkelijk ieder vlak, er de voorbije jaren binnen Ajax is aangericht.
Vijf dingen die opvielen bij Ajax-debuut Francesco Farioli
analyse
Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd met nieuwe trainer Francesco Farioli achter de rug. Vijf zaken vielen op tegen PEC Zwolle (0-1).
I. Het 'De Zerbi-voetje'
De invloed van voormalig collega Roberto De Zerbi, waaronder Farioli als keeperstrainer actief was bij Benevento en Sassuolo, is in de eerste spelopbouwen van de Amsterdamse voorbereiding meteen te spotten. Met regelmaat zien we centrumverdedigers Jakov Medic en Dies Janse en keeper Diant Ramaj de noppen even op de bal rusten. Want net zoals bij De Zerbi-ploegen wil het Ajax van Farioli de druk op de bal uitnodigen, zodat er verderop op het veld meer ruimte ontstaat om doorheen te voetballen.
In onderstaande situatie zien we Ramaj dan ook rustig de Zwolse druk opwachten, met de voet op de bal. In plaats van de open breedtepass op linker centrumverdediger Janse meteen te geven, is geduld geboden. Ramaj wacht eventjes af totdat een inzakkende Jordan Henderson zich ook richting bal heeft gemeld.
Een paar tellen later zien we waar dat geduld toe leidt. Via een kaats op Henderson wordt de ruimte gevonden bij Jakov Medic, die door zijn brede positionering buiten de PEC-pressing is vrij komen te staan.
De automatismen die vereist zijn om dit 'druk-opvangen' systematisch tot een goed einde te brengen, vergen tijd. Zo zien we in het eerste oefenduel vaak nog wat vertwijfeling bij de inzakkende middenvelders over de timing van hun aanbieden.
II. Veel verantwoordelijkheid bij backs
Farioli verlangt op tactisch vlak veel van zijn vleugelverdedigers. De Ajax-backs moeten aanvankelijk het spel flink breed houden om de opbouw van ademruimte te voorzien. Maar wanneer het balbezit eenmaal gevorderd is, moeten beide backs ook herkennen wanneer zij zich - à la Lutsharel Geertruida onder Arne Slot, of Noussair Mazraoui onder Erik ten Hag - aan de binnenkant kunnen posteren.
Door een centrale positie in te nemen, moeten zij Ajax twee tactische voordelen in balbezit opleveren: (1) mogelijke overtalsituaties rondom de bal in de as van het veld en (2) de passlijn opentrekken tussen de centrumverdediger en de buitenspeler. In onderstaand geval maakt de centrale positionering van Devyne Rensch een directe inspeelpass van Jakov Medic op Carlos Forbs mogelijk. Wil Ajax het komend seizoen sneller van flank kunnen wisselen in balbezit, dan is er dus veel aan gelegen dat de vleugelverdedigers de juiste momenten herkennen om naar de as te komen.
Met Rensch en Jorrel Hato beschikt Farioli over twee backs die - in theorie - comfortabel moeten zijn in deze rol. Bij langlopend balbezit zien we tegen PEC dan ook een paar keer dat beide backs zich aan de binnenkant posteren. Hierdoor kunnen Forbs en Mika Godts voorin extreem wijde posities houden, om zo de laatste lijn van de opponent in de breedte op te rekken.
Ook dieper op het veld zien we dit binnen-buiten-spelletje tussen de Ajax-backs en -vleugelaanvallers. De grootste Amsterdamse kans voor rust komt voort uit een knappe combinatie tussen Hato, Godts en Kenneth Taylor, op een moment dat laatstgenoemde zich naast Janse heeft laten uitzakken om de bal op te halen. Met Hato als linksbinnen die richting zijlijn diep gaat en Godts als wijde linksbuiten die juist een inwaartse loopactie maakt, zorgt Ajax in deze situatie voor genoeg dynamiek om de Zwolse defensie even uit het lood te trekken. Op een dieptepass van Taylor legt Hato breed op Godts, wiens poging langs de kruising draait.
Forbs en Godts, rappe dribbelaars die op hun best zijn in wijde startposities, lijken het meest te profiteren van de eerste tactische aanpassingen die Farioli in balbezit voor ogen heeft.
III. Pendelkoppeltjes
In de as van het veld verlangt Farioli intensieve wisselwerkingen tussen bepaalde koppeltjes. Lukt het Henderson niet meteen om uit de dekkingsschaduw van de vijandelijke spitsen te lopen, dan moet een van de nummers 8 naast de Engelsman uitzakken. In dit geval is dat Taylor. De andere Ajax-middenvelder moet dan juist een meer vooruitgeschoven positie innemen.
In hetzelfde balbezit als bovenstaande zien we dat binnen één Ajax-aanval die rolverdeling op het middenveld moet kunnen wijzigen. Zodra Branco van den Boomen inzakt, moet Taylor zich juist naar voren spoeden.
Ook de spits moet zich van Farioli in dit 'als de een komt, dan gaat de ander'-patroon mengen. Meermaals zien we Chuba Akpom zich richting de eigen spelopbouw laten inzakken, als extra aanspeeloptie in de as. Op zulke momenten is het aan een van de Ajax-middenvelders (hier: Taylor) om voor diepte te zorgen richting aanvalspunt.
Ook op de flanken is duidelijk zichtbaar dat Farioli veel gehamerd heeft op diepgang. Forbs (door een coachende Farioli aan de zijlijn steevast Carlito genoemd) en Godts moeten continu loeren op momenten om zich sprintend achter de laatste lijn van de Zwollenaren aan te bieden.
Waar het inzakken als aanspeelpunt een balvaste spits als Brian Brobbey (of zelfs Wout Weghorst) goed moet liggen, worstelt Akpom in deze rol. Als rechter nummer 8 lijkt Van den Boomen ook niet geheel op zijn gemak, op momenten dat hij diepte in het spel moet bieden in de vorm van een voorwaartse sprint.
IV. Felle druk het doel, defensieve kwetsbaarheid blijft
Op een besloten Sportpark de Toekomst is duidelijk te horen wat Farioli wenst van zijn ploeg. Op potentiële drukmomenten hoor je telkens zijn favoriete instructie: Vai, vai, vai! Het devies is duidelijk: gáán richting man en bal. Ook op momenten dat er al veel Ajacieden voorin gecomitteerd zijn, moet de back tot diep op de Zwolse helft doordekken, zoals Rensch in onderstaand voorbeeld doet.
Dat dit ultra-felle drukzetten niet ideaal is voor elke speler in de huidige Ajax-selectie, is goed merkbaar op momenten dat bijvoorbeeld Van den Boomen een gat moet dichtlopen. Ondanks felle aansporingen vanuit Farioli weet hij in onderstaande situatie niet de benodigde druk op de bal te krijgen.
De enige treffer in dit oefenduel valt dan ook na een moment waarin de druk van Ajax nèt niet lekker loopt qua timing. Na balverlies diep op de Zwolse helft is Van den Boomen net iets te laat met zijn contra-pressie, terwijl Hato juist té eager naar voren is uitgestapt. Wanneer Hato met een slidende ingreep zijn eerdere inschattingsfout probeert te herstellen, maar ook hier net niet op tijd mee is, ligt er voor PEC flinke ruimte om over rechts te counteren.
Hato is hierdoor net niet op tijd om een dieptesprint door de as van PEC-rechtsback Eliano Reijnders op te vangen. In de daaropvolgende situatie in het Amsterdamse strafschopgebied schiet Anthony Fofana hoog in de verre hoek raak.
Bij het repareren van de defensieve kwetsbaarheid van Ajax - hét grote probleem in 2023/24 - kiest Farioli duidelijk voor de weg naar voren. De beoogde cultuurverandering die de Italiaanse trainer hiermee beoogt, zal niet zonder groeipijnen plaatsvinden, blijkt ook tegen een veredeld beloftenteam van PEC.
V. Defensieve schuiftruc
Een van de kunstgrepen die Ajax van iets meer defensieve stabiliteit moet gaan voorzien, zien we bij de spaarzame keren dat PEC langduriger de bal in de ploeg heeft. Op eigen helft zakken de Amsterdammers dan terug in een 5-4-1-formatie, waarbij een ingezakte Henderson als middelste centrumverdediger van een centraal trio fungeert.
Doordat het B-elftal van Ajax na rust de vele kansen die het creëert niet tot doelpunt weet te bekronen, blijft het bij 0-1 in het eerste oefenduel van Farioli. Waar de eindstand weinig goeds verklapt, is de oogtest geruststellender. De Italiaanse trainer blijkt in elk geval niet bang om nu al grote aanpassingen te doen aan de tactische structuur.