Dank voor het plaatsen NeefNeefkens schreef:VI Pro:
https://www.vi.nl/pro/alex-kroes-voetba ... r-van-ajax
Alex Kroes is door de raad van commissarissen van Ajax voorgedragen om de nieuwe algemeen directeur te worden. Daarmee lijkt een diep gekoesterde wens uit te komen. Hoe een voetballende student eerst een klein fortuin verdiende in de voetballerij, maar later ook oog kreeg voor de voedselbank. ‘Ik zat in een wereld met mensen die heel veel geld hadden verdiend of verdienen. Daar krijg je een niet helemaal realistische blik op de wereld van’
Waarom heeft u Go Ahead Eagles gekocht?
‘Ik heb als zaakwaarnemer en makelaar achttien jaar aan de andere kant van de tafel gezeten en heb me regelmatig verwonderd over hoe slecht de meeste clubs werden geleid. Zowel op laag als op hoog niveau. Ik dacht altijd: dat kan ik beter.’
Het is alweer drie jaar geleden. Alex Kroes, blauwe vale trui en zilveren montuur, neemt plaats tegenover VI-journalist Marco Timmer. Het is één van zijn eerste en weinige interviews als clubeigenaar. In 2018 had hij zijn aandelen bij makelaarskantoor SEG verkocht, een jaar later nam hij tachtig procent van de aandelen Go Ahead Eagles over. Zat hij plots aan de andere kant van de tafel. ‘Ik ben een ondernemer en ik wil mezelf bewijzen dat het beter kan dan standaard in de voetballerij wordt gedaan’, blufte hij.
Inmiddels is hij alweer twee banen verder. Bij AZ is hij momenteel International Football Strategy en als het aan de rvc van de Amsterdammers ligt, volgt hij binnenkort Edwin van der Sar op als algemeen directeur van Ajax. Een droombaan. ‘Ik ben zeer verheugd en bovendien trots dat de club mij voor deze functie heeft benaderd’, laat hij in een eerste reactie via de clubkanalen weten. ‘Voor mij is het hier allemaal in de jeugd begonnen en ben als speler van de zaterdagafdeling nu nog altijd aan Ajax verbonden.’
STUDENT
Kroes komt thuis. Of beter gezegd, hij is eigenlijk nooit weggeweest.
Het begon al op zeer jonge leeftijd. Hij werd als E-pupil opgemerkt door de Amsterdammers. Het spelertje van ADE uit Weesp maakte indruk. Hij was toen tien jaar oud. Een aanstormend talent dat door de elftalletjes zwierf. Zo speelde hij in het Amsterdams elftal en in Oranje Onder-18. Volgens het Ajax Magazine (1993) behoorde hij tot de beste 35 jeugdspelers van Nederland.
Maar een echte doorbraak bleef uit. Hij werd te licht bevonden voor Ajax 1 én Ajax 2. En dus besloot hij dan maar voor Ajax Zaterdag te gaan spelen. ‘Ik wilde wel profvoetballer worden, maar de kans om in het eerste van Ajax te komen is natuurlijk heel klein’, vertelde hij tegen Ajax Magazine. ‘Daarom heb ik nooit mijn school verwaarloosd. In de professionele jeugdopleiding kon ik gelukkig op mijn eigen school in Hilversum blijven. Met een aangepast rooster kon ik altijd blijven trainen.’
Kroes is een goede leerling, eentje met discipline. Terwijl hij voetbalt in Ajax Zaterdag 1, behaalt hij een masterdiploma aan de VU. Bedrijfseconomie en bedrijfskundige economie. Het is dan al duidelijk waar zijn voorkeur naar uit gaat. Handel. Zaken doen.
In 2000 begint hij samen met jeugdvriend Kees Vos het latere Sports Entertainment Group (SEG). Dat groeit uit tot één van de meest invloedrijke makelaarskantoren ter wereld. En niet alleen binnen de voetballerij. Kroes is een graag geziene gast aan de onderhandelingstafels. Vooral voor spelers.
Het is hard werken maar het geld klotst bij tijd en wijlen tegen de plinten. Kroes heeft de schaapjes na achttien jaar op het droge. Een moment dat anderen ervoor zouden kiezen lekker op een zandstrand te gaan zitten en cocktails te gaan drinken, maar zoals gezegd: Kroes stapte in Go Ahead Eagles. Gedreven door de gedachte dat hij het beter kon doen dan de mensen met wie hij dag in, dag uit onderhandelde. Bovendien, zo vertelde hij destijds aan VI, was hij toe aan iets anders.
‘Ik sta weer met mijn voeten in de normale wereld waar ik heel lang niet zo in heb gestaan’
‘Ik zat in een wereld met mensen die heel veel geld hadden verdiend of verdienen. Daar krijg je een niet helemaal realistische blik op de wereld van. Ik heb nu (bij Go Ahead, red.) ook maatschappelijk verantwoord ondernemen in mijn pakket. Ik zit met de Voedselbank en vraag hen hoe wij ze kunnen helpen. Maar er is niet één Voedselbank, er zijn wel twintig maatschappelijke projecten waar wij als voetbalclub aan bijdragen. Ik sta weer met mijn voeten in de normale wereld waar ik heel lang niet zo in heb gestaan.’
‘Niet dat ik arrogant ben geworden, helemaal niet zelfs. Maar als je veel geld verdient, in een groot huis woont en je je veel luxe kunt permitteren, wordt dat een soort van normaal. Maar dat is het niet. Ik ben nu bij Go Ahead vanuit het levensperspectief als mens rijker geworden. Ik weet nu nog beter hoe de wereld echt in elkaar zit.’
Op de vraag of hij de kijk op die wereld enigszins kwijt was, volgde na een kleine aarzeling een ja. ‘Wel een beetje’, aldus Kroes.
‘Geld doet iets met mensen en niet altijd iets positiefs. Heel veel mensen gaan zich anders gedragen en het maakt de wereld er niet altijd mooier op. Wat niet wil zeggen dat als mensen geen geld hebben die wel altijd aardig zijn. Laat ik het zo zeggen, mijn socialere hart, die ik daarvoor veel minder had omdat ik bedrijfseconomisch altijd met geld verdienen bezig was, heeft door deze club een nieuw leven gekregen.’
AZ
Of zijn plan in Deventer is geslaagd? Zeg het maar. Kroes wilde het op dat moment kwakkelende Go Ahead gezond maken. Er moest meer geld binnen komen dan eruit ging én sportief moest het beter. Niet vanwege zijn liefde voor de Vetkampstraat of de Brinkgreverweg, maar uit zakelijk oogpunt. Daar is hij altijd eerlijk over geweest. Eerder had hij soortgelijke plannen in België en Engeland.
‘Mijn verhaal en de daaraan gekoppelde werkwijze is al het verdienmodel voor mij’, aldus Kroes. ‘Als het ons lukt de club structureel beter te laten presteren en we doen dit tegen een gezonde achtergrond, dan wordt Go Ahead Eagles meer waard en mijn aandelen dus ook.’
In Deventer zijn ze nog altijd lyrisch over zijn werkwijze. Over de manier waarop Kroes in korte tijd de club heeft geprofessionaliseerd en financieel gezonder heeft gemaakt. Maar of het project geslaagd is, valt lastig te zeggen. Kroes wilde zeven tot tien jaar uittrekken voor het plan-Go Ahead. In 2022 verkocht hij abrupt zijn aandelen in Kowet. Er was iets anders op zijn pad gekomen: zijn droomclub.
Kroes werd benaderd om technisch directeur te worden bij zijn Ajax. Hij moest de opvolger worden van de vertrokken Marc Overmars. Er volgden goede gesprekken en volgens ingewijden ging iedereen er blind van uit dat Kroes het technisch beleid in Amsterdam op zich zou nemen.
Maar de deal ketste af. Niet binnen alle geledingen was iedereen zeker van de aanstelling en Kroes baalde op zijn beurt dat de nieuwe trainer – Alfred Schreuder – zonder zijn medeweten was aangesteld door algemeen directeur Edwin van der Sar. De man die hij nu hoogstwaarschijnlijk opvolgt.
Kroes had duidelijke plannen met Ajax. Samen met ambitieuze leeftijdsgenoten die hij kende vanuit de amateurteams, filosofeerde hij over manieren om de stoffige vereniging op te schudden. In die plannen was het belang van de jeugdopleiding altijd een rode draad. Dat was de levensader van de club. De visie van Johan Cruijff en Piet Keizer moest daar uitgevoerd worden, met veel aandacht voor individuele ontwikkeling van talenten. Tegelijkertijd maakte deze groep rond Kroes zich druk over de ideale inrichting van de verschillende bestuurslagen bij Ajax.
Met zijn ervaring in de voetballerij, kennissen op De Toekomst en roodwitte hart dacht Kroes de ideale man te zijn om de plek van Overmars in te nemen
Met zijn ervaring in de voetballerij, kennissen op De Toekomst en roodwitte hart dacht Kroes de ideale man te zijn om de plek van Overmars in te nemen. Maar de Amsterdamse deal ketste af. Kees Vierhouten, de nieuwe eigenaar van Go Ahead, polste Kroes voorzichtig over een terugkeer naar Deventer. Maar de twee waren het er eigenlijk direct over eens: een man, een man, een woord een woord. En dus had Kroes plots niks meer om handen.
AZ rook de kans en sprong in het gat. Het haalde Kroes per 1 december 2022 binnen als Directeur International Football Strategy. Eén van zijn belangrijkste aandachtspunten daarbij was om de voetbalknowhow van AZ verder te exploiteren in binnen- en buitenland. Kroes liet op de clubsite weten uit te kijken naar de nieuwe uitdaging.
‘AZ is voor mij de benchmark van Nederland’, vertelde Kroes. ‘De heldere structuur, de kwaliteit van de mensen in de organisatie en het toepassen van financiële duurzaamheid in combinatie met de sportieve prestaties zijn een voorbeeld voor iedere club. Ik ben erg trots dat ik onderdeel mag gaan uitmaken van deze club. Met veel plezier ga ik mijn bijdrage leveren om het succes op allerlei vlakken verder uit te bouwen en misschien zelfs wel een ogenschijnlijk plafond van mogelijkheden te helpen doorbreken.’
Het avontuur duurde ruim een half jaar. Toen belde jeugdliefde Ajax.
AJAX
In Alkmaar waren ze verrast en in de basis not amused. Toch laat de club woensdagavond weten ‘In alle redelijkheid en gezamenlijkheid te willen kijken naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is en nadrukkelijk ook het belang van AZ dient.’ Het betekent in ieder geval dat er een oplossing zal moeten worden gevonden voor het concurrentiebeding dat in zijn contract staat.
Toch gaan alle partijen er vanuit dat Kroes nu wél aan de slag gaat bij zijn jeugdliefde. Niet als technisch directeur zoals eerder de bedoeling was maar als algemeen directeur. Een functie die hij nog niet eerder bekleedde.
In Amsterdam hebben ze daar momenteel maling aan. Na het vertrek van Van der Sar was de club stuurloos en het had behoefte aan een sterke man of vrouw. Eentje die de voetballerij kent, die niet lang ingewerkt hoeft te worden en die affiniteit heeft met de club.
Kroes is Amsterdammer, actief lid van de vereniging, speelde in de opleiding en heeft zijn liefde voor de club nooit onder stoelen of banken geschoven. Hij heeft Ajax-DNA en bekleedde gedurende zijn leven de nodige functies binnen de voetballerij: Zaakwaarnemer, clubeigenaar en directeur international football strategie. Ajax haalt in die zin geen lichtgewicht binnen.
Op papier is de speler van Ajax Zaterdag vijf een logische keuze. Iemand die wat rust moet kunnen brengen in de toch wat ontplofte, Amsterdamse organisatie. Tegelijkertijd is het maar de vraag wanneer Kroes daadwerkelijk het verschil in de Johan Cruijff Arena kan maken.
Eerst moeten Kroes en AZ er nog uit zien te komen. Zijn contract is formeel per 1 september beëindigd, maar er is nog dat concurrentiebeding. Dat moet eerst onderzocht worden. Ajax schrijft in het persbericht dat ‘Afhankelijk van de uitkomst daarvan het nog maanden of een jaar kan duren’. Pas als die datum is vastgesteld, kan de rvc een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (bava) worden uitgeschreven.
Kroes staat te trappelen, maar hij zal nog even moeten wachten. Of dat zorgt voor paniek bij de beoogd algemeen directeur? In Deventer denkt men van niet. In De Adelaarshorst refereert men aan zijn lijfspreuk. Een keer of tien per dag keek Kroes een van zijn medewerkers diep in de ogen en zei hij: ‘Geen stress. Geen stress.’
Te weinig spelers? Geen stress. Te weinig geld? Geen stress. Geen oefenpartner? Geen stress. Het lijkt een ideaal mantra voor iemand die de komende jaren moet proberen Ajax weer in rustiger vaarwater te krijgen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk