
In dit kader:
http://www.volkskrant.nlTransferprijzen gaan door het dak: voor tien miljoen een aardig backje
Het nieuwe transferseizoen is drie dagen jong, maar de carrousel draait alsof hij al tijden geleden op gang is geduwd. Engeland en China zijn de grote aanjagers van de geldstroom, met bedragen die voor gewone stervelingen niet te bevatten zijn.
Wie uitblinkt op het EK is spekkoper. Maar zelfs dat is niet eens echt noodzaak. Tien miljoen euro is internationaal gezien tegenwoordig een schappelijk prijsje voor een voetballer. Krijg je een aardig rechtsbackje voor.
In het hogere segment gaat het om andere bedragen. Hulk, de bonkige Braziliaan die vorige week vertrok bij Zenit St.-Petersburg en op weg is naar de Chinese club SIPG, ontvangt straks in Shanghai 380 duizend euro salaris. Per wéék. 'Het slaat nergens op, maar het is de markt', zegt Chris Woerts, eigenaar van een consultancybureau.
Woerts, in het verleden commercieel directeur bij Feyenoord en directielid van Sunderland, geeft een sprekend voorbeeld van de verhoudingen. 'Vietnam betaalt aan buitenlandrechten meer voor de Premier League dan Foxsports voor onze hele eredivisie.' Bovendien gaat de nieuwe, onvoorstelbaar lucratieve tv-deal in Engeland dit seizoen in, waardoor de clubs een schier onuitputtelijk budget hebben om spelers te kopen en salarissen te betalen.
'Geld is gratis in China'
Dan China. Woerts: 'Geld is gratis in China.' Zlatan Ibrahimovic kon in één jaar een veelvoud verdienen van het salaris van Hulk. De Zweed wees het aanbod af, want hij wilde naar de club die smacht naar een kampioenschap, in het enige topland waar hij nog niet voetbalde: Manchester United in Engeland.
Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola heeft het er maar druk mee. Twee dagen na Zlatan bracht hij Henrikh Mkhitarian, de creatieve middenvelder van Borussia Dortmund, voor circa 40 miljoen euro naar Manchester United. En dan gaan er geruchten rond een derde speler die hij begeleidt, de Fransman Paul Pogba, die meer dan 100 miljoen zou moeten opbrengen.
Elke grens lijkt verdwenen. Hulk voor 55 miljoen naar China. Watford zegt nee tegen een Chinees bod van ruim 40 miljoen op spits Ighalo. AZ weet dat het Tottenham kan tarten door tegen de 20 miljoen te vragen voor Vincent Janssen.
Standaardprijs
40 miljoen is een soort standaardprijs geworden voor de bovengemiddelde voetballer. De geldstromen in China en Engeland zullen records verpulveren. Woerts: 'Sinds de president in China heeft gezegd dat voetbal prioriteit is, zijn alle grenzen weggevallen. China heeft 1,3 miljard inwoners en een groeiende middenklasse met geld.' Zo zullen steeds meer voetballers die nog in de bloei van hun voetballeven zijn naar China vertrekken, omdat ze de salarissen daar niet kunnen weerstaan.
Terug naar Engeland. De nieuwe tv-contracten zijn ruim 70 procent meer waard dan de vorige. Waar dat ophoudt? Het houdt voorlopig niet op. Woerts: 'Het moet altijd duurder in voetbal.'
Ja, het was een tijdje crisis. 'Toen ik nog bij Sunderland werkte, zat ik een keer bij een vergadering met de baas van de Premier League, Richard Scudamore. Die stelde voor dat Engeland misschien het Nederlandse model van een betaalzender voor voetbal moest omarmen. Betaalzender Setanta was net failliet en het leek of Sky een monopolie kreeg. Dat zou de prijzen drukken', zegt Woerts.
Telecombedrijven
De 'redding' kwam van de telecombedrijven. Zij doen tegenwoordig ook in 'content', waarmee ze abonnees trekken door ze iets extra te bieden. In Nederland gebeurt dat op relatief kleine schaal door Ziggo en KPN, in Engeland is het big business.
Woerts: 'De clubs hebben in drie jaar vijf miljard te verdelen. En dan zijn er nog de buitenlandrechten. Een club als Sunderland kan rekenen op 180 miljoen pond per jaar, ongeveer 200 miljoen euro. Dat is tweeënhalve keer het hele bedrag voor de eredivisie. En één ding doet Engeland goed: het rondpompen van geld in de eigen competitie.' Een voorbeeld daarvan is Juan Mata. Die ging van Chelsea naar Manchester United, en nu waarschijnlijk naar Everton.
Behoefte aan live-content
Woerts, over het waarom van de stijgende prijzen: 'Wereldwijd neemt de behoefte aan zogenoemde live-content toe, en die behoefte valt te bevredigen met sport. Kinderen kijken al bijna geen normale televisie meer.
'Met rechtstreeks uitgezonden sport kun je nog iets bieden waarnaar iedereen op hetzelfde moment wil kijken. De Engelsen hebben daarbij het voordeel dat de hele wereld hun voetbal wil zien, mede dankzij hun koloniale verleden, en dat de samenvattingen pas laat op de avond worden uitgezonden. In Nederland is dat al om 19 uur. Dat ontneemt veel mensen de prikkel om een abonnement te nemen.'
Hoewel de echte handel nog niet eens is begonnen, zijn door al dat geld al tientallen transfers van meer dan tien miljoen geweest. Van Hulk naar SIPG uit Shanghai, tot verdediger Jeffrey Bruma, voor een kleine 15 miljoen van PSV naar Wolfsburg. En het is nog een eeuwigheid tot 1 september de markt sluit.