Teveel verdediger.Yopi schreef:Jaïro Riedewald zou het moeten kunnen, denk ik.
Ik vind dat Ajax moet proberen om Anita te huren. Aanjager, balafpakker, snelheidsduivel. Ik zag hem altijd graag spelen op '6'. Zou kwalitatief een boost zijn.
Moderator: mods
Teveel verdediger.Yopi schreef:Jaïro Riedewald zou het moeten kunnen, denk ik.
Was zeker wel bijzonder. Hij speelde simpel, maar de manier waarop hij zijn takenpakket uitvoerde benaderde op een gegeven moment de perfectie. Geen wonderspeler, maar iemand die op die positie volmaakt naar zijn kwaliteiten en tekortkomingen werd gebruikt.Yopi schreef: En zo bijzonder was hij niet.
Het is net als met begrijpelijk Nederlands schrijven, Toppie: niet zo makkelijk.Toppie schreef:Leuk al die vaststellingen, nou de voetbal en Europese verbeterings impulsen nog, helaas ver te zoeken
De meeste mensen willen een vier of een zes erbij, maar is Veltman wel goed genoeg om nog een stap naar boven te zetten? Of zit die jongen aan zijn top?Giacomo Puccini schreef:Anita is te klein. Laat maar zitten op de bank van Newcastle.
Ik hoop dat Riedewald zich snel in de basis speelt, als 4 of als 6.
Serero, Vd Hoorn en Duarte (te licht), Moisander, Ziggy en Schöne (aflopend contract) zullen wel vertrekken verwacht ik. Van de Beek komt er na de zomer bij en Van Rhijn moet gewoon nog 2 jaar blijven. Iemand erbij met ervaring (een 4 of 6) zou fijn zijn.
bron: http://www.volkskrant.nl
Door: Mark Misérus 15 december 2014, 02:00
Ajax heeft na jaren van stilstand weer veelbelovende aanvallers in huis
Nederland staat bekend als opleidingsland. Maar waarom brengt die opleiding relatief weinig aanvallers voort? Bij Ajax en Feyenoord braken vooral verdedigers en middenvelders door. Is Ajax wel goed bezig, met zijn nadruk op het individu, het afschaffen van vaste trainers en vaste teams? Waar blijven de opvolgers van Kluivert en Van Persie?
Of een aanvaller van Ajax moeilijker op te leiden is dan een verdediger of een middenvelder? Dat zou best kunnen, zegt Ricardo Kishna.
Impulsief, grillig en ook enigszins eigenwijs: een linksbuiten zoals hij laat zich door zijn gevoel leiden. 'Mijn intuïtie vertelt me of ik een actie moet maken. Druk zetten is iets dat je jezelf als voetballer kunt aanleren, maar de acties die ik maak, moet je voelen.'
Net als Kishna is ook Anwar El Ghazi een 'momentenvoetballer', zegt de laatste. Hij heeft zijn vriend nog geen minuut geleden afgelost tegen FC Utrecht als Davy Klaassen hem aan de rand van het zestienmetergebied aanspeelt. El Ghazi kan schieten, maar neemt de bal met een sleepbeweging mee, tikt er nog eens tegenaan en haalt dan uit met zijn mindere, linkerbeen. Utrecht komt de 3-1 niet meer te boven.
De ene Nederlandse, mede door Ajax opgeleide vleugelspeler maakt zondagmiddag plaats voor de andere en dat is weleens anders geweest in de Arena. De Amsterdamse jeugdopleiding bracht de laatste jaren vooral veel verdedigers en middenvelders voort. Waar bleven toch de aanvallers, de ware exponenten van het voetbal dat de club zo vermaard heeft gemaakt?
Datzelfde geldt overigens ook voor Feyenoord, waar vooral veel centrale verdedigers doorstroomden. PSV mag eindelijk pronken met een speler als Depay, die twee keer scoorde bij het WK in Brazilië. Maar toch: Nederland wordt alom geprezen om zijn jeugdopleiding. Waarom breken er dan zo weinig goede aanvallers door?
Toekomst
In een digitaal clubblad met als thema vleugelspelers vertelt Bryan Roy over het 'merk' Ajax. Dat staat volgens hem voor creatief voetbal, waarvoor met name de buitenspelers en de spits verantwoordelijk zijn. Roy was in de jaren tachtig en negentig een vlugge, handige linksbuiten en houdt zich in de Ajax-opleiding tegenwoordig vooral bezig met de vleugelspelers.
Zo trainde hij uren met Kishna, om diens voorzet te verbeteren. De lessen hebben nut gehad: tegen Paris Saint-Germain en Apoel Nicosia was Kishna aangever bij de doelpunten van Klaassen. Hij prijst Roy als een van de mensen die hem voorbereidde op het pad naar Ajax 1. Hij noemt ook voormalig polsstokhoogspringer Christian Tamminga, een van de twee performance trainers op De Toekomst. Daar ligt, in de geest van Cruijff, vooral de nadruk op de kneding van het individu.
Aan veelbelovende aanvallers schortte het de laatste jaren nogal eens bij Ajax. Maar volgens Frank de Boer zijn Kishna en El Ghazi wellicht de vooruitgeschoven pionnen van een veelbelovende lichting offensieve talenten. 'Het wordt dringen', verzekert de Ajax-trainer.
Vleugels
Opleiden gaat volgens De Boer met golfbewegingen. Waarom dat zo is, kan hij niet verklaren. Maar omdat hij wekelijks de belangrijkste jeugdteams ziet spelen, durft hij te stellen dat er iets moois zit aan te komen. Al valt nog niet te voorspellen wanneer weer een spits van het kaliber Patrick Kluivert opstaat, negentien jaar nadat hij Ajax de laatste Champions Leaguebeker schonk.
Op De Toekomst gonst het van de namen. Zakaria El Azzouzi, spits van de A1, is vice-topscorer van de Champions League voor juniorenteams. En in de Ajax-special over vleugelspelers gaat het over Vince Gino Dekker, uit de A1, en Che Nunnely van de B1. Linksbuiten in dat elftal: Justin Kluivert, de zoon van.
De voorhoede van Ajax 1 bestond woensdag in de Champions League tegen Apoel Nicosia een paar minuten uit tieners. Op de vleugels flankeerden El Ghazi en Kishna, beiden 19, de 18-jarige Richairo Zivkovic. Hij was ingevallen voor de Poolse huurling Milik.
Omdat Sigthórsson tot de winterstop is geblesseerd, krijgt Zivkovic zijn kans als tweede spits. Zondag kopt hij bijna de 4-1 tegen Utrecht binnen. Hij hoeft voorlopig niet terug naar Jong Ajax, waarvoor hij in de eerste divisie dertien keer scoorde sinds hij overkwam van FC Groningen.
Ajax gunt hem de tijd om te wennen bij een club die veeleisend voetbal van zijn spelers verwacht. El Ghazi en Kishna weten als vleugelspitsen welke manier van spelen in Amsterdam in de smaak valt. Dat Kishna tegen Heerenveen Marzo door de benen speelde, leverde hem een open doekje op.
Ze zijn schatplichtig aan Cruijff, Keizer, Swart, Van Basten, Kieft, Bergkamp, Kluivert en al die anderen die vanaf de jaren zestig Ajax in aanvallende zin smoel gaven.
Soms kijkt het verleden hen zelfs letterlijk op de vingers. Zo is Swart op een doordeweekse dag toeschouwer bij de training. Hij mijmert over vervlogen tijden, toen de kern van Ajax (bijna) volledig Amsterdams was. Sinds het vertrek van Daley Blind speelt er geen Amsterdammer meer in het eerste elftal. 'Al komt Klaassen uit Hilversum. Ook een beetje Amsterdam, toch?'
Laat
Kishna en El Ghazi stroomden pas relatief laat bij Ajax in. Kishna kwam op zijn 15de over van het Haagse ADO. Feyenoord had El Ghazi al afgewezen toen Ajax hem vorig jaar uit de geprezen jeugdopleiding van Sparta wegplukte.
Aanvallers in hart en nieren zijn het, gevormd door pleintjes en voetbalkooien. Kishna nam in de ADO-jeugd het besluit om zich verder te ontwikkelen als linksbuiten, hoewel hij ook weleens spits was. 'Een spits speelt vaker met zijn rug naar het doel. Dat kan ik ook wel. Maar ik speel liever vooruit.'
Vooruit voetballen. Een tegenstander uitspelen en dan een voorzet geven, of zelf schieten. Kishna: 'Als het maar rendement heeft.' El Ghazi: 'Als het mislukt, ziet het er niet uit. Maar lukt het wel, dan is het meteen alsof we iets groots hebben gedaan.'
Heb je hem weer met z'n details....Baseman schreef:Kishna en El Ghazi zijn toch vorig jaar gekocht door Ajax?
Jullie?Peter schreef:Hebben jullie het stukje wel gelezen?
Ik dacht al...Peter schreef:Marillion en Baseman.
Ja.Peter schreef:Hebben jullie het stukje wel gelezen?
Ja, jij ook?Peter schreef:Hebben jullie het stukje wel gelezen?
Oh ja, das waar.Marillion schreef:El Ghazi is in 2013 van Sparta naar Ajax gegaan. Kishna is al aanzienlijk langer bij Ajax. Uit m'n hoofd is dat denk ik sinds 2010.
Ja ik wel. Ik had de vraag of Kishna en El Ghazi vorig jaar niet gekocht werden, dan ook niet gesteld.Baseman schreef:Ja, jij ook?Peter schreef:Hebben jullie het stukje wel gelezen?
Slechte zaak.'Bom onder opleidingsvergoeding'
WILHELMSHAVEN -
De FIFA heeft dinsdag in Duitsland een rechtszaak verloren over het gebruik van de opleidingsvergoeding die clubs moeten betalen voor overgenomen spelers die elders zijn opgeleid. Volgens de rechter is dit in strijd met Europese wetgeving over vrije keuze van werk. De zaak was aangespannen door SV Wilhelmshaven, dat afgelopen zomer moest degraderen uit de Regionalliga Nord (vierde niveau) omdat het betaling weigerde.
De uitspraak van de rechter in Bremen kan gevolgen hebben voor de Europese regelgeving op dit gebied en wordt daarom nog getoetst door het landelijk gerechtshof in Duitsland. Clubs krijgen een opleidingsvergoeding om het opleiden van jeugdspelers te stimuleren en te voorkomen dat spelers vlak voor ze een contract mogen tekenen 'gratis' vertrekken. Ook bij transfers daarna blijft de opleider recht houden op een percentage van de transfersom.