Cruyff schreef:"Als ik nu naar Ajax kijk, zie ik dat het er fantastisch uitziet. De mensen die er nu zitten, zijn supermensen. Je ziet als voorbeeld Bayern München, met veel ex-voetballers aan de top, en wij gaan nu dezelfde kant op."

Moderator: mods
Cruyff schreef:"Als ik nu naar Ajax kijk, zie ik dat het er fantastisch uitziet. De mensen die er nu zitten, zijn supermensen. Je ziet als voorbeeld Bayern München, met veel ex-voetballers aan de top, en wij gaan nu dezelfde kant op."
Groenendijk leert bij Jong Ajax denken op z’n Bergkamps
Nieuws 12 november 2013 om 11:33
Prestatietrainer Groenendijk gaat een kritische evaluatie indienen. © Pro Shots
Natuurlijk zijn zeven nederlagen op rij en een zeventiende plek op de ranglijst geen reden voor vrolijke gezichten bij Ajax. Helemaal niet bij trainer Fons Groenendijk. Hij krijgt 'hulp' van Dennis Bergkamp.
Op de vraag of het nog leuk is om trainer van Jong Ajax te zijn, antwoordde Groenendijk Ajax Life uitgebreid. “Er zijn facetten die het leuk maken en die het heel moeilijk maken. Ik ben altijd een prestatietrainer geweest en leer anders te denken."
"Ik voer daarover hele interessante gesprekken met Dennis Bergkamp. Hij leert me anders te kijken, op z’n Bergkamps. Dat zijn voor mij eye-openers, omdat ik leer te kijken wat het allerbelangrijkste is. Dat is talentontwikkeling. Het gaat om die twee of drie spelers die uiteindelijk naar het eerste gaan.”
De 22-voudig Ajacied kan slecht tegen zijn verlies, maar geeft toe dat hij in augustus voor zichzelf al wist dat hij de ranglijst kon laten varen. In Schotland zag hij de winst die gemaakt is. “Daar stonden zes spelers in het veld die begin augustus nog met Jong Ajax meededen tegen Telstar (Cillessen, Veltman, Denswil, Serero, Andersen en De Sa).
“Jongens als Davy, Joël en Stefano stromen door. Het stapje naar het eerste wordt dan wellicht toch iets kleiner. Dan heb je winst gemaakt. Zo moet ik leren kijken. Als je kijkt naar houding, instelling en gedrag dan zijn dat allemaal topgasten om mee te werken. Zij gaan het ook allemaal halen.”
'Het moet verantwoord blijven, zonder A-junioren een blessure in te jagen'
Omdat dit seizoen met de beloftenteams een pilot is, heeft Ajax wel een lijstje dat het wil bespreken op het bondsbureau in Zeist. Met name rondom interlandperiodes hoopt Groenendijk dat de KNVB eens goed gaat kijken. “Tijdens deze periode heb ik twee weken geen spelers tot mijn beschikking. Wij hebben Nederlandse en buitenlandse internationals. Er zitten voor ons niet alleen maar positieve kanten aan."
"Het moet wel verantwoord blijven. Door zo’n fysiek sterke tegenstander kan ik ook A-junioren een blessure injagen. Ik moest niet voor niets drie spelers na een uur wisselen. Dat was afgesproken. Om maar aan te geven dat ik ook met andere dingen te maken heb.”
Als Danny Hoesen in Nijmegen vijf minuten moet invallen bij het eerste elftal heeft dat gevolgen voor het selectiebeleid van Groenendijk. “Hij is belangrijk bij het eerste, dus dat is logisch. Ik vind het dan wel jammer dat hij bij mij niet mag meespelen, maar ik begrijp de gedachte. Het helpt ook niet dat we met Danzell Gravenberch, Ruben Ligeon en Fabian Sporkslede ook drie geblesseerde verdedigers hebben en de jongens daarachter opgeroepen waren voor de nationale teams.”
Het woord ‘competitievervalsing’ zal Groenendijk niet meer in de mond nemen. Zo voelen de tegenstanders het vooral, omdat ze niet weten welke spelers ze zullen aantreffen. “Dat werd toen verkeerd uitgelegd en begrepen. Ik bedoelde dat niet voor onszelf. Voor alle andere teams moet het ook gelijk zijn en dat is nu niet zo. Ik gebruik dat woord niet meer."
"Wij willen zo sterk mogelijk verschijnen. Dat is niet ons probleem, maar dat van de KNVB. Als ik dan een afspraak maak met de bond wordt deze afgezegd, omdat ze er nu toch niets aan gaan doen. Dan heb ik het in ieder geval aangekaar. Meer kan ik er niet aan doen.”
Vriendjes!?Rishi schreef:Waarom is hij eigenlijk aangesteld? Op basis waarvan?
Jonk: "Ook initiatief genomen richting AC Milan"
Om de lat in de jeugdopleiding telkens weer een stukje hoger te leggen, kijkt Ajax in de keukens van diverse topclubs. Andersom is dat ook het geval, want de Amsterdammers delen hun kennis met bijvoorbeeld FC Barcelona.
Een dag na de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en FC Barcelona speelden de A-junioren van beide clubs op De Toekomst tegen elkaar. De opleiders wisselden voorafgaand aan dat duel informatie met elkaar uit, schrijft De Telegraaf.
"Het gaat om het delen van kennis en de visie over jeugdopleiding", legt hoofd jeugdopleiding Wim Jonk uit. "In Barcelona kregen we een rondleiding en lezingen, zoals wij daar als Ajax ook een presentatie hebben gegeven. Dat initiatief hebben we ook genomen richting AC Milan, waar we binnenkort op bezoek gaan. Zo zijn we steeds internationaal aan het onderzoeken hoe de opleiding te verbeteren."
"De wedstrijd tegen het grote Barcelona was een goed voorbeeld van het internationale Ajax-niveau wat van jongs af aan structureel de norm moet worden", vervolgt Jonk. "Met geloof en durf aanvallen en verdedigen. Dat het in zo'n belangrijke wedstrijd ingevuld werd door een aantal zelf opgeleide spelers, tekent dat we op de goede weg zijn en de norm ook omhoog kán."
Je kunt ook niets zeggen, waarop Milan een leger aan scouts naar de toekomst stuurt om het zelf te zien. En dan? Wat schiet je daarmee op?Marillion schreef:Goed, neem je Milan als voorbeeld. Waarom zou je kennis weggeven aan zo'n club dan? Wat is er bij die clubs weg te halen wat het waard is om onze "geheimen" prijs te geven?
Geen idee. Ben het met je eens, het geeft geen prettig gevoel. Ik troost mezelf met de gedachte dat die andere clubs er toch wel achter komen als ze willen. Bij de jeugdopleiding van Ajax zijn honderden buitenstaanders betrokken, niets blijft geheim. Ze kunnen zelfs een of meer jeugdtrainers wegkopen, dan weten ze alles.Marillion schreef:Goed, neem je Milan als voorbeeld. Waarom zou je kennis weggeven aan zo'n club dan? Wat is er bij die clubs weg te halen wat het waard is om onze "geheimen" prijs te geven?
AS'Haal het niet in je hoofd om mij te raken!'
BvdPloeg
A1 – TRAININGSVERSLAG - Ajax A1 barst van het aanvallende talent. En als Frank de Boer tijdens zijn wekelijkse perspraatje al schouderklopjes gaat uitdelen aan jongens als Ricardo Kishna en Anwar El-Ghazi, dan is de tijd rijp om onze A1-volger Dave Keune eens te vragen om zijn bevindingen tijdens één van de vele ‘specifieke trainingen’ op te schrijven. Over gedrilde buitenspelers en rugnummer 7.
‘Het is leuk om te weten wat wij supporters van de vleugelspelers verwachten. Zijn het de mooie acties? De doelpunten of toch de voorzet die leidt tot een assist? Wil je weten wat de jeugdtrainers nou echt van hun vleugelaanvallers verwachten? Neem dan eens de tijd en bezoek een specifieke training van de jongens van De Toekomst.
Tijdens deze specifieke trainingen krijgen de vleugelaanvallers extra aandacht, zowel tijdens een oefening als in een één-op- één gesprek. Zo ook wanneer ik aanwezig ben. Anwar El-Ghazi, hij komt er volgens De Boer aan, wekt al weken mijn interesse. De aandacht bij de training wordt gelegd op de aanloop naar de bal toe. Bijvoorbeeld bij een oefening waarbij de bal hard voorgegeven moet worden om deze daarna snel weer te laten dalen.
Onder het toeziend oog en met de bruikbare tips van Bryan Roy doet El-Ghazi zijn uiterste best, maar helaas haalt hij niet het gewenste resultaat. ‘ANWAR!’, roept Roy. ‘Ga nu eens één stap naar rechts en neem nu je aanloop!’ El-Ghazi neemt de aanloop en schiet… De bal komt nu zo voor dat deze eenvoudig kan worden binnen gewerkt. ‘Mooie bal Anwar!’, roept Roy, terwijl ook trainer Orlando Trustfull het gewenste resultaat ziet. ‘Als je er zo tien per wedstrijd geeft, heb ik niks te klagen!’
Schaven, bespreken, schaven, bespreken, schaven en uitvoeren. El-Ghazi, maar ook buitenspelers Becker en Acolatse worden gedrild. Na weer een korte bespreking begint de volgende oefening. De bal moet nu hard worden voorgegeven en er moet een snelle daling in komen. Trustfull omschrijft treffend: ‘Je moet een snelle dip in je voorzet krijgen.’ Schaven, bespreken, schaven, zo ook nu. Trustfull gaat zeven meter voor El-Ghazi staan, die ploetert met de nieuwe oefening. ‘Nu moet je de bal over mij heen schieten en daarna weer snel laten dalen. Oh ja, en haal het niet in je hoofd om mij te raken!’
El-Ghazi gaat staan, neemt een aanloop en schiet de bal hard over de stilstaande Trustfull heen, waarna de bal meteen begint te dalen. Trustfull en Roy kijken tevreden toe en tikken El-Ghazi even trots op de schouders. ‘Neem je tijd voor het schot, zoek naar de juiste manier om de bal te raken. Lukt dat niet, dan is dat geen probleem. Er komt altijd weer een nieuwe kans. Zorg ervoor dat je de juiste manier ervoor vind. Is het de manier zoals Cristiano Ronaldo het doet? Dan train je daarop.’ Je kunt als coach maar het beste meteen het grootste idool van je leerling gebruiken…
Het valt mij tijdens de trainingen op dat er veel één-op-één gesprekken zijn tussen de trainers en de spelers. De één wordt met de grond gelijk gemaakt, de ander wordt de hemel in geprezen. Je kunt zien dat het bij de trainingen om de aanwijzingen gaat en vooral, hoe je met die aanwijzingen omgaat. Schaven, bespreken, schaven, uitvoeren. Gelukkig is El-Ghazi een kritische speler die zijn doelen wil bereiken. Dat zie je aan zijn manier van trainen. Iedere dag, iedere training, betere resultaten halen. Ajax 1 halen, daar gaat het om, achter de hekken van De Toekomst. Spelen met rugnummer 7 is zijn droom en ik, ik heb daar alle vertrouwen in.’ (foto: Dave Keune)
Natuurlijk kunnen ze komen kijken. Maar dan ben je niet overal bij. En er zit bovendien nog een verschil tussen kijken en echt uitleggen wat je doet en waarom je dat doet. Door samen te werken wissel je kennis uit. Dat kan een voordeel zijn wanneer je iets leert maar als je de concurrent sterker maakt heb je er niets aan.Bert schreef:Je kunt ook niets zeggen, waarop Milan een leger aan scouts naar de toekomst stuurt om het zelf te zien. En dan? Wat schiet je daarmee op?Marillion schreef:Goed, neem je Milan als voorbeeld. Waarom zou je kennis weggeven aan zo'n club dan? Wat is er bij die clubs weg te halen wat het waard is om onze "geheimen" prijs te geven?
Punt is juist dat je je moet blíjven verbeteren om de concurrentie voor te blijven.
Ik denk dat je je inderdaad moet blijven verbeteren, al moet je je daar niet al te veel van voorstellen. Nu de opleiding is gerenoveerd (misschien pas volgend jaar of over twee jaar voltooid), staat het nieuwe model op hoofdlijnen wel voor een paar jaar. Natuurlijk kijk je altijd naar nieuwe trends en pas je details aan, maar je zal jezelf echt niet elke paar jaar compleet opnieuw uitvinden.Bert schreef:Natuurlijk komt Milan er wel achter hoe het echt werkt. Zoals joey zegt, als ze willen kopen ze iemand weg. En, zoals ik al zei, het gaat niet om het neerzetten van een goede opleiding, maar om het blijven verbeteren van die opleiding.
Ajax Rules schreef:Ik denk dat je je inderdaad moet blijven verbeteren, al moet je je daar niet al te veel van voorstellen. Nu de opleiding is gerenoveerd (misschien pas volgend jaar of over twee jaar voltooid), staat het nieuwe model op hoofdlijnen wel voor een paar jaar. Natuurlijk kijk je altijd naar nieuwe trends en pas je details aan, maar je zal jezelf echt niet elke paar jaar compleet opnieuw uitvinden.Bert schreef:Natuurlijk komt Milan er wel achter hoe het echt werkt. Zoals joey zegt, als ze willen kopen ze iemand weg. En, zoals ik al zei, het gaat niet om het neerzetten van een goede opleiding, maar om het blijven verbeteren van die opleiding.
Wat voor mij belangrijker is (qua onderscheidend vermogen tov clubs als Milan), is dat je een perfecte opleiding combineert met het bieden van kansen en een goede selectieplanning door meerdere seizoenen heen. Het feit dat Milan de jeugd nooit kansen zal kunnen/willen geven, lijkt mij een belangrijker reden dat de jeugdopleiding daar nooit echt tot bloei zal kunnen komen dan dat Ajax steeds inhoudelijk voor blijft lopen. De sportieve infrastructuur ontbreekt gewoon om talenten echt door te laten breken in die landen.
Wim Jonk schreef:Wij zijn bezig met een missie. Door de beste jeugdopleiding ter wereld neer te zetten, willen we structureel naar de Europese top. Opeen gezonde financiële basis. Dat zijn de speerpunten. Met voetbal als kern. Alles bij Ajax moest weer om voetbal gaan draaien. Dat was de reden waarom Johan Cruijff zich een aantal jaren geleden weer nadrukkelijk met de club ging bemoeien. Terug naar het voetbal. Dan moet je beginnen bij het hart van Ajax: de jeugdopleiding.
Een topjeugdopleiding is de beste waarborg voor continuïteit. Ajax mag nooit meer afhankelijk worden van aankopen met alle financiële risico's die daarbij komen kijken. Het verleden heeft geleerd dat met zulk beleid het voortbestaan van de club op het spel wordt gezet. Uit alle statistieken blijkt dat het rendement van zelf opgeleide spelers veel groter is dan dat van gekochte spelers. Wat is er nou mooier dan kampioen worden met doorgestroomde talenten?
Daartoe is op De Toekomst het roer rigoureus omgegaan. Maar wat maakt de nieuwe manier van opleiden bij Ajax uniek, zoals Cruijff en de zijnen verkondigen? Jongkind begint het antwoord op die vraag met het aanklikken van zijn iPad. Het is de tablet waarin van elke jeugdspeler een digitaal dossier wordt bijgehouden. Centraal staan de technische, mentale en atletische vaardigheden (skills) van de talenten.Ruben Jongkind schreef:Denkend aan de Europese top zie je mannen van 28 jaar met baarden en stevige lichamen voor je. Dat patroon willen wij doorbreken. Wij willen bewijzen dat je ook met jongere spelers tot de Europese top kunt behoren. Door ze eerder klaar te stomen. Dat legt druk op onze schouders, maar dat geeft niet.
We bouwen een talentenfabriek. Hier moet een onafgebroken stroom aan talent geproduceerd worden. Jongens met de beste voetbalvaardigheden, met mentale weerbaarheid en met grote atletische vermogens.
Ruben Jongkind schreef:Wim en ik zijn een aantal jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van dit systeem. Je moet het zien als een persoonlijk navigatiesysteem. Waar staat een speler? Waar moet hij naartoe? En hoe kan hij dat doel zo snel mogelijk bereiken? Alle vaardigheden worden getest en gepresenteerd, zoals passen en trappen, balaanname, dribbelen, koppen, looptechniek, explosiviteit en acceleratievermogen. Bij de tactische vaardigheden gaat het om herkennen van spelsystemen, handelen bij balbezit en handelen bij balbezit. De mentale vaardigheden gaan vooral over het leren leven als topsporter en het verbeteren van de zelfregulering.
Op deze manier hebben we van iedere speler gedetailleerd in kaart hoe we met ze aan de slag moeten. Omdat het allemaal aan elkaar gerelateerd is, kun je in één oogopslag zien waar de belangrijkste ontwikkelingspunten liggen.
Wim Jonk schreef:Het mooie is dat we voor elke speler inzichtelijk kunnen maken hoe zijn ontwikkeling verloopt. En ook voor zijn ouders en zaakwaarnemer. Als die willen weten waarom hun zoon een bepaald project ingaat, kunnen we dat heel gedetailleerd uitleggen. Nieuwe talenten hebben we grotendeels al in kaart gebracht als ze hier voor het eerst langskomen. Die kunnen we dan meteen vertellen welk opleidingstraject ze nodig hebben en waar dat op gebaseerd is. Je moet spelers helder antwoord kunnen geven op drie vragen: wat gaan we doen, waarom gaan we het doen en hoe gaat we het doen. Zodat ze weten waar ze naartoe werken. Hetzelfde geldt voor de jeugdtrainers. Die moeten niet meer denken dat het hoogste jeugdelftal het meeste aanzien heeft. We kijken wat voor soort trainer elke spelersgroep nodig heeft. Gery Vink was vorig jaar trainer van Jong Ajax en doet nu de A2. Dat was geen degradatie, we hebben zijn specifieke kwaliteiten nu nodig bij die lichting talenten. Zo zoeken we ieder jaar naar de ideale bezetting
De meest in het oog springende verandering betrof de samenstelling van het zogenoemde performance team. Het leidde aanvankelijk tot scepsis binnen Ajax, die plotselinge invasie van coaches die niet uit het voetbal afkomstig zijn. Zij schaven tijdens individuele trainingssessies aan lichaam en geest. Polsstokhoogspringer Christian Tamminga kwam in dienst, evenalsvoormalig wereldkampioen judo Guillaume Elmont, voormalig Europees kampioen 800 meter Bram Som, triatleet Freek de Boer, loop- en krachttrainer Jelle Heisen, de fysiotherapeuten Ross Watson en Ralph van der Horst, voormalig triatlete en voedingsdeskundige Bianca van Dijk, triatleet en voedingsdeskundig ingenieur Peter Res.Wim Jonk schreef:Voetbal is veel meer dan tegen een bal trappen. Daarom hebben we specialisten uit diverse takken van topsport bij elkaar gebracht. Een topvoetballer onderscheidt zich niet alleen op technisch en tactisch gebied, het is ook een topatleet. Daarmee doel ik niet alleen op fysieke eigenschappen. Hij moet ook de mentaliteit van een topsporter hebben. Een betere focus en concentratie leiden tot betere fysieke prestaties. En door een verhoogde mentale weerbaarheid kunnen jongens beter omgaan met de extreme spanningen van het topvoetbal. Alles hangt met elkaar samen. We zien het als een driehoek: voetbal, performance en mentale aspecten.
Wim Jonk schreef:Los van hun specifieke kennis van topsport brengen ze nog een ander voordeel met zich mee. Individuele topsporters weten als geen ander hoe je het maximale uit jezelf kunt halen. ZE konden nooit terugvallen op ploeggenoten. Die mentaliteit past perfect bij onze individuele aanpak. Die mixen we met de teamsport die voetbal is. Dan heb je het beste van twee werelden.
Ruben Jongkind schreef:Neem polsstokhoogspringers, die hebben een bepaalde gekte over zich. Die dagen zichzelf voortdurend uit. En ze hebben tal van vaardigheden nodig om telkens hoger te kunnen springen: kracht, snelheid, coördinatie, lenigheid, concentratie, doorzettingsvermogen, lef. Dat zijn allemaal aspecten die binnen onze opleiding belangrijk zijn geworden. Topatleten helpen met het bouwen van voetbalatleten. Em bij het herstel van blessures. Jelle Heisen werkt ook bij de nationale handbalploeg, waar hij door de aard van die sport vaak met enkelblessures te maken heeft. Zijn methodiek kunnen we bij Ajax gebruiken. Ross Watson werkte bij de nationale waterpoloploeg, waardoor hij expert is in schouderblessures. Daar doen we allemaal ons voordeel mee. Daar omheen hebben we nog een heel netwerk aan externe specialisten, vooral op medisch en mentaal gebied. We kijken voortdurend welk soort begeleiding elke speler nodig heeft. En op het technische vlak zijn we gezegend met de aanwezigheid van een groep ex-topvoetballers. En teamtrainers met pedagogische vaardigheden. Iedereen vult elkaar aan. Dit is een unieke samensmelting van kwaliteit.
Wim Jonk schreef:Aan de hand van de skillbox krijgen spelers op maat gesneden oefenstof. Naast trainingsuren steken we veel tijd in persoonlijke gesprekken met die jongens. Samen wedstrijdbeelden kijken, hun ontwikkeling bespreken, opdrachten meegeven.
Het is belangrijk dat ze kritisch naar zichzelf leren kijken, dat ze zelf ook nadenken over hoe ze stappen kunnen maken.
Ruben Jongkind schreef:We praten bij Ajax niet over de spelers maar met de spelers. Dat is een groot verschil.
Laatst dacht ik dat iedereen op de club al naar huis was. Kom ik opeens Riedewald tegen op de gang. Hij zocht een bal om extra te oefenen met zijn rechterbeen. Dat had hij zelf bedacht. Toen moest ik terugdenken aan een moment van een jaar geleden. Jaïro stond in het krachthonk hulpeloos om zich heen te kijken met twee gewichten in zijn hand, vragend wat nou eigenlijk de bedoeling was. Dat is nu niet meer voor te stellen. HIj is zich bewust geworden van waar hij mee bezig is.
Wim Jonk schreef:We betrekken de ouders van de jeugdspelers er nu ook nadrukkelijk bij. Een tijdje terug hebben we alle ouders uitgenodigd voor een presentatie. Eerst hebben we een voetbalverhaal gehouden, daarna een verhaal over voedingen uiteindelijk zijn we in de Kookfabriek met al die ouders gerechten gaan maken. Zodat het voor hen vanzelfsprekend wordt dat ze gezonde voeding op tafel zetten.
De extra trainingen vinden plaats in de ochtend, twee keer per week. De middagtrainingen, drie maal per week, zijn onderverdeeld in drie kwartier individuele training en vijf kwartier teamtraining. Het totaal aantal trainingsuren is met dertig procent opgeschroefd.Ruben Jongkind schreef:Derk de Kloet en Peter den Otter hebben een andere thema-avond met ouders georganiseerd, over mentale weerbaarheid. We kijken bij Ajax goed naar het gedrag en de mindset van kinderen. Ouders spelen als opvoeders uiteraard een belangrijke rol in de geestelijke ontwikkeling van hun kinderen. Door ze te betrekken bij wat we bij Ajax doen, krijg je een wisselwerking. Hetzelfde geldt voor scholen. Andere clubs werken met Topsport Talentenscholen, maar onze jeugdspelers kunnen op hun vertrouwde school blijven. Per speler zijn we gaan kijken waarin hun schema ruimte is voor extra trainingsuren. Soms halen we ze met busjes een paar uur op van school, waarna ze weer teruggebracht worden voor de rest van hun lessen. Dat vraagt medewerking en meedenken van die scholen. De wisselwerking tussen de opleiding en het onderwijssysteem gaan we verder uitdiepen.
Kinderen kunnen veel meer aan dan je denkt. In veel opleidingen wordt de periodisering van de A-selectie klakkeloos gekopieerd naar de jeugdteams. Wij brengen de belastbaarheid van de jeugdspelers juist omhoog. Omdat we ze eerder dan voorheen op een bepaald niveau willen hebben.
De nieuwe werkwijze werd binnen Ajax niet zonder slag of stoot aanvaard. Los nog van de bikkelharde machtsstrijd van twee jaar geleden, vraagt de gewijzigde werkwijze veel uitleg aan spelers, ouders en jeugdtrainers. Bijvoorbeeld als een talent een periode geen competitievoetbal speelt omdat het niet past in zijn ontwikkelingstraject. Of als een jeugdspeler regelmatig op een ongebruikelijke positie wordt neergezet om aan zijn tekortkomingen te werken. Of als het TH ingrijpt op het medische vlak, dat eveneens tot zijn verantwoordelijkheden behoort.Wim Jonk schreef:Wij doen soms ongebruikelijke dingen. Zeker in het begin leidde dat tot vraagtekens. Dan moesten we goed zien uit te leggen waarom het nuttig is individueel met een atleet of judoka aan de slag te gaan. Maar we merken dat er steeds meer begrip voor onze werkwijze is ontstaan. De ogen zijn open gegaan.
Ruben Jongkind schreef:Davy Klaassen is een mooi voorbeeld. Volgens een diagnose in februari zou het negen maanden duren voor Davy kon terugkeren. In mijn optiek moest dat sneller kunnen. Drie jaar geleden was ik met een atleet met vergelijkbare klachten via Johan Cruijff in aanraking gekomen met gespecialiseerde artsen. Daar was eerst scepsis over, maar ik heb gewoon tickets geboekt en we zijn naar Barcelona gegaan. Dat was iets ongebruikelijks, waar Davy een mentale boost van kreeg. HIj had weer hoop. De rest van het verhaal is bekend. We zijn vier maanden ingelopen op de gebruikelijke diagnose. Het terugbrengen van het aantal blessures en de duur van de revalidatie is een belangrijk aandachtspunt. Uit cijfers blijkt dat we dat al flink hebben teruggedrongen.
Wim Jonk schreef:De rentree van Davy was heel bevredigend, daar zit alles in waar we voor staan. He begon bij het pionierswerk van Ruben. Daarna is een keur aan trainers en fysiotherapeuten uit verschillende disciplines met hem aan de slag gegaan. Waarbij de wilskracht en het talent van Davy natuurlijk doorslaggevend zijn. Als al die dingen tezamen dan resulteren in een prachtige terugkeer van Davy, dan is dat genieten.
We werken aan talenten die precies weten waar het bij Ajax om gaat. En dan heb ik het niet om een keurslijf op voetbalgebied. Ze moeten juist hun unieke talenten ontplooien. Ze moeten in zichzelf willen investeren. Ze moeten plezier uitstralen op het veld. Plezier in voetbal neemt spanning en angst weg bij voetballers. Riedewald was daar onlangs in zijn eerste wedstrijden een mooi voorbeeld van. Jaïro was onbevangen bij zijn debuut, hij ging gewoon doen waar hij goed in is, waar hij plezier uit put. Hetzelfde zag je dit seizoen bij Klaassen, Joël Veltman, Stefano Denswil. Die jongens begrijpen het. En ze worden door Frank de Boer beloond bij het eerste elftal.
Ruben Jongkind schreef:Vroeger kocht Ajax voor veel geld spelers die allang waren doorgebroken. DAt willen we voorkomen door talenten eerder naar Amsterdam te halen. Daarom hebben we de internationale jeugdscouting gekoppeld aan de profscouting. Marc Overmars houdt zich daar dus ook nadrukkelijk mee bezig. We merken dat de aantrekkingskracht van onze opleiding steeds groter wordt. Talenten van internationale topclubs beginnen ons zelf op te bellen, of ze naar Ajax mogen komen. Een mooi compliment
Alle ontwikkelingen ten spijt, de jeugdopleiding van F. is vorig seizoen voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot de beste van Nederland.Wim Jonk schreef:Bovendien zijn we in kaart aan het brengen hoe we de internationale samenwerkingen, zoals Ajax CT en AS Trencin, kunnen verbeteren. Tijdens recente werkbezoeken hebben we aanknopingspunten gezien. Niet alleen om talenten hierheen te halen, ook om spelers van ons bij die clubs ervaring te laten opdoen. Zoals Gino van Kessel onlangs bij Trencin. Gino heeft het goed gedaan en is een stuk zelfbewuster teruggekomen.
Ruben Jongkind schreef:Ik ken de criteria voor die uitverkiezing niet. Bovendien zitten wij niet per se te wachten op complimenten van de KNVB. Ons gaat het om de complimenten van De Boer en Bergkamp. Als we Frank en Dennis talenten kunnen aanleveren die direct inzetbaar zijn in het eerste elftal, dan gaat het goed. Daarom hechten we ook niet zoveel waarde aan de uitslagen van onze jeugdploegen. De juniorenwedstrijden op zaterdag zijn een middel om ons doel te bereiken. Dat doel ligt aan de horizon, bij het eerste elftal.
Wim Jonk schreef:En ons einddoel nog veel verder. Bij het welslagen van onze missie.