Pagina 1 van 5

Gaat Ajax de beurs verlaten?

Geplaatst: di jul 15, 2008 11:24 pm
door Jeroen126
'Ajax begint dit jaar met het verlaten van de beurs'
De redactie van Ajax Netwerk heeft uit een betrouwbare bron vernomen dat Ajax tegen het eind van het kalenderjaar zou starten met het verlaten van de beurs. Volgens deze bronnen zou er later dit jaar een buitengewone aandeelhoudersvergadering worden belegd om dit te bewerkstelligen.


Bron, logischerwijs, AN.

Geplaatst: di jul 15, 2008 11:26 pm
door Jesse
Dus daar is al het geld heen.

Geplaatst: di jul 15, 2008 11:30 pm
door Ronald!
Jesse schreef:Dus daar is al het geld heen.
Ik denk dat Aegon, en misschien nog enkele andere (huidige) aandeelhouders een aandeel kopen of overnemen in het 'nieuwe' Ajax dat niet genoteerd staat. Ik kan geen andere manier bedenken dan dat. Zo kost het Ajax weinig en ben je wel van alle beslommeringen af die bij een notering horen.

Geplaatst: di jul 15, 2008 11:38 pm
door Jöhnk
Zie er het nut niet van in.

Voor Coronel zal het evenwel heerlijk zijn. Nog minder transparantie en de fans zullen de polonaise lopen.

Doe maar niet dus.

Geplaatst: di jul 15, 2008 11:40 pm
door Aristides
Jöhnk schreef:Zie er het nut niet van in.

Voor Coronel zal het evenwel heerlijk zijn. Nog minder transparantie en de fans zullen de polonaise lopen.

Doe maar niet dus.
Waar haalt Ajax het geld vandaan? Aandeelhouders willen geld zien!

Geplaatst: di jul 15, 2008 11:47 pm
door Ronald!
Demosthenes schreef:Waar haalt Ajax het geld vandaan? Aandeelhouders willen geld zien!
Ik kan me dus ook niet voorstellen dat ze iedereen afkopen, zonder weer een aandeel te verkopen. Mogelijk koopt Aegon zichzelf in om nog meer controle te krijgen over het China-project. Ik noem maar wat.

Mochten Coronel en co werkelijk zo 'verstandig' zijn om €40 miljoen (geleend? :s) over de balk te smijten dan mogen ze wat mij betreft direct inpakker en wegwezen. Ik heb er echter vertrouwen in dat Coronel iets zuiniger met de centen omgaat; het kapitaal moest immers op het veld staan, niet in de zakken van de aandeelhouders.

Wat dat allerlaatste betreft heeft Ajax overigens een uitstekend track-record over de afgelopen 10 jaar!

Geplaatst: di jul 15, 2008 11:48 pm
door Jesse
Helemaal eens met Jöhnk, maar daarom zal het waarschijnlijk wel gebeuren. Maar nogmaals: waar halen ze het geld vandaan?

Geplaatst: wo jul 16, 2008 12:03 am
door Ronald!
De grootaandeelhouders van Ajax zijn op dit moment:

Vereniging Ajax 73%
Adri Strating 10%
Delta Lloyd NV 8,6%
Overig ter beurze genoteerd 8,4%

bron: jaarverslag AFC Ajax 06-07

Niet echt een rijtje waar je veel van mag verwachten overigens. Misschien Delta Lloyd?? Aegon to the rescue! :eusa_pray.gif:

Geplaatst: wo jul 16, 2008 7:12 am
door Neefkens
Dit zijn de redenen uit het rapport Coronel:
Kan Ajax nu beter van de beurs gaan?

De belangrijkste reden om de aandelen weer van de beurs te (laten) halen is dat de strategie van de onderneming beter in de luwte, buiten de schijnwerpers van de markt kan worden gerealiseerd. De beursnotering is niet nodig als primaire financieringsbron en/of kan daarvoor niet worden gebruikt door de te lage waardering. Bovendien kunnen middelen, vooral als ze een bepaald doel hebben, ook als private onderneming worden aangetrokken (project-financiering). Soms botst ook de lange termijn strategie met de korte termijn focus van de beurs. In het geval van Ajax zou overigens slechts een beperkt bedrag kunnen worden aangetrokken door middel van uitgifte van gewone aandelen omdat de vereniging Ajax anders de meerderheid verliest.

Ajax is beter af in de private sfeer:
• De strategische richting is moeilijk uit te leggen aan de huidige aandeelhouders
• Sterk fluctuerende resultaten
• De belangrijkste ‘assets’ (spelers) hebben een sterk wisselende waarde
• Minder valide redenen zijn: lastige aandeelhouders, beursregels, de code Tabaksblat, IFRS, governance regels, kosten en management aandacht. De lage waardering en beperkte omvang betekenen dat in de regel grote institutionele beleggers niet geïnteresseerd zijn en banken daarom nauwelijks aandacht aan de onderneming geven (‘research coverage’ nihil).
Een ‘delisting’ (het van de beurs halen) van Ajax is afhankelijk van de volgende factoren:
• Goede strategische motieven
- Strategie beter te realiseren als private onderneming
- Beursnotering niet nodig als financieringsbron
- Aantrekkelijk business plan voor investeerder(s)
• Verbetering van winstgevendheid en sportieve prestaties
• Directie, Raad van Commissarissen en Ledenraad ondersteunen de transactie
• Bereidheid van overige aandeelhouders tot aanmelden van hun belang
Ik neem aan dat ze het alleen doen als het niet veel geld kost. Dit alles in het streven naar het zijn van een "echte voetbalclub" en geen NV-uitstraling meer.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 7:47 am
door Aristides
Ik neem aan dat ze het alleen doen als het niet veel geld kost. Dit alles in het streven naar het zijn van een "echte voetbalclub" en geen NV-uitstraling meer.
Denken ze echt dat de uitstraling erdoor verandert? :drecul.gif: Het nieuwe image ligt al klaar, de ploeg van de mislukte beursgang. Uitstraling koop je tegenwoordig.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 8:05 am
door Neefkens
Toch maar een kapitalist geworden? :aai.gif:

Je kunt het ook anders opvatten: er is veel geld opgehaald, tóen was het vernieuwend, nu werkt het niet meer en pas je je aan. Met jouw beredenering is het dus nooit goed.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 8:46 am
door joey
• De belangrijkste ‘assets’ (spelers) hebben een sterk wisselende waarde.
Gedverdemme, wat klinkt dat bot. :excited.gif:

Voor de rest ben ik het met Jöhnk eens. Wat heb je er aan? Ik vind het juist wel prettig dat Ajax openheid van zaken moet geven.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 8:58 am
door Kowalczyk
Eén van de aantoonbare grote nadelen van de beursnotering is het feit dat Ajax geen eenduidige bestuursstructuur meer heeft: er is een NV en een vereniging, een directie en een bestuur. Als er een competentiestrijd tussen die niveaus ontstaat (zoals vorig seizoen), dan remt dat de voortgang van de club.

In die zin zou het nuttig kunnen zijn om van de beurs te gaan en weer een eenvoudige structuur te kiezen, met één leidend orgaan. Maar inderdaad: als je wel van de beurs gaat, maar dezelfde structuur handhaaft los van de beurs, dan kun je het net zo goed niet doen.

Het is niet de beursnotering op zichzelf waar je nadeel van ondervindt.

K.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:14 am
door Neefkens
joey schreef:
• De belangrijkste ‘assets’ (spelers) hebben een sterk wisselende waarde.
Gedverdemme, wat klinkt dat bot. :excited.gif:
Daarom moet je dus óók van de beurs af. :anew.gif:

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:16 am
door Neefkens
Kowalczyk schreef:Eén van de aantoonbare grote nadelen van de beursnotering is het feit dat Ajax geen eenduidige bestuursstructuur meer heeft: er is een NV en een vereniging, een directie en een bestuur. Als er een competentiestrijd tussen die niveaus ontstaat (zoals vorig seizoen), dan remt dat de voortgang van de club.

In die zin zou het nuttig kunnen zijn om van de beurs te gaan en weer een eenvoudige structuur te kiezen, met één leidend orgaan. Maar inderdaad: als je wel van de beurs gaat, maar dezelfde structuur handhaaft los van de beurs, dan kun je het net zo goed niet doen.

Het is niet de beursnotering op zichzelf waar je nadeel van ondervindt.

K.
Daar is het hele rapport Coronel op geschreven: korte lijnen en een eenvoudige structuur qua aansturing. Directie bepaalt en beslist en voorzitter c.s. en ledenraad bewaakt en toetst op afstand.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:23 am
door peter
Dit kost klauwen met geld om een 'gevoel' te doen herstellen. Onzinnig.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:26 am
door Neefkens
Weet je dan al hoe ze het gaan oplossen?
Het is meer dan een gevoel, het maakte de sturing lastig en onduidelijk.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:30 am
door joey
Neefkens schreef:Daar is het hele rapport Coronel op geschreven: korte lijnen en een eenvoudige structuur qua aansturing. Directie bepaalt en beslist en voorzitter c.s. en ledenraad bewaakt en toetst op afstand.
Ach, het valt en staat allemaal met de uitvoering. Bij Ajax heeft emotie altijd de boventoon gevoerd. Ik zie dat niet snel veranderen.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:38 am
door Neefkens
Voetbal IS emotie, maar dat neemt niet weg dat je het wél strak kunt organiseren. Het nieuwe is wel dat het nu onderkend is en dat er oplossingen bedacht zijn.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:39 am
door michaelajaxfan
Hoe sneller van de beurs af, hoe beter. Ajax is een voetbalclub, geen bedrijf. Het gaat inderdaad vooral om het herstellen van een gevoel, maar dat lijkt me als supporter nogal belangrijk: een gevoel staat in lijnrechte verbinding met identificatie.
Ik zie niet in wat voor nadelen een zogenaamde vermindere transparantie met zich meebrengt; hebben wij er last van als enkele feiten niet of minder naar buiten gebracht moeten worden, omdat de beursregeltjes dat voorschreven?

Edit: wel voetbalclub, geen bedrijf, i.p.v. andersom...
edit2: andersom i.p.v. omgekeerd

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:41 am
door Michael_B
Van de beurs af en het oude logo terug. Volstrekt zinloos, maar toch zal het voor veel supporters een wereld van verschil maken.

En dat is ook wat waard. Evenals het in ere houden van het thuisshirt en het zo spoedig mogelijk toepassen van Ajax kleuren in de ArenA.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:43 am
door peter
Ook als je daardoor geen versterkingen ala Sulejmani en Aissati kan halen? Dan wordt het voor de supporters een heel ander verhaal. Dat oude logo is qua kosten niet zo'n groot probleem, maar een afscheid van de beurs is dat wel.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:44 am
door Neefkens
Leg eens uit hoe ze dat gaan doen.

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:47 am
door peter
Denk eens een aan de uitgegeven aandelen. Denk je dat de sponsor al die aandelen terug gaat kopen?

Geplaatst: wo jul 16, 2008 9:47 am
door joey
Peter schreef:Ook als je daardoor geen versterkingen ala Sulejmani en Aissati kan halen? Dan wordt het voor de supporters een heel ander verhaal. Dat oude logo is qua kosten niet zo'n groot probleem, maar een afscheid van de beurs is dat wel.
Inderdaad, het gaat klauwen met geld kosten. En eigen vermogen hebben we dan niet meer.