Moet AJAX doorgaan met de 'huisstijl' 3-4-3?

Staat het in de krant, op TT, in de bladen of op internet? Post het HIER!

Moderator: mods

Moet AJAX doorgaan met de 'huisstijl' 3-4-3?

Ja, AJAX heeft er niet voor niets de meeste successen mee behaald.
18
37%
Ja, alleen als AJAX de juiste spelers voor handen heeft.
24
49%
Nee, AJAX moet met de tijd mee gaan.
7
14%
Nee, en schaf gelijk de hele jeugdopleiding ook maar af.
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 49

Feest
Berichten: 18502
Lid geworden op: wo sep 24, 2003 6:37 am

Bericht door Feest » wo nov 02, 2005 9:43 am

Blind heeft nooit gezegd dat hij Rosenberg heeft gehaald om een ander systeem te spelen. Hij zocht alleen een ander soort spits om hier en daar het accent voorin te verleggen in sommige wedstrijden. Dat is allemaal leuk en aardig bedacht, maar Rosenberg is wel erg 1-dimensioneel.

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 13402
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 12:43 pm

Bericht door Arthur » wo nov 02, 2005 9:44 am

Blind moet zijn stelling uit '96 gewoon vasthouden en ophouden met schipperen, want anders gaat het gegarandeerd mis.

Zijn (vermeende) idealisme is m.i. voor veel mensen de grootste reden om hem te blijven steunen, want in de resultaten zit het niet. Het zou onverstandig zijn om dat dan overboord te gooien.

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » wo nov 02, 2005 9:54 am

Steef schreef:Blind heeft nooit gezegd dat hij Rosenberg heeft gehaald om een ander systeem te spelen. Hij zocht alleen een ander soort spits om hier en daar het accent voorin te verleggen in sommige wedstrijden.
Accenten verleggen? Op de counter spelen zul je bedoelen! :X
Het stinkt aan alle kanten!

LucaS
Berichten: 53557
Lid geworden op: di mar 09, 2004 1:13 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door LucaS » wo nov 02, 2005 9:57 am

Wat een onzin. Blind stelde Rosenberg ook op in wedstrijden waarin het absoluut niet de bedoeling was om op de counter te spelen of te verwachten dat we in de verdrukking zouden komen.
I think I lost my fucking headache

Neefkens
Erelid
Berichten: 566
Lid geworden op: di sep 24, 2013 12:42 pm

Bericht door Neefkens » wo nov 02, 2005 9:58 am

Volkskrant
Achtergrond
Liever geen discussies over de huisstijl van Ajax
Van onze verslaggever Charles Bromet

BERN - De discussie over een spelsysteem met vleugelspelers is de rode draad door de relatie van Ajax en zijn trainer Danny Blind. Hij zal deze tactiek te allen tijde verdedigen, net als zijn spelers.Zeven maanden na zijn aanstelling als hoofdcoach is Danny Blind nog steeds zoekende


Op de vraag waarom Ajax-trainer Danny Blind tegen beter weten in persisteert te voetballen in een systeem met vleugelaanvallers, gaf hijzelf al in 1996 een treffend antwoord, in een vraaggesprek met de Volkskrant. Al was hij toen nog speler.

‘Misschien zouden we met een ander systeem wel succesvoller zijn. Maar dit systeem heeft Ajax geen windeieren gelegd en dat moet je dan ook niet gaan veranderen als het een tijdje tegenzit.’

De discussie over het nut van voetballen met flankspelers, als deze óf niet voorradig zijn óf tekort schieten, gaat Blind niet graag aan. Met het aansnijden van dit thema wordt ‘de huisstijl’ immers in twijfel getrokken. En laat dat nu net iets zijn dat de Zeeuw, die Ajax als speler dertien seizoenen diende nadat hij door Johan Cruijff in 1986 naar Ajax was gehaald, liever niet doet.

Wie dat wél doet, neemt Blind namelijk onbewust ruim vijf jaar mee terug in de tijd, naar de periode dat hij de functie ‘directeur spelersbeleid’ bekleedde. Hij was amper zeven maanden onderweg in die betrekking – een periode waarin hij voor een recordbedrag van 80 miljoen gulden aan spelers investeerde - toen hij in februari 2000 al zijn ontslag indiende.

De samenwerking met trainer Jan Wouters en algemeen directeur Frank Kales knalde toen hoofdzakelijk vanwege een verschil van inzicht. Blind was niet te spreken over de koerswijziging van Wouters die, vanwege de slechte resultaten, plotseling het systeem met flankspelers overboord zette.

Vandaar dat die volhardendheid van nu niet zo vreemd kan worden genoemd. Op het complex van amateurclub Konolfingen – daar bereidde Ajax zich gisteren voor op het Champions League-duel van vanavond tegen FC Thun – klonk er een lichte zucht toen het thema opnieuw werd aangesneden.

Maar zoals altijd gaf hij op kalme toon antwoord en beargumenteerde hij elke afweging op een goede manier. Zo was hij als speler en zo is hij als coach. Bij wedstrijden in de Arena werd hij ook niet voor niets als ‘onze eminente aanvoerder’ geïntroduceerd door de stadionspeaker.

En zijn populariteit is nog steeds groot in datzelfde stadion, zo ondervond Blind vrijdag tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen (0-0). En masse kozen de Ajax-fans zijn kant. Een groot spandoek met opdruk ‘Blind vertrouwen in Danny’ hing tegenover de dug-out. En in een mindere fase van het duel zong een groot deel van de aanhang ‘Danny, Danny, we worden kampioen’.

Dat dit vooral berust op wishful thinking – Ajax is zesde in de eredivisie met liefst vijftien verliespunten na tien speelronden – doet in dit geval niet terzake. De coach geniet vertrouwen, mede in de wetenschap dat het voortijdige vertrek van voorgangers als Koeman, Adriaanse en Wouters de club ook niet verder bracht.

Het beleid van Blind, en dat van techynisch directeur Martin van Geel, zal pas in een later stadium volledig worden ontvouwd. De spelersselectie is immers niet door hen samengesteld en het is geen geheim dat, ook tijdens de winterstop, de nodige ingrepen mogen worden verwacht.

De spelers die Blind tot nog toe aantrok – aanvaller Rosenberg, middenvelder Lindenbergh en, op huurbasis, verdediger Juanfran – hebben nog geen rol van betekenis gespeeld in de wedstrijden van dit seizoen. Al dient daarbij te worden aangetekend dat er met Rosenberg geduld moet worden betracht, en Lindenbergh een waardevolle kracht was in de wedstrijden dat Ajax tot zijn beste spel kwam.

Feit blijft dat de resultaten onder Blind achterblijven bij de verwachtingen. Ajax speelde dit seizoen zestien officiële wedstrijden, waarvan er slechts zeven werden gewonnen. Nationaal en Europees speelde de ploeg vier keer gelijk en vijf duels gingen verloren.

Hoewel Blind zelf zegt niet van stuivertje wisselen te houden, is juist op dat aspect van zijn beleid wel het nodige aan te merken. De toon werd wat dat betreft al meteen gezet tijdens de eerste Europese wedstrijd van het seizoen, op 10 augustus tegen Brøndby.

In die wedstrijd startte Boukhari als linkshalf in de basis. En dat terwijl Sneijder, die volgens Blind werd gespaard in de strijd om de Johan Cruijff Schaal (2-1 winst tegen PSV) zodat hij in Kopenhagen fit zou kunnen beginnen, op de bank moest plaatsnemen.

Het zijn dit soort koerswijzigingen die de gedachtegang van Blind soms lastig te volgen maken. De plotselinge mutaties geven dan ook vooral aan dat Blind, zeven maanden na zijn aanstelling als hoofdcoach, nog zoekende is.

Bert
Berichten: 35963
Lid geworden op: za feb 05, 2005 7:37 pm
Contacteer:

Bericht door Bert » wo nov 02, 2005 10:02 am

Op zich geen slecht stuk maar als ze het dan over stuivertje wisselen hebben nemen ze het slechtst mogelijk voorbeeld.

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » wo nov 02, 2005 10:04 am

Lucas schreef:Wat een onzin. Blind stelde Rosenberg ook op in wedstrijden waarin het absoluut niet de bedoeling was om op de counter te spelen of te verwachten dat we in de verdrukking zouden komen.
Maar dat is dus zinloos. Die jongen kan niet in de kleine ruimte spelen, of hij doet alsof hij het niet kan.
Het stinkt aan alle kanten!

LucaS
Berichten: 53557
Lid geworden op: di mar 09, 2004 1:13 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door LucaS » wo nov 02, 2005 10:14 am

Dat is een andere discussie. Maar jij beweert dat Rosenberg is aangetrokken om op de counter te spelen. Dat blijkt uit niets
I think I lost my fucking headache

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » wo nov 02, 2005 10:21 am

Lucas schreef:Dat is een andere discussie. Maar jij beweert dat Rosenberg is aangetrokken om op de counter te spelen. Dat blijkt uit niets
Blind zegt dat hij met Rosenberg anders kan spelen. Hoe dan? Er moet ruimte achter de verdediging liggen, anders komt hij niet tot zijn recht. Met andere woorden, de tegenstander moet van het eigen doel vandaan spelen. Hoe noem je dat dan?

Ik heb medelijden met Rosenberg. Hij heeft geen idee wat hij doen moet. Hij speelt zijn eigen wedstrijd, los van de rest.
Het stinkt aan alle kanten!

Feest
Berichten: 18502
Lid geworden op: wo sep 24, 2003 6:37 am

Bericht door Feest » wo nov 02, 2005 10:22 am

Blijft de vraag staan: waarom is die prutsel wel aangetrokken?

En 80 miljoen gulden als Directeur Spelersbeleid. Holy Hell. :nooo:

LucaS
Berichten: 53557
Lid geworden op: di mar 09, 2004 1:13 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door LucaS » wo nov 02, 2005 10:25 am

Laten we vooral Rosenberg iets meer dan 4 hele wedstrijden de kans geven. Waarschijnlijk is hij aangetrokken omdat de scouts en technische staf vinden dat hij potentie heeft om te slagen bij onze club
I think I lost my fucking headache

Jöhnk
Site Admin & AT Toto winner 06/07
Berichten: 43672
Lid geworden op: di okt 05, 2004 11:17 am

Bericht door Jöhnk » wo nov 02, 2005 10:26 am

joey schreef: Blind zegt dat hij met Rosenberg anders kan spelen. Hoe dan? Er moet ruimte achter de verdediging liggen, anders komt hij niet tot zijn recht. Met andere woorden, de tegenstander moet van het eigen doel vandaan spelen. Hoe noem je dat dan?
Wie zegt dat de ruimte groot moet zijn? Barca speelt toch ook met Eto'o?

(Rosenberg blijft natuurlijk matig, maar het is niet zo dat hij is gehaald als spits voor een countersysteem.)

Feest
Berichten: 18502
Lid geworden op: wo sep 24, 2003 6:37 am

Bericht door Feest » wo nov 02, 2005 10:27 am

Jöhnk schreef:
joey schreef: Blind zegt dat hij met Rosenberg anders kan spelen. Hoe dan? Er moet ruimte achter de verdediging liggen, anders komt hij niet tot zijn recht. Met andere woorden, de tegenstander moet van het eigen doel vandaan spelen. Hoe noem je dat dan?
Wie zegt dat de ruimte groot moet zijn? Barca speelt toch ook met Eto'o?

(Rosenberg blijft natuurlijk matig, maar het is niet zo dat hij is gehaald als spits voor een countersysteem.)
Eto'o kan ook een bal vasthouden, combineren en heeft een diepteactie.

Rosenberg kan alleen maar diep rennen.

Jöhnk
Site Admin & AT Toto winner 06/07
Berichten: 43672
Lid geworden op: di okt 05, 2004 11:17 am

Bericht door Jöhnk » wo nov 02, 2005 10:29 am

Ja, oké. Maar dat neemt niet weg dat het spelen van pressievoetbal met een andere spits dan het prototype Ajaxspits gewoon mogelijk is.

Feest
Berichten: 18502
Lid geworden op: wo sep 24, 2003 6:37 am

Bericht door Feest » wo nov 02, 2005 10:30 am

Jahoor. In Praag speelde Ajax zo, met Sneijder als aanspeel- en draaipunt.

wimpey
Berichten: 51835
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Bericht door wimpey » vr nov 04, 2005 12:15 pm

Steef schreef:Blijft de vraag staan: waarom is die prutsel wel aangetrokken?
Bayern en Arsenal wilden die prutser ook. Ik schrijf hem nog niet af, alle begin is bij Ajax moeilijk. De rest na het begin trouwens ook. ;)
En 80 miljoen gulden als Directeur Spelersbeleid. Holy Hell. :nooo:
De man was nog als speler actief toen de selectie voor het volgende seizoen vormgegeven moest worden. Lijkt me dat dat niet samengaat. We weten dat de scouting van Ajax niet je dat is én dat JC met het dringende advies op de proppen kwam om Winter, Verlaat, Menzo én ook nog eens Roy vast te leggen. Alleen trekt zo'n JC er natuurlijk meteen zijn handen vanaf wanneer het mis gaat.

Toen Blind zich volledig op zijn baan als Directeur Spelersbeleid kon richten, haalde hij Chivu voor een appel en een ei binnen. Vreemd, maar dat verhaal hoor je zelden. ;)

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » vr nov 04, 2005 12:21 pm

Blind heeft Chivu zelf echt niet gescout. Tonnie Pronk had een tip gekregen. Een blinde kan zien dat Chivu goed kan voetballen. Zo heeft Beenhakker zogenaamd Maxwell gehaald. Die speelde op een jeugdtoernooi, speelde de sterren van de hemel en klaar. Dit soort spelers kunnen jij en ik nog scouten.

Maar Blind noemde ook John Nieuwenburg 'het grootste talent van Nederland'. :X

Jij vindt dus dat Blind niet verantwoordelijk is, maar Cruijff? Blind heeft dus geen eigen mening? Dat is nogal een aantijging. Het idee van Cruijff was trouwens goed. Ajax moest ervaren ex-Ajacieden halen. Dat zou nu ook een goed idee zijn. Probleem is alleen jongens te vinden die de kwaliteit én (nog) de motivatie hebben om de kar te trekken.
Het stinkt aan alle kanten!

Feest
Berichten: 18502
Lid geworden op: wo sep 24, 2003 6:37 am

Bericht door Feest » vr nov 04, 2005 1:16 pm

wimpey schreef:
Steef schreef:Blijft de vraag staan: waarom is die prutsel wel aangetrokken?
Bayern en Arsenal wilden die prutser ook. Ik schrijf hem nog niet af, alle begin is bij Ajax moeilijk. De rest na het begin trouwens ook. ;)
Kom nou toch! Als Bayern en/of Arsenal echt een speler willen, halen ze 'm. Dit zijn gewoon mooie verhalen van z'n zaakwaarnemer die Arsenal en Bayern heeft lopen bestoken met DVD's van z'n client.

Elmander kon ook naar AS Roma en Man Utd. Yeah, right. :nooo:

En de grote aankoop van Blind was natuurlijk Machlas: 19 miljoen + Reuser. :nooo:

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » vr nov 04, 2005 1:26 pm

Blind had/heeft liever Machlas of Rosenberg (voor veel geld) dan Arveladze... :X
Het stinkt aan alle kanten!

LucaS
Berichten: 53557
Lid geworden op: di mar 09, 2004 1:13 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door LucaS » vr nov 04, 2005 1:34 pm

Machlas was europees topscoorder, iedereen (behalve jij misschien natuurlijk) was enthousiast over de komst van Machlas
I think I lost my fucking headache

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » vr nov 04, 2005 1:40 pm

De verantwoordelijken bij Ajax horen het beter te weten dan wij, Luuk. Ik ben supporter, ik mag me vergissen.

Ik heb begrepen dat Machlas een voor Ajax-begrippen ongehoord hoog salaris verdiende, omdat Blind de leiding ervan overtuigde dat deze Griek het verschil zou maken tussen nationaal en internationaal succes. Later wilde Shota bij contractverlenging evenveel als Machlas (hij wist wat die verdiende), maar toen was men bij zinnen gekomen. Shota zei ook: ik vraag niet meer dan Ajax al betaalt.

Machlas is ook lang blijven zitten om die reden. Hij kon nergens krijgen wat hij bij Ajax had.
Het stinkt aan alle kanten!

LucaS
Berichten: 53557
Lid geworden op: di mar 09, 2004 1:13 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door LucaS » vr nov 04, 2005 1:42 pm

Iedereen kan en mag zich vergissen Joey. Ook professionals. Alleen moet het niet te vaak gebeuren. Voetbal is een spel, het is niet zo dat het absulte kennersoog bestaat. De aankopen van Cruijff bij Ajax wel eens gezien?
I think I lost my fucking headache

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » vr nov 04, 2005 1:44 pm

Cruijff bemoeide zich later ook niet meer met het aankoopbeleid, hij wist dat hij er geen verstand van had.

Bij Ajax heeft hij een paar miskopen gedaan, maar je moet er tot zijn verontschuldiging bij zeggen dat hij geen cent te besteden had. Blind daarentegen gaf tientallen miljoenen guldens uit.
Het stinkt aan alle kanten!

LucaS
Berichten: 53557
Lid geworden op: di mar 09, 2004 1:13 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door LucaS » vr nov 04, 2005 1:48 pm

Waarvan hij een groot deel uitgaf aan adviezen van Cruijff. Die was blijkbaar zijn wijze zelfanalyse weer vergeten
I think I lost my fucking headache

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » vr nov 04, 2005 1:51 pm

Nogmaals, daar is Blind zelf verantwoordelijk voor. Slechte adviezen moet hij niet opvolgen.

Maar Blind zag het helemaal zitten hoor. :yes:

Ooit zei hij, als speler van het Ajax van 1995 dat 'een speler als Brian Laudrup niet bij Ajax paste'. Een paar jaar later haalde hij hem naar Amsterdam.

Laten we hopen dat Martin van Geel van aankopen meer verstand heeft. :eusa_pray:
Het stinkt aan alle kanten!

Plaats reactie