Matchfixing in de Eredivisie

Hoe gaat het met de andere clubs in Nederland en Europa?

Moderator: mods

Plaats reactie
Gebruikersavatar
beelzebub
Berichten: 7511
Lid geworden op: di sep 23, 2003 1:53 pm
Locatie: Almere

Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door beelzebub » za jan 17, 2015 11:19 am

Vanmorgen het bericht in de Volkskrant dat er een paar jaar geleden twee wedstrijden waarin Willem II speelde de wedstrijd gefixed was. Een keer lukte het, de andere keer niet. Een van de twee keren was Ajax de tegenstander, Feyenoord was de andere, maar blijkbaar te slecht voor de gewenste uitslag. :ajaxsmiley.gif: Dit matchfixen wordt een steeds groter gevaar voor de sport.

Ajax wordt genoemd, maar dit betreft duidelijk geen omkoping door de tegenstander. Hadden die Aziaten die wedstrijd op de laatste speeldag van 2007 nou maar gefixed. :blush.gif:

Samenvatting van de genoemde wedstrijd kan je hier zien:
https://www.youtube.com/watch?v=P0TeEp2WMTI

bron: http://www.volkskrant.nl

Goksyndicaat fixte duels Willem II

Voor het eerst blijkt dat Nederlandse competitiewedstrijden zijn gemanipuleerd. Matchfixers uit Azië betaalden een ton per duel, in ruil voor een ruime nederlaag. De KNVB doet aangifte.

Door: Menno van Dongen, Willem Feenstra 17 januari 2015,


Het matchfixing-schandaal rond Willem II is het topje van de ijsberg; dit is veel vaker gebeurd.


Ten minste twee eredivisiewedstrijden in het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd. Het gaat om duels van voetbalclub Willem II. Matchfixers uit Singapore betaalden spelers van de club uit Tilburg in totaal zo'n 100 duizend euro per wedstrijd om met een aantal doelpunten verschil te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

De wedstrijden Ajax-Willem II (4-0), op 17 oktober 2009, en Feyenoord-Willem II (1-0), op 19 december 2009, zijn door enkele Tilburgse spelers verkocht aan een Aziatisch syndicaat. Het eerste duel verliep volgens plan - minstens drie goals verschil - en leverde de omkopers op de gokmarkt naar schatting zeker een miljoen euro op. De tweede wedstrijd, tegen Feyenoord, liep anders dan de opdrachtgevers hadden gewild. Willem II had dit duel moeten verliezen met twee doelpunten verschil.

Voetbalbond KNVB gaat aangifte doen bij het Openbaar Ministerie (OM) zodat de zaak strafrechtelijk wordt onderzocht. Justitie gaat de zaak bestuderen. Willem II zegt in een reactie geschrokken te zijn. 'Manipulatie past uiteraard niet bij de normen en waarden waar Willem II voor staat.'

Hoofdpersoon in het matchfixingschandaal is toenmalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo (32). De international uit Sierra Leone ontmoette de criminelen in een horecagelegenheid in de omgeving van Tilburg, om afspraken te maken over smeergeld en het gewenste resultaat.

Kargbo ronselde daarna medespelers om mee te werken aan het bedrog. Deze krant beschikt over de naam van een teamgenoot die vermoedelijk in het complot zat, maar noemt hem niet omdat sluitend bewijs tegen hem ontbreekt.

De Volkskrant baseert zich op informatie van drie matchfixers, van wie er twee eerder een celstraf uitzaten vanwege het manipuleren van voetbalwedstrijden. Zij noemden onafhankelijk van elkaar Kargbo en Willem II. Om de beschuldigingen te toetsen, sprak de krant met tientallen bronnen in binnen- en buitenland. Daaronder waren medewerkers van opsporingsdiensten, waarschuwingssystemen, gokbedrijven, voetbalbonden, de UEFA en de FIFA.

Het is voor het eerst dat blijkt dat ook Nederlandse voetbalwedstrijden zijn gemanipuleerd door een goksyndicaat. In de meeste andere Europese landen gebeurde dat al eerder. Daarbij viel op dat de manipulatie aan de hand van wedstrijdbeelden niet of nauwelijks was vast te stellen. Dat geldt ook voor de wedstrijden van Willem II.

Kargbo erkent dat hij meermaals is benaderd door matchfixers. Ook geeft hij toe dat hij in zijn tijd als speler van Willem II e-mailcontact had met een prominent lid van een goksyndicaat. Hij ontkent ooit geld te hebben aangenomen om te verliezen. 'Het is onbeleefd om niet op e-mails te antwoorden. Maar ik zweer op mijn kinderen dat ik hem nooit heb ontmoet.'

Sierra Leone
Kargbo kwam met de omkopers in contact via het nationale elftal van Sierra Leone. Verschillende spelers en officials van het West-Afrikaanse land stonden op de loonlijst bij Singaporese matchfixers. Toen hij liet blijken ook geïnteresseerd te zijn, werd hem gevraagd duels van Willem II te verkopen.

Afgelopen zomer is de verdedigende middenvelder door de voetbalbond van Sierra Leone geschorst op verdenking van matchfixing in het nationale team, in 2008 en 2009.

De Sierra Leoner speelt sinds deze zomer bij Atletico Clube de Portugal in Lissabon. Vlak na zijn transfer bracht de Europese voetbalbond een vertrouwelijk rapport uit over deze club, die uitkomt in de een na hoogste divisie. De UEFA maakt zich grote zorgen over het gevaar van matchfixing bij Atlético. Kargbo wordt in het waarschuwingssysteem van de UEFA bovendien aangemerkt als risicospeler.
Uit hetzelfde artikel, maar opmaaktechnisch even gesplitst

Reactie KNVB

Naar het oordeel van de KNVB is deze reconstructie de meest concrete zaak tot nu toe in Nederland. Wij gaan alles doen wat binnen de mogelijkheden van een voetbalbond ligt om de onderste steen boven te krijgen. Onze actie bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste doen we, gelet op de ernst van het geschetste beeld, aangifte bij het Openbaar Ministerie zodat deze zaak strafrechtelijk onderzocht wordt. Ten tweede onderzoekt ook de integriteitseenheid van de KNVB op verzoek van de aanklager betaald voetbal deze zaak. Dit onderzoek bestaat uit het horen van spelers, trainers, clubofficials en de arbitrage en het analyseren van de tv-beelden en wedstrijdformulieren. Ook gaat de eenheid UEFA vragen om met de kennis van nu te analyseren of er destijds opvallende gokbewegingen waren en neemt het contact op met FIFA om te achterhalen of er informatie over deze speler, club of periode is die duidt op manipulatie.

Vanzelfsprekend verleent de KNVB alle medewerking aan het OM en heeft het strafrechtelijk onderzoek voorrang ten opzichte van het onderzoek van de integriteitseenheid. Voetballiefhebbers moeten er op kunnen vertrouwen dat niet criminelen op de gokmarkt, maar de spelers op het veld het wedstrijdverloop bepalen. De KNVB benadrukt sinds 2009 dat geen enkele competitie immuun is voor manipulatie en heeft sindsdien daarom het voorkomen en bestrijden daarvan als topprioriteit. Zo hebben we een gokverbod voor spelers, geven we voorlichting aan spelers, trainers en scheidsrechters en hebben we een integriteitseenheid.
Je kunt alles wat je wilt, als je maar oefent

Gebruikersavatar
WP_Legend
Berichten: 8733
Lid geworden op: wo sep 17, 2003 8:44 pm
Locatie: Perth

Re: Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door WP_Legend » za jan 17, 2015 12:37 pm

Hij maakte wel een rare overtreding, maar in de eerste helft gaf hij ook bijna de assist...

pfft het is dat ze het zeggen in het artikel anders was het wel heel lastig te zien hoor...

Ik vraag me af of Sulejmani ook omgekocht was dat jaar?

Wouter
Berichten: 14566
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Rotterdam

Re: Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door Wouter » za jan 17, 2015 1:30 pm

Zou Piet Velthuizen zijn koikarpers op die manier gefinancierd hebben?

Baseman
Berichten: 12899
Lid geworden op: do okt 23, 2003 11:06 am

Re: Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door Baseman » zo jan 18, 2015 10:22 am

Kargbo wordt blijkbaar ook verdacht van matchfixing bij het nationale team en bij zijn huidige team in de Portugese 2e divisie...fijne vent.

Cruijff
AT Toto winner 14/15
Berichten: 22032
Lid geworden op: di jan 31, 2006 12:06 am

Re: Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door Cruijff » zo jan 18, 2015 6:05 pm

De reactie van Jan Arie van der Heijden, hier bij de NOS lijkt me niet zuiver op de graad.

Gebruikersavatar
Zeux
Berichten: 25986
Lid geworden op: wo dec 29, 2010 6:30 pm

Re: Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door Zeux » ma mei 10, 2021 1:17 pm

Hier maar verder, want laten we Nico niet verder belasten met dit onderwerp. :-)
Spartaan Beugelsdijk ontkent betrokkenheid bij matchfixing na speculaties
10 mei 2021 13:16
Laatste update: 19 minuten geleden
57 NUjij-reacties
Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email
Sparta-speler Tom Beugelsdijk ontkent dat hij iets te maken heeft met matchfixing in het betaald voetbal. Op de sociale media werd de verdediger veelvuldig genoemd als de speler die volgens de NOS ervan verdacht wordt expres een gele kaart te hebben gepakt tijdens een wedstrijd.

De NOS meldde zondag dat de politie onderzoek doet naar een speler uit de Eredivisie die wordt verdacht van spotfixing. Hij zou dit seizoen opzettelijk een gele kaart hebben gepakt, zodat gokkers er geld mee konden verdienen.

Sparta vernam dat de naam van Beugelsdijk werd genoemd op sociale media en ging daarop met de dertigjarige verdediger in gesprek. De voormalig ADO-speler kreeg op 16 januari in de met 3-5 verloren thuiswedstrijd tegen PSV geel na een overtreding op het middenveld. Het was zijn eerste van in totaal vier gele kaarten dit seizoen.

"De club heeft deze ochtend gesproken met de speler, waarin hij aangeeft de overtreding uitsluitend gemaakt te hebben in de hitte van de strijd", meldt Sparta maandag in een korte verklaring op de website.

"Zowel bij de club als de speler is niet bekend of er daadwerkelijk een onderzoek wordt gestart. Mocht er een onderzoek komen, dan zal de club hieraan uiteraard alle medewerking verlenen en heeft de club het vertrouwen dat het integer en zorgvuldig zal plaatsvinden."

Technisch directeur Henk van Stee laat tegenover RTV Rijnmond weten dat Beugelsdijk beweert geen signalen te hebben ontvangen over een lopend onderzoek. "Tom zegt dat het absolute onzin is. Hij is nooit gebeld door de KNVB of door de politie. Hij is ook verbaasd"

De NOS besloot de naam van de betreffende speler zondag niet te publiceren. Op basis van de informatie die de omroep wel deelde, zoals de plek van de overtreding en dat het ging om een speler die dit seizoen nog geen kaart had gehad, dook op sociale media de naam van Beugelsdijk op. (nu.nl)
Vooralsnog lijkt het dus een gerucht dat op internet circuleert op basis van 'eigen' (?) detective-werk.

De politiedame zei volgens mij dat er al met de speler gesproken is. Beugelsdijk ontkent dat de politie hem gebeld heeft en weet van geen onderzoek.

Ondertussen zit hij wel op het 'verdachtenbankje'. Als hij het niet is, lijkt het mij goed als Politie/KNVB dat gerucht snel uit de wereld helpen.
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring

Duke
Site Admin & AT EC 2016 winner
Berichten: 32303
Lid geworden op: ma apr 19, 2004 10:09 am

Re: Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door Duke » ma mei 10, 2021 4:01 pm

Op basis van de beelden moeilijk aan te tonen, het zal dan in combinatie met verdachte goktransacties moeten.
There is only one difference between a madman and me. I am not mad.

Salvador Dali

Gebruikersavatar
raymon
Site Admin & AT WC 2014 winner, Toto winner 16/17
Berichten: 21244
Lid geworden op: di sep 02, 2003 9:59 am
Locatie: St. Neots, UK
Contacteer:

Re: Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door raymon » ma mei 10, 2021 4:18 pm

Lijkt mij dat hij duidelijk op zoek was naar een kaart. Alle 3 de overtredingen waren onnodig.
"De waarheid is een geheel van maatschappelijk geaccepteerde leugens"

Wouter
Berichten: 14566
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Rotterdam

Re: Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door Wouter » ma mei 10, 2021 4:22 pm

Als de beschuldiging terecht is moet hij levenslang geschorst worden.

Gebruikersavatar
Zeux
Berichten: 25986
Lid geworden op: wo dec 29, 2010 6:30 pm

Re: Matchfixing in de Eredivisie

Bericht door Zeux » ma mei 10, 2021 4:25 pm

Wouter schreef:
ma mei 10, 2021 4:22 pm
Als de beschuldiging terecht is moet hij levenslang geschorst worden.
Rùstaagh!!
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring

Plaats reactie