Scouting, financiele zaken en toekomst

Alles over Ajax in z'n algemeenheid.

Moderator: mods

Gebruikersavatar
raymon
Site Admin & AT WC 2014 winner, Toto winner 16/17
Berichten: 22997
Lid geworden op: di sep 02, 2003 9:59 am
Locatie: St. Neots, UK
Contacteer:

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door raymon » vr apr 23, 2021 10:58 am

wimpey schreef:
vr apr 23, 2021 9:36 am
Yopii schreef:
do apr 22, 2021 4:51 pm
Komt nog bij dat die absurde salarissen niet zorgen dat spelers beter presteren. Ik zou haast zeggen: integendeel.
Daar zitten wel 2 kanten aan. De overvolle agenda (zeker in dit compacte Corona-seizoen). Dan krijgen de internationals van de UEFA/FIFA nog fijn effe potjes tegen Gibraltar en Letland te verteren. Dat kan anders, maar dat is blijkbaar niet gewild. Van een overvol programma gaat geen speler beter presteren. Gündogan kaartte dit ook aan v.w.b. de CL vanaf 2024. Nóg meer wedstrijden, verzuchtte hij.

Ik geef 'm gelijk, want toppers moeten toppers treffen. Bayern - PSG laatst. In mijn beleving een van de beste potten, die ik ooit gezien heb.

De ESL-plannen waren een gedrocht, maar uitbreiding CL is dat ook. We weten hoe het werkt: overvol programma, dus de rijksten hebben overvolle selecties om dat programma te kunnen verteren. De nieuwe CL-opzet zal de verschillen enkel vergroten en accentueren. De kans op een verrassende winnaar is bij een nog groter aantal wedstrijden nog meer verkeken dan nu.
Iedere club heeft toch dezelfde kansen?
"De waarheid is een geheel van maatschappelijk geaccepteerde leugens"

Iniesta
Berichten: 6019
Lid geworden op: ma okt 17, 2011 10:52 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Iniesta » vr apr 23, 2021 11:51 am

Ik zie wel wat in iets kleinere versie van locale competitie en daarnaast een serieuze Europese competitie
NL competitie van 12-14 ploegen bv is meer dan genoeg.

Gebruikersavatar
999
Berichten: 58583
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door 999 » za apr 24, 2021 1:28 pm

’Dit is waar Johan Cruijff voor stond!’
INTERVIEW Wim Jonk trots op koerswijziging Ajax: ’Prachtige resultaten, mooi voetbal en topspelers’
Tot hier en niet verder, dacht Johan Cruijff in september 2010. Ajax was Ajax niet meer, schreef hij in zijn column in De Telegraaf, waarmee hij de Fluwelen Revolutie ontketende. Ruim tien jaar later blijkt dat de legendarische nummer veertien het dolende Ajax de juiste kant op stuurde.

door Mike Verweij

Het aanstaande titelfeest bekijken Wim Jonk (54) en Ruben Jongkind (45) noodgedwongen vanaf de Volendamse dijk. Een onoverkomelijk verschil van mening leidde in 2015 tot het vertrek van de vertrouwelingen van Johan Cruijff bij Ajax. Dat hun club onder Edwin van der Sar en Marc Overmars de weg naar boven verder heeft ingezet, vervult Jonk met trots. „Als je het afzet tegen 2010 zijn er enorme stappen gezet. Dit heeft prachtige resultaten, mooi voetbal en topspelers opgeleverd. Dat is wel waar Johan voor stond!”

De trainer van FC Volendam tovert een uitspraak van de clubicoon tevoorschijn: ’Mensen verklaren ons misschien voor gek dat we terug naar de top willen. Maar je bent net zolang gestoord tot je een genie bent’.

Jonk herinnert zich nog als de dag van gisteren waarom Cruijff in 2010 door roeien en ruiten ging. „In Johans eigen woorden: omdat Ajax zichzelf niet meer was. Ajax was op dat moment al zes seizoenen geen kampioen geworden en de laatste kwartfinaleplaats in de Champions League dateerde van 2003. Volgens Cruijff bracht de jeugdopleiding te weinig kwaliteit voort. Bovendien was het spel niet ’des Ajax’ en werd het publiek te weinig vermaakt”, kijkt Jonk terug in de tijd.

„En naast de sportieve malaise was de club ook financieel verzwakt. Door aanhoudende rode cijfers waren de met de beursgang opgehaalde miljoenen inmiddels zo goed als verbrand. Het jaar voor Cruijffs vernietigende column over de staat van Ajax werd zelfs een nettoverlies van 22,8 miljoen euro genoteerd. Al met al was het zonneklaar dat een frisse wind en fundamentele verandering noodzakelijk waren.”

Hoewel Jonk na zijn vertrek nooit meer met Overmars en Van der Sar sprak, geeft hij de Ajax-directeuren een verdekt compliment. „We zijn inmiddels een berg kampioenschappen verder. Ajax behaalde – met het jongste team dat ooit een Europese finale speelde – de eindstrijd van de Europa League in 2017, reikte met zeer aantrekkelijk voetbal tot de halve finale van de Champions League in 2019 en leidde een aantal wereldtoppers op. Dit heeft tot tevreden publiek, gitzwarte cijfers en een gigantische transferbalans geleid.”

De kille cijfers onderschrijven dat. Sinds Jonk, Jongkind en Cruijff begin 2011, met input van onder anderen Dennis Bergkamp, Tonny Bruins Slot, Frank Rijkaard en Piet Keizer, het Plan Cruijff schreven, behaalde Ajax – het komende kampioenschap alvast meegerekend – zes officiële landstitels en de eerste plaats in het afgebroken coronaseizoen. Twee keer werden de TOTO KNVB-beker (2019 en 2021) en de Johan Cruijff Schaal (2013 en 2019) omhooggehouden. Als Frank de Boer en zijn spelers op 8 mei 2016 op bezoek bij De Graafschap niet het ’zekere’ kampioenschap hadden verspeeld, was Ajax in de laatste elf jaar zelfs acht keer de beste van het land geweest.

Ook financieel ging het sinds Cruijffs bemoeienis crescendo met Ajax. Het eigen vermogen groeide volgens de jaarrekeningen van 15,7 tot 268,5 miljoen euro (= 1710%) en de waarde van de spelersselectie steeg van 30,6 miljoen euro naar 161,4 miljoen euro. In de ruim tien jaar na de Fluwelen Revolutie werd een positief transferresultaat van 335,58 miljoen euro geboekt. Pareltjes uit de jeugdopleiding, met Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek als uitschieters, gingen voor tientallen miljoenen euro’s naar Europese topclubs.

Wat dat betreft had Cruijff volgens Jonk een vooruitziende blik. „Het was volgens Johan een kwestie van de lange adem. Wie de effecten wilde zien, moest naar de jeugdopleiding kijken. Dat zou vijf jaar later het eerste elftal omhoog brengen, wist hij zeker.”

Jongkind zegt nog goed te weten dat Jonk als toenmalig hoofd opleidingen om meer investeringen in de jeugdopleiding vroeg. „Hij zei: ’Ja, we vragen nu een paar ton extra, maar met wat er nu aankomt, heb je over een paar jaar 200 miljoen euro op je bankrekening staan’. Hij heeft gelijk gekregen.”

Jonk hing posters op en hoongelach viel hem ten deel. „Een ervan was: ’Met de beste jeugdopleiding ter wereld leiden wij Champions League-winnaars op’. We geloofden erin dat het kon. Volgens Johan had Ajax het eerder gedaan, dus waarom zou dat nu niet meer kunnen? De reactie was dat de financiële kloof met de Europese top te groot was geworden. Het was de voorzet tot Johans uitspraak dat hij nog nooit een zak geld een doelpunt had zien maken.”

Dat Jonk en Jongkind tegen aankopen waren, is volgens het tweetal een fabel. „Cruijff kocht in zijn Barcelona-tijd ook spelers die een directe versterking waren. Dát was het punt dat Wim en Johan ook steeds benoemden”, aldus Jongkind. „Johan was tegen breedteaankopen, die aanstormende talenten uit de jeugd blokkeerden.”

Van der Sar en Overmars durfden het aan de buidel te trekken om met onder anderen Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Daley Blind en Davy Klaassen een aanval te doen op de Europese top. Dat de eigen jeugd ook een groot aandeel in de successen had, vervult Jonk en Jongkind met trots. „Onze rol was die van zaaiers, de oogst is zoals altijd later gekomen.”
De T. Premium .

Gebruikersavatar
zeux
Berichten: 33279
Lid geworden op: wo dec 29, 2010 6:30 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door zeux » za apr 24, 2021 3:09 pm

Mooi dat ie de complimenten geeft.

Wie weet is dit een eerste stap richting verzoening, met een schuin oog op Ten Hag die op een gegeven moment natuurlijk gaat vertrekken. :-)

(geen idee of Jonk de 'ideale' opvolger is)
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring

Ajax Rules
Berichten: 31180
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Ajax Rules » za apr 24, 2021 3:38 pm

Van mij mag Jonk ooit terugkomen (graag zelfs), maar ik zie in hem alleen een trainer van een jeugdteam of van JA. Niet als hoofdtrainer, niet als TD en ook niet als hoofd jeugdopleidingen.

En alleen als hij die Jongkind thuis laat.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Gebruikersavatar
Gezond verstand
Berichten: 3190
Lid geworden op: za sep 09, 2017 2:35 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Gezond verstand » di apr 27, 2021 6:58 am

Ajax Rules schreef:
za apr 24, 2021 3:38 pm
Van mij mag Jonk ooit terugkomen (graag zelfs), maar ik zie in hem alleen een trainer van een jeugdteam of van JA. Niet als hoofdtrainer, niet als TD en ook niet als hoofd jeugdopleidingen.

En alleen als hij die Jongkind thuis laat.
Ik zou zelfs een nieuwe functie voor Jonk creeren, coordinator jeugdopleiding die zich met alle technische zaken van de jeugdopleiding bezig houdt maar niet het het pure beleid. Dus een soort rechterhand van de hoofd jeugdopleidingen. Iemand die boven de jeugdtrainers staat, die zelf ook veel op het veld staat, maar die niets te zeggen heeft over de opstellingen en welke jeugdspelers er aangetrokken worden.
Fans van andere clubs
Ben je fan van een andere club, dan ben je welkom. Zolang je je maar niet al te provocerend gedraagt

Andriy Demchenko
Berichten: 5002
Lid geworden op: zo apr 10, 2016 6:30 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Andriy Demchenko » di apr 27, 2021 7:10 am

Ja, dat gaat vast heel goed werken. :drecul.gif:
''And water with the tyrants' blood. The freedom you have gained." Taras Shevchenko

Gebruikersavatar
Gezond verstand
Berichten: 3190
Lid geworden op: za sep 09, 2017 2:35 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Gezond verstand » di apr 27, 2021 8:05 am

Andriy Demchenko schreef:
di apr 27, 2021 7:10 am
Ja, dat gaat vast heel goed werken. :drecul.gif:
Beter als hoofd jeugdopleidingen of hoofdtrainer, dat kan ik je garanderen
Fans van andere clubs
Ben je fan van een andere club, dan ben je welkom. Zolang je je maar niet al te provocerend gedraagt

Iniesta
Berichten: 6019
Lid geworden op: ma okt 17, 2011 10:52 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Iniesta » di apr 27, 2021 9:09 am

Andriy Demchenko schreef:Ja, dat gaat vast heel goed werken. :drecul.gif:
Heerlijk ook voor het hoofd jeugdopleidingen, die zich uiteraard volledig gesteund voelt in deze constructie

Gebruikersavatar
Ajaciedjuh
Berichten: 23000
Lid geworden op: do mei 20, 2004 11:16 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Ajaciedjuh » di apr 27, 2021 9:10 am

Jonk mooi laten waar hij is. De rust die het heeft gebracht is heel belangrijk voor Ajax.
"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience."

Gebruikersavatar
Ajaciedjuh
Berichten: 23000
Lid geworden op: do mei 20, 2004 11:16 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Ajaciedjuh » di apr 27, 2021 9:16 am

Ik ben toch wel benieuwd wat Ajax nu gaat doen. Overmars noemde het huidige jaar een overgangsjaar.

- CL is bereikt
- hopelijk laten veel supporters het geld bij Ajax (seizoenkaarthouders)
- Grote clubs hebben minder geld te besteden, dus de kern kan behouden blijven
- Kans reeel dat volgend jaar weer met publiek gespeeld kan worden

Durven we nu wel pro-actief een aantal kwaliteitsinjecties toe te voegen? Of is het risico te groot? We zullen nu geen giga verkopen doen (of Gravenberch moet weggehaald worden), dus hebben een gat te dichten.

Benieuwd hoe groot het gat is, nu CL zeker is en er een aantal verkopen nog in dit boekjaar zitten (en nog een aantal bonussen moeten binnenkomen).
"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience."

Andriy Demchenko
Berichten: 5002
Lid geworden op: zo apr 10, 2016 6:30 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Andriy Demchenko » di apr 27, 2021 9:44 am

Iniesta schreef:
di apr 27, 2021 9:09 am
Andriy Demchenko schreef:Ja, dat gaat vast heel goed werken. :drecul.gif:
Heerlijk ook voor het hoofd jeugdopleidingen, die zich uiteraard volledig gesteund voelt in deze constructie
Precies, Jonk is niet de man voor de supportfuncties, die moet de lijnen uitzetten. Jonk zou van mij best terug mogen keren (ik ben niet onder de indruk van de huidige pion op die lek) maar dan moet je hem gewoon voor de hele jeugdopleiding verantwoordelijk maken als HJO.
''And water with the tyrants' blood. The freedom you have gained." Taras Shevchenko

Gebruikersavatar
Duke
Site Admin & AT EC 2016 winner
Berichten: 33767
Lid geworden op: ma apr 19, 2004 10:09 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Duke » za mei 01, 2021 5:06 pm

Hier maar:
Verdwenen miljoenen De Vrij gaan alle spelers aan het denken zetten

Stefan de Vrij kan dit weekeinde kampioen van Italië worden. De stap van Lazio Roma naar Internazionale in 2018 blijkt sportief gezien de juiste voor de 29 jarige verdediger. Op sportief vlak dan. In financieel opzicht lijkt zich een kleine catastrofe te hebben voltrokken, zo blijkt uit een publicatie van Follow the Money FtM), een platform voor onderzoeksjournalisten dat maandenlang keek naar de manier van werken van zaakwaarnemerskantoor SEG, waarbij ook De Vrij was aangesloten.

SEG, de Sports Entertainment Group, is een heel grote jongen in de wereld van zaakwaarnemerskantoren. Een van de rijkste ook. Onder anderen Robin van Persie, Daley Blind, Kevin Strootman, Marten de Roon en Memphis Depay laten hun zakelijke belangen nog altijd vertegenwoordigen door het kantoor.

Stefan de Vrij, Rick Karsdorp, Tyrell Malacia, Arnaut Danjuma, Thomas Vermaelen, Marco Bizot en Robin Gosens lieten dat doen, maar zetten een punt achter de samenwerking. Van de Belg Vermaelen (ex-Ajax), die eigenaar Kees Vos in goede tijden nog als zijn getuige liet opdraven bij zijn huwelijk, en De Vrij is inmiddels duidelijk waarom. Zij voelen zich financieel belazerd door SEG.

Vermaelen heeft een rechtszaak lopen tegen SEG, bij De Vrij zou een juridisch gevecht aanstaande zijn. Mino Raiola zou de verdediger van Internazionale daar inmiddels in bij staan. Vermaelen is, volgens FtM, zo’n 750.000 misgelopen, voor De Vrij is de schade volgens dezelfde onderzoekers vele malen groter.

Kort samengevat: De Vrij verhuisde transfervrij van Lazio naar Inter. Bij de onderhandelingen zou de speler hebben gedacht dat SEG, dat zijn zakelijke belangen al zes jaar behartigde via huisvriend Doniphan Slager, namens hem aan tafel schoof. In werkelijkheid zat SEG er namens Internazionale. Kees Vos, de eigenaar van SEG, zegt tegenover Follow the Money dat De Vrij daarvan op de hoogte zou zijn geweest.

SEG incasseerde 7,5 miljoen euro van Inter voor de transfer. Voor elk half seizoen dat De Vrij in Milaan speelt zou daar nog eens 200.000 euro bij worden opgeteld. Daarnaast bedong het makelaarskantoor een doorverkooppercentage van 7,5 procent. Als De Vrij straks Inter verruilt voor een andere club gaat er dus nog een fors bedrag naar SEG. De schade voor de speler kan uiteindelijk al met al zo’n 15 miljoen euro bedragen.

SEG ontkent dat. Volgens het kantoor wist De Vrij exact welke vergoeding SEG incasseerde. ,,En SEG was niet verplicht De Vrij hierover te informeren’', laat het bedrijf weten aan Follow the Money.

SEG schroomt niet om met een actieve manier van benaderen spelers die bij concurren­ten zitten over te laten stappen naar hun kantoor.

De publicatie maakt veel los in de wereld van zaakwaarnemers. Er zullen er ongetwijfeld tussen zitten die bidden dat onderzoeksjournalisten niet in hun transferhistorie zullen duiken. Er zijn er nog meer die er schande van spreken en meeleven met De Vrij. Natuurlijk zit daar ook een deel frustratie bij. SEG schroomt niet om met een actieve manier van benaderen spelers die bij concurrenten zitten over te laten stappen naar hun kantoor naast de Johan Cruijff Arena. Dat leverde het kantoor ‘in het wereldje’ de bijnaam Stealing Entertainment Group op.

In november 2019 gaf Kees Vos een uitgebreid interview aan deze site. Daarin zei Vos. ,,De mythe dat je heel gemakkelijk miljonair wordt. Wat een onzin.’'

Dat verhaal verscheen op het moment dat Stefan de Vrij, een jongen die moeiteloos het Atheneum afrondde, twijfels kreeg over de transparantie van zijn zaakwaarnemers. Vos beantwoordde in het genoemde interview ook de vraag over de commissies die zaakwaarnemers van SEG krijgen. ,,Wij rekenen in de regel een commissie tussen de vijf en tien procent van het salaris. Dat lijkt veel, maar bij arbeidsbemiddeling in de top van het bedrijfsleven liggen die percentages nog veel hoger, geregeld tot ver boven de dertig procent’', zei Vos.

Die uitspraak kan nog wel eens terugkeren als het daadwerkelijk tot een juridische strijd komt. De Vrij, die zelf nergens op wil reageren, meent naar verluidt voor miljoenen het schip in te zijn gegaan. Vos ziet dat anders. Een rechter zou wat meer duidelijkheid kunnen scheppen in de soms schimmige wereld van transfers.

Wat de publicatie al wel teweeg heeft gebracht is dat spelers niet meer klakkeloos zullen tekenen wat er voor hun neus wordt gelegd. Als De Vrij, één van de hoogst opgeleide internationals, al meent belazerd te zijn en ook nog eens door mensen die al jaren bij hem over de vloer komen, dan kan het iedereen gebeuren.
www.ad.nl
De link naar het artikel op FTM: https://www.ftm.nl/artikelen/zaakwaarne ... vNRaKP8%3D
There is only one difference between a madman and me. I am not mad.

Salvador Dali

Jöhnk
Site Admin & AT Toto winner 06/07
Berichten: 43672
Lid geworden op: di okt 05, 2004 11:17 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Jöhnk » zo mei 02, 2021 9:14 am

Ajaciedjuh schreef:
di apr 27, 2021 9:16 am
Durven we nu wel pro-actief een aantal kwaliteitsinjecties toe te voegen? Of is het risico te groot? We zullen nu geen giga verkopen doen (of Gravenberch moet weggehaald worden), dus hebben een gat te dichten.
“Nu wel”? Wat heeft Ajax dan in de laatste transferperiodes gedaan? Dit is exact wat Ajax geprobeerd heeft tijdens Corona. Ze hebben voor zo’ 70 miljoen geïnvesteerd in het afgelopen jaar...

wimpey
Berichten: 51683
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door wimpey » zo mei 02, 2021 11:00 am

Hopelijk houden ze het hoofd koel. Ik hoor Sar oreren over de Europese top.

Maar een transferperiode met Marin, Bande, Promes, jurist en Sjaan zorgt er geheid voor dat de ED weer spannend wordt.

Zo dicht ligt het bij elkaar. Een slechte transferperiode achtervolgt je jaren. Met een goede sta je bijna in de CL-finale. Kritisch en wakker blijven dus.

Ajax Rules
Berichten: 31180
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Ajax Rules » di mei 04, 2021 4:25 pm

Deze man is ook een belangrijke en ondergewaardeerde schakel in ons succes.

https://www.ajaxshowtime.com/hoofdnieuw ... eredivisie

Wat een fantastisch interview. :biggthumpup.gif: :biggthumpup.gif: :biggthumpup.gif: Ik vraag me zelfs af of hij Van der Sar niet zou moeten gaan opvolgen, al is het altijd een valkuil en risico om succesvolle mensen te gaan promoveren naar een andere rol.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Yopii
Berichten: 17879
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Yopii » di mei 04, 2021 4:44 pm

wimpey schreef:
zo mei 02, 2021 11:00 am
Hopelijk houden ze het hoofd koel. Ik hoor Sar oreren over de Europese top.

Maar een transferperiode met Marin, Bande, Promes, jurist en Sjaan zorgt er geheid voor dat de ED weer spannend wordt.

Zo dicht ligt het bij elkaar. Een slechte transferperiode achtervolgt je jaren. Met een goede sta je bijna in de CL-finale. Kritisch en wakker blijven dus.
Precies. Het transferbeleid mag best onder de loep genomen worden, want er is veel misgegaan.

Uiteindelijk redt de jeugdopleiding Ajax weer, zoals altijd.

Gebruikersavatar
Duke
Site Admin & AT EC 2016 winner
Berichten: 33767
Lid geworden op: ma apr 19, 2004 10:09 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Duke » wo mei 05, 2021 10:08 am

Marc Overmars sluit grote verkoop niet uit: ‘Corona heeft zoveel kapot gemaakt’
Door MIKE VERWEIJ EN VALENTIJN DRIESSEN



Het 35e kampioenschap voor Ajax is de zevende landstitel van Marc Overmars bij de club. De directeur voetbalzaken pakte drie kampioensschalen als speler in Amsterdam en als samensteller van de selectie staat hij officieel op vier en officieus op vijf titels. Hoe hij zijn werk ziet? „Een mooi elftal neerzetten en dan komt de rest vanzelf.

Zonder te overdrijven kan worden gesteld dat Marc Overmars (48) de architect van het succes van Ajax is. De directeur voetbalzaken beheert de zelf gevulde portemonnee zonder de jeugdopleiding als levensader van de club te verwaarlozen. Om het belang van De Toekomst te onderstrepen, haalde hij ex-Heerenveen-directeur Gerry Hamstra binnen als zijn rechterhand.

Is het aanstellen van een technisch manager bedoeld om de Brian Brobbeys niet gratis meer de deur uit te laten lopen?

„Dat hopen we zo te voorkomen. Maar je zult altijd spelers verliezen, die denken het elders beter te krijgen. Zijn vertrek naar RB Leipzig doet me pijn. We zijn allemaal gek op hem, hij hoort hier thuis, past tussen jeugdspelers als Ryan Gravenberch, Jurriën Timber en Devyne Rensch, die hier in het eerste elftal nu stappen maken.”

Wat verwijt je jezelf?

„Ik ben twee jaar bezig geweest. Clubmensen wil je langer vastleggen voordat ze doorstoten naar het eerste elftal. Dat lukte niet en hij groeide en groeide, terwijl het einde van zijn contract naderde. Dat was in Brians voordeel, maar er lag desondanks een fantastisch contract klaar voor hem. Misschien heb ik wel te veel gedaan. Of had ik nog sneller meer moeten bieden? Het blijft sportief een drama, want wij zagen in Brian onze eerste spits.”

En: „Aanvankelijk hield het conditioneel niet over, is Erik ten Hag met hem aan de slag gegaan en pakte hij het op. Eigenlijk was dat het ideaalplaatje. Toch waren we genoodzaakt in de winter uit voorzorg Sébastien Haller te halen. De spitspositie was te mager bezet om het seizoen af te maken. En we wilden voor het nieuwe seizoen niet met de rug tegen de muur worden gezet op de spelersmarkt. We konden niet langer wachten.”

Ben je tevreden over Haller?

„Zijn komst is voor de landstitel cruciaal geweest. Met zijn goals, winnende treffers, assists en zijn aanwezigheid als persoon beleefden we een superstart. Een kleine voorsprong op PSV werd in januari een grote. Het beste van Haller moet nog komen. Hij kan beter en gaat beter worden.”

Koopmansgeest
De ruime financiële armslag bij Ajax wordt altijd benadrukt. Overmars beaamt dat Ajax het financieel goed doet, maar stelt ook dat dit een gevolg is van beleid. Er zijn geen euro’s gestolen, placht hij dan te zeggen. „Vanaf niets hebben we het zelf opgebouwd, de risico’s genomen en alles zelf verdiend.”


Hoewel er ook missers tussen zijn aankopen zitten, wordt Overmars’ koopmansgeest vaak geroemd.

„Sean Klaiber is geen miskoop, maar gehaald als back-up. We hoefden nu niet in paniek te raken toen Noussair Mazraoui lang wegviel. Oussama Idrissi is als noodverband gehaald. David Neres kwam terug van een blessure, maar als er een andere buitenspeler zou wegvallen, zou ons dat punten gaan kosten. Als kaarter moet je een sterke hand houden. En dat is de gedachte achter zulke versterkingen.”

De hand was niet sterk genoeg voor de halve finale in de Europa League.

„Nationaal konden we het wegvallen van de ervaren as met André Onana, Daley Blind en Sébastien Haller opvangen, maar in Europa uiteindelijk niet. Het was te kwetsbaar. Ik zeg niet dat we Klaas-Jan Huntelaar hadden moeten tegenhouden. Maar met zijn leeftijd en ervaring was hij belangrijk om de boel bij elkaar te houden. Hij gaf mensen op hun kloten als het fout ging.”

Een rekensom. Met het transfervrije vertrek van Brobbey verlies je potentieel 40 miljoen euro. Je haalt Haller noodgedwongen op voor 22,5 miljoen euro. Verlies: 62,5 miljoen.

„Jaja, en dan tel je André Onana er ook nog even bij op met 35 miljoen euro, die hij waard was, terwijl dat nu veel minder is. Haha, en dat met een mooie kop met chocoladeletters boven jullie artikel plaatsen. Nee, zo werkt het niet. Door Haller zijn we kampioen geworden. Het plaatje is veel groter. In een selectie van dertig man fluctueert de waarde van spelers continu. Rensch levert veel meer op dan een jaar geleden, zoals Onana nu minder oplevert”, aldus Overmars.

„Ik hou de waarde van onze selectie met een schuin oog in de gaten. Als directeur voetbalzaken is mijn enige insteek: een mooi elftal neerzetten. Dan komt de rest vanzelf. Als zo’n mooi elftal iets laat zien en prijzen wint, komt het kapitaal vanzelf naar voren. Dan is het een welkome bijvangst.”

Doffe kleur
Ajax won voor de negende keer in de clubgeschiedenis - en voor de tweede maal onder Erik ten Hag - de dubbel. Desondanks vindt Overmars dat deze laatste kampioensschaal een doffe kleur heeft.

„De afwezigheid van supporters neemt zoveel glans weg. Je speelt voor het publiek. Klinkt simpel, maar zo is het wel. De sfeer bij de bekerfinale in De Kuip was bijvoorbeeld verschrikkelijk. Het is in nul entourage gewoon vermoeiend om te kijken. Neem onze gemiste Champions League-avondjes. Corona heeft zoveel kapot gemaakt, dat ik van al onze gewonnen prijzen van deze dubbel het minst heb genoten. Terwijl we sportief een mooi seizoen hebben gedraaid met de dubbel, de kwartfinale van de Europa League en de doorgebroken spelers uit de eigen opleiding.”

Staat de coronapandemie de groei van Ajax ook in de weg?

„We maken een pas op de plaats, zou ik zeggen. We hebben financieel voornamelijk ingeleverd. Het eigen vermogen duikt naar beneden en we zijn verplicht te verkopen. Als we vijftig miljoen euro moeten terugverdienen, sluit ik zelfs een grote verkoop niet uit. Maar weet dat corona de voetbaleconomie op zijn kop heeft gezet. Onze kopers staan diep in het rood. Transferbedragen van 40 miljoen euro of meer vallen niet meer op te hoesten. In Engeland zit nog kapitaal en transfers tot tien, twaalf miljoen zullen nog plaatsvinden. Maar de hele grote, verwacht ik niet.”

Ook niet door Ajax zelf?

„Nee, wij zijn al heel tevreden als we de ploeg bij elkaar kunnen houden en misschien volgend jaar een slag kunnen slaan als de markt weer op gang komt. Ik zorg graag voor een frisse, nieuwe dynamiek. Maar ik zie ons niet zo snel een bedrag op tafel leggen waarvoor we Haller hebben gehaald. We zoeken het meer in de categorie ’met hem kunnen we weer een jaartje doorkomen’ en dan sluit ik zelfs huren niet uit.”

Na Blind, Klaassen misschien een volgende oud-Ajacied terughalen, zoals Toby Alderweireld of transfervrije internationals als Patrick van Aanholt en Steven Berghuis?

„Je kijkt altijd naar Nederlandse topspelers, hoewel Toby een Belg is. Naar Nederlandse internationals die te betalen zijn en ons sterker maken: dat is het uitgangspunt als je iemand met ervaring haalt. Tegelijkertijd kijk je naar jonge betaalbare spelers, die zich hier kunnen ontwikkelen tot topspelers.”

De eerste klapper is gemaakt met Remko Pasveer.

„Maarten Stekelenburg doet het nu top, maar moet ook heel blijven. Wij gaan geen keeper van twintig miljoen euro halen. En dan zoek je het in een andere richting. Ongeacht wat er met Onana gebeurt, op keepersvlak zijn we nu ingedekt.”

Wordt het een drukke transferperiode voor Marc Overmars?

„Onder normale omstandigheden kon ik dat altijd vrij goed voorspellen. Maar in de huidige situatie zou ik het niet weten. Helemaal stil valt het sowieso nooit. Ik bereid me wel op alle scenario’s voor, want we nemen geen genoegen met onze huidige successen. We willen meer.”
www.telegraaf.nl
There is only one difference between a madman and me. I am not mad.

Salvador Dali

Alexander
Berichten: 8511
Lid geworden op: wo sep 24, 2003 5:19 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Alexander » wo mei 05, 2021 10:26 am

Ze gaan de selectie proberen te versterken met koopjes. Je kan erop wachten dat Toby en van Aanholt komen. Die zou ik beide niet hoeven te hebben. Op plek van Toby doet Timber het uitstekend. En van Aanholt ben ik sowieso niet gecharmeerd.

Ajax Rules
Berichten: 31180
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Ajax Rules » wo mei 05, 2021 10:54 am

Iedereen heeft het over Aldeirwereld, maar die heeft toch gewoon nog twee jaar contract? Waarom zou die haalbaar zijn?
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Gebruikersavatar
Marillion
Site Admin
Berichten: 40619
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 12:51 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Marillion » wo mei 05, 2021 11:03 am

Is hij daar een regelmatige basisspeler?

Ik zou daar eerlijk gezegd ook niet aan beginnen. Timber en Martinez staat toch prima? Ok, je mist wel wat lengte maar hoe vaak is dat nu een probleem geweest? Daarbij is het financieel gezien voor Ajax natuurlijk ook interessant als Timber zich blijft ontwikkelen. Terwijl Alderweireld een speler zonder restwaarde is.

Ajax is sterk afhankelijk van uitgaande transfers. Teveel spelers zonder restwaarde in je elftal is dus feitelijk een garantie voor problemen.
Nil volentibus arduum

wimpey
Berichten: 51683
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door wimpey » wo mei 05, 2021 11:30 am

Alexander schreef:
wo mei 05, 2021 10:26 am
Ze gaan de selectie proberen te versterken met koopjes. Je kan erop wachten dat Toby en van Aanholt komen. Die zou ik beide niet hoeven te hebben. Op plek van Toby doet Timber het uitstekend. En van Aanholt ben ik sowieso niet gecharmeerd.
Alderweireld tegen Zapata of toch liever Timber? :smallgrin.gif: Toby in = Schuurs out. Denk dat dat voor Ajax een optie is.

En 50M tekort betekent stop gap signings. Bijv. Van Aanholt, om bijv. Salah-Eddine klaar te stomen. En dus ook bijv. Toby. Die werd vaak onderschat imo.

Ajax Rules
Berichten: 31180
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Ajax Rules » wo mei 05, 2021 11:36 am

Hij is net 32 geworden. Het zou kunnen, maar ik zie niet in waarom hij haalbaar zou zijn. Nog los van de vraag of we hier wederom heel veel geld voor moeten uittrekken.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Yopii
Berichten: 17879
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Yopii » wo mei 05, 2021 11:48 am

Maar ik zie ons niet zo snel een bedrag op tafel leggen waarvoor we Haller hebben gehaald. We zoeken het meer in de categorie ’met hem kunnen we weer een jaartje doorkomen’ en dan sluit ik zelfs huren niet uit.”
Dit voor alle duidelijkheid.

Verhalen over Brazilianen die komen voor dertig miljoen of zelfs het kopen van Sanchez voor nog meer dan dat bedrag zijn dus onzin. Dat gaat Ajax niet doen.

Dat hij Klaiber nog steeds een goede aankoop vindt, schaar ik onder het hoofdstuk 'pijnlijke dossiers niet onder ogen willen zien'.

Jöhnk
Site Admin & AT Toto winner 06/07
Berichten: 43672
Lid geworden op: di okt 05, 2004 11:17 am

Re: Scouting, financiele zaken en toekomst

Bericht door Jöhnk » wo mei 05, 2021 11:56 am

Overmars schreef:
wo mei 05, 2021 10:08 am
„Sean Klaiber is geen miskoop, maar gehaald als back-up. We hoefden nu niet in paniek te raken toen Noussair Mazraoui lang wegviel. Oussama Idrissi is als noodverband gehaald. David Neres kwam terug van een blessure, maar als er een andere buitenspeler zou wegvallen, zou ons dat punten gaan kosten. Als kaarter moet je een sterke hand houden. En dat is de gedachte achter zulke versterkingen.”
Ook/zelfs als "back-up" is Klaiber toch niet geslaagd? :confused.gif:

Een sterke hand: leuk, maar hoe sterk zijn Idrissi en Klaiber dan? Neem het optreden van Klaiber tegen Roma. Met een tegenstander meerennen ging nog net, maar toen die tegenstander een schijnbeweging maakte viel Klaiber uit onvermogen op de grond. Idrissi heeft ook nul indruk gemaakt.

Schijnzekerheid heet dat. Je denkt dat je een sterke hand hebt, maar je hebt het niet.

Ten Hag redeneert ondertussen: Idrissi vertrekt dus daar moet iemand voor in de plaats komen. Terwijl Idrissi in eerste instantie kwam omdat Neres gelesseerd was en die is inmiddels weer fit... Zo werkt dat. Hij wil een vervanger voor de vervanger van de vervanger.

Plaats reactie