Weet je wat ik raar vind? Dat jij Cruijff zelfs verantwoordelijk houdt voor het slechte functioneren van het bestuur, terwijl Cruijff juist constant met bestuur overhoop lag omdat dat niet goed functioneerde.
Natuurlijk wilde Van Basten zelf ook die lage transfersom in zijn contract

. Welk punt probeer je nou te maken? Mijn punt is dat Ajax hem die lage transfersom ook heeft gegeven! Althans, zijn surrogaat-vader Cruijff (die ook TD was en ook de schoonzoon van de zaakwaarnemer van Van Basten). Zie je hier echt niet het rare van in?
Dit is een mooi voorbeeld: Van Basten verlengde zijn contract op 21-5-1985 met twee jaar. Op 1 juli van dat jaar werd Cruijff TD van Ajax. Desondanks is hij volgens jou verantwoordelijk geweest voor de inhoud van het contract dat Marco van Basten tekende?

Daarbij behoorde het niet tot zijn takenpakket om contracten op te stellen, maar dat mag de pret niet drukken.
https://www.afc-ajax.info/nl/voetballer ... van-Basten
Cruijff maakte zich enorm druk over het feit dat Van Basten voor een habbekrats vertrok, omdat er daardoor geen geld was om een vervanger te halen.
Maar wel de beste jeugdopleiding aller tijden toch? Omdat Cruijff de naam van elke jeugdspeler kende toch? Is dit niet een beetje strijdig met elkaar? Ik geef toe dat Ajax naar de huidige normen een amateuristische club was. En ook dat Cruijff affiniteit had met de jeugd. Maar het is echt bullshit dat hij naast zijn echte baan ook nog even alle jeugdopleidingen en alle toptalenten beter heeft laten voetballen. Wat je zelf hier (terecht) al impliceert: er WAS nauwelijks sprake van een jeugdopleiding, net zoals er nauwelijks een scouting was. Ajax had meen ik twee betaalde mensen in dienst buiten het eerste elftal.
Precies, en daarom runden Cruijff en Tonnie B.S. zowat de hele club. Cruijff haalde de oude meesterscout Jany van der Veen terug, die ging op zijn oude dag weer langs de lijn staan en haalde een half elftal aan internationals binnen twee jaar.
Cruijff was élke zaterdag op de Toekomst, hij wist precies wie de grote talenten waren.
Gemeten naar de investeringen was de opleiding toen veel beter dan nu. Die investeringen toen stonden namelijk ongeveer gelijk aan nul. Ajax deelde geen jeugdcontracten uit, liet geen busjes rijden, werkte niet met buitenlandse talenten, kon zelfs geen reiskostenvergoeding betalen (Frank en Ronald). De opleiding toen moest het hebben van jongens uit de regio, meer was niet haalbaar. Er was geen accommodatie met binnenzwembad, Ajax had niet eens genoeg eigen velden. Jeugdtrainers verdienden een habbekrats, ondersteunend personeel was er niet. Daar was een duidelijke reden voor:
Ajax had geen geld. Cruijff heeft moeten soebatten om benzinegeld voor de Boertjes. Gezien dat alles was de opbrengst van de jeugdopleiding opzienbarend, dat kwam doordat er goede mensen rondliepen.
Mensen, niet voorzieningen zorgen voor een goede opleiding. Een binnenzwembad heeft nog nooit een doelpunt gemaakt, om met J.C. te spreken.
Nu kan er natuurlijk oneindig veel meer, waardoor vergelijken zinloos is. Ajax stopt jaarlijks vele miljoenen in de opleiding. Niet alleen jeugspelers verdienen goed, ook heeft elk elftal de beschikking over een kudde personeel. De kwaliteit van de opleiding is ook lastig te meten doordat Ajax elk jaar de bovenbouw 'versterkt' met Nederlandse jeugdinternationals en buitenlandse talenten. Dan doen natuurlijk alle clubs tegenwoordig als ze kunnen, maar Ajax meer dan andere Nederlandse clubs. Als ik jeugdteams van Ajax zie spelen tegen de concurrentie, dan valt het niveau van onze jeugd me niet mee.
Het punt is, een dure opleiding is niet per se beter dan een goedkope, het hangt er vanaf hoe je het geld besteedt. Misschien levert een 'goedkoop' Afrikaans experiment als Right to Dream meer op dan die hele gestroomlijnde - bureaucratische opleiding van Ajax, doordat de mensen daar meer oog hebben voor talent. Ajax kan zich er natuurlijk gemakkelijk vanaf maken: het koopt simpelweg spelers die al voorgeselecteerd zijn, namelijk Nederlandse en buitenlandse jeugdinternationals. Dat veel van die talenten desondanks mislukken, geeft te denken. Wat heeft zo'n Rasmussen Ajax inmiddels gekost? Misschien heb je meer aan een onbezoldigde scout als Jany van der Veen die het timmermansoog had, dan aan al die speurders van nu, wie zal het zeggen? Er wordt nu gescout op kwantiteit, nietwaar? Haal een shitload aan spelers en er zit altijd wel wat bij. Haal jaarlijks de beste spelers bij Sparta weg (bedankt voor het scouten, Sparta) en je schiet een keer raak. Ajax moest het destijds hebben van expertise, nu kan het zich de ene na de andere mislukking veroorloven.
JIJ gelooft toch wat jij wilt. Jouw duidingen lopen vaak 100% synchroon met Cruijffs eigen statements of autobiografieen of met die van bevriende media ("Ik was niet de snelste. En ik had ook niet de beste techniek. Maar ik dacht wel sneller". Al dit soort statements neem jij altijd over alsof het de waarheid is). Ik baseer me op onafhankelijk research.
Laat me niet lachen, je onderzoekt niets. Je leest een boek en gelooft wat erin staat. Dat mag, maar uiteindelijk ben je net een supporter: je hebt een hekel aan Cruijff en je 'onderzoek' moet je mening bevestigen.
Let wel, dat doen we allemaal tot op zekere hoogte, maar waarom zo hooghartig? Alsof jij iets weet wat wij niet weten... Maar goed, verdere discussie hierover is zinloos. Jij vindt dat Cruijff als trainer niets bijzonders was, dat mag. Ik zie het anders, dat mag ook. Je moet alleen niet doen alsof jouw standpunt zoveel beter onderbouwd is dan het mijne. Cruijff heeft nu eenmaal altijd zijn vijanden gehad. Zoekt en gij zult vinden.
In Eindhoven koppelde Philips PSV los van zijn officiële bedrijfsvoering. PSV ging zelfstandig verder met Philips als hoofdsponsor. Wat erg vergeten is dat daar de bron van alle welvaart voor PSV ontstond, immers was er een grote druk om Philips om PSV goed achter te laten. Het Philips Stadion werd aan PSV overgedaan voor een symbolische gulden. PSV kreeg daarmee een melkkoe in handen, immers zat er tweewekelijks 25.000 man in het stadion terwijl Ajax met de Meer blij mocht zijn met 15.000. Bovendien kon PSV alle recettes, sponserring en catering rond Philips Stadion zelf houden, ergo Kassa.
De financiële positie van PSV was daardoor heel anders en daardoor kon men hoge salarissen betalen, kon men langer spelers vasthouden en kon men hoog in de boom gaan zitten als een club kwam. De video over de transfer van Gullit is dan wel weer een hele interessante episode.
Zo is dat. Die ex-Ajacieden speelden niet voor een appel en een ei. PSV haalde gevestigde topspelers als Lerby, Arnesen, Nielsen en Gerets. Ajax had zich spelers van dat niveau met geen mogelijkheid kunnen veroorloven. Dat was de realiteit. Of denk je dat een speler als Lerby, die sterk ingevoerd was in het Ajax-circuit, zelf aanvoerder was geweest, in zijn hart niet liever was teruggekeerd naar Amsterdam? PSV betaalde niet beter, PSV betaalde véél beter.
Voetballers doen het in de regel voorkomen alsof ze om andere redenen dan financiële vertrekken naar elders: ze voelen zich niet gewaardeerd, er is geen plan, geen perspectief, ze willen graag met die of die trainer werken, enz. In verreweg de meeste gevallen is het BS. Om een voorbeeld te noemen: voor de opkomst van de PL wilden alle Nederlandse topspelers naar Spanje of Italië omdat het daar lekker weer is. Nu kiezen onze internationals bij voorkeur voor een bestaan in de Engelse regen.
