Erik ten Hag

Alles over Ajax in z'n algemeenheid.

Moderator: mods

Gebruikersavatar
999
Berichten: 51221
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Re: Erik ten Hag

Bericht door 999 » ma mei 03, 2021 10:34 am

GRAVENBERCH GROOTHEID
De spelers en staf van Ajax vieren het binnenhalen van de 35e landstitel in de clubgeschiedenis.

FOTO MATTY VAN WIJNBERGEN

SPELERSRAPPORT Diamant van Ajax op achttiende onmisbaar in elftal ERIK Ten Hag
Van de geweldige statistieken van Dusan Tadic – veertien doelpunten en dertien assists in 28 duels – kijkt niemand meer op. Ook dit kampioensjaar was de Servische routinier van onschatbare waarde voor Ajax. Maar er diende zich nog een grootheid aan. Ryan Gravenberch bleek op zijn achttiende onmisbaar in het elftal van Erik ten Hag en krijgt net als zijn trainer en Davy Klaassen een 8,5. Tadic ontvangt het hoogste cijfer: een 9.

ONANA: 5

Duels: 20, basis: 20, minuten: 1800, doelpunten: 0, assists: 0, geel: 1, rood: 0.

Er is eigenlijk geen discussie over mogelijk: André Onana is de beste keeper van de Eredivisie. En in de twintig wedstrijden die hij dit seizoen keepte, deed hij het goed. Maar ook uitstekende doelmannen maken fouten. Onana kennende zal het ’verkeerde medicijn’, dat hij pakte en hem een dopingschorsing van een jaar opleverde, een naïviteit zijn. Maar met die onbezonnen actie zette hij wel de titel op het spel. Vandaar de onvoldoende.

STEKELENBURG: 7

Duels: 9, basis: 9, minuten: 810, doelpunten: 0, assists: 0, geel: 0, rood: 0.

Het was slechts aan good-old Maarten Stekelenburg te danken dat Ajax zich na het wegvallen van Onana alsnog soepel naar de landstitel voetbalde. Aan niets was te zien dat de nu 38-jarige WK-finalist van 2010 de laatste seizoenen nauwelijks in actie kwam. Stekelenburg is fit, de rust zelve, goed in de coaching en bovenal betrouwbaar.

MAZRAOUI: 5,5

Duels: 18, basis: 12, minuten: 1180, doelpunten: 0, assists: 1, geel: 0, rood: 0.

Dit had het seizoen van Noussair Mazraoui moeten worden, maar de rechtsback kampte in december 2020 en januari 2021 al met blessures, voordat hij in februari pas echt de pechvogel van het seizoen werd. Een bal op zijn oog tegen Heracles hield hem in alle competities in totaal vijftien duels aan de kant. In de vijftien wedstrijden die hij dit seizoen in de Eredivisie speelde, kwam hij er dertien voortijdig naar de kant. Voorlopig is Mazraoui voorbijgestreefd door Devyne Rensch.

RENSCH: 7

Duels: 15, basis: 9, minuten: 684, doelpunten: 2, assists: 2, geel: 0, rood: 0.

Wat goed is, komt snel. Bij Ajax soms zelfs sneller dan Ten Hag dacht. De trainer wilde in de verlengde zomertransfermarkt Sean Klaiber als back-up van Mazraoui, maar zag dat de rechtsback die hij kende uit hun gezamenlijke FC Utrecht-tijd met 220 kilometer per uur werd ingehaald door het megatalent uit de jeugdopleiding. Dat Rensch er op die positie direct staat, is knap, omdat hij als linker centrale verdediger het beste uit de verf komt. Overigens moet de jonge back – en dat is logisch op 18-jarige leeftijd – wel aan zijn inhoud gaan werken. Van de twaalf duels achter zijn naam speelde hij er maar één volledig.

KLAIBER: 5

Duels: 12, basis: 6, minuten: 706, doelpunten: 0, assists: 2, geel: 1, rood: 0.

De ruim 4 miljoen euro die Ajax voor Klaiber naar FC Utrecht overmaakte, is vooralsnog weggegooid geld. En het is zeer de vraag of de rechtsback ooit kan aanhaken bij het hoge niveau in Amsterdam. Klaiber werd als tweede rechtsback gehaald, maar is na Rensch, Mazraoui en zelfs Jurriën Timber inmiddels vierde keus.

J. TIMBER: 7,5

Duels: 17, basis: 13, minuten: 1244, doelpunten: 1, assists: 0, geel: 0, rood: 0.

De dag voordat het vorige seizoen vanwege corona abrupt werd afgebroken, vestigde Jurriën Timber in de uitwedstrijd bij SC Heerenveen zijn naam. Mede door zijn goede spel boekte het toentertijd kwakkelende elftal van Ten Hag de belangrijke overwinning die Ajax de eerste plaats, de groepsfase van de Champions League en dus 40 miljoen euro opleverde. Dit seizoen was Perr Schuurs de beoogde nummer 1 rechts in het hart van de Amsterdamse defensie, maar voorlopig is de ijzersterke Timber onomstreden.

SCHUURS: 5,5

Duels: 25, basis: 18, minuten: 1665, doelpunten: 1, assists: 0, geel: 2, rood: 0.

Lang leek het erop dat Schuurs dit seizoen eindelijk de definitieve stap naar het voor Ajax vereiste niveau had gezet. Maar verdedigend bleef de ’hoog zittende’ en weinig wendbare Schuurs kwetsbaar. Het is pijnlijk voor de Limburger dat hij zijn plaats moest afstaan aan de zelfopgeleide Timber, die het simpelweg veel beter deed.

BLIND: 8,5

Duels: 23, basis: 23, minuten: 1965, doelpunten: 1, assists: 1, geel: 3, rood: 0.

Het seizoen van Daley Blind eindigde op uiterst vervelende en pijnlijke wijze. Op het kunstgrasveld van Gibraltar raakte de routinier bij Oranje geblesseerd aan zijn enkel en het is te hopen dat hij er op het EK bij is. Dat gunt iedereen Blind, die na zijn hartspierproblemen dit seizoen weer zijn oude niveau bereikte en misschien zelfs wel oversteeg. Zijn vermogen uit te stellen en linies over te slaan is een geweldig wapen voor Ajax, dat Blind vooral in de duels met AS Roma vreselijk miste. Nationaal was zijn absentie op te vangen.

MARTINEZ: 7,5

Duels: 23, basis: 14, minuten: 1485, doelpunten: 2, assists: 1, geel: 2, rood: 0.

Met Martinez meer mans. Het zou zo maar de Ajax-slogan van dit seizoen kunnen zijn. De Argentijn, die volgens Spaanse media op advies van Lionel Messi wordt begeerd door FC Barcelona, logenstrafte de beslissing van Ten Hag om hem lang te negeren. Het Zuid-Amerikaanse gif dat hij meebracht, was een van de belangrijke onderdelen van de machine die Ajax na de winterstop werd. Het kan niet lang duren totdat Overmars een poging waagt Martinez een nieuw contract te laten tekenen.

TAGLIAFICO: 6,5

Duels: 25, basis: 25, minuten: 2009, doelpunten: 1, assists: 3, geel: 5, rood: 1.

Nicolas Tagliafico kende een seizoen met twee gezichten. De linksback begon ronduit zwak, maar toonde na de winterstop geregeld een glimp van de vuurvreter die hij de seizoenen hiervoor was. Aan zijn inzet zal het nooit liggen, maar de statistieken vallen tegen. Twee assists in 22 duels is voor een aanvallende back als Tagliafico simpelweg te weinig.

ALVAREZ: 7

Duels: 23, basis: 17, minuten: 1511, doelpunten: 2, assists: 2, geel: 3, rood: 1.

Natuurlijk valt er op het spel van Edson Alvarez aan de bal veel aan te merken. Maar Ten Hag zweert niet voor niets bij de Mexicaan, die op het middenveld het slot op de deur is. Lang werd hij over het hoofd gezien, maar toen Davy Klaassen ’op 10’ het best tot zijn recht bleek te komen, kwam er als rechter verdedigende middenvelder een plek vrij die Alvarez overtuigend heeft gegrepen.

KLAASSEN: 8,5

Duels: 27, basis: 25, minuten: 2074, doelpunten: 12, assists: 3, geel: 2, rood: 0.

Het blijft onbegrijpelijk dat er voor de komst van Klaassen van Werder Bremen naar Ajax zó veel scepsis was bij de Amsterdamse fans. Klaassen staat garant voor ongelooflijk veel (vuile) kilometers, neemt zijn elftal bij de hand en scoort makkelijk. Zijn bijnaam Mister 1-0, zegt alles. Klaassen maakt zelden onbelangrijke doelpunten.

GRAVENBERCH: 8,5

Duels: 29, basis: 29, minuten: 2432, doelpunten: 3, assists: 5, geel: 3, rood: 0.

„Ryan moet de volgende Golden Boy worden.” Was getekend, zijn zaakwaarnemer Mino Raiola, die in Ryan Gravenberch het grootste talent ter wereld ziet. Natuurlijk is de mening van Gravenberchs eigen agent lichtelijk gekleurd, maar dat de atletische, fysiek ijzersterke en technisch vaardige middenvelder een mooie toekomst voor zich heeft staat vast. Dat hij vorig seizoen vijf keer in de basis stond en 480 minuten speelde, zegt alles over zijn komeetachtige ontwikkeling. Nu speelde de 18-jarige groeibriljant de meeste minuten van allemaal.

KUDUS: 6

Duels: 14, basis: 6, minuten: 599, doelpunten: 2, assists: 3, geel: 3, rood: 0.

De start van Mohammed Kudus was er een om van te dromen. Maar de knieblessure die hij al vroeg tegen Liverpool opliep, maakte van zijn eerste seizoen een flets jaar. Na zijn terugkeer tikte hij nog niet het hoge niveau van de eerste maanden aan. Dat de Ghanees veel potentie heeft, staat echter vast.

LABYAD: 6,5

Duels: 21, basis: 12, minuten: 968, doelpunten: 5, assists: 5, geel: 0, rood: 0.

Bij de fans kan Zakaria Labyad nauwelijks goed doen. En Ten Hag geeft hem veel minder speeltijd dan hem lief is. Daarom lijkt een vertrek van de middenvelder het beste voor alle partijen. Maar heeft Labyad het echt zo slecht gedaan? Elke 96 minuten bij een doelpunt betrokken zijn, is best aardig.

EKKELENKAMP: 5,5

Duels: 12, basis: 2, minuten: 458, doelpunten: 3, assists: 1, geel: 0, rood: 0.

Het lukt Jurgen Ekkelenkamp maar niet om zich vast in het elftal te spelen. De middenvelder wordt door al zijn trainers uit de jeugd geprezen, maar lijkt er verstandig aan te doen om (in elk geval tijdelijk) zijn heil elders te zoeken. Met slechts twee basisplaatsen stagneert anders zijn ontwikkeling.

ANTONY: 7,5

Duels: 29, basis: 22, minuten: 1630, doelpunten: 8, assists: 8, geel: 1, rood: 0.

David Neres had na zijn komst naar Ajax een jaar nodig om te acclimatiseren. Zijn landgenoot Antony stond er direct. Met acht treffers en acht assists kan de Braziliaan terugkijken op een geslaagd eerste seizoen. Dat het beter of in elk geval constanter moet, staat evenwel vast. Antony had hoge pieken, maar ook diepe dalen. Pas in de bekerfinale tegen Vitesse fleurde hij – na een mindere periode – weer op.

NERES: 6

Duels: 22, basis: 9, minuten: 1056, doelpunten: 3, assists: 4, geel: 1, rood: 0.

De blessuregevoeligheid van David Neres blijft een probleem. De aanvaller heeft zonder meer kwaliteiten. Dat bewees hij tijdens de Europese droomreis van 2019, die eindigde in de halve finale van de Champions League. Chelsea en andere clubs hadden Neres nadrukkelijk in het vizier. Maar van dat niveau bleef hij dit jaar ver verwijderd. Logisch ook, omdat hij na zijn blessure langzaam werd gebracht. Met drie treffers en vier assists had hij alsnog een aandeel in de Ajax-titel.

HALLER: 7

Duels: 16, basis: 15, minuten: 1357, doelpunten: 9, assists: 5, geel: 2, rood: 0.

De kritiek op Sébastien Haller is niet mals. Het heeft enerzijds met het prijskaartje van de duurste Ajax-speler ooit te maken, maar anderzijds ook met zijn handelingssnelheid. De vraag die door het ’vergeten vinkje’ nooit werd beantwoord, blijft of de Fransman ook Europees een meerwaarde zal zijn. Dat is hij gezien de cijfers achter zijn naam nationaal zonder meer. Zelfs de ene keer dat hij niet in de basis startte, thuis tegen PSV, bleek Haller belangrijk.

TRAORÉ: 5,5

Duels: 12, basis: 7, minuten: 559, doelpunten: 7, assists: 4, geel: 0, rood: 0.

Dat cijfers niet altijd alles zeggen, bewijst Lassina Traoré. De reservespits scoorde weliswaar een respectabel aantal doelpunten (7), maar trek daar de vijf treffers van de monsterscore bij VVV-Venlo (0-13) vanaf en er blijft niet veel over. De aanvaller uit Burkino Faso is dit seizoen gewogen en te licht bevonden.

TADIC: 9

Duels: 31, basis: 29, minuten: 2423, doelpunten: 14, assists: 17, geel: 1, rood: 0.

Ook dit jaar was Dusan Tadic wéér de bouwsteen van Ajax. De Serviër is 32 jaar, maar ’gewoon’ de enige speler die alle Eredivisie-duels in actie kwam. De aanvaller heeft voetballend zijn waarde, maar is met zijn ijzeren discipline ook een voorbeeld voor de jeugd. Tadic is topsport, leeft als een monnik, is bewust met zijn voeding bezig en traint nog als de anderen al binnen zijn. Door aan zijn lippen te hangen, worden de jonge toptalenten in sneltreinvaart beter. En kijk naar zijn statistieken...
De T.

Gebruikersavatar
Zeux
Berichten: 25744
Lid geworden op: wo dec 29, 2010 6:30 pm

Re: Erik ten Hag

Bericht door Zeux » ma mei 03, 2021 11:00 am

Prima rapport, dat volgens mij een prima reflectie is van de situatie.

Alleen is de 8,5 van Gravenberch misschien net een tikkie te hoog, daarvoor was hij teveel wedstrijden (nog) inefficiënt. De coulance daarvoor zal met zijn leeftijd te maken hebben.
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring

wimpey
Berichten: 44312
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: Erik ten Hag

Bericht door wimpey » ma mei 03, 2021 11:51 am

Lionel schreef:
ma mei 03, 2021 6:54 am
Ik vind het stuk van vandaag een stuk interessanter overigens. Dat vind ik nou wel een goed stuk omdat ik daar echt de hand van EtH en Overmars zie.
Rishi, makker: kijk naar de feiten. 2019/20: Onana, Dest, Veltman, Blind, Nico; Donny, Martinez, Hakim; Neres, Tadic, Promes.

Zoek de overeenkomsten met winnaar dubbel een seizoen later. Seizoen met vele incidenten. Hij moest weer 3 man vervangen, die naar ESL ploegen gingen. ;-)

Ja, hij was zoekende. Ja, duurde effe. Ja, sommige experimenten waren kut. Maar hij flikt het wel weer. Een seizoen is een marathon he. Hij heeft dat heel goed begeleid. Roma blijft een bittere pil. Tadic pikt die pot uit om een pingel te missen. En je hebt net dan een stijve hark op goal staan. Al met al toch een 7,5 a 8 voor deze man?

Mano
Berichten: 9140
Lid geworden op: wo jul 21, 2004 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Re: Erik ten Hag

Bericht door Mano » ma mei 03, 2021 12:00 pm

Dat + kijk naar de fitheid van de spelers eind van het seizoen. Lopen AZ en PSV er met gemak af.
Ik neem het leven met een korrel zout...... schijfje citroen en een shot tequila!!!

Jöhnk
Site Admin & AT Toto winner 06/07
Berichten: 41791
Lid geworden op: di okt 05, 2004 11:17 am

Re: Erik ten Hag

Bericht door Jöhnk » ma mei 03, 2021 12:17 pm

Ten Hag schreef:
ma mei 03, 2021 9:34 am
‘Het was ook een tussenjaar. Als je wilt meedoen in het Champions League-geweld of de Europa League wilt winnen, gaat dat niet met 18-jarigen. We hebben geweldige talenten. Ryan Gravenberch is de revelatie van het seizoen, maar tegen Atalanta wordt hij eraf gestuurd met een rode kaart. Dat overkomt een ervaren speler niet op 0-0. Die spiegel houd ik hem voor. Ik denk dat het Ryan niet meer overkomt.
Hier is Ten Hag mij kwijt, hoor. Ajax heeft toch niet met alleen 18-jarigen gespeeld? Of bedoelt hij dat je geen enkele 18-jarige in het team kunt hebben, en dat de uitschakeling tegen Atalanta de schuld van Gravenberch was?

Yopii
Berichten: 9588
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Erik ten Hag

Bericht door Yopii » ma mei 03, 2021 12:53 pm

Wat een gelul, alsof een dertigjarige (zie F.) geen rode kaart kan krijgen. Met Tagliafico bijvoorbeeld loop je veel meer risico. Die pakt kaarten bij de vleet voor domme acties, terwijl hij een van de ervaren spelers is.

Ajax Rules
Berichten: 25031
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Erik ten Hag

Bericht door Ajax Rules » ma mei 03, 2021 1:04 pm

Ik denk dat Ten Hag zich hier niet helemaal gelukkig uitdrukt, maar dat hij simpelweg bedoelt dat voor een club als Ajax, zelfs bij goed beleid, de dingen op CL-niveau een beetje mee moeten zitten om succes te kunnen hebben. En dat het mooi en goed is om met jongeren te werken, maar dat je daarmee net iets meer risico kunt lopen.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Yopii
Berichten: 9588
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Erik ten Hag

Bericht door Yopii » ma mei 03, 2021 1:19 pm

Gravenberch is toch juist geen kaartenpakker? :confused.gif:

Het is wel een extreem slecht voorbeeld, en daarbij begrijp ik niet dat hij er een speler uit wil lichten.

UItzonderingen daargelaten zijn bij Ajax spelers van de buitencategorie meteen ook jonge spelers. Matthijs de Ligt van vijfentwintig speelt niet bij ons. Oudere spelers bij Ajax zijn mindere spelers, naar de absolute top gemeten. Je kunt dus ook zeggen dat in de CL bepaalde ervaren spelers het niet konden brengen.

GangstaRiB
Berichten: 14456
Lid geworden op: zo mar 13, 2005 10:44 pm
Locatie: Purmerend

Re: Erik ten Hag

Bericht door GangstaRiB » ma mei 03, 2021 1:51 pm

Jöhnk schreef:
ma mei 03, 2021 12:17 pm
Ten Hag schreef:
ma mei 03, 2021 9:34 am
‘Het was ook een tussenjaar. Als je wilt meedoen in het Champions League-geweld of de Europa League wilt winnen, gaat dat niet met 18-jarigen. We hebben geweldige talenten. Ryan Gravenberch is de revelatie van het seizoen, maar tegen Atalanta wordt hij eraf gestuurd met een rode kaart. Dat overkomt een ervaren speler niet op 0-0. Die spiegel houd ik hem voor. Ik denk dat het Ryan niet meer overkomt.
Hier is Ten Hag mij kwijt, hoor. Ajax heeft toch niet met alleen 18-jarigen gespeeld? Of bedoelt hij dat je geen enkele 18-jarige in het team kunt hebben, en dat de uitschakeling tegen Atalanta de schuld van Gravenberch was?
Ten Hag is extreem veeleisend. In Gravenberch ziet hij een topper, dus die moet van alle fouten leren. Deze rode kaart was een fout en dat moet eruit.

Gravenberch stipte dat nog even fijntjes aan bij (ik dacht) ESPN: Ten Hag is nooit tevreden.

Dus Ten Hag kijkt niet tegen wie hij iets zegt, hij ziet een fout en spreek je daarop aan. Hij is extreem recht door zee.

Wie kent Cees de Wolf nog?
Berichten: 6202
Lid geworden op: do aug 28, 2014 11:39 am

Erik ten Hag

Bericht door Wie kent Cees de Wolf nog? » ma mei 03, 2021 1:53 pm

Jöhnk schreef:
Ten Hag schreef:
ma mei 03, 2021 9:34 am
‘Het was ook een tussenjaar. Als je wilt meedoen in het Champions League-geweld of de Europa League wilt winnen, gaat dat niet met 18-jarigen. We hebben geweldige talenten. Ryan Gravenberch is de revelatie van het seizoen, maar tegen Atalanta wordt hij eraf gestuurd met een rode kaart. Dat overkomt een ervaren speler niet op 0-0. Die spiegel houd ik hem voor. Ik denk dat het Ryan niet meer overkomt.
Hier is Ten Hag mij kwijt, hoor. Ajax heeft toch niet met alleen 18-jarigen gespeeld? Of bedoelt hij dat je geen enkele 18-jarige in het team kunt hebben, en dat de uitschakeling tegen Atalanta de schuld van Gravenberch was?
Ik heb het zo opgevat dat je moet investeren in spelers die ervaring in het buitenland hebben opgedaan maar nog niet over the hill zijn (Tadic, Blind, Klaasen) en die combineert met de jonkies uit de opleiding en dat je het zonder die ervaring sowieso kan schudden in Europa. In feite de Zuidema-doctrine, toch?

Ajax Rules
Berichten: 25031
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Erik ten Hag

Bericht door Ajax Rules » ma mei 03, 2021 2:09 pm

Yopii schreef:
ma mei 03, 2021 1:19 pm
Gravenberch is toch juist geen kaartenpakker? :confused.gif:
Volgens mij bedoelt hij het dus meer algemeen.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Gebruikersavatar
Zuidema
Berichten: 10220
Lid geworden op: zo nov 09, 2003 1:35 am

Re: Erik ten Hag

Bericht door Zuidema » ma mei 03, 2021 3:16 pm

Wie kent Cees de Wolf nog? schreef:
ma mei 03, 2021 1:53 pm
In feite de Zuidema-doctrine, toch?
Ja, klopt. Een raamwerk van enkele gepokte en gemazelde as-spelers, die alle jonkies kunnen begeleiden, coachen en corrigeren. Op en buiten het veld. Dat ziet er dus goed uit met het huidige Ajax.

Maar dat was 1 onderdeel van de Zuidema-doctrine. Dat andere onderdeel wordt wel eens vergeten, maar dat was wel het startpunt, van waaruit Yopi op die doctrine uitkwam. Helaas is dat bericht verloren gegaan. Hoe dan ook: ik heb de volgende overtuiging al sinds het echec in de finale tegen Milan in 1969 (te veel mooie voetballers) en de correcties daarna door Michels (meer dynamische houwdegens). Later nog eens bevestigd door Lippi. Elke (Europese) topploeg voldoet aan de volgende mix: enkele artiesten in het elftal, die het verschil kunnen maken. Daaromheen de jongens die voor die artiesten werken met veel dynamiek en een met over mijn lijk-mentaliteit. Hoe meer van die ''werkers'' ook goed kunnen voetballen en hoe meer de artiesten ook vuil werk willen opknappen, hoe meer je richting een topploeg gaat. En zoals bekend worstelen we met die balans in creativiteit en vuil werk sinds het verlies van Blind. Vuil werk best wel in orde met ondermeer al die grinta-boys, creativiteit ligt moeizamer.

Maar ook met Blind erbij vind ik Ajax aanvallend toch nog kwetsbaar in de opbouw en aanval. De twee gangmakers zijn Tadic en Blind. Ze zijn de draaipunten voor vrijwel alles bij Ajax. Dat vind ik gevaarlijk eenzijdig. Kan een tegenstander die twee uitschakelen (desnoods met een Berti Vogts-dekking tot op de wc), dan wil ik nog wel eens zien of dit Ajax en EtH kunnen overschakelen naar andere systemen met een work-around, waarin Ajax toch goed kan blijven functioneren. Ik denk dat een vervuiler als Mourinho ons zo weer een heel vervelend confronterend lesje zou hebben geleerd.

Vergelijk dat ook eens met het Ajax van Van Gaal in 1995. Davids-Litmanen-R. de Boer en Overmars-Kluivert-Finidi. Alle zes konden ze een mannetje uitspelen, snel combineren, op positiespel spelen en scoren. Verder was er veel dynamiek en diepgang. En wilden ze ook alle zes wel vuil werk opknappen. De een had die kwaliteiten wat meer dan de ander, maar zo kon het gevaar van alle kanten komen. Lastig om op in te spelen. Zeker als het positiespel erin gedrild was. Schoven Rijkaard en/of F. de Boer ook nog eens in voor het overtal op het middenveld, dan werd het helemaal vervelend voor de tegenstander. Dat type kollektief zie ik op dit moment nog niet echt bij Ajax ontstaan. En volgens mij is dat wel nodig, willen we weer eens met een Europacup in de handen staan.
Laatst gewijzigd door Zuidema op ma mei 24, 2021 10:17 am, 4 keer totaal gewijzigd.
Dubbel gepakt met warm hart! :ajax.gif:

Gebruikersavatar
Zeux
Berichten: 25744
Lid geworden op: wo dec 29, 2010 6:30 pm

Re: Erik ten Hag

Bericht door Zeux » ma mei 03, 2021 3:52 pm

Zuidema schreef:
ma mei 03, 2021 3:16 pm
Wie kent Cees de Wolf nog? schreef:
ma mei 03, 2021 1:53 pm
In feite de Zuidema-doctrine, toch?
Ja, klopt. Een raamwerk van enkele gepokte en gemazelde as-spelers, die alle jonkies kunnen begeleiden, coachen en corrigeren.
100%. Mix van routine, young&upcoming en (liefst) in de kracht van hun carrière.

Huidige selectie Ajax:

21- : 12 spelers
22-27: 9 spelers
28+: 5 spelers

Ziet er best aardig uit. :-)

(en ja, ik weet dat leeftijd op zich niets zegt, een speler van 18 kan degene zijn die het verschil maakt, terwijl die van 25 een dweil kan zijn...)

Kijken we naar de reguliere basisspelers, dan is het:

21- : 4 (Gravenberch, Timber, Rensch, Antony)
22-27: 6 (Alvarez, Neres, Martinez, Mazraoui, Haller, Onana*)
28+: 5 (Tadic, Blind, Stekelenburg, Klaassen, Tagliafico)

Regelmatige invallers: Schuurs (21), Klaiber (26), Kudus (20), Labyad (28), Ekkelenkamp (21), Traoré (20), Brobbey (19)
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring

Lionel
Berichten: 40967
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 12:35 am

Re: Erik ten Hag

Bericht door Lionel » ma mei 03, 2021 8:57 pm

wimpey schreef:
ma mei 03, 2021 11:51 am
Lionel schreef:
ma mei 03, 2021 6:54 am
Ik vind het stuk van vandaag een stuk interessanter overigens. Dat vind ik nou wel een goed stuk omdat ik daar echt de hand van EtH en Overmars zie.
Rishi, makker: kijk naar de feiten. 2019/20: Onana, Dest, Veltman, Blind, Nico; Donny, Martinez, Hakim; Neres, Tadic, Promes.

Zoek de overeenkomsten met winnaar dubbel een seizoen later. Seizoen met vele incidenten. Hij moest weer 3 man vervangen, die naar ESL ploegen gingen. ;-)

Ja, hij was zoekende. Ja, duurde effe. Ja, sommige experimenten waren kut. Maar hij flikt het wel weer. Een seizoen is een marathon he. Hij heeft dat heel goed begeleid. Roma blijft een bittere pil. Tadic pikt die pot uit om een pingel te missen. En je hebt net dan een stijve hark op goal staan. Al met al toch een 7,5 a 8 voor deze man?
Ja. Maar een 9 was haalbaar.

Dat is mijn punt. En daarbij mag er wel echt kritisch worden gekeken naar bepaalde aankopen en keuzes die gemaakt worden.

Geef EtH een selectie en hij doet er goede dingen mee. Wat betreft de aankoop van spelers mag hij wat mij betreft wat minder in te brengen hebben.

Daarbij wil ik wat minder power-voetbal zien en wat meer Frenkie en Ziyech. En dat zijn keuzes. Niet inzetten op een type Haller en een type Alvarez. Een speler als Alvarez opstellen vind ik armoede.
IK GELOOF!!!!!!

Lionel
Berichten: 40967
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 12:35 am

Re: Erik ten Hag

Bericht door Lionel » ma mei 03, 2021 9:00 pm

Zuidema schreef:
ma mei 03, 2021 3:16 pm
Wie kent Cees de Wolf nog? schreef:
ma mei 03, 2021 1:53 pm
In feite de Zuidema-doctrine, toch?
Ja, klopt. Een raamwerk van enkele gepokte en gemazelde as-spelers, die alle jonkies kunnen begeleiden, coachen en corrigeren. Op en buiten het veld. Dat ziet er dus goed uit met het huidige Ajax.

Maar dat was 1 onderdeel van de Zuidema-doctrine. Dat andere onderdeel wordt wel eens vergeten, maar dat was wel het startpunt, van waaruit Yopi op die doctrine uitkwam. Helaas is dat bericht verloren gegaan. Hoe dan ook: ik heb de volgende overtuiging al sinds het echec in de finale tegen Milan in 1969 (te veel mooie voetballers) en de correcties daarna door Michels (meer dynamische houwdegens). Later nog eens bevestigd door Lippi. Elke (Europese) topploeg voldoet aan de volgende mix: enkele artiesten in het elftal, die het verschil kunnen maken. Daaromheen de jongens die voor die artiesten werken met veel dynamiek en een met over mijn lijk-mentaliteit. Hoe meer van die ''werkers'' ook goed kunnen voetballen en hoe meer de artiesten ook vuil werk willen opknappen, hoe meer je richting een topploeg gaat. En zoals bekend worstelen we met die balans in creativiteit en vuil werk sinds het verlies van Blind. Vuil werk best wel in orde met ondermeer al die grinta-boys, creativiteit ligt moeizamer.

Maar ook met Blind erbij vind ik Ajax aanvallend toch nog kwetsbaar in de opbouw en aanval. De twee gangmakers zijn Tadic en Blind. Ze zijn de draaipunten voor vrijwel alles bij Ajax. Dat vind ik gevaarlijk eenzijdig. Kan een tegenstander die twee uitschakelen (desnoods met een Berti Vogts-dekking tot op de wc), dan wil ik nog wel eens zien of dit Ajax en EtH kunnen overschakelen naar andere systemen met een work-around, waarin Ajax toch goed kan blijven functioneren. Ik denk dat een vervuiler als Mourinho ons zo weer een heel vervelend confronterend lesje zou hebben geleerd.

Vergelijk dat ook eens met het Ajax van Van Gaal in 1995. Davids-Litmanen-R. de Boer en Overmars-Kluivert-Finidi. Alle zes konden ze een mannetje uitspelen, snel combineren, op positiespel spelen en scoren. Verder was er veel dynamiek en diepgang. En wilden ze ook alle zes wel vuil werk opknappen. De een had die kwaliteiten wat meer dan de ander, maar zo kon het gevaar van alle kanten komen. Lastig om op in te spelen. Zeker als het positiespel erin gedrild was. Schoven Rijkaard en/of F. de Boer ook nog eens in voor het overtal op het middenveld, dan werd het helemaal vervelend voor de tegenstander. Dat type kollektief zie ik op dit moment nog niet echt bij Ajax ontstaan. En volgens mij is dat wel nodig, willen we weer eens met een Europacup in de handen staan.
Zie Roma en Atalanta dit jaar. Ook tegen PSV was het meer op power dan op creativiteit.
IK GELOOF!!!!!!

GangstaRiB
Berichten: 14456
Lid geworden op: zo mar 13, 2005 10:44 pm
Locatie: Purmerend

Re: Erik ten Hag

Bericht door GangstaRiB » di mei 04, 2021 7:20 am

Zuidema schreef:
ma mei 03, 2021 3:16 pm
Wie kent Cees de Wolf nog? schreef:
ma mei 03, 2021 1:53 pm
In feite de Zuidema-doctrine, toch?
Maar ook met Blind erbij vind ik Ajax aanvallend toch nog kwetsbaar in de opbouw en aanval. De twee gangmakers zijn Tadic en Blind. Ze zijn de draaipunten voor vrijwel alles bij Ajax. Dat vind ik gevaarlijk eenzijdig. Kan een tegenstander die twee uitschakelen (desnoods met een Berti Vogts-dekking tot op de wc), dan wil ik nog wel eens zien of dit Ajax en EtH kunnen overschakelen naar andere systemen met een work-around, waarin Ajax toch goed kan blijven functioneren. Ik denk dat een vervuiler als Mourinho ons zo weer een heel vervelend confronterend lesje zou hebben geleerd.

Eens. Alles gaat over links via Tadic. Ik vond daarom dat Nous de rechtsback positie beter invulde dan Rensch, want er ontstond direct dynamiek aan die kant. Ik neem Rensch daarin niks kwalijk, want die komt ook pas net kijken. Antony is in de basis een topper met zijn fijne techniek en behoorlijke fysieke kracht, maar die moet leren om effecienter te worden.

Mano
Berichten: 9140
Lid geworden op: wo jul 21, 2004 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Re: Erik ten Hag

Bericht door Mano » di mei 04, 2021 7:23 am

GangstaRiB schreef:
di mei 04, 2021 7:20 am
Zuidema schreef:
ma mei 03, 2021 3:16 pm
Wie kent Cees de Wolf nog? schreef:
ma mei 03, 2021 1:53 pm
In feite de Zuidema-doctrine, toch?
Maar ook met Blind erbij vind ik Ajax aanvallend toch nog kwetsbaar in de opbouw en aanval. De twee gangmakers zijn Tadic en Blind. Ze zijn de draaipunten voor vrijwel alles bij Ajax. Dat vind ik gevaarlijk eenzijdig. Kan een tegenstander die twee uitschakelen (desnoods met een Berti Vogts-dekking tot op de wc), dan wil ik nog wel eens zien of dit Ajax en EtH kunnen overschakelen naar andere systemen met een work-around, waarin Ajax toch goed kan blijven functioneren. Ik denk dat een vervuiler als Mourinho ons zo weer een heel vervelend confronterend lesje zou hebben geleerd.

Eens. Alles gaat over links via Tadic. Ik vond daarom dat Nous de rechtsback positie beter invulde dan Rensch, want er ontstond direct dynamiek aan die kant. Ik neem Rensch daarin niks kwalijk, want die komt ook pas net kijken. Antony is in de basis een topper met zijn fijne techniek en behoorlijke fysieke kracht, maar die moet leren om effecienter te worden.
Ik denk zelfs dat Antony misschien wel beter is op links. Hij heeft nu 0,0 diepgang.
Antony moet meer afwisselen. En dus ook zo bediend worden (afwisselend)
Ik neem het leven met een korrel zout...... schijfje citroen en een shot tequila!!!

Lionel
Berichten: 40967
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 12:35 am

Re: Erik ten Hag

Bericht door Lionel » di mei 04, 2021 9:11 am

Maar wie gaat hem wegsturen?
IK GELOOF!!!!!!

Plaats reactie