Godenzonen zijn geen Keukenprinsen
Geplaatst: do mar 05, 2009 4:12 pm
[666] Uit het Fatso Sulejmanitopic gefileerd [/666]
ASVoeding en topsport
Het belang van gezonde voeding wordt door veel voetbalclubs onderschat. Dat lijkt ook bij Ajax het geval. Tekenend waren de woorden van voormalig Ajacied John Heitinga, die vertelde dat hij als 18-jarige jongen 's middags op de club gezond at, maar 's avonds alleen maar wist waar hij een pizza kon bestellen.
Bovendien bleek uit een recent onderzoek van het Algemeen Dagblad dat het eerste elftal van Ajax geen eigen diëtist heeft. Het is de medische staf die erop toeziet dat de selectiespelers goed op hun voeding letten. Bij de club loopt alleen op de Toekomst een voedingsdeskundige rond: zij geeft voedingsadvies aan de jeugdspelers. Waarom wel op de Toekomst en niet bij het eerste elftal?
Deze trend is veelvoorkomend in het Nederlandse voetbal: slechts enkele profclubs maken gebruik van een diëtiste. Eén van deze clubs is FC Groningen. De club werkt met een diëtiste, die gevraagd en ongevraagd advies geeft. Bovendien krijgen de spelers van het eerste elftal individuele begeleiding. Bij NEC zien zelfs twee diëtisten toe op wat de spelers eten. Waar nodig krijgen de voetballers een aangepast eetschema. Het lukte John van Beukering om op deze manier in één week vier kilo af te vallen. Misschien is dat ook niet heel gezond, maar het is wel tekenend voor de aandacht die door de voedingsdeskundigen van NEC aan eerste elftalspelers wordt gegeven. En vanaf hier kan John van Beukering verder werken aan een gezonde leefstijl.
Er zijn meer voorbeelden uit de sportwereld waaruit blijkt dat het anders kan. Sinds september 2008 is Herman Kruis de bondscoach van de Nederlandse hockeydames. Eén van de eerste dingen die hij deed, was alle internationals naar een kookcursus sturen. Onder begeleiding van een diëtiste ging de groep zelfs naar een supermarkt, waar zij de speelsters liet zien welk voedsel gezond was en welk niet. Kruis: “Het was erg confronterend, ook voor mezelf. Het viel op hoeveel producten er zijn waarvan we denken dat ze gezond zijn, terwijl dat niet het geval is.” Kruis wil dat de hockeyvrouwen zich bewust worden van het belang van gezond voedsel. Hij vindt dat de dames zich moeten realiseren dat ze dan wel topsporters zijn, maar dat er dan ook heel veel nodig is om optimaal te kunnen presteren. Hij schaart gezonde voeding in hetzelfde rijtje als mentale training, een goede fysiotherapeut en krachttraining: een klein onderdeel van de totale topprestatie, maar wel een wezenlijk onderdeel.
Arsène Wenger, de manager van Arsenal, is dezelfde mening toegedaan. “Toen ik bij Arsenal kwam, aten de spelers wat ze wilden, ze snackten met Marsen en zo. Er was sprake van een totale voedselanarchie.” Hij voerde veel veranderingen door. Eén daarvan was dat de training standaard om kwart voor elf begint, zodat hij de spelers daarna kan laten lunchen bij de club. Zo kan hij zien wat ze eten. Bovendien verbiedt Wenger zijn spelers om in restaurants zoete – en dus ongezonde – sauzen bij hun maaltijden te nuttigen: “Ik vertel ze dat ze als voorgerecht een rauwkostsalade moeten nemen met olijf-citroendressing. Daarnaast mogen mijn spelers geen tussendoortjes eten.”
Het kan dus wel: aandacht voor voeding in het profvoetbal. Ajax zou informatie kunnen inwinnen bij clubs als NEC, FC Groningen en Arsenal, maar zeker ook bij AC Milan, dat bekend staat om haar spelersspecifieke manier van werken: iedereen zijn eigen training, iedereen zijn eigen voorbereiding én iedereen zijn eigen voedingsschema. Geef spelers zo vaak mogelijk de mogelijkheid om ’s avonds op de club te eten. Hier kan een kok voor een dagelijkse gezonde maaltijd zorgen. Of laat de kok maaltijden maken die spelers thuis alleen maar hoeven op te warmen. Vooral voor jonge spelers die op zichzelf wonen, zoals Sulejmani en Bodul, kan dit een goede manier zijn om dagelijks de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.