Pagina 1 van 268

Scouting, financiele zaken en toekomst

Geplaatst: za jan 03, 2009 3:46 pm
door Bert
Geknipt uit de Elia-topic.



Of iemand een hype is, is ook helemaal niet interessant in het besluitvormingsproces. Als jij de prijs-kwaliteitverhouding goed vindt, dan is het verder niet interessant wat andere mensen - terecht of onterecht - van een speler vinden.

Sulejmani was inderdaad een hype, maar nog steeds een fantastisch talent.

Geplaatst: za jan 03, 2009 3:55 pm
door Jöhnk
Precies. Er zijn maar twee dingen interessant. De prijs, en de kwaliteiten van de speler.

Geplaatst: za jan 03, 2009 4:08 pm
door joey
Of een speler zijn transfersom waard is, weet je altijd pas achteraf. Er bestaat op dit punt geen zekerheid, in tegenstelling tot wat luchtfietsers ons willen doen geloven.

Geplaatst: za jan 03, 2009 4:23 pm
door Bert
Dus is degene die de juiste beslissing neemt de beste luchtfietser. :bis.gif:

Geplaatst: za jan 03, 2009 4:33 pm
door joey
Maar hij blijft een luchtfietser.

Supporters denken veel te gemakkelijk over de risico's. Er hoeft maar iets te gebeuren (blessure, 'afleiding', gebrek aan motivatie, moeizame aanpassing, problemen thuis of met de trainer, concurrentie, verkeerd spelsysteem, enz.) en de speler mislukt. Kwaliteit is belangrijk, maar zegt niet alles.

Geplaatst: za jan 03, 2009 4:38 pm
door Bert
joey schreef:Maar hij blijft een luchtfietser.
Eigenlijk moet je natuurlijk ook helemaal geen spelers kopen. :excited.gif:

Geplaatst: za jan 03, 2009 4:44 pm
door Jöhnk
Die risico's zijn er nu eenmaal. Daar doe je niets aan.

Als je spelers koopt kijk je naar de kwaliteit en de prijs. Meer kun je niet doen. Je hebt mensen die denken dat je het toeval en het onheil kunt uitsluiten, bijvoorbeeld door geen hoge transfersommen meer te betalen of door de persoonlijkheid van een speler te onderzoeken. Luchtfietserij, mijns inziens. En zelfoverschatting.

Geplaatst: za jan 03, 2009 5:28 pm
door joey
Jöhnk schreef:Als je spelers koopt kijk je naar de kwaliteit en de prijs. Meer kun je niet doen.
Jawel, rekening houden met de mogelijkheid dat de speler mislukt en dus geen al te grote risico's nemen mbt de transfersom. Het moet wel verantwoord zijn, al is de verleiding nog zo groot.
Je hebt mensen die denken dat je het toeval en het onheil kunt uitsluiten, bijvoorbeeld door geen hoge transfersommen meer te betalen of door de persoonlijkheid van een speler te onderzoeken. Luchtfietserij, mijns inziens. En zelfoverschatting.
Precies. Dat bedoelde ik.
Ook veel voorkomend: heel veel geld neertellen omdat die of die speler een garantie is voor succes. Denkt men dan. De pleitbezorgers van dit soort transfers hoor je niet meer op het moment dat het mis gaat.

Geplaatst: za jan 03, 2009 5:41 pm
door Jöhnk
Van Gaal dacht ook zoiets. Dat hij het toeval kon uitsluiten. Het was zelfs zijn motto, geloof ik. Maar wel Rosales voor 7 miljoen kopen. Over speculeren met spelers gesproken. Een speler onder voorzet halen als rechtsbuiten, je moet er maar op komen.

Je moet je nooit vastpinnen op vage algemeenheden. Feyenoord heeft allerlei aankopen gedaan tussen de 1 en 5 miljoen. Het is financieel vast heel verantwoord, maar is het ook sportief verantwoord? Dus wat koop je ervoor?

Geplaatst: za jan 03, 2009 5:45 pm
door jabu
Als het sportief niet verantwoord is, is het uiteindelijk financieel ook niet verantwoord.

Geplaatst: za jan 03, 2009 5:49 pm
door Jöhnk
Heb je gelijk in. Zou de kwaliteit van de speler dan toch iets uitmaken?

Idealiter haal je toppers voordat ze doorbreken, maar dat blijft een heikel karwei. Scouts denken vaak dat ze de ultieme Parel hebben ontdekt. Dat pakt meestal anders uit. Ontwikkeling is iets ongrijpbaars.

Geplaatst: za jan 03, 2009 5:54 pm
door joey
Natuurlijk maakt kwaliteit uit, maar wat is kwaliteit? Patrick Kluivert bulkte van het talent, maar hij was wel met 28 uitgevoetbald. RVN heeft veel minder talent, maar die zit nog bij Madrid.

Rosales leverde een paar toevalsvoorzetten af op de Olympische Spelen. Toen was Van Gaal overtuigd. Hij had vast ook nog een paar DVD't jes gezien, hehe.

Sommige spelers doen een tijdje alles goed en daarna raken ze nooit meer een bal. Bryan Roy was zo'n voorbeeld. Iedereen wist zeker dat hij een topper ging worden.

Geplaatst: za jan 03, 2009 5:57 pm
door Jöhnk
Dat is dus de afweging die je maakt. Je wil een speler die zoveel mogelijk bewezen heeft, maar niet te veel, want dan is hij onhaalbaar/te duur.

Geplaatst: za jan 03, 2009 6:11 pm
door joey
En dus zit er een behoorlijke geluksfactor bij. Al willen de meeste scouts/TD's/trainers dat niet toegeven.

Er is een tijd geweest dat Nigerianen zogenaamd zo goed bij Ajax pasten. Finidi en Kanu waren voltreffers, daar moesten we er meer van hebben. Ze hadden de juiste mentaliteit, de juiste speelstijl, enz. En dus kwamen Babangida, Kanu 2, Oliseh. Na die ervaringen pasten Nigerianen een stuk minder goed bij Ajax, haha.

Het blijft mensenwerk. Het scouten, maar ook het voetballen.

Geplaatst: za jan 03, 2009 6:27 pm
door Jöhnk
Zeker. Heb je gelijk in.

We willen allemaal een zo goed mogelijke speler voor zo min mogelijk geld. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. In de praktijk betekent minder geld vaak ook een mindere speler. In dat geval is de eventuele financiele strop kleiner, maar de kans op mislukking groter.

Geplaatst: za jan 03, 2009 11:28 pm
door Vedette-10-
niks

Geplaatst: zo jan 04, 2009 3:00 am
door FlaFlu
joey schreef:En dus zit er een behoorlijke geluksfactor bij. Al willen de meeste scouts/TD's/trainers dat niet toegeven.
Met goede spelers moet het vooral wat blessures en mentaliteit meevallen. Of een jongen een goede mentaliteit heeft zou ik op basis van een gesprekje of twee moeilijk kunnen zeggen. Al kan je als scout natuurlijk wel naar trainingen gaan kijken en met mensen uit z'n omgeving praten.

De voetbalwereld is over het algemeen gewoon vrij amateuristisch. Is de voornaamste reden dat er veel miskopen worden gedaan. Maar mij hoor je niet zeggen dat je er vanwege de ontwikkeling van een speler niet naast kan zitten hoor. Kan best gebeuren.

Geplaatst: zo jan 04, 2009 9:07 am
door 999
In wat zijn ze dan amateuristisch ?.

Geplaatst: zo jan 04, 2009 12:05 pm
door Wie kent Cees de Wolf nog
Bertje schreef:
joey schreef:Maar hij blijft een luchtfietser.
Eigenlijk moet je natuurlijk ook helemaal geen spelers kopen. :excited.gif:
In essentie klopt dat als een zwerende vinger Bertje. Ajax is een club die zijn beste spelers voornamelijk uit de opleiding moet zien te krijgen. En die bron (van exceptionele talenten) staat al een tijdje droog. Een teken aan de wand.

Geplaatst: zo jan 04, 2009 12:13 pm
door LucaS
Precies, Sneijder, Babel, Heitinga en van der Vaart waren koekenbakkers die in de goot terecht zijn gekomen

Geplaatst: zo jan 04, 2009 12:14 pm
door peter
Heitinga is een leuke speler, maar wordt nu eens als exceptioneel gezien? Clavo vond hem ook al een fantastische verdediger. Tsja, het kan verkeren.

Geplaatst: zo jan 04, 2009 12:15 pm
door Neefkens
Elia? :blush.gif:

Geplaatst: zo jan 04, 2009 12:41 pm
door Duke
Ik denk dat ie te duur is. Blind heeft duidelijk aangegeven waar de grens ongeveer ligt, en ik neem niet aan dat ie daar ver over heen zal gaan. En dat is wel nodig, als ik de geruchten mag geloven.

Geplaatst: zo jan 04, 2009 12:44 pm
door goodfella
Wie kent Cees de Wolf nog schreef:
Bertje schreef:
joey schreef:Maar hij blijft een luchtfietser.
Eigenlijk moet je natuurlijk ook helemaal geen spelers kopen. :excited.gif:
In essentie klopt dat als een zwerende vinger Bertje. Ajax is een club die zijn beste spelers voornamelijk uit de opleiding moet zien te krijgen. En die bron (van exceptionele talenten) staat al een tijdje droog. Een teken aan de wand.
Moeilijk. Misschien worden Sneijder en v/d Vaart wel net zulke grote jongens als Davids en Seedorf. Bij exceptionele talenten denk ik aan Cruijff, Rijkaard, Bergkamp en van Basten. En voor de rest?

Geplaatst: zo jan 04, 2009 1:21 pm
door Giacomo Puccini
Exceptionele talenten die jij noemt worden niet voortgebracht door een opleiding of een bron, die kunnen overal opduiken. In de Braziliaanse favela's, Argentijnse sloppenwijken, Heerenveen of de straten van Mozambique. Hangt helemaal af van in wat voor bui God is. Het niveau van een opleiding zul je niet moeten afmeten aan die ene geweldenaar, maar aan de frequentie en regelmaat waarmee bruikbare spelers doorbreken. Ajax scoort wat dat betreft al tientallen jaren heel behoorlijk, al moet er wel gauw weer een lichting klaar staan. Als ik de verhalen moet geloven dan komt dat wel goed, maar het moet nog blijken.