De onderdeurtjes van Europa dicteren nog altijd het spel

Eindtoernooien, Olympische Spelen, de AT Toto, enzovoort
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Duke
Site Admin & AT EC 2016 winner
Berichten: 33833
Lid geworden op: ma apr 19, 2004 10:09 am

De onderdeurtjes van Europa dicteren nog altijd het spel

Bericht door Duke » do jun 26, 2008 9:02 am

De onderdeurtjes van Europa dicteren nog altijd het spel
ACHTERGROND, Van onze verslaggever Willem Vissers

Wenen - De kleine voetballer toont zich in al zijn grootheid tijdens Euro 2008. Waar atletisch vermogen, snelheid en kracht het voetbal steeds meer domineren, blijft de behendige speler van 1.75 meter en zelfs kleiner fier overeind.

Wesley Sneijder is een schitterende voetballer, maar hij is te klein voor de absolute top. Zo luidde eens de inzet van een schier eindeloze discussie in voetballend Nederland. Maar zie: Sneijder was een van de uitblinkers op Euro 2008, en met hem tal van andere kleine spelers. Je zou zelfs kunnen spreken, met alle respect overigens, van de revolutie van de ‘onderdeurtjes’.

Dat is een opvallende ontwikkeling, nu mensen door betere voeding en verzorging steeds langer worden. Zo vroeg voormalig volleybaltrainer Joop Alberda zich meermaals af waarom in het voetbal niet veel meer op lengte wordt geselecteerd. En toenmalig Sparta-trainer Hans van der Zee zei in 1998 in een interview met het AD treffend: ‘Aangezien iedere voetballer straks snel, atletisch, sterk en technisch onderlegd is, gaat lengte zeer belangrijk worden. Daarom verdwijnen kleine spelers.’

‘Dat heb ik dan verkeerd ingeschat’, geeft Van der Zee tien jaar later toe. Hij is tegenwoordig internationaal scout van Ajax, traditioneel een club met veel kleine leden.

Voetballers van 1.75 en kleiner glorieerden op het EK, of ze doen dat nog: de voorlopige topschutter van het toernooi Villa, Van der Vaart, Nani en Deco (allen 1.75), De Jong en Modric (1.74), uitblinker Arsjavin (1.73), Pranjic en Torbinski (1.72), de Rus die de beslissende treffer maakte tegen Nederland, en dan de echte kleintjes: Xavi, David Silva en Iniesta van Spanje (1.70), toch halve finalist, en de even kleine Sneijder dus.

Ze treden in de voetsporen van kleine grootheden van vroeger, onder wie de Denen Simonsen en Jesper Olsen, de Fransman Giresse, de Portugees Chalana, Edgar Davids, Coen Moulijn, Simon Tahamata en de grootste aller kleintjes, Diego Maradona met zijn 1.69.

‘De kleine voetballer is van nature behendiger aan de bal dan de grote’, zegt techniektrainer Wiel Coerver, die zijn visie op de ontwikkeling van technische vaardigheden vastlegde op talloze videobanden en dvd’s. ‘Hij is vaak sneller, beweeglijker en hij heeft meer souplesse. Een kleine voetballer krijgt zijn souplesse vaak cadeau, terwijl een grotere daarvoor veel meer moet doen.’

De kleine voetballer oogt ook vrijwel altijd sympathiek, al is het alleen maar omdat de toeschouwer het knap vindt hoe goed zo’n ventje kan voetballen. Bovendien moet hij het soms opnemen tegen de bonenstaak, tegen de grotere rivaal die op het oog in het voordeel is.

Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo, althans meestal niet. De coördinatie van de kleinere voetballer is vaak beter, zijn ogen zitten dichter op de bal. Zijn lichaam is beter in balans ten opzichte van zijn voeten en de bal, dicht bij de grond.

Van der Zee wil zijn uitspraak van toen wel nuanceren naar de tijdgeest. Doelmannen worden steeds groter. ‘Ik weet nog dat Hiddink bij PSV zei dat we elke keeper onder de 1.85 konden schrappen. Inmiddels denk ik dat die norm al is opgeschoven naar 1.87.’ Ook de centrale verdedigers zijn vaak lang van stuk.

Vleugelverdedigers moeten goed en hard kunnen lopen, snel bij de grond zijn met een sliding en opkomen langs de lijn, dus die mogen best klein zijn. Dat geldt ook voor de invulling van de meeste andere posities. Alleen de stormram voorin, type-Toni (1.93), is natuurlijk lang. Maar de snelle, wendbare spits van Spanje, David Villa dus (1.75), scoorde al vier keer.

Van der Zee, die veel in Zuid-Amerika scout: ‘In Brazilië zeggen ze altijd: een lange speler kan niet voetballen. Bij kleinere jongens zie je vaak specifieke kwaliteiten als snelheid op de eerste meters, behendigheid, een mannetje kunnen uitspelen. Sneijder is natuurlijk een klein rotventje, als je hem bijvoorbeeld vergelijkt met de Fransman Patrick Vieira (1.92). Qua bouw kun je misschien beter beschikken over Vieira, maar qua voetbal over Iniesta of Sneijder.’

Zijn collega-scout Piet de Visser, die onlangs ontslag nam bij PSV: ‘Dit EK bewijst dat het in het voetbal gelukkig nog steeds gaat om techniek en inzicht. Dat is belangrijker dan hardlopen en duwen. Bewezen is dat lengte er niet toe doet, op de doelman en de centrale verdediger na dan. Kwaliteit is doorslaggevend.’
www.volkskrant.nl
There is only one difference between a madman and me. I am not mad.

Salvador Dali

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » do jun 26, 2008 10:17 am

Niet lichaamsbouw, maar snelheid is belangrijk. Spelers die heel traag zijn hebben het vandaag de dag moeilijk. Wie snel en wendbaar en technisch begaafd is, kan de duels ontlopen.
Het stinkt aan alle kanten!

Gebruikersavatar
peter
Site Admin & Toto winner WC 2006, EC 2008
Berichten: 47905
Lid geworden op: di sep 23, 2003 11:08 am

Bericht door peter » do jun 26, 2008 10:20 am

Nu moet men niet overdrijven, hoor. Veel van de genoemde uitblinkers waren juist helemaal niet zo goed.

Wouter
Berichten: 18780
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Bericht door Wouter » do jun 26, 2008 10:25 am

joey schreef:Niet lichaamsbouw, maar snelheid is belangrijk. Spelers die heel traag zijn hebben het vandaag de dag moeilijk. Wie snel en wendbaar en technisch begaafd is, kan de duels ontlopen.
En dan vooral de snelheid op de korte afstand en de wendbaarheid. Lange mensen (van meer dan 1.90 meter) zijn vaak snel op de lange afstand, maar gewoon niet zo wendbaar.

Jöhnk
Site Admin & AT Toto winner 06/07
Berichten: 43672
Lid geworden op: di okt 05, 2004 11:17 am

Bericht door Jöhnk » do jun 26, 2008 10:26 am

joey schreef:Niet lichaamsbouw, maar snelheid is belangrijk. Spelers die heel traag zijn hebben het vandaag de dag moeilijk. Wie snel en wendbaar en technisch begaafd is, kan de duels ontlopen.
Je hoeft niet snel of wendbaar te zijn om de duels te ontlopen hoor. Engelaar laat gewoon iedereen uit zijn rug lopen. :hypocrite.gif:

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » do jun 26, 2008 10:30 am

Jöhnk schreef:Je hoeft niet snel of wendbaar te zijn om de duels te ontlopen hoor. Engelaar laat gewoon iedereen uit zijn rug lopen. :hypocrite.gif:

:icon_biggrin.gif:

Lengte zegt niet alles. Maduro is groot en sterk gebouwd maar verliest de meeste duels, terwijl Davids altijd gevreesd is geweest om zijn duelkracht.
Het stinkt aan alle kanten!

Gebruikersavatar
Real Ajax
Berichten: 1603
Lid geworden op: di apr 06, 2004 10:08 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door Real Ajax » do jun 26, 2008 10:32 am

Peter schreef:Nu moet men niet overdrijven, hoor. Veel van de genoemde uitblinkers waren juist helemaal niet zo goed.
Ja, beetje een lulverhaal. En dan nog de beste van de onderdeurtjes (Lahm) vergeten. Die Nederlands voetbaljournalisten bakken er echt geen hol van.

Gebruikersavatar
Monkey Tonk
Berichten: 9368
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 6:54 pm
Locatie: route 66

Bericht door Monkey Tonk » do jun 26, 2008 11:29 am

Er klopt wel iets van het verhaal. 'Center of gravity' is lager bij een kleinere speler. Kan dus sneller wenden. Hij moet fysiek wel sterk zijn, anders wordt hij ondersteboven gelopen. Beste voorbeeld van dit type: Maradona.

Maar ik zou er verder niet teveel in lezen. Als er wat meer kleinere spelers rondlopen betekent dat nog geen nieuwe trend. Lijkt me meer een korte termijns fluctuatie. Als je uit een zak met 200 witte ballen en 200 zwarte ballen, geblindoekt acht witte ballen achter elkaar plukt kun je daar heel gewichtig over doen. Alleen betekent het niks.

Lionel
Berichten: 47281
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 12:35 am

Bericht door Lionel » do jun 26, 2008 11:34 am

Het gaat om kwaliteit. Of je nou langzaam (Zidane), snel (Henry), klein (Sneijder), fysiek sterk (Vieira) bent...... het boeit geen fuck.

Cordoba van Inter is een kleine verdediger, Ayala is ook niet de grootste, Chivu is ook geen reus, Cannavaro ook niet echt..... het boeit echt geen fuck.

De meest technische spelers van het moment zijn Kaka, C. Ronaldo, Ronaldinho en Zlatan...dat zijn toch echt geen onderdeurtjes. Messi is een uitzondering.
IK GELOOF!!!!!!

Bert
Berichten: 35963
Lid geworden op: za feb 05, 2005 7:37 pm
Contacteer:

Bericht door Bert » do jun 26, 2008 11:47 am

Lengte is in ieder geval niet het belangrijkste. Het is slechts een middel om tot kopkracht te komen. Iemand als Cannavaro is koppend erg sterk, maar dan door zijn sprongkracht (en timing).
Nog steeds eens met Boem.

En met niemand anders!

joey
Erelid
Berichten: 94218
Lid geworden op: ma sep 01, 2003 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door joey » do jun 26, 2008 11:53 am

Frank de Boer was ook niet zo groot. Maar hij kopte wel veel langere spelers in de lucht (Skuhravy!).
Het stinkt aan alle kanten!

Gebruikersavatar
999
Berichten: 58880
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Bericht door 999 » vr jun 27, 2008 11:35 am

tja, die Toni is 3 meter 80 en kon geen potten breken met zijn hoofd op dit E.K.

Het is zoals altijd een beetje van alles wat, ben je klein zul je het gemis aan fusieke krachten moeten compenseren door je snelheid, ben je sterk en groot zal juist het gemis aan snelheid je parten kunnen spelen.Of lengte niet belangrijk is ?, tis natuurlijk altijd mee genomen als je verdediger bent.Of dat je dan ook goed kan koppen ligt er natuurlijk aan hoeveel tijd en traningen je er aan besteed om een goede kopper te willen worden ..

Plaats reactie