Roemenië

Serie A en B, Primera Division, Premier League, Champions League en UEFA cup

Moderator: mods

Gebruikersavatar
Duke
Site Admin & AT EC 2016 winner
Berichten: 33987
Lid geworden op: ma apr 19, 2004 10:09 am

Roemenië

Bericht door Duke » za jan 07, 2017 5:08 pm

Steaua is dood, lang leve Steaua

Steaua Boekarest bestaat niet. Aldus heeft de rechter in Roemenië bepaald. Om diens uitspraak samen te vatten: De club die wij de afgelopen dertien jaar hebben gekend als Steaua, is nooit Steaua geweest.
De club moet haar naam veranderen en maakt geen aanspraak meer op de clubhistorie pré-2003, het jaar waarin de club werd losgekoppeld van het leger. Met andere woorden: het Steaua dat in 1986 de Europa Cup I won, is niet meer.

Steaua werd in 1947 opgericht door het leger, toen Roemenië geleid werd door de communistische partij. Decennialang was Steaua de succesvolste club van het land. De hoofdstedelingen oogsten ook Europees succes, door in 1986 de Europa Cup I te winnen en drie jaar later opnieuw de finale te halen. Later dat jaar kwam het communistische regime van generaal Nicolae Ceausescu ten val. Het kapitalisme deed zijn intrede, wat betekende dat er een oplossing gezocht moest worden voor staatsclub Steaua. Die kwam er in 1998, toen de club in private handen kwam. Vier jaar later kwam de huidige zeer controversiële eigenaar Gigi Becali (foto) aan de macht. Hij veranderde de bedrijfsvorm, waarmee de scheiding met het leger definitief werd.

De afgelopen jaren is Becali verzeild geraakt in een conflict met het leger, over de rechten van het logo, de clubnaam en de historie van Steaua. Deze ruzie heeft geleid tot de genoemde rechtszaak, waarvan de uitspraak voetbalminnend Roemenië op zijn grondvesten doet trillen. De rechter heeft geoordeeld dat de club met het veranderen van haar bedrijfsvorm haar historische banden met het oude Steaua heeft doorgesneden. Daarmee heeft het zijn rechten op het gebruik van de clubnaam, het clublogo en de historie verspeeld. Voor het jarenlang onrechtmatig gebruik daarvan moet de club het leger een vergoeding van veertig miljoen euro betalen. Ook moeten logo en naam worden gewijzigd.

Becali is dat hangende een beroepszaak niet van plan: 'Maar als het vonnis zo blijft als het is, hernoem ik Steaua tot FC Sports Becali.' De naar de autoritair-narcistische voorzitter vernoemde club moet dan wel in de vierde divisie beginnen, want indien er veertig miljoen moet worden betaald, gaat zijn club failliet.

Een definitief einde van Steaua Boekarest betekent dit niet, want het leger heeft laten weten dat het zijn rechten op het gebruik van de clubidentiteit gebruikt om Steaua te heractiveren. Dat gebeurt met ingang van volgend seizoen. Het nieuwe Steaua begint dan in de vierde divisie van Roemenië, het hoogste amateurniveau. Net als FC Sports Becali, waarmee een unieke rivaliteit wordt geboren. Becali heeft al laten weten dat hij er alles aan gaat doen om het nieuwe Steaua te dwarsbomen. Desnoods door enkele vierde divisieclubs op te kopen, zodat er gericht kan worden samengespannen tegen de nieuwe rivaal.

De meeste fans hebben aangegeven de nieuwe club te gaan steunen. 'Ook veel spelers uit het legendarische Steaua van 1986 doen dat. Zij nemen afstand van Becali en scharen zich achter het nieuwe Steaua', zegt de Roemeense journalist Emanuel Rosu. 'Het is een bizarre situatie, en het is heel moeilijk te voorspellen wat er in de beroepszaak gaat gebeuren. Jarenlang hebben het leger en het Steaua van Becali geen problemen gehad, maar de laatste jaren is de bom gebarsten. Over het hoe en waarom is heel weinig duidelijk. Voor het Roemeense voetbal is het in elk geval een drama.'
www.vi.nl
There is only one difference between a madman and me. I am not mad.

Salvador Dali

Plaats reactie