De TV rechten

Hoe gaat het met de andere clubs in Nederland en Europa?

Moderator: mods

Gebruikersavatar
zeux
Berichten: 33481
Lid geworden op: wo dec 29, 2010 6:30 pm

Re: De TV rechten

Bericht door zeux » wo sep 13, 2023 10:31 pm

Eredivisie CV en sportzender ESPN hebben volgens De Telegraaf en VI een akkoord bereikt om het medio 2025 aflopende televisiecontract te verlengen tot de zomer van 2030. De deal zou de clubs in de Eredivisie zo'n 750 miljoen euro opleveren.
ESPN zou in die vijfjarige periode een bedrag van 135 miljoen euro per seizoen garanderen aan de clubs. Na de definitieve ondertekening later dit jaar zou volgens De Telegraaf een tekenbonus van 70 miljoen euro volgen.

De Amerikaanse sportzender, die voorheen FOX Sports heette, is sinds 2013 mediapartner van Eredivisie CV (ECV). Destijds werd een tienjarig contract afgesloten met een eenzijdige optie voor nog twee seizoenen. De clubs ontvingen sindsdien gemiddeld zo'n 80 miljoen euro op jaarbasis.

Bij de onderhandelingen zou ECV hebben afgedwongen dat ESPN vanaf 2025 ook alle wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en Azerion Vrouwen Eredivisie live zal uitzenden. Over de samenvattingen van de Eredivisie, die nu worden uitgezonden door de NOS, is nog geen duidelijkheid.

ESPN zal nog tot een deal moeten komen met kabelmaatschappijen voor het doorgeven van het televisiesignaal naar de kijkers. De zender kreeg in april nog concurrentie van KPN, VodafoneZiggo, DELTA. en Odido, voorheen T-Mobile.

Dit consortium beloofde jaarlijks een bedrag van 180 miljoen euro, maar bij doorrekening zouden verborgen kosten naar boven zijn gekomen. Sinds het laatste bod eind mei hebben de kabelaars zich volgens De Telegraaf nauwelijks nog bemoeid met de kwestie.(nu.nl)
Eredivisie krijgt over periode van vijf jaar 750 miljoen.
De PL krijgt 10 miljard - binnen- en buitenlands tv-geld - over drie seizoenen (vanaf '22).
Het heeft te maken met een nieuwe deal met tv-rechtenhouders van de Premier League, die deze zomer van kracht is geworden. Clubs strijken nu meer dan vijf miljard euro op aan binnenlandse tv-gelden.
De Engelse uitgaven vergeleken met de andere topcompetities. Cijfers: transfermarkt.nl
Ook het verkopen van de tv-rechten in het buitenland levert veel meer op dan voorheen. Zo verdeelden de twintig Premier League-clubs over de afgelopen zes seizoenen een bedrag van 880 miljoen euro uit de Verenigde Staten, waar NBC de wedstrijden uitzendt. Een vernieuwde deal tot en met het seizoen 2027/2028 levert 2,37 miljard op.

De Times becijferde dat de Premier League-clubs de komende drie seizoenen iets meer dan 10 miljard euro aan binnenlandse en buitenlandse tv-gelden binnen zien stromen. (NOS)


10 miljard versus 450 miljoen (over drie jaar).
En dat gaat dus 2025 in, als het astronomische Engelse contract afloopt...
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring

Gebruikersavatar
999
Berichten: 58902
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Re: De TV rechten

Bericht door 999 » wo mei 01, 2024 9:02 am

’Tv-kijken gebeurt allang niet meer alleen op lineaire kanalen’
Europees voetbal in de app

Oud-topvoetballer en huidig voetbalanalist Rafael van der Vaart is een van de gezichten van Ziggo Sport. Foto ANP/HH IMAGO/Ulrich Hufnagel
AMSTERDAM Een nieuwe revolutie in de manier waarop we naar sport kijken. Vanaf 14 augustus zijn alle Europese voetbalcompetities alleen te zien via Ziggo Sport, een zender van een kabelaar die voor het grootste deel achter de decoder zit.

Willem Schouten
Ziggo heeft een batterij grote namen ingehuurd om verslag te doen van de meer dan 500 wedstrijden in de Champions League, Europa League en Conference League. Noa Vahle en Hélène Hendriks presenteren; naast Rafael van der Vaart en Youri Mulder komen ook Wesley Sneijder en Royston Drenthe analyseren. Het kan niet op. Maar hoe gaat de kabelaar zich aan zijn verplichting houden om de deelnemende Nederlandse ploegen voor iedereen toegankelijk te houden?

Onmisbaar

Met deze move is de zender in een klap een bijna onmisbare factor geworden voor iedereen die voetbal, toch de meest populaire sport van Nederland, een warm hart toedraagt. Voor de vorm vroeg persbijeenkomst-presentator van dienst Wytse van der Goot zowel directeur Ziggo Sport Marcel Beerthuizen als directeur strategie VodafoneZiggo Fleur van Beem hoeveel dit enorme project gekost had, maar daarop kwam niet echt een antwoord. Beiden bevestigden wel dat het om een ’aanzienlijk bedrag’ gaat. Van Beem gaf wel helder aan waarom de grote kabelaar tot die ’aanzienlijke investering’ overgaat. „Tv-kijken gebeurt allang niet meer alleen via ons kabelnetwerk op lineaire kanalen. Streamers als Netflix nemen bijvoorbeeld ook een aanzienlijk deel van de kijktijd van mensen in beslag.”

„Maar sportwedstrijden zien mensen nog wel graag op die manier. Golf, tennis, autosport en vooral voetbal: Ziggo Sport biedt dat allemaal live. Uiteraard nog voor vele mensen via lineaire kanalen, maar in toenemende mate via onze streamingapp Ziggo Go. En omdat we graag willen dat iedereen straks ook via onze kanalen naar de vele mooie voetbalwedstrijden kan kijken, bieden we vanaf vandaag Ziggo Go gratis aan. Het enige wat je hoeft te doen, is je gegevens achterlaten.”

Dat doet Ziggo niet alleen vanwege het onbaatzuchtige verlangen naar veel kijkers, het heeft ook de verplichting om een deel van zijn uitzendingen voor iedereen vrij toegankelijk te maken. Finales van grote toernooien als de Champions League, maar ook alle wedstrijden van Nederlandse deelnemers mogen namelijk niet ’achter de decoder’. Ziggo-klanten zonder extra sportabonnement kunnen straks via hun kanaal 14 die grote wedstrijden kijken. Sportliefhebbers die bij andere kabelaars zitten moeten een abonnement op Ziggo Sport nemen, zoals dat nu ook al kan. Klanten van KPN en andere grote kabelaars die dat niet willen, moeten de Ziggo Go-app downloaden om wedstrijden te streamen. Dat is vanaf vandaag gratis.

Oudere kijker

Maar hoe moet het dan met de vooral oudere doelgroep die al moeite heeft om op de gewone televisie verder te zappen dan de gangbare Nederlandse zenders? Een streaming-app downloaden is voor hen een hoge drempel. Van Beem heeft er alle vertrouwen in. „Eerlijk gezegd is het nu ook al corebusiness voor ons om alle mensen die daarmee moeite hebben, onze uitzendingen te laten vinden. We hebben meer dan honderd winkels in Nederland en daar hebben we alle personeelsleden ook op deze nieuwe situatie voorbereid. Iedereen staat klaar om mensen te helpen, of ze nu abonnee zijn bij Ziggo of niet.”

Nieuwe opzet CL

Toevalligerwijs valt deze nieuwe manier van Europees voetbal kijken samen met een nieuwe opzet van de Champions League. Daardoor waren analisten Youri Mulder, Rafael van der Vaart en Theo Janssen in de nazit dan ook voornamelijk in beslag genomen.

Mulder nam de meeste moeite om het nieuwe systeem begrijpelijk uit te leggen. „Teams worden naar sterkte eerst in vier poules verdeeld en spelen dan wedstrijden tegen twee teams uit elke poule. (Eén uit en één thuis; in totaal gaat het om acht wedstrijden, red.) Dus je speelt sowieso twee wedstrijden meer en speelt tegen meer verschillende tegenstanders van een heel divers niveau, laten we zeggen zowel Real Madrid als Viktoria Pilsen. Het idee is dat het meer spannende wedstrijden oplevert in de voorrondes. Of dat ook gaat werken? Ik denk het wel eigenlijk.”

En is dit systeem gunstiger voor onze Nederlandse clubs?

Mulder is hoopvol, Theo Janssen minder. „Voordeel is dat we sowieso overwinteren, want er zijn nog twee wedstrijden na de winterstop”, zegt hij. „Uiteindelijk geeft kwaliteit de doorslag. Nederland moet echt goede vertegenwoordigers hebben om verder te komen.”

Plaats reactie