Vitesse

Hoe gaat het met de andere clubs in Nederland en Europa?

Moderator: mods

Wouter
Berichten: 19104
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Re: Vitesse

Bericht door Wouter » zo jun 09, 2024 7:59 pm

Yopii schreef:
zo jun 09, 2024 3:37 pm
Dat is toch onrealistisch? :confused.gif:

Onder optimale omstandigheden, ja dan... Dan waren er wel andere geldschieters te vinden geweest ook. :excited.gif:
Ik denk dan ook niet dat het nog goed komt.

Gebruikersavatar
Ramona
Erelid, Toto winner 03/04, 17/18, EC 08
Berichten: 34446
Lid geworden op: vr sep 12, 2003 5:58 pm
Locatie: Nijmegen

Re: Vitesse

Bericht door Ramona » ma jun 10, 2024 6:53 am

Is Vitesse een lege huls, of staat ‘Arnhem’ nog op?

ANALYSE

Vitesse zit in de week van de waarheid. 17 juni is Deadline Day voor de noodlijdende club om de proflicentie veilig te stellen. Staat het bedrijfsleven op, of blijven de miljoenen uit?

Lex Lammers 10-06-24, 07:30


Vitesse doet zich al decennia groot voor, maar is in de kern een kleine, provinciale club. Tientallen jaren heeft Ernems Trots gedreven op de gulle giften van Nuon, de filantropische Vrienden van Vitesse of van grof spenderende Russen (lees: Roman Abramovitsj). Vanuit de regio keken bedrijven en sponsors toch vooral toe, enkelingen daargelaten. Uit Arnhem en omgeving kwamen de miljoenen voor de voetbalclub niet.


Nu de Russen met hun geldbuidel zijn vertrokken, drijft de realiteit van de stad Arnhem en het achterland met betrekking tot Vitesse ondubbelzinnig boven. Het bedrijfsleven wil of kan de club niet dragen. En dan blijft er uiteindelijk weinig over in het hart van Gelderland. Vitesse is terug in de jaren 80 van de vorige eeuw. Terug bij de oorsprong, eigenlijk.

Achterland
Vitesse is ook een club met een bescheiden achterland. Naar het oosten doemt al snel De Graafschap op en ten zuiden NEC. Ten noorden van de stad wonen meer wolven dan mensen en in het westen, de Gelderse Vallei, zijn Feyenoord en Ajax veel groter en populairder dan de Arnhemmers.

Natuurlijk, op supportersvlak was de steun voor de club de voorbije maand wel geweldig. Met de crowdfunding van 1,9 miljoen euro. En het stadion zat vol tegen Ajax. Met ruim 19.000 toeschouwers.

De vraag is alleen hoe groot de kern van Vitesse op dat vlak werkelijk is? De voorbije jaren zat GelreDome heel vaak helemaal niet vol. Met soms zelfs nog geen 10.000 fans. En de afgelopen seizoenen werden kaarten ook veelvuldig voor dumpprijzen weggegeven. Voor een paar euro. Zaten er hele hordes ‘koopjesjagers’ op de tribune. Als kijker, niet als supporter. En ook tegen Ajax waren heel veel ‘toeristen’ in GelreDome.

Het is afwachten hoeveel supporters er straks, áls de club nog bestaat, werkelijk overblijven.

Huishouding
Dat voortbestaan zit vooral in geld. Vitesse heeft miljoenen nodig om de huishouding op orde te brengen.

En dan herbergt Arnhem nóg een nadeel. In de stad zit vooral midden- en kleinbedrijf. Daar liggen de miljoenen doodgewoon niet klaar. De vijver om uit te vissen is zo klein. En Vitesse heeft ook niet die grote geldschieters achter de hand. Zoals bij FC Utrecht met Frans van Seumeren, NEC met Marcel Boekhoorn of FC Twente met de familie Wessels.

Interim-directeur Edwin Reintjes en adviseur Paul van der Kraan moeten zodoende smeken om geld. Ze mikken op 5 miljoen uit de regio. Dat is een monsterklus.

Investeerder
De clubleiding zoekt daarbij een grote investeerder. Die liggen in Nederland niet voor het oprapen. Dus kijken Reijntjes en Van der Kraan ook over de grens.

Voor een overname ligt nu geen concreet bod. Vitesse moet namelijk eerst ook nog van Coley Parry af, de Amerikaan wiens overname-avontuur van de club is uitgemond in een fiasco. Zijn investeringen, hij heeft 14,3 miljoen euro bij de voetbalclub uitstaan, dreigen via een gerechtelijke kwijtscheldingsprocedure gigantisch te verdampen. Investeerders stappen pas in, zo heeft Vitesse keer op keer te horen gekregen, als de schulden helemaal zijn verdwenen.


Zoals de zaken nu liggen, moet Vitesse zo voor de poorten van de hel worden wegge­sleept

En zo tikt de tijd weg. Zoals de zaken nu liggen, moet Vitesse zo voor de poorten van de hel worden weggesleept. Dat werpt een existentiële vraag op: is de club slechts een lege huls, of staat ‘Arnhem’ nog op? Die miljoenen uit het regionale bedrijfsleven bepalen namelijk hoe groot de investering moet zijn voor een overnamekandidaat.

En wat doet Michael van de Kuit? Hij kan als eigenaar van GelreDome club en stadion bijeenbrengen. Dat zou voor Vitesse al een zegen kunnen zijn.

Tegelijk dreigt in Arnhem een nieuw drama. Als de benodigde miljoenen niet op tafel komen, moeten Reijntjes en Van der Kraan een noodplan uit de kast trekken. Dat is nog eens rigoureus saneren. Een nieuwe ontslagronde.

Voor Vitesse is dat een doemscenario. Uithollen van de organisatie kan de ultieme redding zijn. Dan staat er tenminste nog een club. Maar die is dan op sportief gebied ook een lege huls.

de Gelderlander

Wouter
Berichten: 19104
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Re: Vitesse

Bericht door Wouter » ma jun 10, 2024 7:01 am

Wat een slecht stuk van dat Nijmeegse krantje. Er zaten nooit minder dan tienduizend mensen in het Gelredome.

Gebruikersavatar
Ramona
Erelid, Toto winner 03/04, 17/18, EC 08
Berichten: 34446
Lid geworden op: vr sep 12, 2003 5:58 pm
Locatie: Nijmegen

Re: Vitesse

Bericht door Ramona » ma jun 10, 2024 7:16 am

Volgens mij is die Lex toch een wesp? :aai.gif:

Wouter
Berichten: 19104
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Re: Vitesse

Bericht door Wouter » ma jun 10, 2024 7:52 am

Het is hoe dan ook een slecht stuk. Het probleem bij Vitesse is niet zozeer dat ze veel te weinig publiek hebben (voor een club uit een stad als Arnhem hebben ze zelfs relatief veel publiek), maar dat de club veel te hoge vaste lasten heeft (aan Gelredome+Papendal zijn ze 4,5 miljoen per jaar kwijt), zich veel te afhankelijk heeft gemaakt van geldschieters en jarenlang wanbeleid heeft gevoerd (zowel op technisch als financieel vlak). Ze hadden in 2022, toen bekend werd dat ze het zonder de Russen moesten gaan doen, meteen hard in moeten grijpen, maar dat hebben die prutsers van de vorige directie nagelaten.

Het tweede punt gaat overigens ook bij andere clubs nog opspelen, denk ik.

In principe zou Schouten qua vermogen ook een Boekhoorn of Van Seumeren kunnen zijn, maar die man is (met Van der Kuit) de enige die ooit geld aan Vitesse heeft verdiend. Hij speelt op de tribune de Grote Supporter, maar is dat volgens mij niet.

Yopii
Berichten: 19199
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Vitesse

Bericht door Yopii » ma jun 10, 2024 12:07 pm

Het begon al met Karel Aalbers, die wilde met Vitesse Manchester United achterna, blabla.

Clubleiders moeten in de buurt van de aarde blijven. Het gaat vaak mis als ambities omslaan in arrogantie en zelfoverschatting. Bij Ajax kunnen we erover meepraten, maar ook bij PSV, Twente, AZ enz. is het misgegaan.

Gebruikersavatar
Ramona
Erelid, Toto winner 03/04, 17/18, EC 08
Berichten: 34446
Lid geworden op: vr sep 12, 2003 5:58 pm
Locatie: Nijmegen

Re: Vitesse

Bericht door Ramona » di jun 11, 2024 7:15 am

GelreDome-eigenaar Michael van de Kuit haakt af voor overname Vitesse: ‘Ik heb er tabak van’
Aldus de openingszin in de Gelderlander...

Gebruikersavatar
Marillion
Site Admin
Berichten: 41204
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 12:51 pm

Re: Vitesse

Bericht door Marillion » do jun 13, 2024 8:07 am

Wouter heeft z'n spaargeld bij elkaar gezocht:
Redding Vitesse stap dichterbij: club ontvangt biedingen van meer dan 10 miljoen

De redding van Vitesse lijkt op de valreep een stap dichterbij te zijn gekomen. Vijf dagen voor de deadline van de KNVB zijn vier verschillende biedingen van elk meer dan 10 miljoen euro op de club uitgebracht. Dat zegt crisismanager Edwin Reijntjes woensdagavond tegen Omroep Gelderland. De vier beoogde kopers zijn volgens Reijntjes Nederlandse én buitenlandse investeerders. De interim-directeur wil niet zeggen om wie het gaat.

"We gaan van de vier biedingen die er liggen nu eerst goed kijken hoe concreet ze precies zijn en hoe serieus het is", zegt Reijntjes. "En natuurlijk of ze voldoen aan onze voorwaarden en die van de licentiecommissie. Maar we zijn er uiteraard heel blij mee."
Duidelijk is dat stadioneigenaar Michael van der Kuit en Maasbert Schouten niet de geïnteresseerde kopers zijn. Zij zijn eerder al afgehaakt. De beoogde kopers willen Vitesse volgens Reijntjes volledig overnemen voor meer dan 10 miljoen euro. "En dat is ook echt nodig. Met minder redden we het niet."

Vitesse heeft dringend geld nodig om volgend seizoen betaald voetbal te mogen spelen. De gedegradeerde club uit Arnhem heeft een tekort van 6 miljoen euro op de beoogde begroting van volgend seizoen en een schuld van ongeveer 19 miljoen euro. De overnameklus dreigt een haastklus te worden. Vitesse moet maandag een sluitende begroting bij de licentiecommissie van de KNVB hebben ingeleverd én een bankrekening en accountant hebben geregeld. Anders dreigt de club uit 1892 te verdwijnen.

WHOA en 'Plan Arnhem' mislukt
Dat is nog niet alles. In de komende dagen moet Vitesse ook nog een akkoord sluiten met de Amerikaan Coley Parry. De club is de New Yorker ruim 14 miljoen euro verschuldigd. Daarmee is Parry de grootste schuldeiser in Arnhem. Vitesse hoopte via een speciale schuldsaneringsprocedure via de rechter (WHOA) Parry tot een akkoord te dwingen. Dat plan is in het water gevallen. De afgelopen tijd is gebleken dat de procedure niet vóór de deadline van de licentiecommissie is afgerond. Daarom hoopt de club zonder dwang van een rechter met Parry tot een vergelijk te komen. Zonder een overeenkomst tussen beide partijen gaat Vitesse failliet en verliest Parry al zijn geïnvesteerde geld in Vitesse.

Er was recent nog meer tegenslag voor Vitesse. De club had recent zijn hoop gevestigd op regionale ondernemers, maar die hebben te weinig geld toegezegd om de club te redden. Vitesse kreeg nog niet eens de helft van de gewenste 5 miljoen euro gestort vanuit het regionale bedrijfsleven. Eerder was al 2 miljoen euro opgehaald met een inzamelingsactie. Reijntjes erkent tegenover Omroep Gelderland dat de regionale plannen, die bekendstaan als 'Plan Arnhem', zijn mislukt. "Mensen hebben hun best gedaan, maar het is geen optie meer en dat is natuurlijk heel jammer."

Bron: nusport.nl
Nil volentibus arduum

Wouter
Berichten: 19104
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Re: Vitesse

Bericht door Wouter » zo jun 16, 2024 10:19 pm

Op het Vitesseforum gaat het gerucht dat Melis de Gelderse investeerder is. Nou, we gaan het zien.

Yopii
Berichten: 19199
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Vitesse

Bericht door Yopii » ma jun 17, 2024 11:18 am

Wie is Melis? :confused.gif:

Thijs
Site Admin & Toto winner WC 2010
Berichten: 13720
Lid geworden op: zo sep 28, 2003 6:24 pm
Locatie: Amsterdam

Re: Vitesse

Bericht door Thijs » ma jun 17, 2024 11:29 am

Ken je toch wel, Manke Melis!
Don't worry 'bout a thing...cause every little thing gonna be alright!

Wouter
Berichten: 19104
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Re: Vitesse

Bericht door Wouter » ma jun 17, 2024 11:55 am

Kijk maar eens naar de vrachtwagens als je op de snelweg zit.

Yopii
Berichten: 19199
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Vitesse

Bericht door Yopii » ma jun 17, 2024 2:08 pm

Thijs schreef:
ma jun 17, 2024 11:29 am
Ken je toch wel, Manke Melis!
Is dat niet die ooievaar uit het Vondelpark? :confused.gif: :hypocrite.gif:

Wouter
Berichten: 19104
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Re: Vitesse

Bericht door Wouter » ma jun 17, 2024 4:42 pm


Wouter
Berichten: 19104
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Re: Vitesse

Bericht door Wouter » ma jun 17, 2024 4:46 pm

Yopii schreef:
ma jun 17, 2024 2:08 pm
Thijs schreef:
ma jun 17, 2024 11:29 am
Ken je toch wel, Manke Melis!
Is dat niet die ooievaar uit het Vondelpark? :confused.gif: :hypocrite.gif:
Marwin Melis is de eigenaar van Melis Logistics, een snel gegroeid transportbedrijf uit Duiven. Ook al zijn hele leven supporter.

Als het echt lukt moet dat Nijmeegseplein maar eens hernoemd worden in het Edwin Reijntjesplein.

Yopii
Berichten: 19199
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Vitesse

Bericht door Yopii » ma jun 17, 2024 5:11 pm

Gefeliciteerd, Wouter! :biggthumpup.gif:

Hopelijk breekt er nu een tijd van realisme aan in Arnhem, zodat Vitesse een stabiele club kan worden.

Gebruikersavatar
Marillion
Site Admin
Berichten: 41204
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 12:51 pm

Re: Vitesse

Bericht door Marillion » ma jun 17, 2024 7:03 pm

Werkelijk nog nooit van gehoord. Dus de eerste winst als het gaat om naamsbekendheid van zijn bedrijf heeft hij alvast te pakken. :smallgrin.gif:
Nil volentibus arduum

Wouter
Berichten: 19104
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Re: Vitesse

Bericht door Wouter » ma jun 17, 2024 10:51 pm

https://fd.nl/samenleving/1520486/onder ... an-voetbal

Het is toch nog wel spannend allemaal.

Dubbel
AT EC 2012 winner
Berichten: 9384
Lid geworden op: ma nov 10, 2003 1:47 pm

Re: Vitesse

Bericht door Dubbel » di jun 18, 2024 5:14 pm

De redding van Vitesse staat op losse schroeven. Een Amerikaanse investeerder is maandagavond vlak voor het verstrijken van de deadline van de licentiecommissie van de KNVB afgehaakt. Dat bevestigt de club aan NU.nl na berichtgeving van De Telegraaf.
De ontwikkeling is een dreun voor Vitesse, want het betekent dat er nog maar één investeerder over is die de noodlijdende club uit 1892 wil redden van de ondergang. Dat is een onbekende Nederlandse ondernemer.
Termijn is inmiddels verstreken? Laat die onbekende investeerder z'n geld toch liever in NEC steken dan kunnen ze in die regio één club vormen waar iedereen heen kan en misschien nog eens kampioen wordt.

Gebruikersavatar
Marillion
Site Admin
Berichten: 41204
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 12:51 pm

Re: Vitesse

Bericht door Marillion » di jun 18, 2024 5:47 pm

Ik denk dat ze de beroepstermijn er gewoon bij rekenen. Dat geeft nog extra tijd om de deal zo gunstig mogelijk te krijgen. Zo zet je nog wat extra druk richting het GelreDome bijvoorbeeld.

Het is natuurlijk wel zo'n beetje het laatste kunstje dat je kunt uitvoeren. Maar uiteindelijk zal er nog wel wat gebeuren met die huur. Anders hebben ze daar ook niets.
Nil volentibus arduum

Dubbel
AT EC 2012 winner
Berichten: 9384
Lid geworden op: ma nov 10, 2003 1:47 pm

Re: Vitesse

Bericht door Dubbel » di jun 18, 2024 6:05 pm

Stadion heeft de club niet nodig want evenementen zat. Die huur gaat normaal gesproken niet omlaag, dat zou me verbazen. Vitesse zal het van het goeddeels kwijtschelden van schulden moeten hebben en dat kan inderdaad nog prima als er een beroepstermijn is. Toen De Stoop in de jaren 80 FCDH over nam is hij met z'n dikke sigaar bij alle schuldeisers langs gegaan en zei "10% nu of anders krijg je niks". Binnen een week was de club gered en even later haalde hij spelers die Den Haag naar de Eredivisie schoten. Echt netjes is dat niet maar de club kon wel door.

Gebruikersavatar
Marillion
Site Admin
Berichten: 41204
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 12:51 pm

Re: Vitesse

Bericht door Marillion » di jun 18, 2024 7:20 pm

Ik geloof er niks van dat ze evenementen zat hebben om zonder Vitesse te overleven.

Als het gaat over muziek gaat het gros van de artiesten veel liever richting Amsterdam. Al dan niet met zachte dwang vanuit promotors.
Nil volentibus arduum

Wouter
Berichten: 19104
Lid geworden op: ma jun 21, 2004 12:35 pm
Locatie: Einde van de wereld

Re: Vitesse

Bericht door Wouter » di jun 18, 2024 8:18 pm

Hier kun je de evenementenkalender zien: https://gelredome.nl/nl/evenementen

De gemeente heeft e.e.a. natuurlijk begrensd.

Plaats reactie