ogame oyna
ogame oyna

Klimmen

F1, tennis, schaatsen, wielrennen en nog veel meer.

Moderator: mods

Klimmen

Postby Marillion » Sat Dec 08, 2018 12:13 pm

Ondanks dat Nederland zo plat is als een dubbeltje wint ook hier de klimsport aan populariteit. Bij de komende Olympische Spelen is het een nieuw onderdeel dus wellicht krijgt de sport de komende tijd wat meer aandacht.

Er zijn veel verschillende disciplines. Uiteraard is er het verschil tussen klimmen op natuurlijke rots- en ijswanden en klimmen op kunstmatige wanden. In eerste instantie beperk ik me even tot dat laatste. Dat is ook het onderdeel dat straks op de OS te zien is. Het gaat daarbij om drie onderdelen: Lead, Boulder en Speed. Wat dan weer een beetje jammer is dat is dat de Olympisch kampioen degene is die het klassement wint over deze drie onderdelen bij elkaar. Dit terwijl tot voor die keuze er niet of nauwelijks overlap was en er dus ook uberhaupt geen wedstrijden waren die dit combineerden tot één klassement.

Een korte uitleg per onderdeel vanuit de NKBV:

Lead / Routeklimmen
Routeklimmen doe je in Nederland in de klimhal waar je tot 20 meter hoge routes klimt, veilig gezekerd door je klimmaatje met een touw. Tactiek, techniek, inzicht, kracht en uithoudingsvermogen bepalen hoe hoog je komt. Er kan worden voorgeklommen, waarbij de klimmer het touw naar boven brengt of worden nageklommen (toprope), waarbij het touw al bovenaan de route in een omlooppunt hangt. Bij wedstrijden wint de klimmer die het hoogst in de route komt. In sommige wedstrijdcategoriën bij bijvoorbeeld de jeugd worden de routes niet voorgeklommen maar nageklommen. Voorrondes van wedstrijden in Nederland worden 'flash' geklommen en finales 'on-sight'.

Boulderen
Bij het boulderen worden korte routes (boulders) op klimwanden van maximaal ongeveer 4,5 meter hoog geklommen. Boulderen is krachtiger en explosiever dan het klimmen van routes aan touw en nog meer een puzzel naar het vinden van de juiste methode. De sport doet een beroep op je kracht, inzicht en lenigheid. Bij wedstrijden is de winnaar de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt (topt).

Speed
Speedklimmen is de (wedstrijd)discipline waarbij alles om snelheid en precisie gaat. Er wordt een standaard-route zo snel mogelijk naar boven geklommen op een vijftien meter hoge wand. De snelste klimmer wint. Omdat de route altijd hetzelfde is kunnen er wereldrecords gevestigd worden. Het record staat op minder dan 5,5 seconden!

Wie interesse heeft om er eens naar te kijken. Hier de samenvatting van het NK Lead. Hier de samenvatting van het NK Boulder. En hier de samenvatting van het NK Speed.

Zelf doe ik alleen de eerste twee disciplines. Daar kun je overigens heel laagdrempelig mee beginnen dus als je een alternatief zoekt voor die saaie sportschool, denk hier eens aan!
Nil volentibus arduum
User avatar
Marillion
Site Admin
 
Posts: 25927
Joined: Fri Sep 19, 2003 12:51 pm

Re: Klimmen

Postby InnerHarbour » Sat Dec 08, 2018 12:40 pm

Zo te zien een sport voor keurige blanke jongens en meisjes, werk aan de winkel Sylvana en Quincy, klimmen is racistisch. :hypocrite.gif:

Vooral dat speed ziet er spectaculair uit. :biggthumpup.gif:
YNWA
User avatar
InnerHarbour
 
Posts: 20371
Joined: Fri Sep 19, 2003 1:09 am

Re: Klimmen

Postby brigade zuid » Sat Dec 08, 2018 1:14 pm

Terwijl ik denk dat zwarte mensen dit juist heel goed zouden kunnen.
brigade zuid
AT Toto winner 15/16
 
Posts: 22128
Joined: Mon Apr 26, 2004 10:51 pm

Re: Klimmen

Postby Marillion » Sat Dec 08, 2018 7:09 pm

Kwestie van tijd. De klimsport is lang vrij ontoegankelijk geweest. Pas de laatste jaren schieten de klim- en boulderhallen als paddestoelen uit de grond en kun je vrij laagdrempelig beginnen. Dat zal er voor zorgen dat het aantal klimmers groeit en daar zal meer diversiteit vanzelf uit volgen.

De beste klimmers komen nu nog vooral uit traditionele wintersportlanden waar klimmen veel meer voorkwam vanwege het simpele feit dat er bergen lagen. Ook die verhouding zal op termijn wel wat verschuiven nu je overal een klimhal in kunt stappen.
Nil volentibus arduum
User avatar
Marillion
Site Admin
 
Posts: 25927
Joined: Fri Sep 19, 2003 12:51 pm


Return to Overige Sporten

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

ogame oyna