ogame oyna
ogame oyna

Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Al het nieuws over onze nationale helden

Moderator: mods

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Duke » Sun Nov 03, 2019 2:35 pm

Waarom Mohamed Ihattaren voor het Nederlands elftal kiest

Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, Oussama Idrissi en Sofyan Amrabat: ze kozen allemaal voor de nationale ploeg van Marokko en niet voor Oranje. PSV’er Mohamed Ihattaren gaat wél voor het Nederlands elftal. Zo verrassend is dat niet, legt de Marokkaans-Nederlandse Tijani Goullet, redacteur van deze site, uit.

Tijani Goullet 03-11-19, 13:36 Laatste update: 13:53
4
Volgens Willem van Hanegem wordt Mohamed Ihattaren de beste Marokkaanse voetballer ooit. Rafael van der Vaart grapte bij Studio Voetbal dat in 2001 voor het laatst iemand al zo goed was op 17-jarige leeftijd – doelend op zichzelf. De in Utrecht geboren middenvelder/aanvaller was onderwerp van een verhit nationaal debat: wordt het Oranje of Marokko? Anders dan in de periode dat Hakim Ziyech en later Sofyan Amrabat hun keuze moesten maken, gaat het nu veel beter met het Nederlands elftal. Toch werd er hard aan Ihattaren getrokken, omdat iedereen ziet hoe goed Mootje al op 17-jarige leeftijd is. Het supertalent is niet alleen basisspeler bij een Nederlandse topclub, hij was in september ook uitblinker tegen Ajax (1-1).

Sommigen dachten dat Ihattaren voor zijn zieke – inmiddels overleden - vader voor Marokko zou kiezen. Het Marokkaans patriottisme van Marokkaanse Nederlanders is echter veel minder sterk dan dat van bijvoorbeeld Turkse Nederlanders. Een beetje gechargeerd: Turkse Nederlanders hebben zelfs een dekbed met de Turkse vlag. Als Fenerbahçe of Galatasaray kampioen wordt in Turkije merken we dat in Nederland meteen met ‘tüterende’ voetbalfans rond het Hofplein in Rotterdam en elders in het land.

De meeste Marokkaanse Nederlanders volgen de Botola, de eredivisie in Marokko, niet eens. Dat geldt zeker voor voetballiefhebbers uit de Rif - de familie van Ihattaren is afkomstig uit de omgeving van het Noord-Marokkaanse Al Hoceima. Er speelt geen enkele club uit het Rifgebied in de hoogste divisie in Marokko.

Nakomertje
Bovendien is Ihattaren een nakomertje in zijn gezin. Hij is pas 17 jaar. In veel Marokkaanse gezinnen hebben de in Nederland geboren jonge kinderen en kleinkinderen van de voormalige gastarbeiders geen grote connectie met Marokko. Zo is op vakantie gaan naar het Noord-Afrikaanse land geen automatisme meer. Steeds meer kiezen voor bijvoorbeeld Turkije, Dubai, Spanje en Maleisië.

De moeder van Ihattaren heeft wel een sterkere relatie met Marokko. Veel van haar leeftijdsgenoten verblijven maandenlang in Marokko, maar vooral vanwege de band met de (klein)kinderen en de gezondheidszorg zullen ze ook altijd een deel van het jaar in Nederland blijven. De jonge PSV’er maakte dat van dichtbij mee met zijn aan kanker overleden vader.

Niet voor niets zei Ihatteren in zijn verklaring dat ‘ze in Nederland al veel voor me gedaan hebben’. Dat zal vooral te maken te hebben met de jeugdteams van Oranje, waarin hij al jaren uitkomt, maar de goede zorg voor zijn vader kan ook een rol hebben gespeeld. De gezondheidszorg in Marokko is van veel mindere kwaliteit, zo ervoeren ook Marokkaans-Nederlandse toeristen in het Noord-Afrikaanse land.

Het eerbetoon van de supporters van FC Utrecht, de club uit zijn geboortestad, raakte Ihattaren ook. Hij raakte geëmotioneerd door de steun - ook van PSV-fans en andere voetballiefhebbers - die hij kreeg na het overlijden van zijn vader.

Koeman
In tegenstelling tot Noussair Mazraoui en Sofyan Amrabat speelde Ihattaren dus niet bij jeugdploegen van Marokko, maar maakte hij sinds Oranje onder-15 deel uit van vertegenwoordigende Nederlandse ploegen. Bovendien pakken de KNVB en bondscoach Ronald Koeman het verstandiger aan dan destijds bij Hakim Ziyech is gedaan onder Danny Blind.

Wat ook meezit is dat Oranje ‘hot’ is. Ten tijde van het debat over Ziyech telde het Nederlands elftal niet mee. Zo twitterde oud-voetballer Gary Lineker in oktober 2015 (toen maakte Ziyech zijn debuut bij Marokko): ‘Oh mijn God, Holland is in Andorra veranderd.’ Nu zitten er met Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong drie Nederlanders in het FIFA-elftal en reikte Ajax vorig seizoen tot in de halve finale van de Champions League.

Sociale druk
En dan is er nog de sociale druk. Vanuit Marokko, maar ook in Nederland. Zo riep voetbalanalyticus Johan Derksen bij Veronica Inside al een paar keer: ,,Dit zijn jongens die in Nederland zijn geboren, in Nederland opgegroeid, hebben geprofiteerd van deze welvaartsstaat, en als Nederland ze even nodig heeft, gaan ze naar Marokko.” Ziggo-presentator Jack van Gelder haalde er zelfs de islam bij. Had hij van oud-trainer Joop Brand gehoord.

Met de sociale druk vanuit de Marokkaanse gemeenschap valt het ook wel mee. Natuurlijk, met de huidige moslimhaat in Nederland voelt een deel zich uitgesloten van de Nederlandse maatschappij. Maar er zijn ook veel Marokkaanse Nederlanders, onder wie voormalige profvoetballers, die Ihattaren liever in het oranje tricot willen zien. Je hoort dan allerlei argumenten: Oranje is beter voor zijn voetballoopbaan, hij kan een brug slaan tussen verschillende groepen in Nederland.

De vijandigheid in Marokko wordt soms ook overdreven. Zo waren op de markt in Al Hoceima Oranje-shirtjes met achterop de achternaam van Ibrahim Affelay te koop. Dus ook Marokkaanse voetballiefhebbers zullen Mohamed Amine Ihattaren uit Utrecht toejuichen als hij voor het Nederlands elftal scoort op het WK van 2022, of misschien wel op het EK van volgend jaar. En dat kan (toekomstige) Marokkaans-Nederlandse talenten richting een interlandcarrière bij Oranje duwen.

www.ad.nl
There is only one difference between a madman and me. I am not mad.

Salvador Dali
Duke
Site Admin & AT EC 2016 winner
 
Posts: 31621
Joined: Mon Apr 19, 2004 10:09 am

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Boabdil » Sun Nov 03, 2019 4:07 pm

Uitstekend artikel! Slaat de spijker op zo’n kop. Leesvoer voor sommigen hier.
User avatar
Boabdil
 
Posts: 9382
Joined: Wed Sep 24, 2003 3:59 pm
Location: Den Haag

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Lionel » Sun Nov 03, 2019 7:36 pm

Het is gewoon een keuze. Net zoals Nous vorig jaar voor Marokko koos. En Dest voor Amerika.
IK GELOOF!!!!!!
Lionel
 
Posts: 37607
Joined: Fri Sep 26, 2003 12:35 am

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Dubbel » Mon Nov 11, 2019 6:01 pm

Anders dan in de periode dat Hakim Ziyech en later Sofyan Amrabat...

Sofyan Amrabat??? Dus nog nooit van gehoord. Jullie wel? Die had vast nooit Oranje gehaald.
User avatar
Dubbel
AT EC 2012 winner
 
Posts: 8146
Joined: Mon Nov 10, 2003 1:47 pm

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Sandro » Wed Nov 13, 2019 8:12 am

Hij is momenteel wel aardig bezig en "pas" 23 jaar.

https://www.vi.nl/nieuws/serie-a-revela ... -zijn-dood
User avatar
Sandro
 
Posts: 10958
Joined: Thu Nov 06, 2003 12:08 pm
Location: Arnhem

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Cruijff » Fri Nov 15, 2019 7:14 am

Dubbel wrote:
Anders dan in de periode dat Hakim Ziyech en later Sofyan Amrabat...

Sofyan Amrabat??? Dus nog nooit van gehoord. Jullie wel? Die had vast nooit Oranje gehaald.Rondom de periode dat jij weer terug van de VS naar Nederland emigreerde verkaste die Sofyan net van FC Utrecht naar Feyenoord.
Maar in Rotterdam-Zuid is ie vaker in z'n poeperdje gepakt dan ie gespeeld heeft, dus kan me voorstellen dat je weinig van zijn carriere hebt mee gekregen.
Cruijff
AT Toto winner 14/15
 
Posts: 20235
Joined: Tue Jan 31, 2006 12:06 am

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Sandro » Tue Nov 19, 2019 4:43 pm

Dus...als oranje 2de in de poule wordt dan loten ze zeer waarschijnlijk Oekraïne uit pot 1?

Ik hoop dat Koeman Boadu, Stengs en Propper erin gooit, zodat er niet nog zo'n zaadpot als tegen NIE volgt, maar hem kennende zal hij wel niet teveel wijzigen.
User avatar
Sandro
 
Posts: 10958
Joined: Thu Nov 06, 2003 12:08 pm
Location: Arnhem

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby brigade zuid » Tue Nov 19, 2019 8:55 pm

Sandro wrote:Dus...als oranje 2de in de poule wordt dan loten ze zeer waarschijnlijk Oekraïne uit pot 1?.

En als ze eerste in de poule worden? Wordt er niet geloot?
brigade zuid
AT Toto winner 15/16
 
Posts: 22737
Joined: Mon Apr 26, 2004 10:51 pm

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Jöhnk » Wed Nov 20, 2019 10:51 pm

Wat een gejank van die Koeman. Laat je ploeg eens normaal voetballen. Het spel is al net zo beroerd als onder Blind.
Jöhnk
Site Admin & AT Toto winner 06/07
 
Posts: 40197
Joined: Tue Oct 05, 2004 11:17 am

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Wouter » Wed Nov 20, 2019 10:59 pm

Jöhnk wrote:Wat een gejank van die Koeman. Laat je ploeg eens normaal voetballen. Het spel is al net zo beroerd als onder Blind.


Eens. Hij heeft het geluk dat hij met een waanzinnig getalenteerde selectie kan werken. Dat geluk hadden Blind, Hiddink en Advocaat niet. Bizar dat hij roept dat we geen goed voetbal moeten verwachten.

Hij maakt ook zulke rare conservatieve keuzes. Wie stelt De Roon nou op als je ook een middenveld De Jong-Van der Beek-Wijnaldum kunt formeren? Daar watertandt toch elke coach van? Ik zou trouwens Propper ook hoger in de hiërarchie zetten dan De Roon, maar misschien ligt dat aan mijn geelzwarte bril.

En dan Vermeer en Zoet als tweede en derde keeper...Waarom? Die keepen toch allebei waanzinnig slecht de laatste tijd? Neem gewoon Bizot nee en voor mijn part Pasveer, die keepen dit seizoen tenminste goed.
Wouter
 
Posts: 12113
Joined: Mon Jun 21, 2004 12:35 pm
Location: Rotterdam

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby wimpey » Thu Nov 21, 2019 11:07 am

Jöhnk wrote:Wat een gejank van die Koeman. Laat je ploeg eens normaal voetballen. Het spel is al net zo beroerd als onder Blind.


Mwah. Blind ging er kansloos af tegen IJsland, Turkije en Bulgarije.

Koeman presteert wel. Hij kijkt enkel naar het resultaat. Straalt ook wel effe wat meer leiderschap uit dan die slappe Blind en de uitgebluste Hiddink en Advocaat.
wimpey
 
Posts: 40608
Joined: Fri Sep 26, 2003 9:12 pm

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby 999 » Thu Nov 21, 2019 11:27 am

wimpey wrote:
Jöhnk wrote:Wat een gejank van die Koeman. Laat je ploeg eens normaal voetballen. Het spel is al net zo beroerd als onder Blind.


Mwah. Blind ging er kansloos af tegen IJsland, Turkije en Bulgarije.

Koeman presteert wel. Hij kijkt enkel naar het resultaat. Straalt ook wel effe wat meer leiderschap uit dan die slappe Blind en de uitgebluste Hiddink en Advocaat.


Valt ook wel met zijn neus in de ( room) boter ...
User avatar
999
 
Posts: 48045
Joined: Thu Sep 25, 2003 6:53 pm

Re: Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach

Postby Liberty » Thu Nov 21, 2019 11:29 am

999 wrote:
wimpey wrote:
Jöhnk wrote:Wat een gejank van die Koeman. Laat je ploeg eens normaal voetballen. Het spel is al net zo beroerd als onder Blind.


Mwah. Blind ging er kansloos af tegen IJsland, Turkije en Bulgarije.

Koeman presteert wel. Hij kijkt enkel naar het resultaat. Straalt ook wel effe wat meer leiderschap uit dan die slappe Blind en de uitgebluste Hiddink en Advocaat.


Valt ook wel met zijn neus in de ( room) boter ...


Precies. Met De Ligt en Van Dijk in de verdediging en Frenkie de Jong op het middenveld is het voetballen al een stuk makkelijker. En met talenten zoals Van der Beek, Bergwijn, Depay en Malen die ook beschikbaar zijn.

De kritiek op Blind is op zich wel terecht, maar hij had ook wel een redelijk kansloze selectie.
'There is no I in team, but there is me.' (House MD)
Liberty
 
Posts: 11250
Joined: Fri Oct 10, 2003 3:33 pm
Location: Rijnsburg, Zuid-Holland

Previous

Return to Oranje Algemeen

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

ogame oyna