ogame oyna
ogame oyna

AFC AJAX - PAOK

Voorbeschouwingen, tussenbeschouwingen en nabeschouwingen.

Moderator: mods

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Yopii » Tue Aug 13, 2019 10:45 pm

Trab, hoe zou jij het neerzetten?

Het gebrek aan lengte achterin is wel een probleem. Bij corners zie je zeven dwergen, de vraag is dan alleen wie Sneeuwwitje is.
Yopii
 
Posts: 5290
Joined: Sun Nov 06, 2016 10:14 am

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Ajaciedjuh » Tue Aug 13, 2019 10:50 pm

Donny staat te diep, waardoor het middenveld wordt overlopen. Beste speler op het veld was Martinez. Billen knijpen, maar wel verdiende overwinning. Viel me mee dat er 11 Grieken op het veld bleven staan. Middenveld is wel een dingetje, evenals kopkracht achterin. Hopelijk dat Alvarez daar iets kan doen.
"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience."
User avatar
Ajaciedjuh
 
Posts: 21058
Joined: Thu May 20, 2004 11:16 am

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby wimpey » Tue Aug 13, 2019 10:59 pm

Pffff. 3-2 zie ik net. 3 pingels, lucky Ajax. De Dacia drama? Goh. :hypocrite.gif:

Overmars heeft belabberd ingekocht. We hebben geen middenveld. Die lui uit Cyprus wordt ook lastig.
wimpey
 
Posts: 40641
Joined: Fri Sep 26, 2003 9:12 pm

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Giacomo Puccini » Tue Aug 13, 2019 10:59 pm

Zou Davy Pröpper een optie kunnen zijn?

Onana

Mazraoui - Alvarez - Martinez - Tagliafico

Pröpper Vd Beek Blind

Ziyech Tadic Neres

Het middenveld is qua opties de zwakke schakel, daar is een kwaliteitsinjectie geen overbodige luxe.
Ajax!
User avatar
Giacomo Puccini
 
Posts: 5992
Joined: Tue Mar 07, 2006 10:28 pm
Location: Breda

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Marillion » Tue Aug 13, 2019 11:15 pm

Dat was een spannend avondje zeg. Pff...blij dat we erdoor zijn. Met de 3-2 en die laatste momenten in de blessuretijd kwam er een trauma naar boven. :blush.gif:

Ajax is echt nog zo ontzettend aan het zoeken. Onvoorstelbaar hoe erg we met name Frenkie de Jong missen. Het elftal valt regelmatig in twee stukken uiteen. PAOK kwam er op enig moment zelfs een keer met een zwaar overtal uit. Spelers weten soms echt niet waar ze moeten lopen. Verdedigers die niet door willen dekken, Van de Beek die wel erg diep staat. Dit gaat zo niet werken want echt goede ploegen maken er op deze manier gehakt van. Ten Hag moet echt aan de bak om de speelwijze er goed in te krijgen want dat is echt ons grootste probleem.
Nil volentibus arduum
User avatar
Marillion
Site Admin
 
Posts: 27140
Joined: Fri Sep 19, 2003 12:51 pm

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Monkey Tonk » Wed Aug 14, 2019 3:09 am

Blind vormde vorig jaar een prima duo met de Ligt. Dan laat je die toch op dezelfde plek staan? Waarom vd Beek niet centraal op het middenveld? Volgens mij is dat je spelbepalende middenvelder, en het rustpunt in je ploeg; samen met Blind achterin. Die twee kunnen vanuit de as de ruimtes in de gaten houden en de nieuwe spelers wat sturen. Het elftal helt nu teveel naar voren, en op die manier heb je een betere balans. Je kunt het best uitgaan van de spelers die Ajax al kennen, en van daaruit de nieuwe spelers de patronen bijbrengen. Je eist teveel van nieuwe spelers als je de verantwoordelijkheid voor Ajaxvoetbal op hun schouders legt. Maak het makkelijk voor die spelers om aan te sluiten. Martinez is de prima aankoop dit jaar, maar Marin gaat verdrinken op deze manier. Het is nu alsof men voorin op dezelfde toeren wil draaien als vorig jaar, en erop wacht totdat de rest van het elftal aanhaakt bij dat niveau. Je kunt volgens mij beter een paar tandjes terugdraaien, om iedereen bij elkaar te brengen, en van daaruit het toerental weer opvoeren. Begin met een rustige en controlerende as.

Haal eventueel Wober terug. Die kent het voetbal al, en dan heb je iemand achter de hand. Veltman is een noodoplosing in het centrum. Met Maz en Veltman heb je twee rechtsbacks. Ajax moet nu toe naar een selectie waarbij goede spelers op de bank zitten, omdat er voor iedere positie een goed alternatief is.
Uit MT's Grote Sprookjesboek ...
29 augustus 2018: 'Als Ajax door blijft groeien kunnen ze de CL winnen'.
User avatar
Monkey Tonk
 
Posts: 8022
Joined: Fri Sep 19, 2003 6:54 pm
Location: route 66

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Trab » Wed Aug 14, 2019 3:29 am

Yopii wrote:Trab, hoe zou jij het neerzetten?

Het gebrek aan lengte achterin is wel een probleem. Bij corners zie je zeven dwergen, de vraag is dan alleen wie Sneeuwwitje is.


Klopt Yopi. Ene JC zei altijd: als jezelf niet kopsterk bent, moet je zorgen dag je geen corners weggeeft. Wat dat betreft vervulde Blind vandaag een negatieve hoofdrol door veel overtredingen rond de eigen 16 te maken.

Hoe ik het zou neerzetten? Allereerst moet je kijken wat Overmars gehaald heeft. Alvarez is pas gehaald na de verkoop van de Ligt, dus dat betekent dat ze hem in eerste instantie als CV zien. Anders hadden ze hem wel eerder gehaald.
Ten tweede was de verkoop van Frenkie al een halfjaar bekend. Daar hebben ze Marin voor gehaald. Echter heeft hij sinds zijn komst nooit op de plek van Frenkie gespeeld maar uitsluitend op die van Schone. Maw: nu Schone weg is kunnen we concluderen dat Marin voor Schone gehaald is en dat de plek van Frenkie dus nooit is ingevuld.
Dus je kan je afvragen wat het plan van Ten Hag is geweest. De vacature Frenkie intern oplossen door Eiting of Ekkelenkamp? Dat waren tenslotte de jongens die in de voorbereiding op die positie speelden. Blind kwam pas in beeld voor het middenveld na de blessure van Eiting.
Dan heb je nog de jokers die gehaald zijn met Promes en Martinez. Die zijn in eerste instantie gehaald als stand-in. Martinez voor linksback/lcv bij blessures van Nico en Blind. En Promes als extra optie op de vleugel. Dat is op zich prima, want vorig jaar hadden we geen stand-in voor Neres en moesten we in de belangrijke wedstrijd tegen Tottenham afstappen van de Tadic variant. En met Martinez is de domme verkoop van Wober in de winterstop ook opgevangen.
Concluderend: er is geen vervanger voor Frenkie gehaald. Een extra middenvelder is dus wenselijk. Verder heeft Ten Hag geblunderd met de verkoop van Schone. Die jongen had vrijwel alles gespeeld vorig jaar he? Was gewoon basisspeler van het gouden elftal 2018/2019. Je had nu gewoon met een middenveld Schone-Blind-Beek kunnen spelen. De München-uit variant toen Frenkie geblesseerd was. 1 van onze betere uitwedstrijden in de CL-campagne. Bewezen CL-proof, ervaring van Lasse. Nee, we gaan in de belangrijkste wedstrijden van het jaar een Roemeen erin gooien die niet weet waar hij moet lopen of Mazraoui die niet de ervaring van schone heeft op die positie en eigenlijk het beste tot zijn recht komt als back.
Dus ik weet het ook niet goed Yopi. De 4 voorin en onze twee backs en Onana staan vast. Dan hou je nog vier man over, onze twee cv’s en onze twee controleurs. Martinez is de grote surprise en eigenlijk kan je al niet meer om hem heen. Dus die zou ik lekker LCV laten. Of hij moet ook uit de voeten kunnen als controleur. Dan kan je hem van plek laten wisselen met Blind. RCV is denk ik Alvarez gehaald. Ken hem niet zo goed, maar uit de verhalen begrijp ik dat hij in het Mexicaanse elftal veelal als middenvelder speelt. Weet niet wat de plannen van Ten Hag met hem zijn. Door zijn geblunder met Schone en de zwakke aankoop van Marin, hebben we een vacature op rechtshalf. Kan zijn dat hij hem daar nu gaat gebruiken om zijn eigen gepruts te herstellen. Dan zou ik Schuurs voorlopig achterin zetten. Alles beter dan Veltman. Die moet gewoon weer de stand-in op rechtsback worden en meer niet.
En dan zo snel mogelijk een middenvelder erbij halen zodat Alvarez als CV kan spelen.
User avatar
Trab
AT Toto winner 04/05
 
Posts: 2752
Joined: Tue Oct 28, 2003 5:19 pm
Location: Gouda

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Monkey Tonk » Wed Aug 14, 2019 6:00 am

Deze speler vervangt Ajax niet zomaar even. https://www.youtube.com/watch?v=zBs7tV_gjbc

Dat om zich heen kijken voordat hij de bal ontvangt is mooi he? (vergelijk met Blind bij de eerste goal van Poak in de uitwedtrijd) Alles bij FdJ is functioneel, omdat hij weet waarom hij het doet,

Wat mist Ajax FdJ en de Ligt. Wat laten die twee een gat achter.
User avatar
Monkey Tonk
 
Posts: 8022
Joined: Fri Sep 19, 2003 6:54 pm
Location: route 66

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Monkey Tonk » Wed Aug 14, 2019 6:25 am

Marillion wrote:Nu hoef je er niet voor te hebben doorgeleerd om het probleem met de omschakeling te zien in die eerdere wedstrijd. Maar ik heb er zeker vertrouwen in dat hij daar werk van heeft gemaakt. Hopelijk zien we vanavond dat het ook heeft geholpen.

Ik ben echt heel benieuwd. Uiteraard omdat het belangrijk is dat Ajax deze wedstrijd wint. Maar ook om te zien of het elftal beter is dan de voorgaande wedstrijden. Als we winnen én ook echt een stijgende lijn zien dan kan het zomaar weer een mooi seizoen worden. Ga je met de hakken over de sloot of val je er zelfs in dan kan het volledig de andere kant op doorslaan.


Er was geen stijgende lijn. Hopelijk komt die snel. Het was eigenlijk een vechtwedstrijd. Misschien is dat goed voor een stijgende lijn op mentaal niveau, maar het is wel zorgelijk dat problemen besproken worden en toch voortduren. Het fundament voor het hele seizoen wordt nu gelegd. Los je de problemen snel op en kun je verder bouwen, of wordt het kwakkelen?

Zelfs vorig seizoen duurde het na de winterstop een paar wedstrijden om de roest er weer af te spelen. Alleen zag je toen dat de spelers echt kwaad waren op zichzelf dat ze het niet beter deden. Dat - boosheid - is beter dan de verwarring die nu heerst, want die woede kwam omdat begrepen werd dat taken niet goed werden uitgevoerd. Verleden jaar zat iedereen op dezelfde golflengte. Dat is nu duidelijk (nog) niet zo.
Uit MT's Grote Sprookjesboek ...
29 augustus 2018: 'Als Ajax door blijft groeien kunnen ze de CL winnen'.
User avatar
Monkey Tonk
 
Posts: 8022
Joined: Fri Sep 19, 2003 6:54 pm
Location: route 66

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Lionel » Wed Aug 14, 2019 7:11 am

Is ook niet gek toch?

3 basisspelers weg. Vorig jaar kwamen er 2 toppers bij. Bij. Dat is wel een verschil.
IK GELOOF!!!!!!
Lionel
 
Posts: 37640
Joined: Fri Sep 26, 2003 12:35 am

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby GangstaRiB » Wed Aug 14, 2019 7:18 am

Tuurlijk missen we Frenkie en De Ligt. Maar ik denk dat het grootste probleem is dat Veltman achterin de boel niet organiseert en dat daardoor het middenveld op 2 gedachten blijft hinken. Nu is Marin gewisseld, maar met Nous op zijn plek ging het niet heul veul beter.

Martinez viel mij erg positief op. Maar ja.. die spreekt nog geen Nederlands dus ik verwacht van hem niet dat hij de verdediging leidt.

Deze wedstrijd werkte redelijk ontnuchterend. Er is nog veel werk aan de winkel.
Voorin was het bij tijd en wijlen weer schoolpleintjesvoetbal, maar alleen doelpunten tellen. Ziyech liep zich veelvuldig vast.
Middenveld moest enorme afstanden overbruggen omdat de aanval te diep en de verdediging te ver achteruit stond.

Dolberg afgeschreven, Magallan afgeschreven, Promes geen minuten.... moet Ajax weer de rekening plunderen voor nog een aankoop?
GangstaRiB
 
Posts: 12778
Joined: Sun Mar 13, 2005 10:44 pm
Location: Purmerend

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby wimpey » Wed Aug 14, 2019 7:28 am

Was een makkie he, Rishi... :excited.gif:

Het zat niet tegen, zag ik in de samenvatting. Die 12e man leek wel op een pot van Baffa. Overtalsituaties die PAOK niet uitspeelt. Gapend gat op het middenveld. Blij dat ik niet de hele pot heb gekeken. Dezelfde symptomen als in de voorgaande wedstrijden, zeg maar...

EtH houdt maar vast aan 4-2-3-1. Hij zoekt nu spelers bij dat systeem. Fout. Haal Ziyech naar het middenveld en speelt 4-3-3 met een '6'. Sowieso moet er nog een middenvelder bij en dan niet één van het niveau Labyad, Marin.

Schöne zo makkelijk laten gaan was dom. Ajax moet nu een speler op '6' halen die er meteen staat.
wimpey
 
Posts: 40641
Joined: Fri Sep 26, 2003 9:12 pm

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Mr. Ajax » Wed Aug 14, 2019 7:46 am

Verdediging en middenveld waren vooral ruk. Onana ook niet vrijuit bij beide tegendoelpunten. Had het gevoel dat de jongens er niet 100% in zaten. In ieder geval zijn er een paar dingen waar je niet mee kan komen Europees: Veltman als CV, Nous/Blind op het middenveld en eigenlijk ook Martinez als CV. Martinez kan geweldig voetballen, maar met 1.78 + zijn nog onbegrijpelijke kamikaze-acties is hij daar op CL-niveau een gevaar voor de ploeg. Ik zou hem op het middenveld willen zien, want hij kan echt wel goed voetballen. Speelt goed en strak in, vaak naar voren, kan ook een mannetje passeren. Dan kun je Blind ook terughalen naar LCV, waar hij veel en veel beter tot zijn recht komt en waar het team ook sterker van wordt.

---------------------Onana-------------------------
--Mazraoui--Alvarez--Blind---Tagliafico-------
------------Aankoop------Martinez---------------
---Ziyech-----------Donny-------------Neres-----
----------------------Tadic-------------------------

Maar je hebt wel een klasbak van een middenvelder nodig om meteen te kunnen presteren. Want die heb je nu niet.
- Fiat Justitia Ruat Caelum -
Mr. Ajax
 
Posts: 11856
Joined: Fri Sep 26, 2003 3:32 pm

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Gaizka1985 » Wed Aug 14, 2019 7:50 am

Monkey Tonk wrote:Deze speler vervangt Ajax niet zomaar even. https://www.youtube.com/watch?v=zBs7tV_gjbc

Dat om zich heen kijken voordat hij de bal ontvangt is mooi he? (vergelijk met Blind bij de eerste goal van Poak in de uitwedtrijd) Alles bij FdJ is functioneel, omdat hij weet waarom hij het doet,

Wat mist Ajax FdJ en de Ligt. Wat laten die twee een gat achter.


We hebben het over 2 spelers die afgelopen seizoen tot de 10 beste spelers van Europa behoorden, buitencategorie die je onmogelijk kunt vervangen/opvangen.

De puzzel moet duidelijk nog in elkaar vallen, hopelijk gaat Alvarez snel minuten maken. Wat wel positief is, is dat Ajax deze wedstrijd wel over de streep trekt, een jaar of 5 geleden verloren we dit soort wedstrijden in de voorronde.

Martinez zou ik wel als CVM willen zien, heeft de snelheid en agressiviteit, en is daarnaast goed aan de bal. Misschien kan Blind dan wel naast hem functioneren?

Centraal achterin heb je lengte nodig, misschien is Alvarez - Schuurs een optie?
Gaizka1985
 
Posts: 1646
Joined: Mon Apr 11, 2016 3:12 pm

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Peter » Wed Aug 14, 2019 8:09 am

Die Alvarez is ook geen rechtshalf. Dat kan ik jullie alvast verklappen.

Dit ging met hangen en wurgen goed, maar we hebben dus 30 miljoen verspijkerd aan twee aankopen die nu geen rol van betekenis spelen. Dat is wel stuitend, hoor.

Je zag het ook op de bank he. We kunnen alleen repareren door twee posities te wisselen. En de paar minuten van Mascotte Dani gaven ook aan dat je daar niets van hoeft te verwachten. Lastig, lastig. Eigenlijk zou je nu alweer door moeten selecteren. Maar dan gooi je dus weer een hoop geld weg en dat zie ik ook niet zo zitten. Het trackrecord dit jaar is namelijk vrij beroerd.
User avatar
Peter
Site Admin & Toto winner WC 2006, EC 2008
 
Posts: 43098
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:08 am

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby LucaS » Wed Aug 14, 2019 8:13 am

Ook zonder Marin vielen die gapende gaten. Natuurlijk ziet hij er slecht uit, maar om.op basis van chaos in het veld de nieuwkomer op te hangen?
“The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it.”
― Neil deGrasse Tyson
User avatar
LucaS
 
Posts: 50315
Joined: Tue Mar 09, 2004 1:13 pm
Location: Amsterdam

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Sandro » Wed Aug 14, 2019 8:17 am

Waarom dit Ajax te veel kansen weggeeft

13 aug 2019

22.45 uur

Door:Pieter Zwart @PieterZwartNL

ANALYSE

Ajax is tegen PAOK Saloniki ontsnapt aan een uitschakeling in de voorronde van de Champions League. Analyse van de problemen die Ajax heeft met het stoppen van counters aan de hand van acht momenten.

Na de 2-2 remise in de heenwedstrijd in Griekenland verklaart Dusan Tadic voor de camera’s van Ziggo Sport de slechte fase die Ajax twee tegendoelpunten oplevert. De Serviër wijst erop dat de Amsterdammers in die periode niet in de goede posities stonden in de opbouw, waardoor de bal verloren werd en PAOK kon counteren. Een betoog dat hij besluit met de conclusie: ‘Als de restverdediging goed is, is er geen probleem.’

Tijdens de return in Amsterdam is dat probleem er wél. Dat heeft alles te maken met de factoren die Tadic benoemt: het innemen van de juiste posities en het verzorgen van de organisatie voor het moment van balverlies. Hoe dit tegen PAOK op bepalende momenten goed of juist helemaal mis ging.

MOMENT 1

Balverovering volgens het boekje

Laten we beginnen met een moment uit de zestiende minuut waarin Ajax zich organiseert volgens het boekje van trainer Erik ten Hag, waardoor de bal met directe druk meteen weer veroverd wordt. 

Hoewel Ajax op papier 4-3-3 speelt met de punt naar voren op het middenveld (of 4-2-3-1, voor de mensen die het liever zo noemen), zegt deze formatie in het moderne voetbal weinig meer over de daadwerkelijke veldbezetting. Die wordt tegenwoordig bepaald door een aantal vuistregels, die door trainers betiteld worden als spelprincipes.

De veldbezetting van Ajax in de zestiende minuut.

In bovenstaande situatie vallen een aantal van deze vuistregels terug te zien. Denk bijvoorbeeld aan de vuistregel die binnen Ajax 'minimale breedte' genoemd wordt. Daarmee wordt bedoeld dat de wens is dat de meeste spelers in de as staan. Aanvallend is dat handig omdat via het centrum vaak kwalitatief betere kansen gecreëerd kunnen worden dan via de vleugel. Verdedigend is dat handig omdat spelers die te ver aan de zijkant staan geen bijdrage kunnen leveren bij balverlies. In deze situatie houdt rechtsbuiten Hakim Ziyech op de ene vleugel het veld breed en dat linksback Nicolás Tagliafico dat op de andere vleugel. Linksbuiten David Neres en rechtsback Noussair Mazraoui hebben de flank verlaten om ondersteuning te bieden in het centrum. Door slechts één speler op beide vleugels te hebben, moet PAOK rekening houden met de zijkant zonder dat Ajax daar meer dan twee voetballers aan moet opofferen. Dat wordt bedoeld met minimale breedte.

Een tweede vuistregel die terug te zien is, heeft te maken met datgene wat Nederlandse trainers steevast 'restverdediging' noemen. Dat gaat over de spelers die achter de bal staan op het moment dat deze verloren wordt. Ajax doet dit bij voorkeur vanuit een 3+1-organisatie. Wat betekent dat drie spelers de achterste linie vormen en één speler daarvoor staat. In dit geval vormen centrale verdedigers Joël Veltman en Lisandro Martínez met controleur Daley Blind de drie. De andere verdedigende middenvelder, Razvan Marin, vormt de één. Op de helft van de tegenstander kan deze vaste 3+1-organisatie losgelaten worden en is vooral belangrijk dat Ajax een verdediger meer heeft dan de tegenstander aan aanvallers heeft. Op die manier kan de optie in de diepte eruit gehaald worden.

Op het moment dat de bal verloren wordt, blijkt hoe deze twee belangrijke vuistregels het verschil maken als Ajax direct druk wil zetten.

Bovenstaande situatie is vlak voordat het balverlies plaatsvindt. Daar valt te zien hoe Tagliafico het principe van minimale breedte goed toepast, door dichter naar het doel te bewegen wanneer PAOK met het hele elftal naar het centrum beweegt. Zo biedt de Argentijn nog steeds dreiging over de zijkant, maar staat hij ook zo dicht mogelijk bij het doel. Deze keuze van Tagliafico draagt aanvallend bij, maar helpt ook defensief blijkt wanneer een pass van Marin op Neres onderschept wordt. 

Door de positionering van Tagliafico lukt het Ajax om met hem, Neres, Marin en Van de Beek van vier kanten druk te ontwikkelen op de bal. Aangezien PAOK met het hele team centraal staat, zijn er nog weinig aanspeelopties en slaagt Ajax erin om direct de bal terug te winnen. Buiten beeld staan Veltman, Martínez en Blind met zijn drieën klaar om een pass in de diepte eruit te halen. Omdat alles precies volgens het boekje gaat, lijkt deze balverovering een abc-tje.

MOMENT 2

Kwetsbaar als de posities niet bezet worden

In aanloop naar de openingstreffer van Diego Biseswar worden deze vuistregels niet goed toegepast. Op dat soort momenten is de speelwijze van Ajax ineens extreem riskant en komt de ploeg van Ten Hag in de problemen. 

Wanneer Andre Onana in bovenstaande situatie kiest voor een opening naar de rechterflank, is er in principe nog niet heel veel aan de hand. De 3(Veltman, Martínez, Blind)+1(Marin)-organisatie is duidelijk herkenbaar. Waarmee de voorwaarden aanwezig zijn om goed te staan bij balverlies. Een paar tellen later ligt het echter helemaal open.

Dat heeft alles te maken met de keuzes die Marin maakt. Als 1 in de 3+1-organisatie is zijn taak om op dit soort momenten het centrum voor de drie verdedigers af te sluiten. In plaats daarvan heeft de Roemeen alleen oog voor zijn directe tegenstander die met een sprint naar links vertrekt uit de as en Marín met zich meelokt. Hierdoor ontstaat een gapend gat op het middenveld, waar PAOK maximaal van profiteert.

Een tweede factor daarin is dat de vuistregel van minimale breedte in deze Ajax-aanval niet toegepast. Op beide flanken staan in deze situatie twee spelers die tegen de zijlijn staan, waardoor Ajax in het midden te weinig man over heeft om de Griekse counter te stoppen.

In het vervolg van de tegenaanval worden nog voldoende fouten gemaakt door Ajax. Denk aan Blind die er niet in slaagt om Dimitris Pelkas van de bal te zetten, het gebrek aan druk op de bal bij de voorzet van Léo Jabá en het afsluiten van het centrum voor de poging van Biseswar. Dit begint echter allemaal met het niet uitvoeren van simpele taken.

Daarom is het weinig verwonderlijk dat nieuwkomer Marin in de rust vervangen wordt door Sergiño Dest. Ajax kan zich de defensieve onbetrouwbaarheid van Marin in deze fase niet permitteren.

MOMENT 3

Strafschop met dank aan de organisatie I

Interessant genoeg dankt Ajax de twee beste kansen in de eerste helft aan momenten waarop de organisatie bij balverlies wél goed staat. Vlak voor beide penalty's van Tadic verovert Ajax namelijk de bal terug door direct druk te geven. 

In bovenstaande situatie is te zien hoe Ajax op het moment van balverlies de vuistregels goed heeft toegepast. Aangezien PAOK Saloniki wederom met het hele elftal de centrale strook in het midden verdedigt, staat rechtsback Mazraoui net als in de eerder beschreven situatie met Tagliafico slechts een klein beetje naar buiten. Tadic houdt het op links breed en de rest van de ploeg staat centraal. Daarmee is de minimale breedte een feit.

Achter de bal zorgt Marin samen met de twee centrale verdedigers voor balans achter de bal. Zoals het eveneens helpt dat Tagliafico de centrale positie overneemt van Blind, die opduikt in het strafschopgebied van de Grieken. Hierdoor zijn alle posities alsnog bezet.

Tadic, Van de Beek, Blind en Ziyech ontwikkelen direct druk op de bal, waradoor Ajax deze meteen weer herovert. Daarna verplaatst Ajax het spel naar de andere flank, waar Mazraoui een voorzet aflevert. Daaruit neemt Ziyech het doel onder vuur en via de rebound verdient Neres een strafschop. Deze wordt door Tadic gemist.

MOMENT 4

Strafschop met dank aan de organisatie II

In de 43ste minuut schiet Tadic een nieuwe strafschop wél binnen. Daar gaat wederom een moment aan vooraf waarin de organisatie van Ajax goed staat en een counter meteen verijdeld wordt. 

In bovenstaande situatie wordt Tadic aanvankelijk van de bal gezet door Fernando Varela. Doordat Ajax de vuistregel van minimale breedte toepast, staat Ziyech echter schuin achter hem in het centrum en vangt hij daar de afvallende bal op. De spelmaker zet daarna Blind aan het werk, die tegen de hand van Biseswar aanschiet en zo de gelijkmaker van Tadic mogelijk maakt.

MOMENT 5

Aanvallende corners als defensief probleem

De meest dreigende tegenaanvallen van PAOK Saloniki ontstaan vreemd genoeg na aanvallende corners van Ajax. Daarbij gelden niet de reguliere vuistregels en blijkbaar lukt het zonder deze vastigheid niet om de organisatie goed genoeg neer te zetten.

Bovenstaande tegenaanval is daarvan het meest duidelijke voorbeeld. Na balverlies van Mazraoui ontsnappen vijf PAOK-spelers tegenover slechts drie verdedigers van Ajax. Behalve met de organisatie achter de bal heeft dat te maken met de alertheid bij de omschakeling. Te veel Ajax-spelers gokken bij balverlies na corners aanvallend, waardoor PAOK aan de Amsterdamse druk kan ontsnappen. In deze situatie mag de ploeg van Ten Hag van geluk spreken dat dit niet wordt afgestraft.

Ten Hag legt na afloop bij Ziggo Sport de nadruk op dit aspect. ‘Ik ben heel erg ontevreden over de restverdediging bij onze eigen spelhervattingen. We namen daarin ook te veel risico aan de bal als we die opvingen. Dan zet je ze in de counter en zijn ze ontzettend gevaarlijk. Dat mag niet gebeuren.’

‘De restverdediging in open spel was soms niet goed’, vervolgt de Ajax-trainer. ‘Dat heeft met het middenveld te maken, maar ook met de verdediging die niet genoeg doorsluit. Daarin zijn de nodige afstemmingsprobleempjes.’

MOMENT 6

Omschakelen na corners: zo kan het ook

De voor Ajax bevrijdende 2-1 van Tagliafico uit een hoekschop begint met een hoekschop waar het wél lukt om direct druk te ontwikkelen. Na een kort genomen corner is Veltman alert en houdt Ajax aan de linkerkant van de zestien balbezit. Op deze manier wordt een nieuwe hoekschop afgedwongen en daaruit slaat Tagliafico toe. 

MOMENT 7

Schoolvoorbeeld van omschakelen bij een inworp

In aanloop naar de 3-1 van Tadic geeft Ajax bij een inworp andermaal een schoolvoorbeeld van het goed toepassen van de eigen vuistregels. 

In bovenstaande situatie vallen beide vuistregels goed terug te zien. Allereerst de minimale breedte: heel Ajax is gekanteld naar de linkerkant, alleen Ziyech is op de rechterflank te vinden. Ten tweede de restverdediging: Dest, Veltman en Martínez vormen de achterste lijn van drie, Blind staat daar zoals het hoort kort voor. 

Omdat Ajax dit keer de bal niet verliest, wordt het offensieve nut van de vuistregels duidelijk. Na een crosspass van Van de Beek staat Ziyech op rechts helemaal geïsoleerd in een een-tegen-een-situatie. Hierdoor heeft hij alle tijd en ruimte om een individuele actie in te zetten. Bovendien snelt Dest toe om hem een afspeeloptie te bieden. Zo verdient Ajax de hoekschop waarmee via een korte variant een strafschop verdiend wordt. Deze wordt binnengeschoten door Tadic. 

MOMENT 8

Ajax maakt het toch nog spannend

Dat Ajax in de extra tijd toch nog de 3-2 toestaat, typeert de kwetsbaarheid van deze ploeg. De Amsterdammers zijn simpelweg nog niet consistent genoeg in het succesvol toepassen van de speelwijze. 

In bovenstaande situatie kiest Onana voor de lange bal, terwijl het mogelijk is om de voorwaarden te creëren om kort op te bouwen. Vervolgens staan niet genoeg spelers rondom de afvallende bal om dit gevecht te winnen en druk te ontwikkelen. 

Bij de vrije trap rent een deel van het Ajax-team achteruit, terwijl een paar spelers juist vooruit druk willen ontwikkelen. Daardoor ontstaat een gat op het middenveld waar PAOK heel erg eenvoudig de afvallende bal oppakt na wegwerken van Veltman. Dit blijkt inleiding op de 3-2 van Biseswar.

Tegen PAOK heeft Ajax dus zowel momenten gehad waarop het goed stond bij balverlies als momenten waarop het helemaal misging. In de meeste gevallen begint dat met aanvallen waarin te gehaast de weg naar voren gezocht wordt en daardoor de tijd ontbreekt om de organisatie achter de bal goed neer te zetten. Het fijne voor Erik ten Hag is dat dit een oplosbaar probleem lijkt. De situaties waarin Ajax druk zet op de manier waarop het moet, vallen uit hetzelfde duel te halen als de situaties waarin de Amsterdammers hierin verzaken. De definitieve oplossing begint met het vinden van het ideale blok van zes achterin dat volledig betrouwbaar is in het neerzetten van de organisatie wanneer het voorste kwartet vermaak biedt. 
User avatar
Sandro
 
Posts: 10963
Joined: Thu Nov 06, 2003 12:08 pm
Location: Arnhem

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Lionel » Wed Aug 14, 2019 8:26 am

LucaS wrote:Ook zonder Marin vielen die gapende gaten. Natuurlijk ziet hij er slecht uit, maar om.op basis van chaos in het veld de nieuwkomer op te hangen?

Eens. Blind speelt als CV. Heeft de dynamiek niet om door te dekken. Kiest dan voor safe.

Donny speelt als 4e aanvaller. Zolang hij niet de eerste prikt kom je in de problemen.

Daartussen stond Marin in zijn eentje. Nou had ik best medelijden met hem maar dankzij hem had je na een kwartier 4 spelers naar het AMC kunnen brengen.
IK GELOOF!!!!!!
Lionel
 
Posts: 37640
Joined: Fri Sep 26, 2003 12:35 am

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Alexander » Wed Aug 14, 2019 9:08 am

Hele matige speler die Marin hoor. In het eerste helft kreeg Ajax geen grip, vooral door hem. Maar in de 2e helft ging het helaas niet veel beter.

Veltman deed het naar zijn kunnen, maar komt bewezen te kort op het hoogste niveau. Hopelijk kan die Alvarez zaterdag eens gaan spelen, dan kunnen we kijken wat die kan. Blind gewoon weer naar achter halen. Martinez was gisteren de beste bij Ajax. Laat die het maar eens op 6 proberen.

Ik begreep dat Overmars gisteren liet weten dat er rond Dolberg nog wat kan gebeuren. Probeer die jongen maar te slijten voor 15 miljoen, en haal er een fatsoenlijke 6 voor terug. En stuur die Marin maar weer snel terug.
Alexander
 
Posts: 7242
Joined: Wed Sep 24, 2003 5:19 pm

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby brigade zuid » Wed Aug 14, 2019 9:30 am

wimpey wrote:Pffff. 3-2 zie ik net. 3 pingels, lucky Ajax. De Dacia drama? Goh. :hypocrite.gif:

Overmars heeft belabberd ingekocht. We hebben geen middenveld. Die lui uit Cyprus wordt ook lastig.

Marin kun je op het conto van Ten Hag schuiven, die wou hem per se hebben. Martinez is een goede aankoop, Promes ben ik geen fan van en Alvarez heeft blijkbaar de vrouw van Ten Hag geneukt want die krijgt geen kans.
brigade zuid
AT Toto winner 15/16
 
Posts: 22757
Joined: Mon Apr 26, 2004 10:51 pm

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby GangstaRiB » Wed Aug 14, 2019 9:34 am

Volgens mij is Marin het probleem niet hoor....

Ik zag er gisteren wel meer verzuipen, maar ja... die hebben geloof ik grandfather rights van vorig seizoen meegenomen. Veltman :excited.gif:
GangstaRiB
 
Posts: 12778
Joined: Sun Mar 13, 2005 10:44 pm
Location: Purmerend

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Mr. Ajax » Wed Aug 14, 2019 9:52 am

GangstaRiB wrote:Volgens mij is Marin het probleem niet hoor....

Ik zag er gisteren wel meer verzuipen, maar ja... die hebben geloof ik grandfather rights van vorig seizoen meegenomen. Veltman :excited.gif:


Hij lijkt wel een deel van het probleem te zijn. Voegt voorlopig weinig tot niks toe aan het spel en loopt er verdwaald bij. Hij snapt het spelletje (nog) niet. Weinig tactisch discipline ook.
- Fiat Justitia Ruat Caelum -
Mr. Ajax
 
Posts: 11856
Joined: Fri Sep 26, 2003 3:32 pm

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Thijs » Wed Aug 14, 2019 9:58 am

Wat een opgefokt avondje zeg, in alle opzichten. Stond voor beide clubs wel wat druk op.

Na afloop van de wedstrijd moest er zelfs een cordon stewards voor de scheidsrechterskamer gaan staan omdat PAOK-officials ze wilden aanvallen, zoiets had ik echt nog nooit meegemaakt. He-le-maal door het dolle, waren ze. Op een gegeven moment zag ik zelfs die kleine mafkees/voorzitter door de catacomben benen, ditmaal zonder pistool.

In 406 was er nog een Griek opgepakt die zo boos was dat ie het stadion niet wilde verlaten, die is naar de politiepost bij Febo de Luxe gebracht...vervolgens is die voorzitter daar met allerlei 'PAOK-vips' naartoe gegaan om hem te bevrijden. Moest een hoop politie aan te pas komen om die types er weer uit te krijgen.

:smallgrin.gif: Wat een toestand zeg. Griekse journalisten naast me zaten ook al keihard UEFA MAFIA in hun microfoons te schreeuwen. Daarmee vergeleken is Sierd de Vos echt een dominee. Als ik die scheids was zou ik iig de komende 20 jaar niet naar Griekenland op vakantie gaan.
Don't worry 'bout a thing...cause every little thing gonna be alright!
Thijs
Site Admin & Toto winner WC 2010
 
Posts: 13271
Joined: Sun Sep 28, 2003 6:24 pm
Location: Amsterdam

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Mr. Ajax » Wed Aug 14, 2019 10:07 am

Die Grieken zijn het echt helemaal kwijt. Heb net wat stukjes uit Griekse media gezien. Wat een opgefokte mafkezen.
- Fiat Justitia Ruat Caelum -
Mr. Ajax
 
Posts: 11856
Joined: Fri Sep 26, 2003 3:32 pm

Re: AFC AJAX - PAOK

Postby Duke » Wed Aug 14, 2019 10:16 am

Nou ja, als je 3 strafschoppen tegen krijgt snap ik wel dat je niet blij bent. En aan de kopbal van Nico zat ook een luchtje. Ik denk dat ie bij de Grieken afgekeurd zou zijn.
There is only one difference between a madman and me. I am not mad.

Salvador Dali
Duke
Site Admin & AT EC 2016 winner
 
Posts: 31623
Joined: Mon Apr 19, 2004 10:09 am

PreviousNext

Return to Het Fluitsignaal

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

ogame oyna